Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου και ώρα 16:30 στο ξενοδοχείο Xilton



ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες από τις πρωινές ώρες της Τρίτης

Η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο προειδοποιεί για την επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες την Τρίτη από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες βαθμιαία την Τετάρτη θα επεκταθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία τη Δυτική Στερεά, το νότιο Ιόνιο και πιθανώς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Την Τετάρτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες.

Την Πέμπτη τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική χώρα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Μέτρα για τη διαχείριση των περιστατικών προσέγγισης των αρκούδων στο Μέτσοβο

Στην αξιολόγηση του περιστατικού προσέγγισης των αρκούδων στον οικισμό Μετσόβου και στη διαμόρφωση πρότασης για τη λήψη των διαχειριστικών μέτρων, που θα υλοποιηθούν από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε.) προχώρησε η   Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας (1/12/2014) στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού του ενός από τα τρία αρκουδάκια που κινούνται στον οικισμό του Μετσόβου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση αποφάσεων της 37ης/28-11-2014 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 28-11-2014, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 18-11-2014 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 37/28-11-2014
Αρ. Απόφασης / Θέμα:
1577. Αναβολή λήψης απόφασης – Διαβίβαση στη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου του θέματος: Απόφαση επί της από 03-11-2014, ένστασης του Παναγιώτη Ντούλια, κατά του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 21-10-2014 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας - Καρδίτσας», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ και επί της έγκρισης του αποτελέσματος της δημοπρασίας.
1578. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 04-11-2014 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση οδικού ηλεκτροφωτισμού στον κόμβο Φανερωμένης της 2ης επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού € 23.000,00 με ΦΠΑ.

Σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας: Ανακοίνωση με αφορμή την τηλεοπτική διαμάχη Αλέξανδρου Καχριμάνη-Δ. Παπαγιαννίδη


ΕΘΝΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΑΜΕΣΗΣ  ΒΟΗΘΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ E.K.A.B. 7ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Ιωάννινα 1 Δεκεμβρίου 2014
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ  1  ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 26510 54337                           
FAX: 2651054348                        ΠΡΟΣ:   Μ. Μ. Ε.
Τ. Κ.: 45444
     
 Με έκπληξη την Κυριακή 30/11/14 στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΛΦΑ και ώρα 8:30 πμ. παρακολουθήσαμε την προσωπική διαμάχη του Προέδρου του ΕΚΑΒ, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, να εξελίσσεται σε υποβάθμιση της υπηρεσίας μας και το έργο των εργαζομένων της.
  Ακούσαμε ανακρίβειες και αιχμές προς τους εργαζόμενους - διασώστες των παραρτημάτων μας  (Ιωάννινα – Δολιανά).
  Για την αποκατάσταση της αλήθειας σας αναφέρουμε ότι τα παραρτήματα μας  μετακινούν ανελλιπώς, από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα υπαλλήλους για κάλυψη αναγκών, τόσο στην Περιφέρειά μας  (Κέρκυρα –Πρέβεζα), όσο και σε άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδος που έχουν έλλειψη, (Νάξο, Ρόδο, Σύρο κ.λπ.) μάλιστα μερικές φορές με περισσότερο προσωπικό από το ζητούμενο.
  Τα άτομα που επισκέφτηκαν τον Περιφερειάρχη δεν ήταν άλλοι εκτός από το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας, όπου του θέσαμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αλλά και τη νέα τάξη πραγμάτων, εκείνος προς τιμήν του γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, αλλά και της δουλειάς μας, ήταν ο μόνος που αντέδρασε, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Είναι ο μόνος ενεργός συμπαραστάτης μας στις παράλογες και αυστηρές απαιτήσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας.
  Για αυτήν  την ενέργειά μας ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, εγγράφως μας κάλεσε σε προφορική απολογία, η οποία δεν έγινε ποτέ μιας και στην τελευταία επίσκεψή του στο παράρτημά μας ( 24 Αυγούστου), λόγω πίεσης χρόνου (ανειλημμένες προσωπικές υποχρεώσεις), μας έδωσε “άφεση αμαρτιών” όπως χαρακτηριστικά μας είπε.
  Μετά από ανταλλαγές εγγράφων, κληθήκαμε σε συνάντηση στο γραφείο του στην Αθήνα την 18/11/14, όπου δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για χιλιομετρικές αποστάσεις, στατιστική, δύναμη και γενικά για τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειάς, μας έδωσε τα συγχαρητήρια του, τόνισε επίσης ότι είμαστε το καλύτερο παράρτημα πρότυπο για όλη τη χώρα, ζητώντας μάλιστα συγνώμη για όλη την αναστάτωση που προκλήθηκε.
  Για να σταματήσει λοιπόν αυτή η διγλωσσία, θα θέλαμε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ να μας απαντήσει άμεσα για να γνωρίζουν όλοι:
1. Αν ένα παράρτημα με ικανοποιητικό αριθμό διασωστών, υπόδειγμα για το ΕΚΑΒ, είναι συγχρόνως και υπεράριθμο κατά το 1/3.
2. Αν οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι απλά κάποιοι αριθμοί, που εξυπηρετούν ενίοτε κάποιες καταστάσεις (στατιστική).
3. Αν η ανθρώπινη ζωή μετράται
με στατιστικά στοιχεία ( μη ρεαλιστικά λόγω ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής).
4. Αν θέλει μία υπηρεσία να εξυπηρετεί τον Πολίτη στις δύσκολες αυτές εποχές και να απολαμβάνει τις ευχαριστίες η μια υπηρεσία που να ταλαιπωρεί και να δέχεται καταγγελίες.
  Τέλος  διαπιστώνουμε ότι να λειτουργεί μία υπηρεσία με τόσα προβλήματα υποδειγματικά, μάλλον μερικοί δεν μπορούν να το αντέξουν.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν του ήρωα-ποιητή, Λορέντζου Μαβίλη

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ύψωμα του Δρίσκου, προς τιμήν του ήρωα-ποιητή, Λορέντζου Μαβίλη.
Στις εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών, παρέστη και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
 

Συνελήφθησαν δύο άτομα για διακεκριμένες κλοπές και εξιχνιάστηκαν τρεις (3) υποθέσεις κλοπών στα Ιωάννινα

Εξιχνιάστηκαν, τρεις (3) υποθέσεις κλοπών, οι οποίες είχαν διαπραχθεί κατά το τελευταίο δίμηνο στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και συνελήφθησαν ως δράστες, ένας 33χρονος ημεδαπός και ένας 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, για διακεκριμένες κλοπές.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν προχθές (29.11.2014) αργά το απόγευμα, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, οι προαναφερόμενοι δράστες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για κλοπή οινοπνευματωδών ποτών από αποθήκη, που διαπράχθηκε λίγο νωρίτερα στα Ιωάννινα.
Από την διενεργηθείσα προανάκριση και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων προέκυψε ότι οι δύο δράστες εμπλέκονται και σε άλλες δύο κλοπές και συγκεκριμένα:
Την 25/26-11-2014, αφαίρεσαν από μηχανουργείο στην Ελεούσα Ιωαννίνων, μία βαλίτσα με συλλογή κλειδιών.
Την 16-10-2014, διέπραξαν κλοπή σε αγρόκτημα στην Κρύα Ιωαννίνων.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ο 29χρονος αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και εκκρεμούσε σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εισόδου.
Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών, αποδόθηκαν στους δικαιούχους.
Το προανακριτικό έργο και η αστυνομική έρευνα, διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες ομοειδείς πράξεις.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

900.000 ιδιοκτήτες «διέγραψαν» μέρος της ακίνητης περιουσίας τους!

Τα πάνω-κάτω στους υπολογισμούς για τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φέρνει το «ντελίριο» που έχει καταλάβει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώσουν εκ των υστέρων τη δήλωση ακινήτων Ε9, με βάση την οποία όμως έχουν ήδη εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, περίπου 900.000 ιδιοκτήτες έκαναν μικρές ή μεγάλες διορθώσεις στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, για τα έτη 2011-2014. Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2014, περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν (εκ των υστέρων) μικρότερη περιουσία από όση εμφανιζόταν στο Ε9 πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά πληρωμής του φόρου.
Με τους ως τώρα ρυθμούς, υπολογίζεται ότι 80.000-90.000 ιδιοκτήτες μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο Taxisnet για να μειώσουν την ακίνητη περιουσία που εμφανιζόταν ως τώρα στο σύστημα. 
Ο ρυθμός αυτός μπορεί να ενταθεί στις επόμενες είκοσι ημέρες, αφού μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου επιτρέπεται να γίνονται διορθώσεις χωρίς την επιβολή προστίμων.

Από το Σεπτέμβριο οι αλλαγές στα δημοτικά

Μεταρρυθμίσεις ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας

Το Σεπτέμβριο του 2015 θα εφαρμοστούν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στα δημοτικά σχολεία. Ήδη ξεκίνησε ο σχετικός διάλογος, ενώ βασικές κατευθύνσεις είναι λιγότερη παροχή πληροφοριών, περισσότερη μόρφωση.
«Περισσότερη παιδεία είναι η καταστατική μας αρχή και ο στόχος μας. Η εικόνα ενός μικρού παιδιού που φεύγει για το σχολείο και γυρίζει από αυτό, με μια βαριά τσάντα και έχει άλλη τόση δουλειά να κάνει στο σπίτι, πρέπει να περάσει στο παρελθόν», τονίζεται στην εισήγηση του υπουργού Παιδείας στην οποία παρουσιάζονται οι 15 προτάσεις του.
Για τις αλλαγές στα δημοτικά αναφέρθηκε ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στους δημοσιογράφους Μ. Αναγνωστάκη, Ι. Χασαπόπουλο. 
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Λουκέτο» μία στις τέσσερις επιχειρήσεις μέσα σε πέντε χρόνια

Δραματικά είναι τα στοιχεία για το χτύπημα της κρίσης στην ελληνική οικονομία, που παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ αφού από το 2008 έως και το 2013, οι επιχειρήσεις είναι λιγότερες κατά 230.000 περίπου.
 Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι εξαφανίστηκε η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ενώ από τις 1.043.000 απώλειες στην απασχόληση (Β' Τρίμηνο 2008 - Β' Τρίμηνο 2014) οι 754.300 - δηλαδή τα τρία τέταρτα - προέρχονται από κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.
 «Η επιδείνωση των δεικτών έρχεται να μετριάσει, αν όχι να θολώσει του διθυράμβους περί ανάκαμψης, πολύ δε περισσότερο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» είπε κατά τη διάρκεια της 46ης γενικής συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, ο πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς, παρουσιάζοντας μια σειρά στοιχείων όπως τα προαναφερόμενα.
 Ο κ. Καββαθάς ανέπτυξε ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα τους άξονες δράσης και στρατηγικής της ΓΣΕΒΕΕ που είναι τα εξής:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014

Κατά 1,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,7%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, έναντι αύξησης 1,7% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του τρίτου τριμήνου στις 14/11/2014.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.