Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΠΩΓΩΝΙ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ. ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ

Γράφει ο Σταύρος Ζηκόπουλος


Μια πρόταση προς τους απανταχού Ηπειρώτες.
Πριν 30 χρόνια εκπροσωπώντας τους αγρότες του νομού ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων συμμετείχα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών στα Γιάννενα. Άκουσα από τους ομιλητές εκπροσώπους των Ηπειρωτών όλου του κόσμου για επιχειρήσεις, για μονάδες, για αξιοποίηση του πλούτου, για τουρισμό κ.τ.λ. με τη σκέψη τους για μια καλή επιστροφή σε αυτόν εδώ τον τόπο.
Στη παρέμβαση μου είχα αναφέρει ότι : Αν γίνουν τα μισά από τις προτάσεις όχι μόνο θα επιστρέψουν οι απανταχού Ηπειρώτες στον τόπο τους αλλά θα χρειαστεί να γίνει και εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού.
Σεβαστές όλες οι προτάσεις όμως κατά τη γνώμη μου αν θέλουμε να βοηθήσουμε πρέπει να δεχθούμε τη Δημιουργία
> όλων των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων. Ιδιωτών – εκκλησίας - κοινοτικών.
Φυσικά και δεν έγινε δεκτό.....
Σήμερα Ιούλιος του 2011 με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ηπειρωτών που θα γίνει αυτές τις μέρες στα Γιάννενα επαναφέρω την πρόταση για >. Επιπλέον προτείνω και τη δημιουργία Τράπεζας όλων των κλεισμένων αγροτικών κατοικιών ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται ο φορέας.
Η έρευνά μου και η πρόταση που παραθέτω αναφέρεται στο δήμο Πωγωνίου, χωρίς να παραβλέπουμε ότι τα χαρακτηριστικά του Πωγωνίου δεν είναι ίδια με των υπολοίπων περιφερειακών δήμων με εξαίρεση του Ζαγορίου , του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.
Για το Πωγώνι:
Υπάρχουν τα δεδομένα προς τη κατεύθυνση ανάπτυξης μιας μορφής τουρισμού ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .
Υπάρχει:
1) Το φυσικό περιβάλλον ποτάμια - λίμνες - δάση - βουνά
2) Αρχιτεκτονική – πέτρα κ.τ.λ.
3) Πολιτιστική ταυτότητα
4) Ιστορία
5) Θρησκευτικό ενδιαφέρον για τουρισμό
6) Γαστρονομία
7) Μικροκαλλιέργειες ντόπιων προϊόντων και μικρές ή μεγάλες μονάδες ζωικής παραγωγής
Όλα αυτά και αμέτρητα άλλα μπορούν να δώσουν μια ώθηση για τουριστική και όχι μόνο αξιοποίηση.
Εγώ αυτό το ονομάζω Οικοτουρισμό.
Μια αξιόλογη μονάδα στο Δολό και κάποια σκόρπια και μεμονωμένα δωμάτια, μάλλον δε μπορούν να δώσουν τουριστική ώθηση.
Σήμερα ( και δεν θέλω να σκεφτώ αν δεν κάνουμε κάτι, τι θα υπάρχει μετά από 30 χρόνια) υπάρχουν 4.000 κλεισμένα σπίτια και 80 περίπου κοινοτικά και κατ επέκταση δημοτικά κτίρια. Η αξία τους σήμερα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς την αξία γης που τα περιβάλλει. Το δε κόστος της συντήρησης τους είναι ανυπολόγιστο. Το άνοιγμα αυτών των σπιτιών κατά μέσο όρο είναι 20 ημέρες το χρόνο.
Ελάχιστα τα Χριστούγεννα , 5 ημέρες το Πάσχα και 15 ημέρες τον Αύγουστο.
Δεν αναφέρω καθόλου το κόστος μετάβασης. Αλλά το κόστος καθαρισμού αυλής και κατοικίας είναι αρκετά μεγάλο και για 3 ημέρες παραμονή μάλλον δεν προλαβαίνουν. Ας ξεφύγουμε λίγο από τους ανθρώπους κάποιας ηλικίας, που έχουμε πολλά βιώματα με το χωριό μας, με το σπίτι και ας σκεφτούμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας 2η και 3η γενιά , μπορούν να επισκεφθούν και να διαμένουν στο κλεισμένοι σπίτι για τριήμερο? Θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει μια πλιάδα επιχειρημάτων που
Θα αποδείκνυαν ότι δε μπορούν για αυτό και δεν έρχονται π.χ. τα Χριστούγεννα κτλ.
Τι προτείνω:
Το Καλπάκι (καλώς ή κακώς δεν το εξετάζω) που είναι η έδρα του δήμου, να γίνει λουλουδένιο, να αποκτήσει ταυτότητα με σημείο αναφοράς (Μεσοχώρι) και να υπάρχει πλήρη αναφορά σε όλα τα δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των χωριών του δήμου και όχι μόνο.
Να ορίσουμε τα χωριά Βήσσανη , Πωγωνιανή, Κουκλιοί, Βασιλικό ξεκινώντας από τη Βήσσανη ως έδρα ενός τεράστιου αγροτικού χωριού.
Να ορίσουμε ή την αναπτυξιακή του δήμου ή μια Α.Ε. ή όπως αλλιώς ονομαστεί ως Οικοτουριστική επιχείρηση.
Να καλέσουμε όλους τους ιδιώτες των κλεισμένων σπιτιών να τα ενοικιάσουν για μια εικοσαετία, με τον όρο για 20 ή 30 μέρες το χρόνο να μπορούν να παίρνουν το κλειδί και να διαμένουν χωρίς κανένας να τους ενοχλεί, στο πανέτοιμο για διαμονή σπίτι τους.
Τον υπόλοιπο χρόνο θα είναι στη διάθεση του φορέα και για το κόστος συντήρησης αλλά και το όφελος από την εκμετάλλευση του.
Κατοχύρωση νομοθετική:
Αν κάποιος για διάφορους λόγους θέλει να επιστρέψει στο χωριό του θα μπορεί να πάρει το σπίτι του πίσω καταβάλλοντας φυσικά το υπόλοιπο της απόσβεσης από τη δαπάνη επισκευής του σπιτιού του.
Πέραν των επίσημων στατιστικών στοιχείων υπάρχει καταγραφή όλων των δεδομένων του δήμου, αυτή φυσικά συνεχίζεται και υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης από όποιον πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει.
Αν πείσουμε έστω το 5% των ιδιοκτητών αυτών των αγροικιών να συμμετέχουν στον φορέα και προσθέσουμε το κτιριακό δυναμικό του δήμου, δημιουργούν μια τεράστια τουριστική επιχείρηση τουλάχιστον 200 σπιτιών τετράκλινων ή πεντάκλινων (δηλ. για διαμονή ολόκληρης οικογένειας) και 60 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.
Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει μια επιχειρησιακή μελέτη οργάνωσης – προβολής – διαχείρισης κ.τ.λ. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα ανοιχτούν ορίζοντες για ξεχασμένες καλλιέργειας , για ορειβασία – ποδηλασία – ηπικούς αγώνες – διαδρομές κ.τ.λ.
Είμαστε στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου και ακόμη προς την περιφέρεια Ηπείρου , προς το Συνέδριο των Ηπειρωτών, την Πανειπηρωτική, την Ομοσπονδία Καλαμά – Μοργκάνας και προς το δήμο Πωγωνίου.
Και αν κάποτε ισχύσει η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών των 20 km θα δοθεί η δυνατότητα συγκράτησης του ελληνισμού της Αλβανίας.
Ένα δείγμα της διαχειριστικής μελέτης των αποτελεσμάτων είναι με κάλυψη 60 ημερών όλο το χρόνο των 200 σπιτιών τα έσοδα που θα προκύψουν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος απόσβεσης της δαπάνης του προσωπικού καθώς και όλες τις λειτουργικές δαπάνες και θα υπάρχει και όφελος.
Ο ίδιος που διαθέτω ένα πανέμορφο σπίτι στο χωριό, αν έμενα εκτός Ηπείρου, θα το διέθετα και θα ήμουν πολύ ευτυχής αν μετά από αρκετά χρόνια τα παιδιά μου θα μπορούσαν να έρθουν και να διαμένουν στο σπίτι τους έστω και για λίγες ημέρες.
Για κάθε πληροφορία ή συμπλήρωση προτάσεων είμαι στη διάθεση σας.


Με εκτίμηση Ζηκόπουλος Σταύρος Οικονομολόγος – Αμπελουργός
Μαζαράκι Ιωαννίνων τηλ.6979003515 / 2651036971 /
email: stauroszikopoulos@hotmail.gr