Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Ηλίας Πεντάζος: Ένας κορυφαίος τεχνοκράτης στην ομάδα των Οριζόντων Ηπείρου με στόχο την «επόμενη ημέρα» για την Περιφέρεια

 


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Ορίζοντες Ηπείρου την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Κεντρικό θέμα της συνέντευξης ήταν η παρουσίαση του κυρίου Ηλία Πεντάζου που θα αναλάβει την Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Ηπείρου στην περίπτωση οι Ορίζοντες Ηπείρου τερματίσουν πρώτοι στην κούρσα.

Σπ. Ριζόπουλος: Κορυφαίος τεχνοκράτης της πολιτικής ο Ηλίας Πεντάζος

Την παρουσίαση έκανε ο κύριος Ριζόπουλος όπου ανέφερε “Μέτα την ουσιαστική παρουσίαση του προγράμματος την Δευτέρας και το σκεπτικό μας,  είμαι στην ευχάριστη θέση, σήμερα, να καλωσορίσω τον κύριο Πεντάζο, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας  ως επερχόμενη Περιφερειακή Αρχή.  Προκείται για έναν πολύ έμπειρο τεχνοκράτη της πολιτικής που έχει  υπηρετήσει σε πάρα πολλά πόστα σε Ελλάδα και εξωτερικό”.

“Θα ήθελα να προσθέσω κάποια ποιοτικά στοιχεία τα οποία δεν προκύπτουν από το βιογραφικό του . Ο Ηλίας Πεντάζος πάντοτε επιλέγεται να υπηρετήσει συγκεκριμένες αποστολές. Αυτό που δεν σας είπε  ο ίδιος,  είναι ότι στην μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην ΕΕ, ήταν ένας απ’ τους 3, 4 που διαπραγματεύτηκαν την είσοδο της χώρας στο ευρώ. Δεύτερον , ως γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής με υπουργούς τους Γ. Παπακωνσταντίνου και μετά τον Β. Βενιζέλο,  ήταν ένας εκ των διαπραγματευτών στο πρώτο μνημόνιο. Τρίτον,  οι γνώσεις του επί ζητημάτων σύνταξης προϋπολογισμού, όχι τόσο πολύ με την έννοια την υπηρεσιακή αλλά το πως μεταλαμπαδεύουμε ένα πρόγραμμα γραπτό και πως το υλοποιούμε, είναι πραγματικά μοναδικές”. Τέταρτον το μεγάλο χάρισμα του Ηλία είναι ότι αυτό που έγινε κατανοητό από την αρχή είναι ότι στην Ήπειρο συνήθως τι κάνουμε και βεβαίως αυτό υπηρετεί και κάποια σκοπιμότητα αδιαφάνειας βλέπουμε τους πόρους τους οποίους έχουμε κάθετα”.

“Έχουμε ξεχωριστά τον προϋπολογισμό, βλέπουμε ξεχωριστά το περιφερειακό ταμείο, βλέπουμε ξεχωριστά την αναπτυξιακή,  βλέπουμε ξεχωριστά το ΕΣΠΑ. Τώρα βλέπουμε ξεχωριστά το ταμείο ανάκαμψης, ακόμα και το “μαύρο” ταμείο των έκτακτων αναγκών της πολιτικής προστασίας που κανένας δεν ξέρει τι έχει, όλα αυτά τα βλέπουμε ξεχωριστά. Εμείς θέλουμε αυτά να τα κουμπώσουμε πάνω στο πρόγραμμα σε μια σύνθετη διαδικασία. Ό,τι δεν καλύπτεται από το ένα θα συμπληρώνεται από το άλλο. Συνεπώς η παραλαβή που θα κάνουμε δεν θα έχει να  κάνει με διαδικασίες διαφάνειας αλλά και με διαδικασίες διαθεσιμότητας. Όπως λοιπόν γνωρίζετε πολύ καλά και είναι γραμμένο και μέσα στο πρόγραμμα, έχω ξεκινήσει διαπραγμάτευσεις με την  Τράπεζα της Ελλάδος για την πιθανότητα έκδοσης ομολόγων για μεγάλα έργα στα οποία δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, ιδίως αυτά τα οποία έχουν ανταποδοτικά οφέλη. Συνεπώς καταλαβαίνετε ότι μόνο ένας τεχνοκράτης με τέτοιο εύρος μπορεί να κουμπώσει τι δυνατότητες. Το επόμενο σημαντικό είναι η γνώση του κυρίου Πεντάζου από τις Βρυξέλλες θα δώσει και την δυνατότητα να διεκδικήσουμε και πόρους για έργα τα οποία είναι εκτός του ΠΕΠ. Ήδη ότι πέραν των κονδυλίων που έρχονται μέσα από το ΕΣΠΑ που κατανέμονται μετά ΠΕΠ, υπάρχουν και πολλά έργα τα οποία χαρακτηρίζονται πανευρωπαϊκά και υλοποιούνται με πόρους πανευρωπαϊκούς όπως για παράδειγμα τα κτηνοτροφικά πάρκα για τα οποία έχω μιλήσει πολλές φορές. Ήθελα λοιπόν να αποσαφηνίσω ποιοτικά χαρακτηριστικά”.

“Ήθελα λοιπόν να αποσαφηνίσω ποιοτικά χαρακτηριστικά στις ικανότητες του, διότι αναφέρθηκε μόνο στο τελευταίο του πόστο, στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο αν θέλετε και τη γνώμη μου ήταν και μια ευτυχή συγκυρία γιατί έρχεται ακριβώς τη στιγμή να έχουμε ως βασικό συνομιλητή τον άνθρωπο ο όποιος έζησε από μέσα και από κοντά αυτή τη μετάβαση της πραγματικότητας του συγκεκριμένου υπουργείου”.

Δ. Παππάς: Η παρουσία Πεντάζου αλλάζει ταχύτητα στην Ήπειρο

Στη συνέχει το λόγο πήρε ο γραμματέας της παράταξης κύριος Δημήτρης Παππάς, ο οποίος ανέφερε “Με ιδιαίτερη χαρά, ως γραμματέας της παράταξης, καλωσορίζω σήμερα τον κύριο Πεντάζο. Βέβαια, η φήμη του από την επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν γνωστή σε μας πριν από την παρουσίαση που γίνεται σήμερα. Η παρουσία του εδώ δείχνει ότι πλέον είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε ταχύτητες στην  Ήπειρο και να τη δούμε στην καλύτερη στιγμή της γιατί πράγματι το αξίζουμε”.

Ηλ. Πεντάζος: Το πρόγραμμα των Οριζόντων Ηπείρου είναι ρεαλιστικό και εφικτό

Θέλω να καλημερίσω και εγώ όλους τους παριστάμενους. Και να πω μερικά πράγματα χωρίς να πλατειάσω, αλλά νομίζω ότι θα είναι αρκετά χρήσιμα όσα θα πούμε. Δέχτηκα με πολλή ευχαρίστηση και πολλή τιμή την πρόταση για συνεργασία για τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα στην περιφέρεια της Ηπείρου από τον καλό μου φίλο, Σπύρο Ριζόπουλο. Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο και σε επαγγελματικό. ‘Εχουμε φέρει σε πέρας αρκετά πρότζεκτ μαζί. Και επειδή τον εκτιμώ πάρα πολύ για τη διανοητική του ικανότητα, αλλά και για την ικανότητά του να υλοποιεί αποφάσεις, γιατί τις έχω δει από πρώτο χέρι στο παρελθόν. Για αυτό και δέχτηκα να είμαι σε αυτή την ιστορία και επιπλέον γιατί έχω και ένα λόγο, παρόλο που δεν έχω καταγωγή από την ‘Ηπειρο. Εκτιμώ πολύ και μου αρέσει πάρα πολύ η Ήπειρος, όχι μόνο σαν γεωγραφική περιοχή, αλλά σαν παράδοση σαν πολιτισμός, σαν ιστορία, από τις πολιτισμικές της καταβολές μου είναι μια πάρα πολύ συμπαθής περιοχή και θεωρώ τους ανθρώπους της ότι έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία. Γιατί πάρα πολλά πράγματα από τα οποία έχουμε στην Ελλάδα είναι από Ηπειρώτες δωρητές.

Ο Σπύρος ο Ριζόπουλος είναι γνωστός, αν θέλετε, στους πολιτικούς κύκλους, διότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος τα τελευταία 15, 20 χρόνια μιλάει με όλο τον πολιτικό χώρο και με τα 3 μεγάλα κόμματα που υπάρχουν στη χώρα και τουλάχιστον στα τελευταία 15, 20 χρόνια με όλους τους πρωθυπουργούς και τους αρχηγούς των παρατάξεων που έχουν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, οπότε θεωρώ ότι η εκλογή του στην περιφέρεια της Ηπείρου μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι.

Το πρόγραμμα των Oριζόντων το διάβασα. Επειδή όμως δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα από άλλη παράταξη, βρήκα ότι είναι ένα συνεκτικό πρόγραμμα και απολύτως εφαρμόσιμο και υλοποιήσιμο, το οποίο νομίζω θα την πάει την ‘Ήπειρο, όχι ένα βήμα μπροστά αλλά αρκετά βήματα μπροστά καθώς παρουσιάζει μια χρόνια υστέρηση.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι, επειδή πέρασα πολλά χρόνια της ζωής μου στις Βρυξέλλες, η Περιφέρεια Ηπείρου όταν ήταν ακόμη νομαρχία, ήταν η πρώτη μάλλον και μετά μόνη ελληνική περιφέρεια, η οποία έφτιαξε περιφερειακό γραφείο στις Βρυξέλλες.

Δυστυχώς, ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές οι εδώ άρχοντες εκείνης της εποχής, δεν βρήκαν τη χρησιμότητά του και το έκλεισαν και χάθηκε μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία διασύνδεσης της Περιφέρειας με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο. Ο ευρωπαϊκός χώρος πάντα διεκδικούσε να έχει προνόμιο συνεργασίας με την Περιφέρεια της Ηπείρου, επειδή θεωρούταν καλώς ή κακώς ως η φτωχότερη ή λιγότερο αναπτυγμένη περιφέρεια της Ελλάδος, αλλά δυστυχώς η Ήπειρος εκείνη την εποχή δεν συνέχισε αυτή την προσπάθεια και το γραφείο έκλεισε.

Πάμε τώρα στα σημερινά. Η προετοιμασία του προγράμματος έχει γίνει με πολύ επαγγελματισμό και με διαφάνεια και αυτό το πρόγραμμα εμείς θα υπηρετήσουμε την επόμενη μέρα ως εκτελεστικός βραχίονας της Περιφέρειας.

Όπως ξέρετε, το μεσοδιάστημα παραλαβής από την εκλογή του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου και του νέου Περιφερειάρχη μέχρι την ανάληψη πραγματικών καθηκόντων, υπάρχει ένα διάστημα περίπου 8-10 εβδομάδων. Σε αυτές τις 8-10 εβδομάδες, οι οποίες είναι πολύτιμο διάστημα, εμείς έχουμε μια απόλυτα έτοιμη τεχνοκρατική ομάδα, η οποία αποτελείται και από ορκωτούς λογιστές- εκτιμητές, από ανεξάρτητους μηχανικούς και από συμβούλους ανάπτυξης, οι οποίοι θα ετοιμάσουν τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Η ομάδα αυτή βέβαια δεν θα εργαστεί μόνη της. Εγώ επειδή έχω πάρα πολλά χρόνια εμπλοκής με τον δημόσιο τομέα, εκτιμώ πάρα πολύ τους υπαλλήλους και γι’ αυτό θεωρώ ότι θα είναι τεράστια η συμβολή των υπαλλήλων της περιφέρειας μέσα στο καινούργιο πρόγραμμα της διοίκησης.

Αυτό, για να προλάβω τυχόν σχόλια τα οποία πολλές φορές ακούγονται ότι όταν φέρνεις μερικούς ανεξάρτητους συμβούλους ιδιώτες, παραγνωρίζεις ή υποβαθμίζεις ή υποτιμάς την ομάδα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπάρχει καμία μια τέτοια πρόθεση στη δική μας τουλάχιστον Περιφερειακή διοίκηση και οι υπάλληλοι θα είναι συνεργάτες από την πρώτη μέρα, διότι χωρίς τους υπαλλήλους δεν μπορείς να πας μακριά.

 

Γιατί θα έχουν πρώτιστο ρόλο οι υπηρεσίες; Γιατί είναι αυτές οι οποίες γνωρίζουν το αντικείμενο και οι οποίες σε συνεργασία με τον εξωγενή παράγοντα αυτόν που είπα των συμβούλων, θα είναι αυτές οι οποίες θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Μπορεί να μην έχουν υλοποιήσει πρόγραμμα στο παρελθόν. Κανένας δεν είναι μαθημένος από τη γέννα του. Όλοι μαθαίνουν. Εμείς αυτό που ερχόμαστε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε την καινούργια περιφερειακή διοίκηση, την καινούργια περιφερειακή αρχή Κι όχι να διασφαλίσουμε τον απερχόμενο. Ο απερχόμενος ό,τι έργο έχει κάνει, το έχει κάνει η περιφερειακή αρχή, αυτό ούτως ή άλλως θα το κρίνουν οι πολίτες στις 8 Οκτωβρίου δεν θα το κρίνουμε εμείς. Αλλά εμείς ερχόμαστε για να βάλουμε τη σφραγίδα μας σε μια νέα εποχή για την ήπειρο, γιατί νομίζουμε ότι μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνεται στη χώρα η ήπειρος έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, τις όποιες δυνατότητες δεν τις έχει εκμεταλλευτεί μέχρι τώρα. Τώρα γιατί δεν τις έχει εκμεταλλευτεί; Από αδράνεια από αδιαφορία ή από έλλειψη ενδιαφέροντος ή γιατί δεν έτυχε; Γιατί δεν έδωσε Προτεραιότητα στους τομείς που θα έπρεπε;

Αυτό είναι ένα άλλο θέμα και εν πάση περιπτώσει δεν θα κάνουμε εμείς τώρα αποτίμηση , του προηγούμενου περιφερειακού έργου. Εμείς μιλάμε για την επόμενη μέρα επειδή ακριβώς αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά καλά τις διαδικασίες του, γιατί είχα τη διεύθυνση του γραφείου της υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών και οργανώσαμε 2 άψογες εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου και στις 25 Ιουνίου, κατά κοινή ομολογία άψογες εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την καινούργια υπουργό Εσωτερικών συντελείται μια μικρή επανάσταση, με την έννοια ότι είναι σε κατάσταση ήδη σχεδόν να υποβληθεί στη Βουλή τώρα μέσα στο Σεπτέμβριο ένα καινούργιο νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί εντελώς τις διαδικασίες που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, για το πώς θα είναι οι δημόσιοι οργανισμοί και τα λοιπά. Εμείς, λοιπόν, το πρόγραμμα που έχουμε είναι απολύτως συμβατό με αυτή τη νέα κατάσταση, αυτή θα ακολουθήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και θα προσπαθήσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε ότι καλύτερο υπάρχει μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο μέσα στα πλαίσια της εδώ περιφέρειας και όταν λέω ότι είσαι εδώ περιφέρειας θα πρέπει να πω ότι ένας οργανισμός καινούργιος θα πρέπει να είναι must, αν θέλετε. Θα πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει η νέα περιφερειακή αρχή. Νομίζω ότι έχει πάρα πολλά χρόνια να γίνει οργανισμός στην περιφέρεια της Ηπείρου, οπότε χρειάζεται πλέον να ενσωματωθεί ένα καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας και υλοποίησης προτάσεων, το οποίο θα ακολουθεί βέβαια το γενικότερο κώδικα που θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά που θα υπάρχει μέσα στα πλαίσια της εδώ περιοχής και των αναγκών των συγκεκριμένων σε δω περιοχής, γιατί οι περιφέρειες κατά κάποιο τρόπο διαφοροποιούνται, αν και έχουν και κοινά στοιχεία.

