Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο Δήμος Ιωαννιτών, εσχάτως ανακάλυψε το δίκτυο Πράσινων Πόλεων για να καλύψει το περιβαλλοντικό του έλλειμμα

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας


Έκπληξη προκάλεσε η είδηση ότι ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε ως ιδρυτικός εταίρος, στο Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων δια του αρμόδιου Αντιδημάρχου Θωμά Μπέγκα, καθώς η προώθηση της αστικής βιωσιμότητας και τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά κεκτημένα δεν ήταν ποτέ στην αυτοδιοικητική του ατζέντα! Χωρίς καμμία διάθεση κριτικής, στο καθ’ όλα αξιέπαινο εγχείρημα, μείζονος ενδιαφέροντος, για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και ποιότητα ζωής, οι αειφόρες πρωτοβουλίες, με στοχευμένες δράσεις πρέπει ν’ αποτελούν θέματα ημερήσιας διάταξης, για τις επιβαρυμένες με ατμοσφαιρικούς ελληνικές πόλεις.
Η αντίφαση και η παραδοξολογία έγκειται στο γεγονός, ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επικαλείται ένα δίκτυο με πράσινο προσανατολισμό και οικολογοποιημένη εμπειρία, την στιγμή που ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον οποίο εκπροσωπεί, ουδέποτε εκπόνησε τον ελάχιστο περιβαλλοντικό σχεδιασμό ή φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση ή διαβούλευση για το υγρό οικοσύστημα της «ανοξικής» Παμβώτιδας…
Η απουσία οικολογικού πράσινου προφίλ, αποτυπώνεται στην μόνιμη διάθεση κατάργηση, της ζώνης των 300 μέτρων, ενθαρρύνοντας τις αδειοδοτήσεις των παραλίμνιων ξενοδοχείων και των Μεγάρων Μουσικής, στην συνηγορία αύξησης του στόλου των πλωτών «ταξί» της Λίμνης, στην «συνενοχή» τσιμεντοποίησης των κατακλυζόμενων εκτάσεων και ενάντια στην συστοίχιση των κόκκινων γραμμών.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για βιώσιμη κινητικότητα, φιλικά μέσα μετακίνησης έμειναν στα λόγια, όπως και η αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, η προσπάθεια απορρύπανσης και η φιλοπεριβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών.
Αναπαράγονται τα αδιέξοδα του παρελθόντος για έργα υποδομής (Κενάν Μεσαρέ) με έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (Βογιάνου), καταμαρτυρώντας ότι σημαντικοί εγκάρσιοι οδικοί άξονες της πόλης, εξακολουθούν να μην συνοδεύονται από μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!!!
Όσο δε για την διαχείριση απορριμμάτων, εμμένουν στην εδαφική διάθεση χωρίς τις κατάλληλες υποδομές ανακύκλωσης, βασισμένες στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την κομποστοποίηση, αφήνοντας ανοικτή την πληγή του ΧΥΤΑ Ελληνικού και την ασφαλή εναπόθεση απορριμμάτων, ως ΦΟΣΔΑ.
Κι όμως για την Ευρώπη που κάποιοι επικαλούνται, η ανακύκλωση πέρα από πραγματική περιβαλλοντική ανάγκη είναι και επενδυτική ευκαιρία.
Ο Δήμαρχος και οι πέριξ αυτού “περιβαλλοντολόγοι” θα πρέπει να λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον των Πολιτών και την προστασία της πόλης και του περιβάλλοντος και να μην αναλώνονται σε επικοινωνιακές κορώνες περί πράσινων πόλεων.
Η συνολική αδιαφανής διαδικασία του Δήμου Ιωαννιτών με σαφές έλλειμμα περιβαλλοντικής πολιτικής, υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών, καταλύει κάθε έννοια Δημοκρατικού διαλόγου και αποτελεί απόδειξη αδιαφορίας για το οικολογικό του αποτύπωμα.