Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Στην υλοποίηση του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με την καθιέρωση ποσόστωσης στη βαθμολόγησή τους προχωρά με ταχύτητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μέχρι τις 28 Απριλίου, οι αρμόδιοι σε δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, δήμους και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν κάνει την προετοιμασία, για να συντάξουν έκθεση με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπορούν να ενταχθούν από τον αξιολογητή σε κάθε μια από τις τρεις κλίμακες βαθμολόγησης.
Τα ανώτατα ποσοστά έχουν ορισθεί ως εξής: με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 ως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 ως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων. 
Πρόκειται για τη λεγόμενη έκθεση επιμερισμού ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι όσοι βαθμολογούνται με την κατώτερη βαθμολογία δεν οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, καθώς αυτή τελειώσε, ούτε απολύονται.
Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση περιλαμβάνονται σε έγγραφο το οποίο εστάλη στις 7 Απριλίου 2014, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλα τα υπουργεία, γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Αποκεντρωμένες, Περιφέρειες, Ανεξάρτητες Αρχές και στην Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για την τυχόν θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα.
Με την εγκύκλιο αυτή καλούνται άμεσα οι υπηρεσίες να καταγράψουν το προσωπικό και να επιμερίσουν τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις διάφορες οργανικές μονάδες.
Μάλιστα, δίνονται υποδείγματα ώστε να διευκολυνθούν οι υπολογισμοί. Έτσι, για παράδειγμα, σε μια Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης στην οποία υπηρετούν 100 υπάλληλοι τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης (25%, 60% και 15%) κατανέμονται ως εξής:
α) 110 Χ 25%=27,5. Άρα, 28 υπάλληλοι - δεδομένου ότι προκύπτει κλάσμα μισής μονάδας στρογγυλοποιείται στον επόμενο ακέραιο - της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 9-10,
β) 110 Χ 60% = 66. Έτσι, 66 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 7-8
γ) 100 Χ 15% =16,5 Επομένως, καθώς στην προκειμένη περίπτωση το κλάσμα της μισής μονάδας δεν λαμβάνεται υπόψη, δεδομένου ότι προσαυξήθηκε το ποσοστό του 25% των υπαλλήλων κατά έναν υπάλληλο, 16 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 1-6.
Το αρμόδιο για την έκδοση απόφασης επιμερισμού ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης, εν προκειμένω ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης, λαμβάνοντας ιδίως τα προαναφερόμενα κριτήρια και τον ανώτατο αριθμό των υπαλλήλων που δύναται να αξιολογηθεί με κάθε κλίμακα βαθμολογίας, θα εκδώσει την σχετική απόφαση.
Αντιστοίχως, δίνονται παραδείγματα για τους Προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης ανά επίπεδο θέσης ευθύνης (δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης) αλλά και για οργανικές μονάδες που υπάγονται απευθείας σε Υπουργό και υπηρετούντες υπάλληλοι σε Γραφείο Υπουργού.
Με βάση τις μεταβατικές Διατάξεις του ν. 4250/2014 (τροποποίηση ΠΔ 318/1992 «Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών - πλην των εκπαιδευτικών λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου») τίθενται αποκλειστικές προθεσμίες εντός των οποίων οφείλουν να έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης του έτους 2013 για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ειδικότερα, με βάση ότι ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στις 26/3/2014, οι προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:
Έως 28/4/2014 έκδοση της απόφασης επιμερισμού ποσοστών
Έως 13/5/2014 Σύνταξη της έκθεσης από τον αξιολογούμενο
Έως 28/5/2014 Σύνταξη της εισήγησης από τον εισηγητή
Έως 30/6/2014 Σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης από τον αξιολογητή
Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 που έχουν ήδη συνταχθεί επανασυντάσσονται.
Κατ' εξαίρεση, δεν επηρεάζεται το κύρος των εκθέσεων, οι οποίες έχουν ήδη συνταχθεί και ολοκληρωθεί κατά τη δημοσίευση του ν.4250/2014, από τους αξιολογητές, εφόσον αυτός ήταν ο τελικός αξιολογητής, εφόσον παραμένει να λογίζεται ως τέτοιος και με τις νέες διατάξεις.
Στην περίπτωση αυτή και μόνο, οι υπάλληλοι, των οποίων το κύρος των εκθέσεων αξιολόγησης δεν θίγεται, δεν θα συμπεριληφθούν στη σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που παρατίθενται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έκθεση αξιολόγησης προ της δημοσίευσης του ν. 4250/2014:
α) έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου τοποθετημένου σε Τμήμα, ο οποίος όφειλε να αξιολογηθεί από τον Προϊστάμενο Τμήματος (α' αξιολογητής) και από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης (β' αξιολογητής). Η έκθεσή του υπαλλήλου που έχει συνταχθεί από τον α' αξιολογητή λόγω του ότι αυτός απολύθηκε αυτοδικαίως στις 31.12.2013, ενώ ο β' αξιολογητής υπηρετεί ακόμα, επανασυντάσσεται.
β) έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου τοποθετημένου σε Διεύθυνση, ο οποίος όφειλε να αξιολογηθεί από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης και μόνο (τελικός αξιολογητής ). 
Το κύρος της έκθεσης αξιολόγησης δεν θίγεται εφόσον έχει συνταχθεί από τον τελικό αξιολογητή λόγω του ότι αυτός απολύθηκε αυτοδικαίως στις 31.12.2013. 
Η έκθεσή του δεν επανασυντάσσεται ούτε συμπεριλαμβάνεται ο υπάλληλος αυτός στην κατάσταση και στην οικεία απόφαση επιμερισμού ποσοστών.
 
ΠΗΓΗ: www.in.gr