Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Παρακάλαμος: Αλλάζει όψη η παιδική χαρά στα «Αλώνια»

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού  της παιδικής χαράς στα «Αλώνια» του Παρακαλάμου.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους νέους του χωρίου που αποφάσισαν να εργαστούν εθελοντικά να καθαρίσουν και να βάψουν την παιδική χαρά.

Πολλά  συγχαρητήρια σε όλους!

Νίκος Χαρδαλιάς: "Take away στα ποτά δεν επιτρέπονται, απλά απαγορεύονται"

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης,  μη κρύβοντας τον εκνευρισμό του, απέστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους μαγαζάτορες εκμεταλλεύτηκαν τον όρο take away και άνοιξαν μπαρ και καφέ όπου προκλήθηκε συνωστισμός προμηθεύοντας τους πελάτες με ποτά.
«Θα ήθελα να κάνω κάποιες ιδιαίτερες συστάσεις. Οι συστάσεις μας βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα. Η εικόνα καφέ μπαρ το βράδυ να παίζουν μουσική στη διαπασών και να προμηθεύουν ποτά δήθεν take away, με πολίτες στοιβαγμένους, προσβάλουν βάναυσα όλους μας.
Προσβάλει τη νοημοσύνη των επαγγελματιών στην εστιάση που με υπομονή τηρούν τα μέτρα. Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ότι λέει η άδεια τους. Take away στα ποτά δεν επιτρέπονται, απλά απαγορεύονται! Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται».

Περιφέρεια Ηπείρου: Αιτήσεις για εξοπλισμό-στήριξη μελισσοκομίας


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ενημερώνει τους μελισσοκόμους, ότι  έχει ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων  και δικαιολογητικών για τις Δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 «Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοκόμων).
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών  για τη Δράση 3.1 είναι η 14η Μαΐου 2020 (14-05-2020, ημέρα  Πέμπτη).
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών  για τη Δράση 3.2 είναι η 18η Μαΐου 2020 (18-05-2020, ημέρα Δευτέρα).
Οι αιτήσεις καθώς και το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπως αυτά αναφέρονται στα ανωτέρω (α) και (β) υποβάλλονται:
- Αυτοπροσώπως
- Δια αντιπροσώπου
- Με συστημένη ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση:
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΘΕΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 6
Τ.Κ. 471 32, ΑΡΤΑ
ΤΗΛ-FAX: 26810 61700
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνηση.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα


Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
*Χθες (04-05-2020) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα την ίδια ημέρα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αφαίρεσε αρχικά από καφετέρια ένα τσαντάκι ημεδαπού, το οποίο περιείχε κινητό τηλέφωνο, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, ενώ στη συνέχεια αφαίρεσε από το εσωτερικό φορτηγού οχήματος εταιρείας διανομής τροφίμων, ένα κινητό τηλέφωνο και έγγραφα. Επίσης,  από τον έλεγχο των στοιχείων του δράστη διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, ποινής φυλάκισης (15) μηνών για κλοπή. Τέλος, στο πλαίσιο ερευνών βρέθηκαν τα κλοπιμαία και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
*Χθες (04-05-2020) το απόγευμα στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, εντοπίστηκε ο ανωτέρω κατηγορούμενος  και συνελήφθη, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -480- πακέτα τσιγάρων και -48- συσκευασίες με καπνό, που δεν έφεραν ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.
Χθες (04-05-2020) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης, σε μορφή βράχου, βάρους -2,8- γραμμαρίων.
*Χθες (04-05-2020) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν -106- ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν σχετικής ιατρικής συνταγής.

Σωτήρης Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος, συνολικά 146 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 10 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 146 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.642 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 35 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Βαρύς οπλισμός βρέθηκε μετά από έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε σπίτι σε χωριό της Θεσπρωτίας


Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Κατασχέθηκαν -3- πολεμικά τυφέκια «Kalashnikov», πολεμικό τυφέκιο «Mauser», ξιφολόγχες, γεμιστήρες και πλήθος πολεμικών φυσιγγίων

 Η ενδελεχής και εμπεριστατωμένη έρευνα, καθώς και η αξιοποίηση στοιχείων αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας οδήγησαν στη σύλληψη άντρα, ο οποίος κατείχε βαρύ οπλισμό.
Πρόκειται για ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, σήμερα (05-05-2020) νωρίς το πρωί, σε χωριό του Νομού Θεσπρωτίας, αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων, έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
τρία πολεμικά τυφέκια «Kalashnikov», με ενσωματωμένες ξιφολόγχες,
πολεμικό τυφέκιο «Mauser»,
τρεις ξιφολόγχες,
-1.324- φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου «Kalashnikov»,
επτά φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
πέντε γεμιστήρες, για πολεμικό τυφέκιο «Kalashnikov»,
δεκαέξι ταχυγεμιστήρες,
μία φυσιγγιοθήκη.
Τα ανωτέρω πολεμικά τυφέκια θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση  Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Διευκολύνσεις για τα καταστήματα εστίασης ζητά από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα


Προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η τοπική οικονομία, να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να μην υποστούν τα καταστήματα εστίασης -καφέ επιπλέον επιβάρυνση, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα με επιστολή της  στον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που θα συμβάλουν σημαντικά σε όλα τα παραπάνω.
Στις προτάσεις της που κατέθεσε με την επιστολή της την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλευτής, αναφέρεται στην ανάγκη ελαφρύνσεων των καταστημάτων από τα τέλη κατάληψης δημοτικών χώρων, στη μείωση των δημοτικών τελών και στην παραχώρηση μεγαλύτερων εκτάσεων στους εξωτερικούς χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με σεβασμό πάντα και στις ανάγκες των πεζών.  (Πρόταση που κατατέθηκε και από το υπουργείο εσωτερικών)

Λίμνη Παμβώτιδα: Η μόνη σωστή λύση η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου από Ιανουάριο του 2019!


 Η τοπική πολιτική διαπλοκή «έφερε» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Οι Ορίζοντες Ηπείρου είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα από τις 16 Ιανουαρίου 2019 όταν κατέθεσαν σχετική πρόταση στη δημόσια διαβούλευση ότι η λύση που προωθείται για την Παμβώτιδα έχει σημαντικά προβλήματα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  
Στην τότε ανακοίνωση μας (επισυνάπτεται) είχαμε ξεκαθαρίσει, στα πλαίσια της Περιφερειακότητας, ότι ο φορέας πρέπει να συμπεριληφθεί άμεσα στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας  και λίγο αργότερα την Άνοιξη του 2019 όταν εμφανίστηκε ο πρώην υφυπουργός Σωκράτης Φάμελος για να υπερασπιστεί το προεδρικό διάταγμα που ετοίμαζε η τότε κυβέρνηση κανείς δεν μίλησε, κανείς δεν όρθωσε το ανάστημά του. Ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε ο Γιάννης Στέφος που ήταν παρών στη σύσκεψη, ούτε πολύ περισσότερο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φίλιππος Φίλιος.
Και δεν μίλησε κανείς γιατί τα προεκλογικά συμφέροντα και η τοπική πολιτική διαπλοκή, που κατέβαινε οργανωμένη και στις περιφερειακές και στις εθνικές εκλογές ήταν πιο ισχυρά από την προστασία της Παμβώτιδας.  
Όταν ξαφνικά το φθινόπωρο ο Περιφερειάρχης συνειδητοποίησε το «έγκλημα» που είχε διαπραχθεί προεκλογικά,  στη διαδικασία προστασίας συμφερόντων άρχισε να παρουσιάζει ως άγχος του το πως ο φορέας θα παραμείνει στην Περιφέρεια. Τότε όμως ήταν ήδη πολύ αργά διότι έγινε αντιληπτό ότι οι φορείς όχι απλά θα χανόντουσαν από τη σφαίρα εξουσίας της Περιφέρειας τελείως, αλλά βαίνανε προς πλήρη κατάργηση. Είναι συνεχείς οι πολιτικές ήττες στην Περιφέρεια Ηπείρου γιατί  αφετηρία πάντοτε ήταν η κουτοπονηριά.   
Σήμερα, στο παρά πέντε και ενώ το νομοσχέδιο ουσιαστικά ψηφίζεται στήνεται μια κακόγουστη παράσταση κατόπιν εορτής για να μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία ότι εμείς αντιδράσαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.
Είναι προφανές κατά την άποψη των Οριζόντων Ηπείρου μια κίνηση για τηρηθούν τα προσχήματα και όχι για να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση για τη σωτηρία και διαχείριση ενός τμήματος της πόλης των Ιωαννίνων, όπως είναι η Παμβώτιδα, άρρηκτα δεμένου τόσο με τον περιβάλλον, όσο και με την οικονομία της περιοχής. 
Οι «αντιδράσεις» που προωθούνται δεν πρόκειται να διασώσουν τους υπεύθυνους καθώς είναι σαφές ότι είχαν όλο το χρονικό διάστημα, περισσότερους από 18 μήνες, εξαιρείται ο νέος δήμαρχος, για να οργανωθούν, να καταθέσουν απόψεις, να διεκδικήσουν και να πετύχουν.
 Ο κορυφαίος υπεύθυνος είναι ο Φίλιππος Φίλιος.
Η υστεροφημία του κλείνει με τα πιο μελανά σημάδια. 
Ας διδαχθούν κάποιοι που είναι στην τελική τους ευθεία πως θέλουν να τους θυμάται "ο κόσμος".
Ως πρωτεργάτες της πρότασής του Ιανουαρίου του 2019 που διέσωζε την λίμνη δεν συζητάμε τίποτε άλλο εκτός από την ένταξη των φορέων αποκλειστικά στην ευθύνη της Περιφέρειας. Μάλιστα επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Περιφερειακή Αρχή πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας οργανισμός στον όποιον θα συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων. 
Μόνο που για μια ακόμη φορά ζητάμε έργα και όχι λόγια. Στις παρούσες δακρύβρεχτες παραστάσεις ο Ορίζοντες Ηπείρου δεν πρόκειται να λάβουν μέρος.  
Επισυνάπτουμε τις προηγούμενες ανακοινώσεις:

