Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 27/2022 (04 Ιουλίου 2022 - 10 Ιουλίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού (18% εβδομαδιαία

μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων

ανέρχεται σε 4.058.998 εκ των οποίων 51.6% γυναίκες.

 Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς (16% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς (19% εβδομαδιαία μεταβολή).

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 (67.0% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 94.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 16 θάνατοι ασθενών COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού (33% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.496 θάνατοι, με το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Απόκτηση του Ολλανδού μέσου, Νταν Ριένστρα

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του Ολλανδού μέσου, Νταν Ριένστρα, για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Νταν Ριένστρα γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1992 στο Άλκμααρ και από μικρός εντάχθηκε στις περίφημες ακαδημίες του Άγιαξ. Σε ηλικία 17 ετών μεταπήδησε σε αυτές της Φέγενορντ. Στην ομάδα του Ρότερνταμ έμεινε μια χρονιά και στη συνέχεια φόρεσε την φανέλα της SV Meervogels ’31.

Το καλοκαίρι του 2011 ακολούθησε η ADO ’20 Heemskerkστην οποία αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Τον Ιούλιο του 2013 ήρθε το πρώτο μεγάλο βήμα υπογράφοντας συμβόλαιο με την Χέρακλες, για να ακολουθήσει η Βααλβάικ το 2015 στην οποία αγωνίστηκε για πέντε χρόνια. Στην ολλανδική ομάδα είχε συνολικά 149 συμμετοχές, έξι 6 γκολ κι εννιά ασίστ.

Το 2020 αποφάσισε για πρώτη φορά στην καριέρα του να βγει εκτός Ολλανδίας υπογράφοντας συμβόλαιο με το Βόλο. Στην ομάδα της Μαγνησίας αγωνίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια μετρώντας 40 συμμετοχές με δύο γκολ και δύο ασίστ.

Kαλώς όρισες στην οικογένεια μας και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας το νέο απόκτημα της ομάδας μιλώντας στο www.pasgiannina.gr  τόνισε: «Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Π.Α.Σ. Γιάννινα για την ευκαιρία που μου δίνουν να αγωνιστώ σε μια ιστορική ομάδα. Στόχος είναι τη νέα χρονιά να πάμε ακόμα καλύτερα παίζοντας ωραίο κι ελκυστικό ποδόσφαιρο το οποίο θα το ευχαριστηθούν οι οπαδοί μας και με την παρουσία μου να συμβάλω κι εγώ ώστε η ομάδα να είναι το ίδιο πετυχημένη».

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφική ενίσχυση με τον κεντρικό αμυντικό Αποστόλη Κούτρα

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Δημήτρη Κόκκινου.

Ο Αποστόλης Κούτρας στην Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου!

Ο Αποστόλης αγωνίζεται  ως κεντρικός αμυντικός και είναι γεννημένος το 1995.

Έχει αγωνιστεί σε ΠΑΣ Κάστρο, ΑΟ Κοσμηράς, Ολυμπιακό Βοτανικού, Αγροτικό Καστρίτσας, Αγία Μαρίνα και ΑΟ Νεοχωροπούλου.

Με εμπειρία στο πρωτάθλημα της Α’ ερασιτεχνικής έρχεται να βοηθήσει την ομάδα μας να πετύχει τους στόχους της.

- Αποστόλη, καλώς ήρθες! Σου ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες!

Γιάννενα: Ανοίγει ο δρόμος της δημοπράτησης για το νέο διοικητικό κέντρο


 Ένα από τα σημαντικότερα έργα που αποτέλεσαν προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Πρόκειται για την ανακατασκευή του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «το έργο εντάσσεται στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης ώστε κατόπιν να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος».

Η αποδοχή της απόφασης ένταξης του έργου έγινε κατά την σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής  Επιτροπής.

Η ένταξη δίνει την δυνατότητα στο Δήμο να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή Διοικητικού Κέντρου.

Δήμος Ιωαννιτών: Ονοματοδοσία της πλατείας στον Άγιο Παΐσιο

 


Η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.

Η πλατεία στο εξής θα φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο Παναγιότατος δεν έκρυψε την συγκίνησή του και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Με βαθιά συγκίνηση αποδέχθηκα την τιμή αυτή, τιμή όχι στο πρόσωπό μου αλλά στον ύψιστο θεσμό του Γένους που εκπροσωπώ. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον Δήμαρχο για την τιμητική απόφαση και παρακαλώ να μην λησμονάτε την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης..» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας

 


Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας

Πραγματοποιήθηκαν από 8 έως 10 Ιουλίου 2022 σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Κω, Ρόδο, Σύβοτα και Πάργα

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκαν, το τριήμερο 8 έως 10 Ιουλίου 2022, έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Κω, Ρόδο, Σύβοτα και Πάργα, για την τήρηση της ασφαλιστικής – εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Ελέγχθηκαν συνολικά 16 καταστήματα και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 13 από αυτά, ενώ κινήθηκαν διαδικασίες για 48ωρη αναστολή λειτουργίας εστιατορίου στην Κω.

Ειδικότερα, κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε:

Στην Κω,

Τιμή για το Δήμο Πωγωνίου η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

 


Μεγάλη τιμή αποτέλεσε για το Δήμο Πωγωνίου η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε  στην πρότυπη φάρμα που έχει δημιουργήσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων και στη συνέχεια εγκαινίασε το τυροκομείο της Βελλάς και δοκίμασε τα προϊόντα που παράγουν οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ, καθώς στη Μονή λειτουργούν τμήματα του Δημόσιου ΙΕΚ που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης καλωσόρισε τον Παναγιώτατο στον παραμεθόριο Δήμο και του πρόσφερε αναμνηστικό δώρο με το σήμα του Δήμου Πωγωνίου.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς  ανακοίνωσε  την ανάδειξη περιπατητικών και προσκυνηματικών διαδρομών.

Το έργο  αφορά πεζοπορικές χαράξεις, με διπλό ενδιαφέρον, προσκυνηματικό και ανάδειξης βιοποικολότητας που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με το αρχικό ποσό να ανέρχεται στις 200.000€.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ώρα 09:00

 


Την 13-07-2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 08-04-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Τρικάλων», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.

2.      Έγκριση του από 01-07-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 01-07-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση - αποκατάσταση I.N. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ.Δ. Γοργόμυλου ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού  € 106.000,00 με ΦΠΑ.

3.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Ελαίας Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

4.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

5.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

6.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ένας άνδρας, που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Συνελήφθη χθες το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας; άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία μιας γυναίκας, σύμφωνα με την οποία, λίγη ώρα νωρίτερα και ενώ βάδιζε στην πόλη των Ιωαννίνων, άγνωστος την προσέγγισε και προέβη σε βάρος της σε πράξη, που πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Ύστερα από αναζητήσεις, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν στην ευρύτερη περιοχή και τον συνέλαβαν.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δελβινάκι: Ποδηλατοδρομία την Κυριακή 24 Ιουλίου, ώρα 7:00 μ.μ.

 


Η Τοπική Κοινότητα Δελβινακίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου, διοργανώνει ποδηλατοδρομία, την Κυριακή 24 Ιουλίου, ώρα 7:00 μ.μ..

Διαδρομή: Δελβινάκι, Αγία Παρασκευή, Δελβινάκι.

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Απόκτηση του 25χρονου δεξιού οπισθοφύλακα, Κάρλες Σόρια

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του 25χρονου δεξιού οπισθοφύλακα, Κάρλες Σόρια, για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Σόρια ο οποίος έχει γεννηθεί στις 8 Οκτωβρίου του 1996, ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Χιμνάστικ Μανρέσα το 2009 πριν πάρει τον δρόμο για τις ακαδημίες της Εσπανιόλ.

Στην ομάδα της Βαρκελώνης αγωνίστηκε σε όλες τις μικρές ομάδες φτάνοντας μέχρι την Εσπανιόλ Β’ για να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2017 για την Κύπρο και την ΑΕΚ Λάρνακας έχοντας μετρήσει συνολικά 62 συμμετοχές και 4 γκολ.

Στην κυπριακή ομάδα έμεινε μια σεζόν όπου αγωνίστηκε δέκα φορές έχοντας και μία ασίστ, εγώ συμμετείχε και στα προκριματικά του Europa League. Το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε στην Εσπανιόλ αγωνιζόμενος με την Β’ ομάδα για τα επόμενα δύο χρόνια. Στο δεύτερο πέρασμα του από την Εσπανιόλ μέτρησε 57 συμμετοχές με δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισε να δοκιμάσει για δεύτερη φορά την τύχη του μακριά από την Βαρκελώνη αποδεχόμενος την πρόταση της Εστορίλ. Στις δύο σεζόν με την πορτογαλική ομάδα είχε φανέλα βασικού όπως φαίνεται και από τις 54 συμμετοχές και το ένα γκολ.

Kαλώς ήρθες στην ομάδα μας και σου ευχόμαστε υγεία και κάθε επιτυχία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο Κάρλες Σόρια στις πρώτες του δηλώσεις στο www.pasgiannina.gr  ανέφερε:

«Θέλω να συνεχίσω να μεγαλώνω ως ποδοσφαιριστής και γι’ αυτό έρχομαι στον Π.Α.Σ. Γιάννινα με μεγάλη επιθυμία και ενθουσιασμό. Βρήκα ένα κλαμπ που είναι οικογένεια και σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Ελπίζω να επιστρέψω όλον αυτόν τον ενθουσιασμό με την απόδοσή μου στο γήπεδο και να πετύχω σπουδαία πράγματα με αυτόν τον σύλλογο. Πάμε Π.Α.Σ.!»

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

Πως θα δείτε αν εγκρίθηκε η αίτησή σας στο Power Pass

 


Η ώρα των επιστροφών  πλησιάζει με τις πρώτες αιτήσεις οι οποίες έχουν διεκπεραιωθεί από την συναρμόδιες υπηρεσίες να αναμένεται να αρχίσουν να πληρώνονται με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από τα 18 έως και 600 ευρώ από το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο τις αρχές της επομένης.

Οι καταναλωτές που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησης τους μπορούν να ανατρέχουν στην πλατφόρμα του Power Pass και να μπαίνουν στην αίτησή τους η οποία θα έχει σήμανση ανάλογα με την εξέλιξή της.

Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησής του είναι:

* Απορριφθείσα: Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ψάξει γιατί απορρίφθηκε η αίτησή του, καθώς, εκτός από την σήμανση, θα υπάρχει και η αιτιολογία της απόρριψης . Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλλαχθούν και να υποβληθούν ξανά.

* Υπό έλεγχο: Με αυτή τη σήμανση η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου σε ό,τι αφορά:

Γιάννινα: Με βαθιά κατάνυξη έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου

 


Με κάθε μεγαλοπρέπεια αλλά και βαθιά κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου, πολλών  Μητροπολιτών, του Προέδρου της Βουλής, βουλευτών του Νομού και σύσσωμων των τοπικών αρχών τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου στα Γιάννινα.

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφτεί την Ιερά Μονή Βελλάς και τις εγκαταστάσεις της πρότυπης φάρμας που έχει δημιουργήσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στους χώρους του τυροκομείου   και της Σχολής και δοκίμασε τα τοπικά προϊόντα που παράγονται από τους σπουδαστές των ΙΕΚ.

Βήσσανη Πωγωνίου: Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ΑΒΕΛ, την Τετάρτη 13 Ιουλίου, από τις 21:30

 


Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 και από τις 21:30 θα τελεσθεί στη Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ΑΒΕΛ, αγρυπνία για την εορτή του οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

***

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δεν θα τελεσθεί η Παράκληση της Τετάρτης λόγω της αγρυπνίας.

Ξεκινούν οι αιτήσεις ενίσχυσης στο υποέργο «Πράσινος Αγροτουρισμός»

 


Από τις 12 Ιουλίου 2022 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο «Πράσινος Αγροτουρισμός» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος του υποέργου είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού και η διασύνδεσή του με την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση.

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 49.006.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Ειδικότερα, στόχος του υποέργου «Πράσινος αγροτουρισμός» είναι η αύξηση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών τομέων, την βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την τοποθέτησή τους σε σημεία προσέλκυσης επισκεπτών – τουριστών και την ανάπτυξη δράσεων βιωματικού τουρισμού και την ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την ΚΥΑ για τις Απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών

 


Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων χαιρετίζει την απόφαση, υπ' αριθμ. 1478/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία ακυρώνεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση  61178/ΓΔ4/28-05-2021, κατά το μέρος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς στοιχείται επί των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ 660/2018, 926/2018, 1749/2019 και 1750/2019 της Μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες ακυρώθηκαν τα πολυθρησκειακά Προγράμματα Σπουδών και τα Βιβλία (Φάκελοι) Θρησκευτικών των κ. Φίλη - Γαβρόγλου και αποτελεί τη φυσική και λογική συνέχεια αυτών των Αποφάσεων.

Η ΠΕΘ θεωρεί ότι και η νέα απόφαση του ΣτΕ (Ολομ. 1478/2022) για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά, όπως και οι προαναφερόμενες αποφάσεις του, κινείται  προς την σωστή κατεύθυνση, διότι επισημαίνει, για μια ακόμη φορά, την υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να σέβεται το ιερό συνταγματικό δικαίωμα των νέων μας να μπορούν να διδάσκονται ένα μάθημα Θρησκευτικών, που να έχει ως περιεχόμενο τις αλήθειες και τις παραδόσεις της δικής τους θρησκευτικής πίστεως. 

Όσοι μαθητές/τριες είναι άθεοι/ες ή αγνωστικιστές/στριες και έχουν το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, έχουν και αυτοί/ές δικαίωμα να διδάσκονται, στη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών, ένα ισότιμο μάθημα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο να τους προσφέρει, τις απαραίτητες ηθικοκοινωνικές αξίες και τα πρότυπα, με τα οποία να αναπτύσσονται, προκειμένου να είναι σε θέση να εντάσσονται, χωρίς προβλήματα κοινωνικοποίησης, στο  δημοκρατικό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον της  χώρας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 12 Ιουλίου

 


Την Τρίτη 12 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Ρινοπλαστική: Μια από τις πιο σύνθετες και απαιτητικές επεμβάσεις

 


Ρινοπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία ο χειρουργός επεμβαίνει στο σκελετικό μέρος της μύτης με στόχο να αλλάξει το σχήμα ή το μέγεθός της είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους.

Η μύτη αποτελείται από διαφορετικούς ιστούς (οστά, χόνδρους, συνδέσμους, μύες, λιπώδη ιστό, χαλαρό συνδετικό ιστό και δέρμα), οι οποίοι συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους και εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα των άνω αεροφόρων οδών. Ταυτόχρονα συγκροτούν μια από τις πλέον σημαντικές αισθητικές μονάδες του προσώπου.

Συνεπώς, αυτό που πρέπει πάντα να έχει ως στόχο ο χειρουργός κατά τη ρινοπλαστική είναι να βελτιώσει τη λειτουργία και την αισθητική της μύτης.

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής

«Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον σύνθετες και απαιτητικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Είναι συνδυασμός γνώσης, εμπειρίας, τέχνης, ταλέντου, φαντασίας και κριτικής σκέψης του πλαστικού χειρουργού. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Υπάρχουν κέντρα, όπου αναφέρονται επανεγχειρήσεις μετά από ρινοπλαστική σε ποσοστό έως και 35% για διάφορες απλές ή σοβαρότερες και πιο σύνθετες περιπτώσεις», επισημαίνει ο δρ Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου, Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος European Board PRAS.

Το «πριν»

Είναι σημαντική η προεγχειρητική εκτίμηση της κάθε περίπτωσης και η ενημέρωση του ασθενούς για ρεαλιστικά αποτελέσματα. Καλό είναι να μην αποτελεί μέρος της προεγχειρητικής ενημέρωσης των ασθενών η χρήση προγραμμάτων στον υπολογιστή όπου μπορεί κανείς να «ζωγραφίσει» ότι είδους μύτη θέλει, καθώς, επί της ουσίας, αυτός ο τρόπος περισσότερο αποπροσανατολίζει και λιγότερο ενημερώνει.