Επίσης, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον προϋπολογισμό. Προϋπολογισμός είναι κάτι το οποίο είναι ένα πολύ αν θέλετε οικείο στοιχείο για μένα, επειδή υπήρξα για μερικά χρόνια Γενικός Γραμματέας στο γενικό Λογιστήριο και συμμετείχα στην κατάρτιση, στην παρουσίαση και στην υποστήριξη στη Βουλή τριών κρατικών προϋπολογισμών. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ένας περιφερειακός προϋπολογισμός είναι κατά κάποιον τρόπο υποσύνολο ενός κρατικού προϋπολογισμού, οπότε από τα πρώτα πράγματα που θα γίνουν θα είναι μια αναδιάταξη αυτού του προϋπολογισμού με την έννοια ότι δεν δεσμευόμαστε από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, τον οποίο πιθανώς έχει καθορίσει η σημερινή περιφέρεια, ό,τι και αν είναι αυτός ο προορισμός, αλλά θα είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα κουμπώνει με το πρόγραμμα των οριζόντων, όπως έχει κατατεθεί γραπτά και το οποίο όλοι το ξέρουν. Άρα λοιπόν, μπορεί να ανοίξουν καινούργιοι κωδικοί, μπορεί να καταργηθούν οι παλιοί κωδικοί, έργα τα οποία δεν είναι ώριμα να πάνε στην άκρη άλλα έργα να έρθουν στην επιφάνεια. Ποιες είναι οι διαδικασίες αποπληρωμής; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση όλων; Όλο αυτό το πράγμα θα το κάνει αυτή η τεχνοκρατική ομάδα που σας ανέφερα πριν, η οποία είναι απόλυτα καταρτισμένη και απόλυτα εξειδικευμένη για να κάνει αυτό το πράγμα. Λοιπόν, δεν ερχόμαστε ούτε να ρίξουμε ευθύνες σε κάποιον, ούτε να τιμωρήσουμε κάποιον και τα λοιπά εγώ μιλάω ότι η επόμενη μέρα θα έχει τη διαφάνεια και τη διαύγεια που της αρμόζει. Όλα θα είναι στο φως. Όλες οι διαδικασίες θα βγούνε. Θυμόσαστε ότι στην Ελλάδα υπήρχε πριν μερικά χρόνια το πρόγραμμα Διαύγεια, το οποίο ήταν μια επανάσταση το 2010 - 2011 και μπορεί ο τελευταίος πολίτης της περιφέρειας να μπαίνει και να βλέπει τι βρίσκεται και όχι πίσω από κλειστές πόρτες πού είναι το κάθε έργο.

Πριν κλείσω, ήθελα για μια ακόμη φορά να επισημάνω το γεγονός, ότι ο καινούργιος οργανισμός θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για αυτούς υπαλλήλους της Περιφέρειας.. Θα είναι ένας οργανισμός ο οποίος δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να μειώσει το ποσοτικό μέρος του προσωπικού. Απλώς θα γίνουν οι σχετικές αναδιατάξεις για υπηρεσίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή πιθανώς να πλεονάζει προσωπικό και υπηρεσίες που πιθανώς να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη του προσωπικού. Όμως όλοι είναι χρήσιμοι, αρκεί να υπάρξει μια στοιχειώδης αξιολόγηση για το τι μπορεί να κάνει έκαστος στον καινούργιο ρόλο που θα του αρμόζει.

Δεν έχω να πω τίποτα άλλο κύριε Ριζόπουλε ευχαριστώ και εσάς και τους Ορίζοντες. Και ελπίζω ότι οι επιλογές της ογδόης Οκτωβρίου να μας δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε αυτά που λέμε τώρα και να μην μείνουμε στη θεωρία.