Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Μέχρι την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου οι προσφυγές για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης


Από την Πέμπτη 10 έως την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων της εξισωτικής αποζημίωσης, που πληρώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλλουν τις προσφυγές είτε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Περιφερειακές ή Νομαρχιακές Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε στους πιστοποιημένους φορείς υποβολής αιτήσεων (ΚΥΔ).

Περιφερειάρχης: Η Περιφέρεια Ηπείρου αποσπά εύσημα σε πανελλαδικό επίπεδο για το πρόγραμμα της Επιχειρηματικότητας


Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει αποσπάσει τα εύσημα τόσο των αρμόδιων πολιτικών- κρατικών παραγόντων, όσο και των άλλων περιφερειών της χώρας, για το γεγονός ότι δημοσίευσε προσκλήσεις για τα προγράμματα της επιχειρηματικότητας, ενέταξε επενδυτικά σχέδια και στο τέλος του 2018 κάλυψε τον στόχο για το πλαίσιο επίδοσης. 
Και αυτά χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στη «βοήθεια» του Υπουργείου,  ώστε να εντάξει μέσω αυτού επενδυτικά σχέδια  προκειμένου  να μην απολέσει πόρους από τον τομέα Επιχειρηματικότητας του Προγράμματός της.
Την παραπάνω τοποθέτηση έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου, πήρε τη «μερίδα του λέοντος» από το ΕΠΑΝΕΚ με 291 εντάξεις, που αντιστοιχούν στο 45% του συνολικού ποσού που διατέθηκε για την «ομάδα των λιγότερων αναπτυγμένων περιφερειών». Πρόσθετο συγκριτικό στοιχείο, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, αποτελεί η διαπίστωση πως ενώ εντάχθηκε το 60% των επενδυτικών σχεδίων της Ηπείρου, στις άλλες Περιφέρειες το ποσοστό εντάξεων κυμάνθηκε από 20 έως 25%. Με την εξέλιξη αυτή η Περιφέρεια Ηπείρου έχει στη διάθεσή της το σύνολο του διαθέσιμου  στο Επιχειρησιακό της πρόγραμμα  ποσού των 40 εκ. ευρώ για εντάξεις επενδυτικών σχεδίων σε τοπικό επίπεδο.

Κλειστά σχολεία την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, στο Νομό Ιωαννίνων



Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, σε εφαρμογή του Π.Δ. 79/2017 και μετά από εισηγήσεις των κατά τόπους Δήμων, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 δεν θα λειτουργήσουν εκ νέου τα παρακάτω σχολεία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών:
1. Στο Δήμο Ιωαννιτών
2. Στο Δήμο Ζαγορίου
3. Στο Δήμο Μετσόβου
4. Στο Δήμο Δωδώνης
5. Στο Δήμο Πωγωνίου το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου
6. Στο Δήμο Ζίτσας τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία Βουτσαρά, Ζίτσας, Βουνοπλαγιάς και Αγίου Ιωάννη
Για τους Δήμους Κόνιτσας και Βορείων Τζουμέρκων οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους Δημάρχους τους, καθώς τα μαθήματα μέχρι χθες είχαν διακοπεί μόνο για δύο συνεχόμενες ημέρες, οπότε σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 η αρμοδιότητα μέχρι και για τρίτη ημέρα διακοπής ανήκει στους ιδίους.

Άρτα: Διέρρηξε τρεις φορές το παγκάρι από το παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου


Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, εξιχνιάστηκαν μετά από μεθοδική έρευνα, περιπτώσεις κλοπής χρημάτων από παγκάρι εκκλησίας στην πόλη της Άρτας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 50χρονου. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 50χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 01 έως 07-01-2019, διέρρηξε τρεις φορές το παγκάρι από το παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην πόλη της Άρτας, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Κλειστά θα είναι αύριο Παρασκευή 11 Ιανουαρίου το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείου Κεφαλοβρύσου

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου, λόγω παγετού και αδυναμίας πρόσβασης των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

Συνελήφθη 42χρονος στην Άνω Λαψίστα Ιωαννίνων, για παράβαση της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας

Συνελήφθη, χθες (09-01-2019) το πρωί, στην Άνω Λαψίστα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 42χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 42χρονος, βρήκαν τριάντα (30) φιάλες που περιείχαν ψυκτικό υγρό (φρέον), συνολικού βάρους -327- λίτρων.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο 42χρονος μετέφερε τα ανωτέρω προϊόντα χωρίς άδεια από αρμόδια αρχή ενώ δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο ανάλογοι φόροι και δασμοί.
Οι παραπάνω φιάλες καθώς και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση για την κατάρτιση καταλόγων ενδιαφερομένων Εργοληπτών και Μελετητών Δημοσίων Έργων, σύμφωνα με το άρθρο 118 του Ν.4412/2016


Ο Δήμος Πωγωνίου προκειμένου να καταρτίσει τους καταλόγους ενδιαφερομένων Εργοληπτών και Μελετητών Δημοσίων Έργων έτους 2019 της παρ.5 του άρθρου 118 του Ν.4412/2016, για την επιλογή αναδόχων μέσω δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, καλεί τους ενδιαφερόμενους Εργολήπτες και Μελετητές να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, η οποία θα συνοδεύεται από αντίγραφο του εργοληπτικού ή μελετητικού πτυχίου τους αντίστοιχα, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ, εντός είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης, δηλαδή μέχρι και την 30η/01/2019 και ώρα 15:00μ.μ. στο Πρωτόκολλο του Δήμου Πωγωνίου (Δ/νση: Καλπάκι Ιωαννίνων, Τ.Κ. 440 04, τηλ. 2653360115).
Οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται αυτοπροσώπως στα Δημαρχιακά Καταστήματα του Δήμου Πωγωνίου ή να αποστέλλονται ταχυδρομικά στη Δ/νση: Καλπάκι Ιωαννίνων, Τ.Κ. 440 04 ή με τηλεομοιοτυπία στον αριθμό 2653360103 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση dimospogoniou@pogoni.gr)  εντός της παραπάνω προθεσμίας.  
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η αίτηση να φέρει υπογραφή του αιτούντος.

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Νέα μεταγραφική ενίσχυση με την απόκτηση του αμυντικού Κων/νου Κατσάμπα



Η διοίκηση του  Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ανακοίνωσε και δεύτερη  μεταγραφική  ενίσχυση της ομάδας για τη χειμερινή περίοδο, με την  απόκτηση του 23χρονου αμυντικού Κων/νου Κατσάμπα, αδελφού του  21χρονου μεσοπιθετικού Παναγιώτη Κατσάμπα.  

Ανακοίνωση Γ.Ε.Δ. Ηπείρου σχετικά με άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας


Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, αίρεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων κατά περίπτωση, που ίσχυε στα παρακάτω οδικά σημεία:
Εγνατία Οδός (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) από χ/θ 48,800 (Κόμβος Τύριας) έως χ/θ 120,800 (Κόμβος Παναγιάς).
Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας, Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης και Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς.
Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Αντιρρίου από χ/θ 58,500 (Διασταύρωση Στρατοπέδου Φιλιππιάδας) έως χ/θ 39,500 (Σήραγγα Κλεισούρας).

Κοπή πίτας του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων "Χωρίς Μεσάζοντες", την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 11:30 π.μ.


Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός "Χωρίς Μεσάζοντες" Ιωαννίνων σας καλεί στην κοπή πίτας, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 11:30 π.μ. στο κατάστημα του συνεταιρισμού.
Σας περιμένουμε όλους για να ανταλλάξουμε ευχές, με καλό κρασάκι και ωραία μεζεδάκια.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής


Στη σημερινή της, πρώτη, συνεδρίαση για το νέο έτος, η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου για τη μεταφορά του υπολείμματος της εγκατάστασης επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου» προϋπολογισμού 1.271.571,74 €. Ανάδοχος αναδείχθηκε η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Επίσης αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα έργα: «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Πρέβεζας», προϋπολογισμού 150.000 €. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ
«Συντήρηση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελληνικό» προϋπολογισμού 80.000 €. Ανάδοχος ΝΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «Αποκατάσταση στέγης παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σερβιανών», προϋπολογισμού 64.000 €. Ανάδοχος ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.
Κατακύρωση του αποτελέσματος της 18-09-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Βελτίωση προσβάσεων σε παραγωγικές μονάδες στην ΤΚ Κορφοβουνίου Δήμου Αρταίων», προϋπολογισμού € 50.000. Ανάδοχος Ι. Σταύρου.
«Κατασκευή πεζοδρομίων και επέκταση ηλεκτροφωτισμού της 2ης επαρχιακής οδού ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος Γ. Μυριούνης.
«Συντήρηση - βελτίωση οδού Ν. Σινώπης – Κανάλι - Εθνική οδός Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 60.000. Ανάδοχος Ηλίας Κατσιμπόκης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, ώρα 11:00 π.μ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απομάκρυνση πλατάνων από ποταμούς


Συνεχίζει και το νέο έτος η Περιφέρεια Ηπείρου τις παρεμβάσεις της για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.
Συγκεκριμένα με σημερινές αποφάσεις εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων για κοπή πλατάνων στις περιοχές, Μπαλντούμας, στους ποταμούς Καλαμά και Γορμό, στην  2η και 3η επαρχιακή οδό Γέφυρα Πλάκας – Πράμαντα - Καλαρρύτες και Μονολίθι – Πλατανούσα - Σκούπα Άρτας», στη Σιταριά Δ. Πωγωνίου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τέρενς Κουίκ: Καθορίστηκαν οι νέες διμερείς δράσεις Ελλάδας - Κύπρου για θέματα διασποράς


ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΦΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Νέες διμερείς δράσεις, με βάση τη Συμφωνία Συναντίληψης που έχουν υπογράψει για Διασποράς, αποφάσισαν σήμερα στη Λευκωσία στη συνάντηση Εργασίας που είχαν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και ο Προεδρικός Επίτροπος της  Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου.
Ανακοινώθηκε, ότι θα παραστούν στις 8 και 9 Φεβρουαρίου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Νάπολη και Μιλάνο αντίστοιχα, για τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας. Στο Μιλάνο από την Ομοσπονδία του Ελληνισμού στην Ιταλία και στη Νάπολη από την εκεί Ελληνική Κοινότητα με τη συμμετοχή και σχολείων από τις Ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.
Οι κ.κ. Κουίκ και Φωτίου ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παραστούν στην επέτειο της Επανάστασης του ‘21 που θα γιορταστεί στην Αδελαΐδα στις 24 Μαρτίου. Την επομένη, 25 Μαρτίου, θα παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει στη Μελβούρνη η εκεί Ελληνική Κοινότητα.

Πέτρες στα νεφρά: 6 ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε



Η νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) είναι η τρίτη πιο συχνή πάθηση του ουροποιητικού, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Εάν διαγνωστεί εγκαίρως και αντιμετωπιστεί δεν προκαλεί βλάβη. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, αποφράσσοντας το ουροποιητικό σύστημα και οδηγώντας σε μόλυνση, νεφρική βλάβη ή ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια.
Ο μέσος κίνδυνος εμφάνισης λιθίασης στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου ανέρχεται στο 4-7%. Η συχνότητα της νόσου είναι τριπλάσια στους άνδρες από τις γυναίκες, με πιο συχνή εμφάνιση κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής.
Ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Στυλιανός Κοντός* (www.urologyclinic.gr), εξειδικευθείς στην Ενδο-Ουρολογία και στην Λιθίαση του ουροποιητικού απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα για την κοινή -πλην όμως ύπουλη- αυτή πάθηση.
1. Ποια είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα
Μια πέτρα μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα μέχρι να αρχίσει να κινείται μέσα στο νεφρό, ή να περάσει στον ουρητήρα (ο σωλήνας που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη), οπότε και θα εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
·      Οξύς πόνος στο πλάι και πίσω, στη μέση
·      Πόνος που αντανακλά προς τα κάτω στην βουβωνική χώρα
·      Πόνος που «έρχεται κατά κύματα»
·      «Τσούξιμο» κατά την ούρηση
·      Ροζ, κόκκινο ή καφέ χρώμα στα ούρα
·      Θολά, ή ιδιαίτερα δυσώδη ούρα
·      Ναυτία και έμετος
·      Επίμονη ανάγκη για ούρηση
·      Ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο
·      Πυρετός και ρίγη (εάν υπάρχει μικρόβιο στα ούρα)