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τρίτη 5 Μαΐου 2020)




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Τρίτη 5 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος έχει μεταφερθεί από τη ΜΑΦ σε παθολογική κλινική είναι πολύ καλά στην υγεία του.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
 3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πενήντα τέσσερα (54) νέα δείγματα. Τα επτά από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα σαράντα επτά αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
  Τα έντεκα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
  Σήμερα στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση.
 Από το σύνολο των τριακοσίων εβδομήντα τριών (373) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα εννέα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
 Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
  Σήμερα στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
  Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια εβδομήντα ένα (571) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
 Τρία από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
 Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται πέντε πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα δειγμάτων.
 Επίσης τρία πιθανά περιστατικά μετά από την δειγματοληψία τους βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
 Τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
  Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση.
  Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά ογδόντα εννέα (89) δείγματα και όλα ήταν αρνητικά.

Οκτώ οι παραβάτες για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 4 Μαΐου


Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων που ισχύουν από χθες για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 4 Μαΐου:
για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (25) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(14) στη Θεσσαλία,
  (6) στην Αττική,
  (2) στην Κρήτη,
  (1) στην Πελοπόννησο,
  (1) στην Κεντρική Μακεδονία και
  (1) στην Ήπειρο.
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (85) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(27) στην Αττική,
(18) στην Κεντρική Μακεδονία,
(12) στην Κρήτη,
  (8) στην Ήπειρο,
  (5) στη Δυτική Μακεδονία,
  (4) στη Θεσσαλονίκη,
  (4) στη Δυτική Ελλάδα
  (3) στην Πελοπόννησο,
  (3) στη Θεσσαλία και
  (1) στη Στερεά Ελλάδα.
για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (2) παραβάσεις και συνελήφθησαν (2) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (569) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (547) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εισήγηση Κομισιόν: Ενίσχυση 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά αγροτική επιχείρηση


Ενισχύσεις έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση περιλαμβάνει η πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέτρου στήριξης από τα αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ. 
Η εν λόγω πρόταση αφορά τη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Έχουμε υιοθετήσει ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων αγροδιατροφής που αντιμετωπίζουν την κρίση του κορωνοϊού.
Το 2020, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα χρήματα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για πληρωμές έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση» ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πολωνός επίτροπος.

ΑΑΔΕ: Άνοιξε το νέο myBusinessSupport για την αναστολή κατά 75 ημέρες των επιταγών


Από το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Μαΐου, βρίσκεται σε λειτουργία η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την αναστολή κατά 75 ημέρες των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, στο πλήρως ανανεωμένο και χρηστικό περιβάλλον της πλατφόρμας, myBusinessSupport.
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Πέμπτη 7 Μαΐου.
Περισσότερα: https://www.aade.gr/mybusinesssupport

Ξεκινούν από τις 11 Μαΐου 2020 οι θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης


Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ξεκινούν από τις 11 Μαΐου 2020 οι θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης, με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως ο αριθμός των υποψηφίων στις αίθουσες να είναι μειωμένος κατά 50% καθώς και χρήση προστατευτικής μάσκας.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην απόφαση:
Από την 11η Μαΐου 2020 επιτρέπεται με ευθύνη του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών ο προγραμματισμός και η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων και δοκιµασιών προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών εκτός των κατηγοριών C1, C1E, C & CE και των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτησης Π.Ε.Ι. των κατηγοριών D1, D1E, D & DE.
Από την 1η Ιουνίου 2020 επιτρέπεται με ευθύνη του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών ο προγραμματισμός θεωρητικών εξετάσεων και η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς των κατηγοριών C1, C1E, C & CE και των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. των ίδιων κατηγοριών.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι θεωρητικές εξετάσεις διεξάγονται υπό την προϋπόθεση ότι κάθε αίθουσα εξέτασης πληρώνεται µε το 50% της χωρητικότητάς της και με κατανομή των εξεταζόμενων σε εύλογη απόσταση μεταξύ τους.
Ως προς τις πρακτικές εξετάσεις, η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. διενεργούνται χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα σηµεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθµός εκπαιδευτών /υποψηφίων ανά σηµείο αφετηρίας.

Υπουργείο Παιδείας: Το πρόγραμμα πανελλήνιων 2020


Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι με Υπουργικές Αποφάσεις καθορίστηκε το πρόγραμμα των πανελληνίων 2020 των Γενικών Λυκείων (με το Νέο και με το Παλαιό σύστημα) και των Επαγγελματικών Λυκείων 2020.
Με το θέμα της έκθεσης και της Νεοελληνικης Γλώσσας ξεκινούν οι Πανελλήνιες σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Να υπενθυμίσουμε ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα σχολεία και για τις Πανελλήνιες 2020.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε, στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες 2020 για τα Γενικά Λύκεια, ενώ μια ημέρα αργότερα, στις 16 Ιουνίου, θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2020 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 15-6-2020 - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17-6-2020 - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-6-2020 - ΒΙΟΛΟΓΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 22-6-2020 - ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24-6-2020 - ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-6-2020 - ΧΗΜΕΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2020 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 15-6-2020 - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17-6-2020 - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-6-2020 - ΒΙΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 22-6-2020 - ΦΥΣΙΚΗ - ΛΑΤΙΝΙΚΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24-6-2020 - ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-6-2020 - ΧΗΜΕΙΑ - ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2020 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ
ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΤΡΙΤΗ 16-6-2020 - ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΜΠΤΗ 18-6-2020 - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)
ΣΑΒΒΑΤΟ 20-6-2020 - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II - ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΤΡΙΤΗ 23-6-2020 - ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΠΕΜΠΤΗ 25-6-2020 - ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2 - ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ) - ΥΓΙΕΙΝΗ - ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)
ΣΑΒΒΑΤΟ 27-6-2020 - ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ 29-6-2020 - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΤΡΙΤΗ 30-6-2020 - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ - ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ως ώρα έναρξης για τις πανελλήνιες 2020 ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Υπουργείο Εργασίας: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων υποβάλλουν τα προβλεπόμενα έντυπα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού


Εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν κατά την υποβολή δηλώσεων εργαζομένων στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εργασίας και, συγκεκριμένα, σε ειδικές περιπτώσεις απασχόλησης, προκειμένου οι εργαζόμενοι αυτοί να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο, επιλύονται ζητήματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται η τρέχουσα κατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» να μην αποτύπωνε με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση της εργασιακής σχέσης ή και το αντίστροφο, δηλαδή να εμφάνιζε σε τρέχουσα κατάσταση ενεργή σχέση εργασίας, ενώ αυτή δεν υπήρχε πλέον. Αποτέλεσμα ήταν ότι οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Η προθεσμία υποβολής των προβλεπόμενων εντύπων, που αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο, είναι από τις 7/5/2020 έως και τις 14/5/2020.
Οι ειδικές περιπτώσεις απασχόλησης, που έχουν εντοπιστεί και τακτοποιούνται με την παρούσα εγκύκλιο, είναι οι κάτωθι:
Α. Μεταβίβαση επιχείρησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002, όπου υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης, κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 178/2002 και ο εργαζόμενος που απασχολείται σε διάδοχη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή.
Β. Μεταφορά προσωπικού, όπου υφίσταται μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση/εργοδότη (αρχική) σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη (νέα), ο εργαζόμενος ο οποίος ανήκει στο μεταφερόμενο προσωπικό και του οποίου η σύμβαση εργασίας με την νέα επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή.
Γ. Γνήσιος Δανεισμός, όπου υφίσταται γνήσιος δανεισμός εργαζομένου από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, ο εργαζόμενος που απασχολείται στο δεύτερο εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στον εργοδότη αυτό έχει τεθεί σε αναστολή.

Αυτοδιοικητική Συνεργασία: Προτάσεις-παρεμβάσεις για μετρά στήριξης από τις συνέπειες του κορωνοϊού λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του επαγγελματίες - επιχειρήσεις στο Δήμο Ζίτσας


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού), που καταβάλλονται με τους λογαριασμούς ρεύματος, για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ζίτσας από 01/03/2020, παράλληλα, απαλλαγή και συμψηφισμός σε αυτά που έχουν τυχόν καταβληθεί από 01/03/2020.
- Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων για τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταλύματα - ξενοδοχεία (0,5%).
- Απαλλαγή πληρωμής των τελών κάλυψης κοινοχρήστων χώρων της χρήσης του 2020, και τον συμψηφισμό με επόμενους λογαριασμούς των ποσών αυτών, στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί.
- Οριζόντια επιπλέον μείωση 20% (Με το άρθρο 2 της ΠΝΠ 68/20.03.20, απαλλάσσεται ο μισθωτής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο) των μισθωμάτων από τη μίσθωση δημοτικών ακινήτων, που πρόκειται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις προς το Δήμο έως 31/12/2020. Το εν λόγω μέτρο να επεκταθεί και σε εργαζόμενους που η επιχείρηση που εργάζονταν ανέστειλε τη λειτουργία της και είναι μισθωτές κύριας κατοικίας (αφορά τα κληροδοτήματα).
- Απαλλαγή παρακρατήσεων από τον Δήμο, για τα έσοδα των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών για μη ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 01.03.2020.
- Μείωση 30% της τιμής του κυβικού νερού για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως των κυβικών κατανάλωσης.
- Απαλλαγή των καταστημάτων Εστίασης, των Εμπορικών καταστημάτων και των βιοτεχνιών από το πάγιο τέλος ύδρευσης.
- Ανάπτυξη όπου αυτό είναι εφικτό περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων με απαλλαγή των τελών κάλυψης κοινοχρήστων χώρων.
- Άμεση εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων για οφειλές του Δήμου προς τις επιχειρήσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Έναρξη προγράμματος Ατομικής Πρώιμης Πρόσβασης Ασθενών με Κυστική Ίνωση σε πρωτοποριακή θεραπεία


Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εκφράζει ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση σχετικά με την έναρξη του προγράμματος Ατομικής Πρώιμης Πρόσβασης Ασθενών σε πρωτοποριακή θεραπεία στην Ελλάδα.
Η νέα θεραπεία (Trikafta), η οποία απευθύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της ινοκυστικής κοινότητας, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκου (FDA) και αναμένεται  η έγκρισή της και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ).
Το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, αναφέρει η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση (https://www.cfathess.gr),  όπως ενημερώθηκε από εκπροσώπους της παρασκευάστριας εταιρίας, θα αφορά ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω σε κρίσιμη κατάσταση χωρίς εναλλακτική θεραπευτική επιλογή, που είναι ομόζυγοι με την πιο συχνή μετάλλαξη F508del ή ετερόζυγοι με μία μετάλλαξη F508del και μία άλλη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των minimal μεταλλάξεων.
«Η συνεργασία και οι επαφές των αρμοδίων φορέων όλο αυτό το διάστημα, έδωσαν τελικά το «πράσινο φως»  για την πρώιμη πρόσβαση του φαρμάκου σε ασθενείς, που το έχουν ανάγκη και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από τα συμπτώματα της νόσου», επισημαίνει η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση,  και προσθέτει: 
«Η έγκριση του φαρμάκου αυτού στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, ήταν μία πραγματική ανάσα ζωής και ελπίδα για τους περισσότερους ασθενείς. 
Για το λόγο αυτό, ξεκινήσαμε άμεσα τις ενέργειες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πρόσβαση στο φάρμακο όσο το δυνατόν συντομότερα σε όλους τους ασθενείς και πολύ περισσότερο σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 
Όπως είχα αναφέρει και σε συνέντευξη σε δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι πριν λίγες μέρες, όλο αυτό το διάστημα, γνωρίζαμε τις προσπάθειες του ΕΟΦ και της εταιρείας για την παροχή του φαρμάκου σε ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία. 
Ήλπιζα πραγματικά ότι θα δίνονταν λύση, παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, που δημιούργησε η υγειονομική κρίση λόγω του νέου κορωνοϊού, καθώς στη συνάντηση που είχαμε στον ΕΟΦ, ιδιαίτερα θετική υπήρξε η διάθεση και ανταπόκριση των υπευθύνων του ΕΟΦ».