Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Έβαλε τέλος στη ζωή του 52χρονος ημεδαπός στο νταμάρι της Περιβλέπτου


Έβαλε τέλος στη ζωή του ένας 52χρονος ημεδαπός ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.
Ο 52χρονος έπεσε στο κενό από βράχο στο παλιό νταμάρι που βρίσκεται στο αλσύλλιο της Περιβλέπτου.
Στο σημείο επιχείρησαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με οκτώ άνδρες για τον απεγκλωβισμό ο οποίος όταν ολοκληρώθηκε διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας ήταν ήδη νεκρός.
Η σορός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ όλα τα στοιχεία που έχει η αστυνομία η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο παραπέμπουν σε αυτοχειρία.

Την άλλη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Στα μέσα της άλλης εβδομάδας αναμένονται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10%- 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στα τέλη Ιουλίου.
Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Η μείωση κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση κατά 30%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%- 30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ η μείωση εφαρμόζεται επί του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μετά τον προσδιορισμό των μειώσεων του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 (Α ́ 287).


Περιφέρεια Ηπείρου: Αναβαθμίζεται το οδικό δίκτυο προς τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου Κόνιτσας


Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της περιοχής Αμαράντου Κόνιτσας, προς αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών τους, γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου με την πλήρη ανακατασκευή του οδικού δικτύου, προκειμένου να αρθεί η ουσιαστική συγκοινωνιακή απομόνωσή της.  Συγκεκριμένα με απόφαση που έλαβε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο του έργου (ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ) για την εκτεταμένη βελτίωση της επαρχιακής οδού προς τον Αμάραντο, με προϋπολογισμό 2.680.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα αναδείχτηκε ανάδοχος και για ένα ακόμη τμήμα της συγκεκριμένης οδού, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
«Μέρα με την ημέρα κάνουμε πράξη το σχεδιασμό μας για ανάδειξη και συνολική αναβάθμιση των περιοχών στις οποίες υπάρχουν ιαματικά λουτρά, που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα. Πρόκειται για έναν πλούτο, που θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν από το χέρι μας, προκειμένου να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και γενικότερα όσων έχουν ανάγκη ιαματικών λουτρών», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Επίσης στη χθεσινή της συνεδρίαση η Ο.Ε. ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο (ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ) και για το έργο «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου στο τμήμα 4η Επαρχιακή οδός – Αχερουσία - Εθν. Οδός 19 Αρχαγγέλου-Νεράιδας και ηλεκτροφωτισμός στη διασταύρωση με την Τ.Κ. Εκκλησιές»  Π.Ε. Πρέβεζας προϋπολογισμού 130.000€.
Εκτός αυτών  η Ο.Ε.:

Ωράριο λειτουργίας του γραφείου Κτηματολογίου στο Καλπάκι


Η Μονάδα Ενημέρωσης Δήμου Πωγωνίου θα λειτουργήσει στο δημαρχείο Καλπακίου, κάθε Δευτερά, Τετάρτη και Παρασκευή, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου  (27 Σεπτεμβρίου 2019).
Το ωράριο που θα τηρηθεί για αυτές τις ημέρες (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή) είναι 9:00π.μ. – 14:00 π.μ.
Το ωράριο λειτουργίας του Γραφείου Κτηματογράφησης Π.Ε. Ιωαννίνων είναι Δευτέρα – Τρίτη- Πέμπτη – Παρασκευή (8:00 π.μ.-16:00 μ.μ.) και Τετάρτη (8:00 π.μ.-20:00 μ.μ.), στην διεύθυνση Μαρίκας Κοτοπούλη 62, Τ.Κ. 45445, Ριζάρειος Πολιτεία Ιωαννίνων, με τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651026082 & 2651020116.

Συλλήψεις λαθροθήρων, σε Ανθοχώρι και Μικρό Περιστέρι


Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Θηροφυλακής  σε δύο περιστατικά, που έλαβαν χώρα σε περιοχές των Ιωαννίνων και τα οποία αφορούσαν στην άσκηση παράνομης θήρας.
Στην πρώτη περίπτωση, η Θηροφυλακή αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, έθεσε υπό διακριτική παρακολούθηση ένα σημείο, όπου υπήρχαν καταγγελίες για άσκηση θήρας τριχωτών θηραμάτων, τις νυχτερινές ώρες.
Σε μπλόκο που έγινε μεταξύ Ανθοχωρίου και Βοτονοσίου του Δήμου Μετσόβου, δόθηκε σήμα στάσης για έλεγχο στον οδηγό ενός δικύκλου, που ανέπτυξε ταχύτητα και δε σταμάτησε. Ακολούθησε καταδίωξη στη διάρκεια της οποίας, ο οδηγός του δικύκλου απέρριψε ένα κυνηγετικό όπλο που είχε στην κατοχή του και σταμάτησε σε μικρή απόσταση.
Σε έλεγχο που έγινε στην περιοχή, εντοπίστηκε ένα κυνηγετικό όπλο, που ήταν τυλιγμένο με κουβέρτα, το οποίο κατασχέθηκε. Σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της παράνομης άσκησης θήρας σε περίοδο απαγόρευσης και κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ακόμη για παράνομη μεταφορά όπλου, άρνηση ελέγχου και απείθεια.
Σε μία δεύτερη περίπτωση, σε συνοικισμό του Μικρού Περιστερίου του Δήμου Μετσόβου, έπειτα από έλεγχο που έγινε νυχτερινές ώρες, διαπιστώθηκε, ότι ένα άτομο είχε ασκήσει θήρα αγριόχοιρου λίγη ώρα πριν και σε βάρος του σχηματίστηκε επίσης δικογραφία για την άσκηση θήρας εκτός κυνηγετικής περιόδου.
Ενόψει της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ εφιστά την προσοχή του συνόλου των μελών της κυνηγετικής οικογένειας, ώστε η θήρα να ασκείται με βάση την κείμενη νομοθεσία, με βασικό γνώμονα την αειφορική διαχείριση του θηράματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.
Η Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους και τις περιπολίες όλο το 24ωρο, με στόχο την αποτροπή κάθε παραβατικής ενέργειας για την άγρια πανίδα και το περιβάλλον.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 15.00


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας καλούμε στις  είκοσι οκτώ   (28) του μηνός Αυγούστου  έτους 2019,  ημέρα Τετάρτη  και ώρα 15.00  στην ανοικτή ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών –αποφάσεων 9ης/17-7-2019 συνεδρίασης Π.Σ.
Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το  Β΄ τρίμηνο έτους 2019
Έγκριση 5ης τροποποίησης προϋπολογισμού  Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2019
Έγκριση τροποποίησης Περιφερειακών Προγραμμάτων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ

Έως 30 Αυγούστου οι αιτήσεις για φοίτηση στην ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων


Με τις εγγραφές στην ΕΠΑ.Σ Ο.Α.Ε.Δ Ιωαννίνων για το 2019-2020 θα εισαχθούν 240 μαθητές/τριες σε 12 ειδικότητες. Αιτήσεις υποβάλλονται έως 30 Αυγούστου στην Γραμματεία της ΕΠΑ.Σ Ο.Α.Ε.Δ (3ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών, τηλ. : 26510 40858) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:30 έως 14:30.
Η φοίτηση είναι διετής, εφαρμόζεται το Δυικό Σύστημα Μαθητείας και οι μαθητές/τριες αμείβονται με 21,78 ευρώ την ημέρα σε όλη τη διάρκεια της φοίτησης τους για την Πρακτική τους Άσκηση, που πραγματοποιούν σε επιχειρήσεις. Σε όλη τη διάρκεια της Πρακτικής τους υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος και σε χρήμα και όλος ο χρόνος ασφάλισης τους είναι συντάξιμος.
Παρέχονται ακόμη:
Επίδομα Στέγασης (120 ευρώ τον μήνα)
Επίδομα Σίτισης ( 6,30 ευρώ την ημέρα)
Δωρεάν βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό
Μειωμένο εισιτήριο αστικών και υπεραστικών μετακινήσεων
Αναβολή στράτευσης
Η φοίτησή τους πραγματοποιείται σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι/όσες έχουν γεννηθεί τα έτη 1996 έως 2003 και διαθέτουν ενδεικτικό Α΄ τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή Πτυχίου ΕΠΑΛ ή ΕΠΑ.Σ (για την απόκτηση άλλης ειδικότητας).
Οι διαθέσιμες ειδικότητες είναι:
1. Αισθητικής Τέχνης
2. Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
3. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών
4. Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
5. Κομμωτικής Τέχνης
6. Μαγειρικής Τέχνης
7. Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων
8. Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου
9. Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών
10. Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων
11. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου
12. Εγκαταστατών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Έργων.

Σύλληψη 21χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 21χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Επίσης, στη σύλληψη ενός 32χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά  έγγραφα  άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Βουλιμία: Με ποιες ψυχικές ασθένειες συνδέεται


Οι Ψυχογενείς Διατροφικές Διαταραχές είναι πολύπλοκες καταστάσεις που πηγάζουν από ψυχολογικές δυσκολίες, οι οποίες χρειάζονται αντιμετώπιση και προσοχή. Πρόκειται για  διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες που προέρχονται συνήθως από καταπιεσμένα συναισθηματικά θέματα, τα οποία δεν μπορεί το άτομο να αντιμετωπίσει μόνο του, με αποτέλεσμα να γίνεται βλαβερό προς τον εαυτόν του. Η Ψυχογενής Βουλιμία, για παράδειγμα, υποκρύπτει συναισθηματικές ανάγκες και βαθιά ψυχολογικά προβλήματα, που αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από την υπερβολική διατροφή, λένε οι ειδικοί.
Η λέξη “βουλιμία”, προέρχεται από τις λέξεις “βους” (βόδι) και “λιμός” (πείνα). Σε ελεύθερη απόδοση, είναι αυτός ο οποίος όταν πεινάει, τρώει “σαν βόδι”, δηλαδή ο άνθρωπος που καταναλώνει τροφή σε μεγάλες ποσότητες.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 90-95% των βουλιμικών ατόμων είναι γυναίκες, ενώ στις έφηβες κοπέλες εμφανίζεται σε ποσοστό από 1% έως 3%. Στους άνδρες η βουλιμία συναντάται στο 1/10 των παραπάνω ποσοστών.
Βουλιμία και συννοσηρότητες
Ποια είναι, όμως, τα ψυχολογικά θέματα που οδηγούν στη βουλιμία; Και με ποιες άλλες ψυχικές ασθένειες συνδέεται;