Τρίτη 19 Μαρτίου 2013
Bloomberg: Οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στο ευρώ
Στη μείωση του αριθμού των Ελλήνων που διάκεινται θετικά έναντι του ευρώ, όπως την ανέδειξε σημερινή δημοσκόπηση, στέκεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ερμηνεύοντάς την ως την απάντηση των Ελλήνων στα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο τη δημοσκόπηση της Public Issue που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, το ποσοστό των Ελλήνων που στηρίζει το ενιαίο νόμισμα έπεσε κατά περισσότερο από 10% μέσα σε ένα μήνα «την ίδια στιγμή που τα μέτρα λιτότητας συνεισέφεραν σε μια έκτη χρονιά ύφεσης».
Συγκεκριμένα, σχεδόν 6 στους 10 (59%) είναι πλέον οι Έλληνες που διάκεινται θετικά απέναντι στο ευρώ, ένα ποσοστό που ένα μήνα πριν έφτανε το 70%. «Το ποσοστό των αρνητικά διακείμενων αυξήθηκαν σε 38% έναντι 28% ένα μήνα πριν», υπογραμμίζει το πρακτορείο.
«Η υποστήριξη (προς το ευρώ) έπεσε καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ωθούσε την περικοπή μισθών και συντάξεων και την αύξηση φόρων στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του απέναντι στους διεθνείς δανειστές για τη χρηματοδότηση που θα κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποστηρίζει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση αυξήθηκε στο 74%ό από 72% τον Φεβρουάριο και 68% τον Ιανουάριο.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ερχόταν πρώτο με ποσοστό 29,5% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν τώρα, σε σύγκριση με 28,5% για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού θα έπαιρναν 7,5% και 6% αντίστοιχα, ενώ η εθνικιστική Χρυσή Αυγή θα ερχόταν τρίτη με 10%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, συνεχίζει το Bloomberg, 52% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η Ελλάδα θα διεξαγάγει εκλογές πριν από τον το 2016, ενώ το 41% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της. «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε χθεσινή του συνέντευξη στο Bloomberg, δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα πριν από τη Γερμανία, η οποία πηγαίνει στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, ώστε η χώρα να μεγιστοποιήσει την επιρροή της στην επαναδιαπραγμάτευση της διάσωσης», καταλήγει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr