Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 4-0

 


Κλείδωσε την ευρωπαϊκή του έξοδο ο Παναθηναϊκός.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε  του ΠΑΣ Γιάννινα στην Λεωφόρο για την 9η αγωνιστική των playoffs με 4-0 και κλείδωσε την ευρωπαϊκή του έξοδο μετά από πέντε χρόνια.

Στο 18' με τον Γκατσίνοβιτς να εκτελεί κόρνερ από δεξιά ο Σένκεφελντ έκανε την κεφαλιά ο Λώλης όμως επάνω στη γραμμή έδιωξε τη μπάλα.

Κεφαλιά του Παλάσιος στο 19΄ έπειτα από σέντρα του Γκατσίνοβιτς, η μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Λοντίγκιν.

Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Αιτόρ στο 27΄ ο Βιγιαφάνες έκανε το τακουνάκι απέκρουσε αρχικά ο Λοντίγκιν στη συνέχεια έδιωξε επάνω στη γραμμή ο Λώλης η μπάλα έφτασε στον Βέλεθ που έκανε το σουτ και πάλι ο Λοντίγκιν απέκρουσε σωτήρια τη μπάλα.

Στο 28' ο Αιτόρ εκτέλεσε κόρνερ ο Βέλεθ πήρε την κεφαλιά και πάλι ο Λοντίγκιν απέκρουσε τη μπάλα.

Ο Μπρινιόλι στο 37΄ έδωσε στον Πέρεθ, αυτός πέρασε κάθετα στον Αϊτόρ, αυτός έδωσε αριστερά στον Χουάνκαρ που γύρισε παράλληλα για τον Αϊτόρ ο εξτρέμ των πράσινων έκανε τσαφ αλλά ο Βιγιαφάνες που είχε ακολουθήσει τη φάση με σουτ την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0 του Παναθηναϊκού.

Στο 68΄ έγινε η σέντρα για τον Καρλίτος που κατέβασε τη μπάλα όμορφα, δεν έκανε την τελική αλλά έδωσε στον Μαουρίσιο ο οποίος επιχείρησε το σουτ και νίκησε τον Λοντίγκιν για το 2-0 του τριφυλλιού.

Ο Κουρμπέλης στο 71΄ έκανε την κάθετη πάσα προς τον Καρλίτος, αυτός την έφερε ωραία μπροστά του, έκανε και το πλασέ με το οποίο νίκησε τον Λοντίγκιν για το 3-0 του Παναθηναϊκού.

Φάουλ από τα δεξιά του Χατζηγιοβάνη στο  87' η άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα έδιωξε προσωρινά με τη μπάλα να φτάνει στον Χουάνκαρ που έκανε το σουτ ενώ έπεφτε, η μπάλα βρήκε, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): 

Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Σένκεφελντβ (Σάρλια 75΄), Βέλεθ, Πέρεθ, Βιγιαφάνες (Μαουρίσιο 57΄), Γκατσίνοβιτς (Καρλίτος 57΄), Αϊτόρ, Μακέντα (Κουρμπέλης 66΄), Παλάσιος (Χατζηγιoβάνης 75΄).

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς):

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Οικονομόπουλος, Παντελάκης, Κάργας, Λώλης (Mπρένερ 60΄), Στάνκο, Λιάσος, Ντομίνγκεθ  (Σιόντης 46΄), Σνάιντερ, Κύρκος (Κόντε 60΄).

EΟΔΥ: Δέκα πέντε θάνατοι σήμερα, 4.324 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα πέντε θάνατοι σήμερα, 4.324 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.324.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.389.306 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 407 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 128.726(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.536 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (67.1% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 92.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 91 (52.6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 82 (47.4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.652 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 127 (ημερήσια μεταβολή +7.63%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 117 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός για μεταφορά μεγάλης ποσότητας πακέτων λαθραίων τσιγάρων

 


Στη σύλληψη ενός 48χρονου αλλοδαπού προέβησαν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.), το Γραφείο Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας και με τη συνδρομή στελεχών της κινητής μονάδας ανίχνευσης ακτίνων Χ (X-RAY VAN) της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω αλλοδαπός, ως οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε εντός του επικαθήμενου μεγάλη ποσότητα πακέτων λαθραίων τσιγάρων, στερούμενων ειδικής ταινίας φόρου κατανάλωσης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο, καθώς και η ανωτέρω ποσότητα τσιγάρων.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Σε βάρος του σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία

 

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας, συνέλαβαν χθες (13-05-2022) το βράδυ στην Άρτα ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε ύστερα από την αποβίβαση του κατηγορούμενου από λεωφορείο που εκτελούσε υπεραστικό δρομολόγιο, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν συσκευασίες με ναρκωτικές ουσίες.

Ειδικότερα, βρέθηκαν:

-11,43- γραμμάρια ηρωίνης σε μορφή «βράχου»,

-1,77- γραμμάρια κοκαΐνης και

μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παραβάσεις την Παρασκευή 13 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Παρασκευή 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 88.341 έλεγχοι, από τους οποίους οι 56.433 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 17 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 17 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

8 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις, με επιβολή 6 προστίμων των 300 ευρώ και 2 προστίμων των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.340 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.582 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.758 των 150 ευρώ.

9 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από άτομο σε δικαστικό μέγαρο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.541 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τι ισχύει με την επιδότηση ρεύματος στα εξοχικά, τους φοιτητές και τους λογαριασμούς που βγαίνουν σε άλλο όνομα

 


Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης  μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε για τα εξοχικά, ότι από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο θα υπάρχει μείωση στις αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και από τον Ιούνιο και μετά, θα υπαχθούν και αυτά στο νέο σύστημα.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την εξειδίκευση των μέτρων, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Αυτό το πακέτο επιδοτήσεων αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, και είναι οριζόντιο για όλο τον πληθυσμό, δηλαδή δεν δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα:

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

ΟΑΕΔ: Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 9.000 ανέργους

 


Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νέο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για τουλάχιστον 9.000 ανέργους του ΟΑΕΔ αποφοίτους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μετά-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Έμφαση θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους ΟΑΕΔ 30 έως 49 ετών που δεν έχουν ενταχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στους ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (τ. ΚΕΑ) προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Η στόχευση θα αφορά περιοχές στις οποίες τα ποσοστά ανεργίας είναι αυξημένα (σε σχέση με τον μέσο όρο που ισχύει για όλη την χώρα) λόγω ομαδικών απολύσεων, είτε λόγω παύσης λειτουργίας επιχειρήσεων ή πτώχευσης ή αναδιαρθρώσεων κλάδων οικονομικών δραστηριοτήτων ή ευρύτερα λόγω εστιασμένων προβλημάτων στην τοπική αγορά εργασίας ή έκτακτων καταστάσεων (π.χ. COVID-19).

Ειδικότερα, θα αφορά τις εξής περιφέρειες: Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Νότιο Αιγαίο.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση (δια ζώσης) της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Την αρ.643/69472/24-09-21 (ΑΔΑ: ΨΕ3846ΜΤΛ6-0Ρ5) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Σύγκλιση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων των Δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

 Την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 23983/30.04.2022 (ΦΕΚ 2137 τεύχος Β'): Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 01 Μαΐου 2022 και ώρα 6:00 έως και την Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 και ώρα 6:00.

 Τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ. εγκ.426/77233/13-11-2020 & εγκ.427/77440/13-11-2020.

 Την αρ. 6/22 Α.Δ.Σ. (62ΝΠΩ1Ω-ΗΙΓ) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.31/167/14-01-22 (630ΞΩ1Ω-Β73)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού Αντιδημάρχων ως μέλη της Ο.Ε.

Σας προσκαλούμε σε δια ζώσης τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 18η Μαΐου 2022, ημέρα Τετάρτη - ώρα 12.00 το μεσημέρι , για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έγκριση απολογισμού – ισολογισμού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας Βήσσανης – Δήμου Πωγωνίου.

2. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2022 του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας Βήσσανης– Δήμου Πωγωνίου.

3. Έκδοση πρόσκλησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προίκισης μιας άπορης κόρης δημότισσας της Κοινότητας Βήσσανης (που έχει συνάψει γάμο κατά το έτος 2021) του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».

4 Έγκριση απολογισμού – ισολογισμού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας Βήσσανης.

5. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2022 του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας Βήσσανης– Δήμου Πωγωνίου – Δήμου Πωγωνίου.

6. Έκδοση πρόσκλησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από την Κοινότητα Βήσσανης του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» για το έτος

2021.

7. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 4 η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2022 Δήμου Πωγωνίου».

8. Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού αγρού στη θέση «Λόγγος» Κοινότητας Βροντισμένης-Δήμου Πωγωνίου (αχετ.41/22 Α.Δ.Σ. – ΑΔΑ: 6ΛΜΜΩ1Ω-8Φ0).

9. Καθορισμός όρων διενέργειας δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος Κοινότητας Ριαχόβου -Δήμου Πωγωνίου(αχετ.42/22 Α.Δ.Σ. – ΑΔΑ: 66ΠΡΩ1Ω-Γ5Ο).

10. Έγκριση ή μη του 4ου πρακτικού επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού της προμήθειας «Προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του Δήμου και του Ν.Π.Δ.Δ.» & ανάθεση εκ νέου για τα τμήματα 6 και 8.

11. Έγκριση εισόδου – εξόδου οχημάτων για πτηνοτροφική μονάδα της εταιρείας «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε» στη θέση «Παλιουργιές» Κοινότητας Καλπακίου -Δήμου Πωγωνίου.

12. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 14/2021 επικαιροποιημένης μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΟΛΙΑΝΩΝ (Β΄ΦΑΣΗ) προϋπολογισμού 89.998,00 με Φ.Π.Α.

13. Κατάρτιση όρων δημοπρασίας με ανοιχτό διαγωνισμό του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΟΥ» προϋπολογισμού 96.774,19€ πλέον Φ.Π.Α.24%.

14. Κατάρτιση όρων δημοπρασίας με ανοιχτό διαγωνισμό του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ-ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ-ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ(Β΄ΦΑΣΗ)» προϋπολογισμού 313.306,45€ πλέον Φ.Π.Α.24%.

15. Έγκριση 1ο Α.Π.Ε. του έργου «Αποκατάσταση κεντρικής πλατείας ΤΚ Καταρράκτη» αρχικού συμβατικού αντικειμένου 24.750,00€ με Φ.Π.Α.

16. Έγκριση έκτακτης μετακίνησης Δημάρχου στις Σέρρες για την Διημερίδα «Ηράκλεια Σερρών 13-15 Μαΐου 2022».

17. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου κ. Κων/νου Καψάλη στην Αθήνα (19,20& 21 /5/ 2022).

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (16-22/05/2022)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (16 έως 22 Μαΐου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/05/2022

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 17/05/2022

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 19/05/2022

Πηγή - Ελεύθερο - Παλιοσέλλι - Πάδες - Άρματα- Δίστρατο. 08:00 -15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/05/2022

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00-01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/05/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 08:00-13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/05/2022

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 17/05/2022

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 19/05/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/05/2022

Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά - Παλαιοχώρι Συρράκου - Μιχαλίτσι - Βαπτιστή - Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/05/2022

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι - Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/05/2022

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 17/05/2022

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05/2022

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 08.00-15.00

ΠΕΜΠΤΗ 19/05/2022

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/05/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 08.00-15.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/05/2022

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 18.00-01.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/05/2022

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 17/05/2022

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 19/05/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 20/05/2022

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/05/2022

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/05/2022

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 17/05/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 19/05/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/05/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/05/2022

Σαμονίβα-Τσαγκάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκλιοί-Γλυκή. 08:00-15:00

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 14 Μαΐου

 


Το Σάββατο 14 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00.

Αφασία: Διαταραχές συμπεριφοράς και τρόποι αντιμετώπισης

 


Η αφασία είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα επικοινωνίας δηλαδή την ομιλία, τη γραφή και την κατανόηση της γλώσσας, προφορικής και γραπτής, αυτό που δεν επηρεάζει όμως είναι τη νοημοσύνη.

Που οφείλεται η αφασία;

«Η αφασία αποτελεί σύμπτωμα και όχι πάθηση, μπορεί να εμφανιστεί οξέως, βραδέως επιδεινούμενη ή να είναι παροδική», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης Διευθυντής-Υπεύθυνος Τμήματος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Metropolitan Hospital, Καθηγητής Νευρολογίας Νευροανοσολογίας στο ΕΚΠΑ, ο οποίος εξηγεί τους παράγοντες κίνδυνου, τα συμπτώματα, του τύπους και τη  θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, καθώς δίνει και πρακτικές συμβουλές για τον ασθενή, αλλά και τους οικείους του, οι οποίες βοηθάνε στην επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση.

«Η αφασία συνήθως οφείλεται σε:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Τραυματισμό στο κεφάλι
  • Νευροεκφυλιστικές παθήσεις
  • Λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Ημικρανία με αύρα
  • Επιληπτικές κρίσεις

Συμπτώματα αφασίας: