Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ενημέρωση σχετικά με πρόβλημα υδροδότησης από δίκτυο της Αγίας Παρασκευής

 


Ενημέρωση σχετικά με πρόβλημα υδροδότησης από δίκτυο της Αγίας Παρασκευής

Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες συγχωριανών, οι οποίοι στις οικίες τους υδροδοτούνται από το δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Παρασκευής, ενημερώνω μετά από έλεγχο που έκανα στην δεξαμενή μόλις τώρα, διαπίστωσα την χαμηλή στάθμη αυτής.

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή κάποια βλάβη.

Οφείλεται σε υπερκατανάλωση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση 3 Ιουνίου)

 


Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  2014 2020 για την υλοποίηση των έργων:

·   Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Λούρου- Ανακατασκευή Δ2 & Δ7 με προϋπολογισμό 2.196.564,33€

·  Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου – Ανακατασκευή διωρύγων ΒΔ21, Δ25 & Δ34 με προϋπολογισμό 2.199.899,69€

·  Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου Αγ. Γεωργίου Γλυκόριζου – Αγωγός μεταφοράς νερού από το αντλιοστάσιο του Αγ. Γεωργίου Γλυκόριζου με προϋπολογισμό 831.535,47€.

Κατακύρωση διαγωνισμών

Η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα παρακάτω έργα:

1.  «Άμεση αποκατάσταση με την κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού προς αποφυγή πλημμυρών στην περιοχή Σαγιάδας», προϋπολογισμού € 370.000. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

2. «Έργα αντιστηρίξεων, ασφαλτοστρώσεων, καθαρισμού υπαρχόντων τεχνικών και κατασκευής νέων, σήμανσης και ασφάλειας στην Ε.Ο. Αρχάγγελος - Νεράιδα» Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού € 212.281,59. Ανάδοχος  «Κώστας Κωνσταντίνος του Χρήστου».

3. «Επισκευή αρδευτικής διώρυγας του Τ.Ο.Ε.Β. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ», προϋπολογισμού € 46.323. Ανάδοχος Δημήτριος Φάφας.

Η Οικονομική Επιτροπή ανάδειξε επίσης τον προσωρινό ανάδοχο (Αναγνώστης Ιωάννης του Αθανασίου), του έργου:

 «Βελτίωση - εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας (περ. Λιάτσιλια)», προϋπολογισμού € 816.825,09 με ΦΠΑ της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης».

Τέλος ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου:

·  Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού ορεινού δικτύου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Αυξανόμενο το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τουρισμό και επενδύσεις στην Ήπειρο



Στις νέες προοπτικές που δημιουργούνται και για την Ήπειρο μετά την αναβάθμιση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδος και Ισραήλ, εστιάστηκε η συζήτηση που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον απερχόμενο Πρέσβη Yossi Amrani ο οποίος τον επισκέφτηκε στο γραφείο του.

Εκτενής αναφορά έγινε στην τουριστική συνεργασία και στην αυξανόμενη ροή τουριστών από το Ισραήλ σε περιοχές της Ηπείρου, η οποία μπορεί να αποκτήσει περαιτέρω ώθηση εφόσον επιτευχθεί η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, που δήλωσε ότι είναι θαυμαστής της Ηπείρου, αναφέρθηκε επίσης και στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από Ισραηλινούς επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στον τουριστικό κλάδο.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΕΟΔΥ: Δεκαέξι θάνατοι σήμερα, 3.641 νέα κρούσματα


 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκαέξι θάνατοι σήμερα, 3.641 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.641.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.464.666 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 440 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 137.220(3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.886 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125 (62.4% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 92.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 60 (48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 65 (52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.686 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 84 (ημερήσια μεταβολή -10.64%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 87 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Άνω Πεδινά Ζαγορίου: 12η ηπειρωτική γιορτή μανιταριού στις 3 και 4 Ιουνίου

 


Τη 12η ηπειρωτική γιορτή μανιταριού διοργανώνουν οι Μανιταρόφιλοι Ηπείρου, ο Δήμος Ζαγορίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πανωσουδενιωτών στις 3 και 4 Ιουνίου, στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, στον Λαμπριάδειο Σταθμό Έρευνας.

Η γιορτή περιλαμβάνει δημιουργικό παιδικό εργαστήρι, εκδρομή στο δάσος, σεμινάρια μανιταρογνωσίας, δωρεάν μανιταροεδέσματα από τον σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη, μανιταρόσουπα από τους Μανιταρόφιλους Ηπείρου και μουσική.

Η γιορτή θα ξεκινήσει την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 20:00, με μανιταροκουβέντα και μουσικά με τους «Ασυμμάζευτους»

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00 Αναχώρηση ομάδων για μανιταροεξόρμηση (συγκέντρωση, μισή ώρα νωρίτερα στην είσοδο της Λαμπριάδειου Σχολής)

13:30 Επιστροφή, αναγνώριση και καταγραφή των συλλεχθέντων μανιταριών, έκθεσή τους στο περίπτερο του συλλόγου στον χώρο της εκδήλωσης

18:00 Παιδικό εργαστήρι και μανιταροεργαστήρι, στο προαύλιο

18:30 Χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Ζαγορίου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου.

Θα γίνουν θεματικές ομιλίες από τον Βασίλη Μυλωνά, εκπρόσωπο του Troufa Club, για την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι, και από τον Γιώργο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, για τη μανιταρογνωσία-μανιταροφιλία.

21:00 Προσφορά μανιταρόσουπας και μανιταρογεύσεων

Μουσική εκδήλωση σε στεγασμένο χώρο με το συγκρότημα «Manitarock»

Είσοδος 3 ευρώ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για τον πρόστιμο από την ΕΔΕΛ

 


«Η δημοσιονομική διόρθωση σε συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι μια συνήθης πρακτική στους ελέγχους που διενεργεί η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ).

Ανάλογες παρεμβάσεις της ΕΔΕΛ υπήρξαν και στο παρελθόν για πολλούς φορείς υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και έργων, ωστόσο  η τελευταία που αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρείται να αναδειχθεί σε μείζον από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, για λόγους που ο κάθε πολίτης μπορεί να κατανοήσει.

Η συγκεκριμένη δημοσιονομική διόρθωση, επιβλήθηκε από την ΕΔΕΛ στην Περιφέρεια Ηπείρου, χωρίς ανάκτηση ποσού, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί η επιστροφή χρημάτων. Η Περιφέρεια θα την αντιμετωπίσει και αυτή προσφεύγοντας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αντιμετώπισε επιτυχώς και όσες άλλες έχουν επιβληθεί διαχρονικά σε βάρος της. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μεγαλύτερη σε ποσό επιβληθείσα διόρθωση  7.058.732,02€ για το Σουφαρί Σεράϊ και το κτιριακό συγκρότημα ΕΛΕΠΑΠ, έργα που η αιρετή Περιφέρεια τα ‘κληρονόμησε’ από την κρατική (νυν Αποκεντρωμένη). Το Ελεγκτικό Συνέδριο παρότι δέχθηκε πως η δημοσιονομική διόρθωση αφορούσε την αιρετή Περιφέρεια, στη συνέχεια με την υπ’ αριθμ. 1346/2019 απόφασή του ακύρωσε επί της ουσίας την πράξη επιβολής για όλο το παραπάνω ποσό.

Ορισμένα Μέσα όμως θέλουν να βλέπουν μόνο τις διοικητικές πράξεις επιβολής διορθώσεων, αλλά αρνούνται να δεχθούν τις ‘διορθώσεις’ τους από τους δικαστικούς σχηματισμούς που είναι αρμόδιοι να κρίνουν την ορθότητά τους».

Πρέβεζα: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για διάρρηξη επιχείρησης

 


Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη αλλοδαπού προχώρησαν χθες  το πρωί αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή. 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί κλήθηκαν και μετέβησαν άμεσα στις εγκαταστάσεις επιχείρησης, όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τον κατηγορούμενο. 

Όπως προέκυψε, νωρίτερα ο αλλοδαπός είχε παραβιάσει της περίφραξη της επιχείρησης, από όπου αφαίρεσε στη συνέχεια μεταλλικά αντικείμενα και εργαλεία, συνολικής αξίας (7.000) ευρώ. 

Κατασχέθηκαν το όχημα και το τρέιλερ που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος ως μέσο τέλεσης της κλοπής, ενώ το σύνολο των αφαιρεθέντων αντικειμένων αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Κόμβος Καμπής – κόμβος Ζέφυρου και Ιωάννινα – Κακαβιά

 


Σε παράλληλο σύμπαν ο κ. Καχριμάνης

Όπως ενημέρωσε ο κ. Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και παρέλαβε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη μελέτη της εθνικής οδού από κόμβο Καμπής της Ιόνιας οδού μέχρι κόμβου Ζέφυρο Π.Ε. Πρέβεζας, προκειμένου να την προσαρμόσει στα τωρινά δεδομένα και να την «ωριμάσει» ώστε στη συνέχεια να την εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή θυμίζει ακριβώς την πλήρη αποτυχία του στο θέμα του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.

Φαίνεται ότι ο κ. Καχριμάνης είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως και σε ότι έχει να κάνει με τα έργα υποδομών - μεταφορών στην Ήπειρο.

Όταν οι Ορίζοντες Ηπείρου κατέκριναν την επιλογή του Περιφερειάρχη να αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου την ολοκλήρωση της μελέτης για την επέκταση της Ιόνιας οδού από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά, εκείνος έβλεπε οράματα για Ταμεία Ανάκαμψης και άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Συνάντηση της Μαρίας Κεφάλα τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τον Οδικό Άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς

 


Τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεωργίου Καραγιάννη, αρμόδιου για  θέματα Υποδομών,  ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το έργο κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά ισχύει στο ακέραιο, έλαβε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα κατά τη διάρκεια συνάντησης τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Στόχος του Υπουργείου είναι εντός του προσεχούς Φθινοπώρου να κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έως το τέλος του έτους να δημοπρατηθεί το έργο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και τη διασύνδεση της χώρας με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, ώρα 9:00 π.μ.

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Την αρ.643/69472/24-09-21 (ΑΔΑ: ΨΕ3846ΜΤΛ6-0Ρ5) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Σύγκλιση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων των Δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

 Την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 30819/31.05.2022 (ΦΕΚ 2676 τεύχος Β'): Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Τετάρτη 01 Ιουνίου 2022 και ώρα 6:00 έως και την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 6:00.

 Τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ. εγκ.426/77233/13-11-2020 & εγκ.427/77440/13-11-2020.

 Την αρ. 6/22 Α.Δ.Σ. (62ΝΠΩ1Ω-ΗΙΓ) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.31/167/14-01-22 (630ΞΩ1Ω-Β73)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού Αντιδημάρχων ως μέλη της Ο.Ε.

Σας προσκαλούμε σε δια ζώσης τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 06η Ιουνίου 2022, ημέρα Δευτέρα - ώρα 09.00 π.μ., για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με το υπ. αρ. 3008/23-05-22 αίτημα του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Παραχώρηση συνεχόμενου κοινόχρηστου χώρου στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου.»

2. Έγκριση 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Τοίχοι αντιστήριξης Τ.Κ. Ριαχόβου» αναδόχου «MA.I.CON ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ Ι.Κ.Ε.»

3. Ανάκληση της υπ΄αρ.105/22 Α.Ο.Ε. λόγω αναρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων για την εκδίκαση της υπόθεσης του κ. Χρήστου Γκόγκου με την ιδιότητα του πρώην Αντιδημάρχου Δήμου Πωγωνίου.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Το Metropolitan Hospital εταίρος στην κοινοπραξία I3LUNG

 


Το Metropolitan Hospital εταίρος στην κοινοπραξία I3LUNG, ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, που προωθεί την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Μια μεγάλη τιμή που συνοδεύεται από μεγαλύτερη ευθύνη αποτελεί η επιλογή του Metropolitan Hospital ως εταίρου στην κοινοπραξία των 16 από τους καλύτερους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια συλλογική προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη ενός εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI) που θα αποτελέσει επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η Δ’ Ογκολογική Κλινική & Πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών του Metropolitan Hospital, που διευθύνει η δρ Ελένη Λινάρδου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διδάκτωρ του Imperial College London, επιλέχθηκε ως ένα από τα κέντρα που συγκροτούν την κοινοπραξία I3LUNG, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (the European Commission, Horizon Europe program) για την προώθηση της εφαρμογής εξατομικευμένης ιατρικής περίθαλψης με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Η ερευνητική πρωτοβουλία I3LUNG στοχεύει στη δημιουργία ενός εργαλείου λήψης αποφάσεων αιχμής που θα υποστηρίζει τόσο τον κλινικό ιατρό όσο και τον ασθενή στην επιλογή του καλύτερου σχεδίου θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, όντας προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και την κατάσταση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 3 Ιουνίου

 


Την Παρασκευή 3 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Ελεούσα, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Ανατολή, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Κνησμός στις θηλές: Είναι πάντοτε αθώος;

 


Ανησυχία προκαλεί στις γυναίκες η ύπαρξη κνησμού στο στήθος και ειδικά στις θηλές τους. Παρότι είναι φυσιολογικό να παρουσιάζεται περιστασιακά σε κάθε σημείο του σώματος, όταν επιμένει στο συγκεκριμένο σημείο δικαίως τις αναστατώνει. Οι αιτίες εμφάνισής του είναι ποικίλες. Παρόλο που πολλές από αυτές δεν εμπνέουν καμία ανησυχία και θεραπεύονται εύκολα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες θα πρέπει να δίνουν προσοχή όταν νιώθουν αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

«Το δέρμα του στήθους και ειδικά της θηλής και της θηλαίας άλω είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Ακόμα και η τριβή τους πάνω στα ρούχα κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει κνησμό. Είναι δηλαδή ένα συχνό σύμπτωμα που συνήθως δεν εμπνέει ανησυχία. Ενίοτε, όμως, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως τσούξιμο, ερεθισμό ή ενόχληση στην επιφάνεια του δέρματος. Η αιτία μπορεί να είναι η παρουσία κάποιας αλλεργίας, εκζέματος, βακτηριακής λοίμωξης ή μυκητίασης. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ξηροδερμία και σε παρενέργειες φαρμάκων» εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Σπανιότερα, ο κνησμός αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρών παθήσεων, όπως η νόσος Paget και ο καρκίνος του μαστού. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι παρόμοια και γι’ αυτό κάθε ενόχληση στους μαστούς και στις θηλές θα πρέπει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να κινητοποιεί τις ασθενείς προς αναζήτηση ιατρικής συμβουλής», προσθέτει. 

Πιο συγκεκριμένα: