Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο πακέτο στήριξης των πολιτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας

 


Ο πρωθυπουργός  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, το νέο πακέτο στήριξης των πολιτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού:

Θέλω να απευθυνθώ στην καθεμιά και στον καθένα σας σε στιγμές που ο κόσμος μας βιώνει τη βαθύτερη γεωπολιτική του κρίση εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Ανοίγει τον δρόμο στην αμφισβήτηση των συνόρων, στη βίαιη επιβολή του ισχυροτέρου και στο ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά προκαλεί και μία τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών.

Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, η νέα αυτή περιπέτεια έχει συνέπειες. Τις βλέπουμε στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και άλλων προϊόντων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, απ’ το φθινόπωρο ήδη, καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αναταραχή, όμως, είναι διεθνής. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Νίκησε και έπιασε κορυφή η Αναγέννηση (ΠΑΣ Περίβλεπτου-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 1-4)

 

*Με το τρίποντο έφυγε η νίκη η Αναγέννηση από την Περίβλεπτο  αφού επικράτησε του τοπικού ΠΑΣ με 4-1 για την  20η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  Maison της Β΄ ερασιτεχνικής.

Ο Γιαννάκης άνοιξε το σκορ με ωραίο πλασέ για την Αναγέννηση.

Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 43'  με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπάρκα.

Στο δεύτερο μέρος  η Αναγέννηση μπήκε πιο αποφασιστικά και προηγήθηκε με κεφάλια του Μακολλάρι Μαρινγκλέν.

Με εκτέλεση φάουλ του Στέργιου έγινε το 1-3 για τους φιλοξενούμενους.

Το τελικό σκορ 1-4 ήρθε με ωραία προσπάθεια του  Γιαννάκη Κωνσταντίνου.

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Μπάμπης Ρούντας):

Γεωλδάσης  Γεώργιος, Καμονάς Ιωάννης, Σίμος Χρήστος (Πρεμέτης Αλέξανδρος), Διαμάντης Παναγιώτης, Πότσης Θεόδωρος (Ντόντης Βασίλειος), Μπάσιος Χρήστος (Γιάκος Δημήτριος), Τσάγκας Ιωάννης Ραφαήλ, Ταχιάς Γεώργιος, Γιογιακάς Άγγελος, Γιαννάκης Κωνσταντίνος, Μακολλάρι Μαρινγκλέν (Μπάγιας Ελευθέριος)  

Τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  Maison Β΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 1-4

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 1-4

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ - Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 1-1

Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 1-2

Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της Maison της Β΄ ερασιτεχνικής

1.      ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 46

2.      ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 46

3.      Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 40

4.      Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 33

5.      Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 29           

6.      Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 27    

7.      Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 26  

8.      Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 26

9.      Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 25

10.    Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 20

11.    Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 18

12.    ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 7

13.    Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 1

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Άρτας

 


Η Περιφερειακή Αρχή ήταν και παραμένει σταθερή στη θέση της  κατά της μη μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων Άρτας και Πρέβεζας στα Ιωάννινα.  

Ειδικά για το τμήμα Μουσικών Σπουδών Άρτας είχε αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει με τις κτιριακές του υποδομές, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από το Δήμο Αρταίων.

Στην Περιφέρεια δεν είχε γίνει αίτημα μεταφοράς του Τμήματος- άλλωστε είναι αναρμόδια- παρά μόνο το Τμήμα με έγγραφό του  (αρ.πρωτ. 1135/19-1-2021) είχε ζητήσει τη συνδρομή της για βελτίωση των εγκαταστάσεών του. 

Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου  ο Περιφερειάρχης  είχε αποστείλει επιστολή   (με αριθμ. πρωτ. 29466/245/  3/3/2021) στο Δήμο Αρταίων στην  οποία πρότεινε την αξιοποίηση για τις ανάγκες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του κτιριακού συγκροτήματος  της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας το οποίο είχε περιέλθει  στο Δήμο, αναλαμβάνοντας η Περιφέρεια Ηπείρου μέρος του κόστους ανακατασκευής και βελτίωσης των εγκαταστάσεων.

Το αίτημα της Περιφέρειας μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητο, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με το Τμήμα  Μουσικών Σπουδών ή την Πρυτανική Αρχή.

Είναι ευνόητο ότι η πρόταση της Περιφέρειας παραμένει σε ισχύ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

EΟΔΥ: Σαράντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 23.748 νέα κρούσματα

 


23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα τέσσερις  θάνατοι σήμερα, 23.748 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.748, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.708.610

(ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.564 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.04 (95% ΔΕ: 0.96 - 1.12)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.730 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354 (65.3% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 90.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 227 (64.12%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (35.88%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.373 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 345 (ημερήσια μεταβολή +16.55%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 303 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Θετικός απολογισμός από τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στη Food Expo 2022


Με 32 επιχειρήσεις Τροφίμων & Ποτών, «εκπροσωπήθηκε» η Περιφέρεια Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Food Expo 2022 που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 12-14 Μαρτίου στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

Οι 1.200 Έλληνες και ξένοι εκθέτες υποδέχτηκαν χιλιάδες επαγγελματίες της οργανωμένης λιανικής, του χονδρεμπορίου και της μαζικής εστίασης από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από 80 ξένες χώρες, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την Food Expo  στο  κορυφαίο εμπορικό φόρουμ για τα τρόφιμα και τα ποτά στη Ν.Α. Ευρώπη.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου κρίνεται επιτυχημένη, όπως προκύπτει από την ανταπόκριση του κοινού, αλλά και τις σημαντικές εμπορικές συμφωνίες που συνήψαν οι επιχειρήσεις της Ηπείρου, διευρύνοντας   το πελατολόγιό τους.

Στο πλαίσιο της Food Expo 2022, με συντονιστές τους chef κ.κ.  Τάσο Τόλη, Έκτορα Ιωάννου και Μίλτο Καρούμπα, πραγματοποιήθηκε γαστρονομικό δρώμενο στο οποίο  η Περιφέρεια Ηπείρου, προσέφερε μια μοναδική διαδραστική εμπειρία στους επισκέπτες της έκθεσης, μυώντας τους στη μαγειρική τέχνη,  αλλά και στις σπεσιαλιτέ της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Περιφερειάρχες, βουλευτές κ.α.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη E.Y.Δ. για την προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων στους Δήμους Ζηρού και Νικ. Σκουφά

 


Τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης τριών υποέργων προμήθειας εξοπλισμού για τη διαχείριση βιοαποβλήτων στους Δήμους Ζηρού και Νικολάου Σκουφά, εκφράζει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικότερα, με έγγραφό της προς το Δήμο Ζηρού διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης των έργων «Προμήθεια εξοπλισμού κάδων βιοαποβλήτων Δήμου Ζηρού» και «Προμήθεια εξοπλισμού απορριμματοφόρου οχήματος βιοαποβλήτων Δήμου Ζηρού» συνολικού προϋπολογισμού 282.930 ευρώ. Τα δύο έργα εντάσσονται στην πράξη «Διαχείριση βιοαποβλήτων Δήμου Ζηρού».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 



Αθήνα, 15 Μαρτίου 2022

Δ Ε ΛΤ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Οι εκλεγέντες κατά τις αρχαιρεσίες της Οµοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου στις εκλογές της 13ής Μαρτίου 2022, για την ανάδειξη της Διοίκησης και των οργάνων της, συνήλθαν σήµερα 15 Μαρτίου 2022 στα γραφεία της και µετά από πρόσκληση του πλειονοψηφήσαντος Συμβούλου Άρμπιρου Γρηγορίου για τη σύστασή τους σε σώµα.

Μετά από μυστική ψηφοφορία το Δ.Σ. έχει ως εξής:

1. Πρόεδρος: ΑΡΜΠΙΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΒΗΣΣΑΝΗ

2. Α΄ Αντιπρόεδρος: ΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

3. Β΄ Αντιπρόεδρος: ΔΡΑΓΟΤΙΝΛΗΣ ΘΩΜΑΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ

4. Γεν. Γραµµατέας: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΛΟΥΙΖΑ, ΛΑΒΔΑΝΗ

5. Ταµίας: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ ΟΛΓΑ, ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

6. Ειδ. Γραµµατέας: ΠΑΠΠΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΜΑΝΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

7. Μέλος: ΛΙΑΓΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΚΕΡΑΣΟΒΟ

8. Μέλος: ΚΟΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΤΡΑΤΙΝΙΣΤΑ

9. Μέλος: ΠΑΥΛΟΥ ΒΙΒΗ, ΨΗΛΟΚΑΣΤΡΟ

10. Μέλος: ΛΙΤΟΥ ΟΛΓΑ, ΤΕΡΙΑΧΙ

11. Μέλος: ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΞΗΡΟΒΑΛΤΟ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΕΡΑΣΟΒΟ

2. ΚΟΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,   ΚΡΥΟΝΕΡΙ

3. ΜΠΟΥΝΤΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ,  ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Εκ της Γραµµατείας

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών στη λίμνη Παμβώτιδα

 


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει πως στις 15 Μαρτίου 2022 ανιχνεύτηκε ιός της της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος Η5N1) σε νεκρό αργυροπελεκάνο (Pelecanus crispus) που εντοπίστηκε στη λίμνη Παμβώτιδα.

Το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο. Ειδικά στην περιφέρεια μας όπου η πτηνοτροφία είναι σημαντικός τομέας της αγροτικής παραγωγής είναι απαραίτητη αυξημένη εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων.

Με βάση τα παραπάνω  επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η πιστή εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη "Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών".

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:

1.  Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

2.  Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3.  Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

4.  Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5.  Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Οι παραβάτες των παραπάνω υπόκεινται στις κυρώσεις του νόμου 4235/11-2-2014 (Α’ 32) “Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.”

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Η ΕΡΤ3 στο πλευρό των προσφύγων του πολέμου στην Ουκρανία

 


Η ΕΡΤ3 ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στο δράμα της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη μεταπολεμικά, αφιερώνουν τα ενημερωτικά τους προγράμματα η ΕΡΤ3 και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί 102FM και 9,58FM την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

Μια νέα προσφυγική κρίση εκδηλώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα στην καρδιά της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Από τη έναρξη της Ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 3.000.000 άνθρωποι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, ενώ σε τουλάχιστον 2.000.000 υπολογίζονται όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα μέτωπα του πολέμου.

Το δράμα των άμαχων προσφύγων, που ξεδιπλώνεται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες 20 μέρες, κινητοποιεί τις κοινωνίες στις όμορες με την Ουκρανία χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων, που δεν είναι άλλα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, η ΕΡΤ3, μαζί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της FM102 και FM9,58, αφιερώνουν τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματά τους στους πρόσφυγες του πολέμου, σε μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γι’ αυτήν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Ιστορίες ξεριζωμού, ανθρώπινου πόνου και αγωνίας για όσους έχουν μείνει πίσω, συνδέσεις με τους απεσταλμένους της ΕΡΤ στα επίκεντρα της κρίσης, προβολή του τιτάνιου έργου που καλούνται να επιτελέσουν εξειδικευμένοι οργανισμοί όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή η UNICEF, ο σχεδιασμός της Πολιτείας (κυβέρνηση, ΟΤΑ) για την υποδοχή και στήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα, χρήσιμες πληροφορίες για όσες/ους επιθυμούν να συνδράμουν, φωτεινά παραδείγματα συνανθρώπων μας που έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν στην κάλυψη των αναγκών και την ανακούφιση των τραυματισμένων ψυχών. 

Η προσπάθεια της ΕΡΤ3 θα κορυφωθεί με έκτακτη ενημερωτική εκπομπή, με τίτλο «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», στις 19:00-21:00, που θα συμπαρουσιάσουν η Έλσα Ποιμενίδου και η Κατερίνα Τσαβέα.

*Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της UNICEF και του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη.

Παρακάλαμος: Τοποθέτηση νέων φωλιών για τους πελαργούς

 

Σε συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας με το Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου τοποθέτηση νέων φωλιών για τους πελαργούς στον Παρακάλαμο.



Έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 15 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 59.584 έλεγχοι, από τους οποίους οι 28.444 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 134 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 16 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         48 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 43 πρόστιμα των 300 ευρώ και 5 πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

o    13 στη Δυτική Ελλάδα,

o      9 στη Θεσσαλονίκη,

o      7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      6 στην Ήπειρο,

o      4 στη Θεσσαλία,

o      4 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      3 στη Δυτική Μακεδονία,

o      1 στην Κεντρική Μακεδονία και

o      1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 104.819 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.240 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.579 των 150 ευρώ.

·         13 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.815 ομοειδείς παραβάσεις.

·         73 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση των κανόνων λειτουργίας.

Στη Στερεά Ελλάδα, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων, εργαζόμενο λαϊκής αγοράς καθώς και 1 παράβαση σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στην Ήπειρο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση των κανόνων λειτουργίας.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 33.372 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.026 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 16 Μαρτίου

 


Την Τετάρτη 16 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας- ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, ISO-BOX Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 11:00-12:00.

Διάγνωση των λιπιδίων που μπορεί να σώσει τη ζωή μας

 


Τα φυσιολογικά τριγλυκερίδια και η φυσιολογική χοληστερόλη δεν δίνουν συμπτώματα. Ωστόσο, και τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια και η ανεβασμένη χοληστερόλη, πριν γίνουν στεφανιαία νόσος ή καρδιακή ανεπάρκεια είναι «σιωπηλά», δεν δίνουν συμπτώματα, έτσι ώστε να οδηγήσουν τα πάσχοντα άτομα στον ιατρό.

Όμως, η έγκαιρη διάγνωσή τους μπορεί να σώσει ζωές, γιατί μόνο αυτή θα οδηγήσει στην υπολιπιδαιµική θεραπεία, που θα μετριάσει ή θα αποτρέψει τον κίνδυνο.

Χοληστερόλη & τριγλυκερίδια

Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης ή/και των τριγλυκεριδίων προκαλούν πρώιμη αθηρωμάτωση και κατά συνέπεια έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, γενικευμένη αρτηριοσκλήρυνση και πιθανόν παγκρεατίτιδα. Όλα αυτά τα νοσήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε θάνατο.
«Οι πολυετείς μελέτες ατόμων με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, στα οποία χορηγήθηκε υπολιπιδαιμικό φάρμακο, απέδειξαν ότι η μείωση της χοληστερόλης οδήγησε σε λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια και λιγότερους καρδιαγγειακούς θανάτους. Επίσης, σημειώθηκε επιβράδυνση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου ή ακόμα και υποχώρηση των στενώσεων που δημιουργήθηκαν στα αγγεία», επισημαίνει η κ. Γενοβέφα Κολοβού, Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο
Metropolitan Hospital.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη γνωστή κοινώς ως «χοληστερίνη», ανήκει στην ομάδα των λιπιδίων, και παράγεται κυρίως στο συκώτι και σε μικρότερο βαθμό, προέρχεται από τις τροφές. Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα με τέσσερις μορφές. Οι δύο μορφές της, η χοληστερόλη της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL χοληστερόλη) και η χοληστερόλη της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL χοληστερόλη) είναι οι πιο γνωστές. Οι άλλες δυο είναι η πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (VLDL) και η λιποπρωτεΐνη (α).

Η LDL χοληστερόλη ονομάζεται «κακή» επειδή τα αυξημένα επίπεδά της στο αίμα (υπερχοληστερολαιμία) ευθύνονται για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου. Η HDL χοληστερόλη, ονομάζεται «καλή» επειδή αναστέλλει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.