Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Συντονισμένες δράσεις του Λιμεναρχείου Πρέβεζας για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας στον Αμβρακικό

 


Το Λιμεναρχείο Πρέβεζας ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας στον Αμβρακικό κόλπο, για το χρονικό διάστημα από 01//04/2022 έως και σήμερα βεβαιώθηκαν παραβάσεις ως εξής:

 επτά (07) αλιευτικές,

 δέκα τρεις (13) Γενικού Κανονισμού Λιμένα που αφορούσαν παράνομη αλιεία στο λιμάνι,

 μία (01) για αλιεία με ληγμένη ΑΕΠ του σκάφους,

 δύο (02) για διακυβέρνηση ταχυπλόου σκάφους που ασκούσε ερασιτεχνική αλιεία και δεν ήταν ασφαλισμένο και ο ιδιοκτήτης- κυβερνήτης του δεν έφερε άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους και  μία (1) για κυκλοφορία ερασιτεχνικού σκάφους τη νύχτα άνευ φανών ναυσιπλοΐας.

Ως αποτέλεσμα των ελέγχων κατασχέθηκαν ένα (01) απαγορευμένο συρόμενο αλιευτικό εργαλείο τύπου μηχανότρατας (τρατάκι) και διακόσια (200) μέτρα δίχτυα μονόκλωνα εκ μεσηνέζας (Μονοφιλαμέντ). Προαναφερόμενα αλιευτικά εργαλεία είναι παράνομα και απαγορεύεται η χρήση τους σε όλη την επικράτεια και ως εκ τούτου Υπηρεσία μας προέβη στην καταστροφή τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, κατασχέθηκαν τριάντα ένα κιλά (31 kgr) γαρίδα γάμπαρη, τρία κιλά (03 kg) σουπιές, μία (01) συναγρίδα βάρους τεσσάρων κιλών (04 kg), έξι κιλά και πεντακόσια γραμμάρια (6,5 kg) γοφάρια και έξι κιλά και πεντακόσια γραμμάρια (6,5 kg) κεφαλοειδή, τα οποία δόθηκαν προς κατανάλωση σε ευαγή ιδρύματα της πόλης. Επίσης, κατασχέθηκαν είκοσι (20) άτομα ζώντα ολοθούρια, τα οποία επεστράφησαν στην θάλασσα.

ΕΚ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Συνεδρίαση «δια ζώσης» του Δ.Σ. στο Ξενοδοχείο Epirus Palace, την Παρασκευή 17 Ιουνίου, ώρα 14:00

 


Σας καλούμε να προσέλθετε στη «δια ζώσης» συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Epirus Palace , την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 και ώρα 14:00, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

Ενημέρωση - συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, για τον ρόλο των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Διατύπωση προτάσεων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών».

Έγκριση Απολογισμού εσόδων – εξόδων Π.Ε.Δ. Ηπείρου, οικονομικού έτους 2021

Διανομή καινούργιων παπουτσιών σε παιδιά ευπαθών οικογενειών στο Δήμο Ζίτσας

 


Στο  «πλευρό» παιδιών ευπαθών οικογενειών συνεχίζει να βρίσκεται ο Δήμος Ζίτσας με δράσεις που ενισχύουν το κοινωνικό του «πρόσωπο».

Μέσω  του Κέντρου Κοινότητας που ανταποκρίθηκε για ακόμη μία φορά, στην πρόσκληση της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί» μοίρασε παπούτσια σε  40 παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών. Η δράση, υλοποιήθηκε χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη της εταιρείας ΤΟΜS που προσέφερε τα καινούργια ζευγάρια παπούτσια.

Εκπρόσωποι του «Μαζί για το Παιδί» με τους υπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ζίτσας υποδέχθηκαν τα παιδιά στα γραφεία του Κέντρου Κοινότητας και τους προσέφεραν από ένα ζευγάρι παπούτσια.

Είχε προηγηθεί από το Κέντρο Κοινότητας η καταγραφή των αναγκών με συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια των παιδιών οικογενειών που διαμένουν στις Κοινότητες του Δήμου Ζίτσας.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΕΒΑ

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μία ακόμη διανομή τροφίμων-ειδών παντοπωλείου σε ευπαθείς κοινωνικά στο πλαίσιο του   Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους Τ.Ε.Β.Α/ FEAD 2014-2020», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ζίτσας.

Θέατρο Actina: Παρουσιάζει την παράσταση “Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ” το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου

 


Το Θέατρο Actina και το τμήμα υποκριτικής ενηλίκων του, παρουσιάζει την παράσταση:

“Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ” του Ζοέλ Πομμερά και μετάφραση Μαριάννας Κάλμπαρη

Αποτελούμενο από οκτώ σκηνές καθημερινής ζωής, το έργο είναι ένα πολυφωνικό σύνολο πάνω στην έννοια της αγάπης. Στιγμιότυπα από σχέσεις των ανθρώπων, ιστορίες έρωτα και χωρισμού, που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση, αλλά και πολύ χιούμορ, για το αδιέξοδο της αγάπης.

Σκηνοθεσία/Διδασκαλία: Αθηνά Τσικνιά

Ερμηνεύουν: Θάνος Λώλας, Αρετή Μάμαλη, Μιχάλης Ρέκατας, Αναστασία Σακουφάκη, Σταύρος Σταυρόπουλος, Μαρία Τζίκα, Αγγελική Τσαβαλά, Λιάνα Φωτίκα

Για δυο παραστάσεις Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Ιουνίου

ώρα 21.15

στο Θέατρο Actina

Πληροφορίες/κρατήσεις: 6974865401

Είσοδος: κουτί ελεύθερης συνεισφοράς

Δημιουργία αφίσας: Μιχάλης Ρέκατας

video trailer: Στράτος Σεραφειμίδης

Αθηνά Τσικνιά - ΘΕΑΤΡΟ ACTINA

Ταχυδρομική διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8

Ιωάννινα, 45221

www.theatroactina.gr

Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@theatroactina.gr  / tsika-tsika@hotmail.com

Τηλ. Επικοινωνίας: 6974865401 / 2651300892

Facebook: Θέατρο Actina / Instagram: theatroactina

Ορίζοντες Ηπείρου για το Επισιτιστικό στην Ήπειρο

 


Ορίζοντες Ηπείρου για το Επισιτιστικό στην Ήπειρο.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (15-06-2022) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο ημεδαπός, καθώς σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (339) γραμμαρίων,

(3) ζυγαριές ακριβείας,

χρηματικό ποσό -535- ευρώ και

(2) κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΕΟΔΥ: Οκτώ θάνατοι σήμερα, 7.158 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οκτώ θάνατοι σήμερα, 7.158 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου

(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.158.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.525.056 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.062 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 145.283(4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.057 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102 (57.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 49 (48.04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (51.96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.709 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 133 (ημερήσια μεταβολή +5.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 108 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή o συγχωριανός Τσιάνος Γρ. Αλέξανδρος


«Έφυγε»  από την ζωή την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, σε ηλικία 94 ετών,  o συγχωριανός Τσιάνος Γρ. Αλέξανδρος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022  και ώρα 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων: Επτά αθλητές στο προπονητικό κοινόβιο Εφήβων – Νεανίδων στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινά

 


Ένα βήμα πιο κοντά στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στο Varese βρίσκονται επτά (7) αθλητές/αθλήτριες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων που από σήμερα αποτελούν μέλη του προπονητικού κοινοβίου Εφήβων – Νεανίδων στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινά.

Συγκεκριμένα, οι Γκόγκου Αικατερίνη, Ντάρα Νεφέλη, Παπαϊωάννου Χριστίνα και Παπαϊωάννου Δήμητρα από κορίτσια καθώς και οι Κωστούλας Βασίλης, Κοπίδης Λεωνίδας και Κούτρας Δημήτρης από αγόρια έλαβαν κλήση για ενσωμάτωση στο προπονητικό κοινόβιο το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα γίνει η αξιολόγηση από το Τεχνικό Επιτελείο που θα διαμορφώσει την ελληνική εθνική ομάδα που θα αγωνιστεί το διάστημα 27 με 31 Ιουλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων.

Στο μεταξύ, την κοινοβιακή τους προετοιμασία συνεχίζουν  οι  Παγκόσμιοι  Πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Παλαιοπάνος Αθανάσιος και Φαΐτάς Παύλος, οι οποίοι στις 17 Ιουνίου θα αξιολογηθούν για τη στελέχωση της εθνικής ομάδας σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα -23 και το Πανευρωπαϊκό Ανδρών Γυναικών.

Στην ίδια διαδικασία θα αξιολογηθεί και η αθλήτρια του σωματείου και 5η Ολυμπιονίκης του Τόκιο Κυρίδου Μαρία μετά την επιστροφή της από Πανεπιστήμιο της Αμερικής (Οχάιο), όπου μαζί με την αδερφή της Κυρίδου Αννέτα κατέκτησαν την πρώτη θέση στο μικρό τελικό των πρώτων οκτακωπων. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία για το Πανεπιστήμιο των δύο αθλητριών που έχουν πλέον το βλέμμα τους στραμμένο στο Παρίσι 2024 με αγώνισμα τη 2-Γυναικών.

Το Δ.Σ. του Ν.Ο.Ι. εύχεται καλή επιτυχία σε όλη την ομάδα του σωματείου που παίρνει μέρος στο προπονητικό κοινόβιο και στη διαδικασία των trials.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, το Σάββατο 18 Ιουνίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Παρασκευή 17-06-2022: Από ώρα 08:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Μπάφρα πέριξ εργοστασίου κατασκευής τσιμεντόλιθων & πλακών πεζοδρομίου κ. Νικολάου.

Από ώρα 09:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ιωάννινα στην περιοχή του Κάστρου πέριξ του 9ο Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στις οδούς Προσκοπίου Ιστορικού, Παλαιολόγου, Γλυκιδών, Αψαράδων, Στρατηγοπούλου, Σοφίας Φαρίδου, Αλεξίου Νούτσου, Διονυσίου Φιλοσόφου και παρόδους.

Από ώρα 10:30 πμ έως 14:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Μουσιωτίτσα, Κάτω Μουσιωτίτσα, οικ. Κωνσταντινίστα.

Το Σάββατο 18-06-2022:

Από ώρα 08:30 π.μ. έως 11:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Πετσάλι, Πρωτόπαππας, Νεοχώρι, Χρυσόρραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Λιγοψά, Γαβρισιοί.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 16 Ιουνίου

 


Την Πέμπτη 16 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας (ISOBOX), 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-14:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Τεχνική AMIS: Η πλέον φιλική προς τον ασθενή θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

 


Η άρθρωση του ισχίου είναι αυτή που συνδέει τη λεκάνη με το κάτω άκρο και στηρίζει το βάρος του κορμού. Είναι η άρθρωση εκείνη που συμμετέχει στη βάδιση, στη στροφή και την κάμψη του κάτω άκρου με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλα φορτία, κατάσταση που την καθιστά επιρρεπή σε τραυματισμούς και εκφυλιστικές νόσους όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα.
Πώς, όμως, λειτουργεί η άρθρωση του ισχίου, τι είναι η οστεοαρθρίτιδα, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα της νόσου, καθώς και ποια η θεραπεία της, εξηγεί ο δρ Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης,
MD, PhD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital, ο οποίος μιλώντας για την εξέλιξη της αρθροπλαστικής και τα οφέλη της, επισημαίνει τα πλεονεκτήματα της τεχνικής AMIS, μιας ελάχιστα παρεμβατικής και φιλικής προς τον ασθενή επέμβασης.

Ανατομία της περιοχής

Το ισχίο συγκροτείται από δύο τμήματα: ένα σφαιρικό που είναι η κεφαλή του μηριαίου οστού και µία κοίλη υποδοχή που είναι η κοτύλη της πυέλου (λεκάνη). Η κεφαλή περιστρέφεται ελεύθερα μέσα στην κοίλη επιφάνεια της κοτύλης. Η περιοχή καλύπτεται από τον αρθρικό χόνδρο, έναν ιστό που «φροντίζει» ώστε να µη δημιουργούνται τριβές, και από το αρθρικό υγρό που λειτουργεί ως λιπαντικό. Η άρθρωση σταθεροποιείται από ισχυρούς συνδέσμους ενώ την κινούν οι ισχυροί μύες της περιοχής. Το σύστημα αυτό επιτρέπει την κίνηση χωρίς τριβή και χωρίς φθορά, υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα

Ως οστεοαρθρίτιδα ορίζεται η εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων η οποία οδηγεί σε σταδιακή απώλεια του αρθρικού χόνδρου. Η καταστροφή αυτή του αρθρικού χόνδρου οδηγεί σταδιακά σε μείωση του εύρους κίνησης της προσβεβλημένης άρθρωσης και καθιστά επώδυνες τις κινήσεις της πάσχουσας περιοχής. Έτσι περιορίζεται σημαντικά η καθημερινή δραστηριότητα, επηρεάζοντας την διάθεση του ασθενούς και μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του.