Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΚΟΣ: Μερικά για την ... Ε.Ο.Ζ.


Ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως η μηδενική φορολογία για τις επιχειρήσεις, ο χρόνος διάρκειας (πάνω από 15 χρόνια) και οι αδειοδοτήσεις με διαδικασίες εξπρές, με βασικό στόχο την τόνωση της απασχόλησης, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, πρέπει να περιλαμβάνει η όποια οικονομοτεχνική μελέτη-έκθεση δρομολογηθεί και αφορά την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ). Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη που εκπόνησε η Capital Markets Experts για λογαριασμό του οικονομικού Φόρουμ Θράκης και αφορά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προτείνει σαν σχήμα έναν συνδυασμό των μοντέλων κυρίως της Πολωνίας και δευτερευόντως της νότιας Κορέας, λαμβάνοντας υπόψη τις ελληνικές όσο και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Την προοπτική δημιουργίας ΕΟΖ, την βλέπουν θετικά αφενός το υπουργείο Ανάπτυξης και αφετέρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν. Αναμένεται εντός των επομένων 6 μηνών να υποβληθεί σχετική πρόταση από την Ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή και του σχετικού φακέλου που ήδη επεξεργάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά και που έχουν αντληθεί από το αντίστοιχο Υπουργείο της Πολωνίας, από το 2004 έως 2010, μετά από 7 χρόνια λειτουργίας των εκεί ΕΟΖ σε 16 πολωνικές πόλεις, έχουν καταγραφεί πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα: Έγινε επένδυση κοντά στα 15,5 Δις.€ σε 1.200 παραγωγικές μονάδες, δημιουργήθηκαν περίπου 150.000 νέες θέσεις εργασίας και διατηρήθηκαν κοντά στις 55.000 θέσεις.
Η μελέτη προτείνει, την δημιουργία θεματικών ζωνών σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας, με στόχο την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων και των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Προτείνει επίσης την δημιουργία μιας κεντρικής αρχής διαχείρισης της ΕΟΖ υπό την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, μέτοχοι της οποίας θα είναι κατά 49% ιδιώτες και κατά 51% κρατικοί φορείς. Όλα αυτά με την έγκριση της Περιφέρειας.
Η μελέτη της Capital Markets Experts απαντά και στον φόβο, ότι οι ΕΟΖ θα αποτελέσουν τη νομιμοποιητική βάση για περαιτέρω συρρίκνωση του ήδη μειούμενου εργατικού κόστους και για την καθιέρωση των «εργαζομένων των 250 ευρώ ;
Οι Κινέζοι λέει, εργάζονται στις Ε.Ο.Ζ. της χώρας τους με 40$ το μήνα και 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ή το ότι οι Τούρκοι εργάζονται στις αντίστοιχες Ζώνες με 240$ το μήνα και 45 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές είναι οι γενικότερες εργασιακές συνθήκες που ισχύουν στη χώρα τους και όχι εξαιτίας του καθεστώτος που διέπει την εκάστοτε τοπική Ε.Ο.Ζ. Επιπλέον, δεν υπάρχει στην παγκόσμια βιβλιογραφία διαχωρισμός της Ειδικής από την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη και μάλιστα με ένταξη στην πρώτη, υποχρεωτικά μάλιστα, ειδικού εργασιακού καθεστώτος. Κάτι τέτοιο είναι μεν δυνατόν, δεν είναι δε υποχρεωτικό και φυσικά δεν αφορά το προτεινόμενο μοντέλο της Ε.Ο.Ζ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», αναφέρει εκπρόσωπος της Capital Markets Experts.


ΜΑΓΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