Στην αντεπίθεση περνούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Άρτας- Φιλιππιάδας και Θεσπρωτίας, που μαζί με την εταιρία «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» διεκδικήσαν την αγορά της «Δωδώνης», όμως αποκλείστηκαν από την τελική αναμέτρηση του διαγωνισμού.
Μετά το σάλο που προκάλεσε η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι Ενώσεις με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία της χώρας (εκτενή αποσπάσματα στη συνέχεια του ρεπορτάζ), καταγγέλλουν ότι η έξοδός τους από το διαγωνισμό ήταν μεθοδευμένη, ενώ ζητούν, αν όχι τη μεταβίβαση σε αυτούς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Δωδώνης» στη λογιστική του αξία, τουλάχιστον την επανάληψη του διαγωνισμού.
Το θέμα στη Βουλή…
Στο μεταξύ, τη δέσμευση ότι το θέμα της «Δωδώνης» θα συζητηθεί την άλλη Τετάρτη στη Βουλή, απέσπασε χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Τασούλας ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία εκκαθάρισης της ΑΤΕ και κυρίως στο βαθμό που αφορά τη «Δωδώνη». Ο Γιαννιώτης βουλευτής προέβη σε αυτή την κίνηση, με βάση όρο του διαγωνισμού για την πώληση της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, που προβλέπει «συνέχεια στην ανάπτυξη της εταιρίας και της περιοχής».
Όπως σημειώνουν πηγές, η Κυβέρνηση πρέπει να έχει λόγο και μάλιστα καθοριστικό για ένα θέμα, που επηρεάζει τα μέγιστα την αγροτοκτηνοτροφία της Ηπείρου, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στη «Δωδώνη». «Δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη η Κυβέρνηση, σε ένα θέμα που αφορά άμεσα την κοινωνία» υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Χρ. Μαντάς- Χρ. Γκόκας…
Χθες, δηλώσεις για το θέμα της «Δωδώνης» έκαναν, τόσο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, όσο και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Χρήστος Γκόκας. Ο κ. Μαντάς ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού, σημειώνοντας, ότι «η «Δωδώνη» πρέπει να λειτουργήσει σε ένα συνεταιριστικό μοντέλο. Θέλουμε να συνεχίσει να έχει κοινωνικό ρόλο». Ο κ. Γκόκας, σημείωσε ότι «η απόφαση αποκλεισμού της πρότασης των ΕΑΣ, δημιουργεί πολλές υποψίες και αμφιβολίες για το μέλλον της επιχείρησης. Ο διαγωνισμός αυτός έχει πολλά σκοτεινά σημεία».
Ο Αλ. Καχριμάνης…
Επίσης χθες, θέση για το θέμα της «Δωδώνης» πήρε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι η «Δωδώνη» πρέπει να διατηρήσει την Ηπειρωτική της ταυτότητα, ενώ εξέφρασε ενστάσεις για τον αποκλεισμό της σύμπραξης ΕΑΣ και ΒΙΚΟΣ Α.Ε. από τη συνέχιση του διαγωνισμού.
«Σε μια δύσκολη εποχή, λέω στους αξιολογητές, προσέξτε πάρα πολύ το θέμα. Γιατί βγάλατε μια ηπειρώτικη εταιρία απ’ έξω, αλλά δεν πείθετε, ότι μια εταιρία που χρωστάει αρκετά χρήματα στη «Δωδώνη», έχει τα λεφτά μετρητοίς για την αγορά της. Δεν μας πείθουν, πρέπει να μας πείσουν» είπε, μεταξύ άλλων.
Μικρό διάστημα…
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου στην επιστολή τους, ενημερώθηκαν στις 10 Αυγούστου, ότι έπρεπε να καταθέσουν έως τις 22 Αυγούστου επικαιροποιημένη δεσμευτική προσφορά και θα έπρεπε να τεκμηριωθεί η κάλυψη των σχετικών κεφαλαίων της προσφοράς. Χαρακτηρίζουν το παραπάνω διάστημα μικρό, ειδικά από τη στιγμή που μεσολαβούσε και ο Δεκαπενταύγουστος.
«Όταν σε άλλη περίπτωση ζητήθηκαν από τις Ενώσεις διευκρινίσεις για τη διαδικασία του διαγωνισμού, οι σύμβουλοι της ΑΤΕ επανήλθαν με απαντήσεις 3 ολόκληρους μήνες από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Από αυτό συνεπάγεται, ότι εξ’ αρχής μεθοδευόταν η έξοδος των Ενώσεων από το διαγωνισμό, ιδιαίτερα δε, όταν οι Ενώσεις αποκλείστηκαν από τη συνέχιση του διαγωνισμού, τη στιγμή ακριβώς που είχαν έλθει σε συμφωνία με στρατηγικό συνεργάτη και είχαν καλύψει το τίμημα της οικονομικής τους προσφοράς» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.
Ενδιαφέρον μόνο για φέτα!
Στην μακροσκελή επιστολή τους οι ΕΑΣ Ηπείρου τονίζουν ακόμη: «Οι Ενώσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία με τους σημερινούς υποψήφιους, καθώς οι τελευταίοι ενδιαφέρονταν μόνο για την εκμετάλλευση της φέτας και την επακόλουθη συρρίκνωση της παραγωγής του εργοστασίου των Ιωαννίνων. Οι μόνες εταιρίες με τις οποίες οι Ενώσεις είχαν έρθει σε συμφωνία στα περισσότερα σημεία και ήταν έτοιμες να συμπράξουν στη Β’ Φάση, ήταν πολυεθνικές επιχειρήσεις με συνεταιριστικό προφίλ, οι οποίες όμως την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να μην επενδύσουν την τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα».
Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Οι Ενώσεις κατέθεσαν πρόταση στο πλαίσιο της Β’ Φάσης, ζητώντας από την ΑΤΕ να παρέχει δάνειο για το ποσό των 21,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στο 67,77% της λογιστικής αξίας της εταιρίας, για την εξαγορά των μετοχών, με την προϋπόθεση να επιστραφεί εντόκως το ποσό εντός ενός έτους, όταν θα έβρισκαν στρατηγικό επενδυτή που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις συνεργασίας, θέτοντας ως εγγύηση το 100% των μετοχών, που θα κατείχαν στην εταιρία, εφόσον επιλεγόντουσαν ως αγοραστές αυτών, πρόταση η οποία δεν απορρίφθηκε»!
Σημειώνουν δε, για την εταιρία «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.»: «Οι Ενώσεις κατόρθωσαν να βρουν αξιόλογο τοπικό επενδυτή, την εταιρία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε., η οποία θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς (21,3 εκ. ευρώ), θα αναλάμβανε την αποπληρωμή των δανείων, τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εταιρίας και διασφάλιζε τους όρους συνεργασίας των Ενώσεων, των εργαζόμενων, των παραγωγών καθώς επίσης και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».
Ποιος ο ρόλος Πανταλάκη;
Για τις Ενώσεις γεννάται το ερώτημα: «Γιατί ο κ. Θ. Πανταλάκης, πρώην Διοικητής της ΑΤΕ, κατά την περίοδο της παραίτησής του από τη Διοίκηση της Τράπεζας και παρά την ύπαρξη συμφώνου εμπιστευτικότητας σε ισχύ, ανέφερε προ της αξιολόγησης των προσφορών, ότι η καλύτερη προσφορά έχει υποβληθεί από τη SIMOS FOODS, επηρεάζοντας έτσι τους αξιολογητές. Οι Ενώσεις θεωρούν ότι θα έπρεπε να αποκλειστούν άμεσα από περαιτέρω αξιολόγηση υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφορά με μικρό αρχικό ετήσιο τίμημα και καταβολή των υπολοίπων σε 6 ετήσιες δόσεις, η οποία προσφορά προφανώς θα καλυπτόταν από τα κέρδη της εταιρίας, ή υποψήφιος επενδυτής, αντιπρόσωπος της «Δωδώνης», που κατέθετε προσφορά συνυπολογίζοντας τα ποσά που όφειλε στην εταιρία από τη μεταξύ τους συνεργασία (περίπου 15 εκατ. ευρώ)».
660.000 για αξιολογητές!
Τέλος, «οι Ενώσεις αμφισβητούν την αξιοπιστία των Συμβούλων της ΑΤΕ, καθώς παρανόμως ζήτησαν εγγράφως από τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν, ότι ο τελικός αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει σε αυτούς 660.000 ευρώ, το οποίο και οι Ενώσεις αρνήθηκαν. Θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί, εάν κάποιοι εκ των υποψηφίων έχουν αποδεχθεί αυτή τη ρήτρα, προκειμένου να έχουν ευνοϊκή αξιολόγηση».
ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr