Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες «Βελτίωση οδοποιίας-ασφαλτοστρώσεις-τσιμεντοστρώσεις»

 


«Νέους» δρόμους που διευκολύνουν και κάνουν πιο ασφαλή την μετακίνηση των κατοίκων αποκτά σε όλο το μήκος και πλάτος ο Δήμος Πωγωνίου με τα συνεχόμενα μεγάλα έργα οδοποιίας που εκτελούνται στις Κοινότητες.

Πρόσφατα ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου «Βελτίωση οδοποιίας – Ασφαλτοστρώσεις – Τσιμεντοστρώσεις» προϋπολογισμού σύμβασης 643.024,89€ (Προϋπολογισμός μελέτης έργου: 1.250.000,00€ με Φ.Π.Α.) που αφορά εργασίες σε σαράντα επτά οικισμούς (47) οι οποίοι ανά Δημοτική Ενότητα είναι οι κάτωθι:



ΔΕ  ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: Άνω Παρακάλαμος, Παρακάλαμος.

ΔΕ  ΛΑΒΔΑΝΗΣ:  Βραστοβά, Δημόκορη, Κάτω Λάβδανη, Λάβδανη, Ψηλόκαστρο.

ΔΕ  ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: Άνω Ραβένια, Γεροπλάτανος, Δολιανά, Καλπάκι, Κάτω Ραβένια, Μαυροβούνι, Νεγράδες, Χρυσόρραχη.

ΔΕ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: Αγία Μαρίνα, Αργυροχώρι, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Ζαραβίνα, Καστάνιανη, Κεράσοβο, Κτίσματα, Κρυονέρι, Μαυρόπουλο, Νεοχώρι, Ξηρόβαλτο,  Ορεινό, Περιστέρι, Ποντικάτες, Στρατίνιστα, Τεριάχι, Χαραυγή.



ΔΕ  ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:  Άγιος Κοσμάς, Βασιλικό, Κάτω Μερόπη, Κακόλακκος, Κεφαλόβρυσο, Μερόπη, Παλαιόπυργος, Ρουψιά, Ωραιόκαστρο.

ΔΕ  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ:  Δολό, Δρυμάδες, Σταυροσκιάδι, Πωγωνιανή.

Το έργο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου και από την Περιφέρεια Ηπείρου (Υποέργο ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου).

Παράλληλα έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο έργο «Βελτίωση οδοποιίας- Ασφαλτοστρώσεις – Τσιμεντοστρώσεις (Β’ Φάση)», προϋπολογισμού 388.500,00€ με Φ.Π.Α. που θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου. 



Το έργο περιλαμβάνει εργασίες σε 12 οικισμούς της Δ.Ε. Άνω Καλαμά και συγκεκριμένα: Αρετή, Βροντισμένη, Ιερομνήμη, Καταρράκτης, Κουκλιοί, Μαζαράκι, Μαυρονόρος, Παϊδονιά, Παρακάλαμος, Ρεπετίστη, Ριάχοβο, Σιταριά.

ΕΟΔΥ: Είκοσι δυο θάνατοι σήμερα, 19.303 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι δυο θάνατοι σήμερα, 19.303 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 19.303.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.774.377 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.061 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 191.263(4.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.33 (95% ΔΕ:1.25 - 1.58).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.371 θάνατοι.

Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72

έτη. To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται

διασωληνωμένοι, 37 (38.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (61.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 282 (ημερήσια μεταβολή -8.74%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 295 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης εντοπίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας

 


Συνελήφθη αλλοδαπός καλλιεργητής ύστερα από αστυνομική επιχείρηση

Εκριζώθηκαν 36 δενδρύλλια

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της καλλιέργειας ναρκωτικών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε εγκαταλελειμμένο και δασώδες αγροτεμάχιο σε περιοχή της Άρτας.

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη χθες (05-07-2022) το πρωί αλλοδαπός, ο οποίος προσέγγισε το σημείο και σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.



Κατασχέθηκαν 36 δενδρύλλια ύψους από 1,40 έως 3,10 μέτρα, εξοπλισμός ποτίσματος, αγροτικά εργαλεία και κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σιταριά Πωγωνίου: Διακοπή νερού την Πέμπτη 7 Ιουλίου, λόγω καθαρισμού της δεξαμενής

 


Την Πέμπτη 7 Ιουλίου θα έχει διακοπή νερού λόγω καθαρισμού της δεξαμενής στη Σιταριά Πωγωνίου.

Φροντίστε να αποθηκεύσετε νερό.

Γιάννενα: Απαγορεύεται από 7 Ιουλίου και μέχρι νεωτέρας η παρουσία συνοδών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Λαμβάνοντας υπόψη τη τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής μας απαγορεύεται από 7/07/2022 και μέχρι νεωτέρας η παρουσία συνοδών στο Νοσοκομείο μας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία:

• ενός εμβολιασμένου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) ή rapid test, ή

• ενός ανεμβολίαστου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr),

(ΦΕΚ 2369/ τεύχος Β΄/14.05.2022 (σελ.23285 – 23287)

Θα δοθεί κάρτα στον συνοδό, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδό του στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Υπενθυμίζουμε ότι, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Γιάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπές κατ΄ εξακολούθηση και παράνομη οπλοκατοχή

 


Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε τρεις υποθέσεις

 

Συνελήφθη χθες (05.07.2022) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, που κατηγορείται για κλοπές κατ΄ εξακολούθηση και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αναζητήσεων ύστερα από καταγγελία για κλοπή.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται στις παρακάτω υποθέσεις:

· κλοπή ποδηλάτου από κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας και

· κλοπή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, οι οποίες έγιναν χθες,

· κλοπή ρολογιού από το εσωτερικό αυτοκινήτου, που έγινε στις 2-7-2022

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το παραπάνω ρολόι και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σουγιάς και ρόπαλο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης Κωπηλασίας στα Ιωάννινα

 


Λαμπρό διαγράφεται το μέλλον της Κωπηλασίας αφού οι μικροί κωπηλάτες που πήραν μέρος στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης απέδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να διαγράψουν πορεία πρωταθλητών στο άθλημα.

Η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε πλαίσια της 14ης Πανελλήνιας Κωπηλατικής σε συνεργασία με την ΕΚΟΦΝΣ,  διεξήχθη στα Ιωάννινα και στην λίμνη Παμβώτιδα σε ένα διήμερο που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος οι ηλικίες 2008,2009 και 2010. Μάλιστα οι μικροί κωπηλάτες, κατά τη δεύτερη μέρα των αγώνων, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον καιρό  αποδεικνύοντας ότι μπορούν να αγωνιστούν μέχρι το τέλος κάτω από δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες  και ανταγωνισμό.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, εκ μέρους της Διοίκησης, ευχαριστεί θερμά για την έμπρακτη στήριξη την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, την Π.Ε.Δ. και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και το Π.Ε.Α.Κ.Ι για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων και για την μέριμνα που υπήρχε για την καθαριότητα των χώρων. Επίσης ευχαριστεί  την ΕΚΟΦΝΣ για τη επιτυχημένη συνδιοργάνωση και την ΚΕΔ που μαζί με τους εθελοντές είχαν τη συνεχή μέριμνα για την ασφάλεια των αθλητών μέσα και έξω από το αγωνιστικό στίβο.

Παράλληλα, το Δ.Σ ευχαριστεί τους χορηγούς της συγκεκριμένης διοργάνωσης, οι οποίοι κατάφεραν να ικανοποιήσουν, ο καθένας ξεχωριστά τους μικρούς μας αθλητές και συγκεκριμένα:  τους Αφοι Παπαιωάννου για την παραχώρηση ενός ψυγείου, τα νερά Βίκος, την Cava 800 για χυμούς paco και νερά, τη ΔΩΔΩΝΗ για τα σοκολατούχα γάλατα, την εταιρεία Melissa για το υπέροχο pasta πάρτι που διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Δημόσιο Ι.Ε.Κ., το Πάρκο Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, καθώς και το ψητοπωλείο Καντάρι για την χορηγία σάντουιτς και τα υπέροχα γλυκά του ζαχαροπλαστείου Black patisserie. Τέλος ευχαριστεί την Care and Tourism Enterprises και το ΕΚΑΒ .

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων ευχαριστεί επίσης όλους τους συμμετέχοντες: αθλητές, προπονητές και εκπροσώπους σωματείων που τίμησαν με την παρουσία τους.

 Στη συγκεκριμένη διοργάνωση ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κατέκτησε ένα χρυσό στο αγώνισμα  τετραπλό Παίδων Αρχαρίων με τους: Κουτσαβέλη Παύλο , Βλάχο Στέφανο, Πάνο Κωνσταντίνο και Κρικώνη Παύλο, τρία ασημένια: Σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων με τη Σίκαλου Λυδία, Σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων 12 ετών με Γιουγλή Σύλβια και Διπλό Σκιφ Αρχαρίων Παίδων με τους Καραγιάννη Χρήστο και Βάσιο Αντώνη. Πολύ καλές εμφανίσεις έκαναν και οι υπόλοιποι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων:

Κάσκαρη Βασιλική

Παπαϊωάννου Ιωάννα

Κώτσιας Πάρης Ραφαήλ

Ντάρας Δημήτρης

Παπαγεωργίου Χριστόφορος Ιωάννης

Τάσσης Βασίλης

Μήτσος Κων/νος

Σακκάς Χρήστος Παναγιώτης

Λάππα Πολυξένη

Τζαβίδη Όλγα

Κωσταγυιού Μαρία

Ντέμου Δήμητρα

Φαρμάκης Γιώργος

Λαγός Ερμής

Τζοβάρας Χρήστος

Κωνσταντινίδης Κων/νος

Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Παρασκευή 8-07-2022:

Από ώρα 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Παρακάλαμος, Ρεπετίστα, Βροντισμένη, Αρετή, Άνω Παρακάλαμος, Κουκλιοί, Μαζαράκι, Ριάχοβο, Καταρράκτης, οικ. Μελισσίου Ζίτσας.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των στάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου: Ευχαριστήριο στα μέλη και τους φίλους για τη συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία

 


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ: Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μιας από τις πιο σημαντικές και όμορφες – αλλά ίσως λιγότερο γνωστές περιοχές της Ελλάδας

The Regional Governor of Epirus, Alexandros Kachrimanis

 Epirus – The Magic Part of Greece Waiting for You to Discover It

 

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μιας από τις πιο σημαντικές και όμορφες – αλλά ίσως λιγότερο γνωστές περιοχές της Ελλάδας. Αυτός και οι φίλοι και οι συνάδελφοί του υποδέχονται τους επισκέπτες με ανοιχτές αγκάλες. Αρχικά, είπε στον Εθνικό Κήρυκα για την κατάσταση του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι «οι επιδημιολογικοί δείκτες από τον Μάιο μέχρι σήμερα (μέσα Ιουνίου) μειώνονται συνεχώς στη χώρα και στην Ήπειρο. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της συνολικής εικόνας και περαιτέρω ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Φυσικά, δεν σταματάμε να επαγρυπνούμε γιατί, όπως λένε οι επιστήμονες, βρισκόμαστε ακόμα σχεδόν στο «μέσο» του ταξιδιού για την εξάλειψη του κορωνοϊού».

The National Herald: Οι Ελληνοαμερικανοί είναι ενθουσιασμένοι που μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά συνήθως πηγαίνουν στις πατρίδες της οικογένειάς τους – γιατί να πάνε στην Ήπειρο;

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε Ελληνοαμερικανούς να επιστρέφουν στις πατρίδες τους, ή στις οικογένειές τους. Η χαρά μας είναι διπλή όταν διαπιστώνουμε ότι τα Ελληνοαμερικανά παιδιά αναζητούν τις ρίζες τους. Ως Ηπειρώτες θέλουμε πρώτα να βλέπουμε πιο συχνά τους συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στην Αμερική, να επισκέπτονται τα χωριά τους, να ανακαινίζουν τα σπίτια τους, να διατηρούν δεσμούς με τον τόπο τους.

Στις 29 Ιουλίου θα γίνει η πληρωμή των δικαιούχων του επιδόματος παιδιού

 


Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης όποτε και αν κατατεθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου θα επανυπολογιστεί το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων  για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι στις 29 Ιουλίου 2022.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται  ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, όποτε και αν κατατεθεί, μέχρι τις 29 Ιουλίου θα επανυπολογιστεί το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα όσοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση θα πληρωθούν στις 29 Ιουλίου την τρίτη διμηνιαία δόση με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στην νέα φορολογικής τους δήλωση.

Υπουργείο Παιδείας: Το νέο πρόγραμμα και οι ώρες αποχώρησης από τα Ολοήμερα σχολεία

 


Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνονται οι διατάξεις αναφορικά με το διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε δημοτικά και νηπιαγωγεία που θα ισχύσει την επόμενη σχολική χρονιά 2022-2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 371, προβλέπονται τα εξής:

Το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου αναπτύσσεται σε τρεις (3) ζώνες:

Στην πρώτη (1η ) ζώνη, «Μεσημβρινό γεύμα – Διατροφική αγωγή», διάρκειας μίας (1) διδακτικής ώρας καθημερινά, εντάσσεται, επ΄ ευκαιρία και του μεσημβρινού γεύματος, το διδακτικό αντικείμενο της διατροφικής αγωγής, το οποίο ανατίθεται, κατά προτεραιότητα, στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα (14.10 έως 14.55).

Στη δεύτερη (2η ) ζώνη, «Μελέτη-Προετοιμασία», διάρκειας δύο (2) διδακτικών ωρών, εντάσσεται, τουλάχιστον για μια (1) διδακτική ώρα καθημερινά, το γνωστικό αντικείμενο της «Μελέτης – Προετοιμασίας» στη γλώσσα και τα μαθηματικά, το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 – Δασκάλων. Στη ίδια ζώνη δύναται να εντάσσεται μία (1) διδακτική ώρα με αντικείμενο ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: αγγλικά, αθλητισμός, εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή και τεχνολογία πληροφορίας και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), τα οποία ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς του αντίστοιχου κλάδου.

Στην τρίτη (3η ) ζώνη, «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι», εντάσσονται, για συνεχόμενο δίωρο καθημερινά, με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα, οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι, στο πλαίσιο λειτουργίας των οποίων δύναται να προσφέρεται δράση, δημιουργική απασχόληση, ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία με αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό, τα ομαδικά αθλήματα, τους παραδοσιακούς ή μοντέρνους χορούς, τη χοροκινητική έκφραση, τις εικαστικές τέχνες, τις χειροτεχνίες και κατασκευές, την εκμάθηση μουσικών οργάνων, την εκπαιδευτική ρομποτική, τα πνευματικά παιχνίδια και παζλ, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις επιστημονικές κατασκευές – πειράματα, τα μαθηματικά παιχνίδια, τη ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή, το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο, τη διαπολιτισμική παιδεία, την πολιτειότητα και πολιτότητα, τον εθελοντισμό, την παιδική επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία εφημερίδας. Οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι δύνανται, επιπλέον, να δραστηριοποιούνται στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινωνικών-βιωματικών και περιβαλλοντικών δράσεων, τη συγκρότηση χορωδίας, θεατρικής ομάδας και μαθητικής ορχήστρας. Η διάρκεια κάθε ομίλου δύναται να εκτείνεται σε ένα ή και περισσότερα συνεχόμενα διδακτικά δίωρα. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου δύνανται να επιλέγουν και να συμμετέχουν σε έναν ή περισσότερους ομίλους.

Ηγουμενίτσα: Ανήλικος βρέθηκε νεκρός σε καρότσα φορτηγού στο λιμάνι

 


Εντοπίστηκε, βραδινές ώρες χθες, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, στην πύλη εισόδου λιμένα Ηγουμενίτσας, εντός επικαθήμενου Φ/Γ οχήματος, άνδρας άγνωστων λοιπών στοιχείων χωρίς τις αισθήσεις του.

Στο σημείο έσπευσε πλήρωμα του ΕΚΑΒ, το οποίο παρείχε στον ανωτέρω άντρα τις πρώτες βοήθειες, με αρνητικά αποτελέσματα και εν συνεχεία, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Προανάκριση διενεργείται από Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ ο ανωτέρω άνδρας, πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ιωαννίνων για νεκροψία - νεκροτομή.

ΕΜΥ: Άστατος ο καιρός σήμερα, με τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Αναλυτικά, σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις, ενώ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα ανατολικά και νότια κυρίως τμήματα.

Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται στα ανατολικά και νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 37, στην Ήπειρο από 16 έως 37 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 15 έως 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 36-37, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 35-36 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 20 έως 30 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 37.

Αύξηση της ενίσχυσης ανά κιλοβατώρα και με κατάργηση των ορίων κατανάλωσης στις επιδοτήσεις

 


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε για τον Ιούλιο δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν αύξηση της ενίσχυσης ανά κιλοβατώρα, αλλά και με κατάργηση των ορίων κατανάλωσης στις επιδοτήσεις.

Αναφερόμενος στο «μέτωπο» της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Σκρέκας δήλωσε επίσης ότι η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου, ενώ τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5.

Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

- Οικιακή κατανάλωση: Οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης, και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.

- Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 ΚVA (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.ά.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 6 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 6 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κοινοτικό Κατάστημα Μπάφρας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία, 09:00-13:00

Στρες, άγχος, ανασφάλεια «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία των Ελλήνων

 


Σημαντική πτώση της ερωτικής επιθυμίας στους κατοίκους της χώρας μας έδειξε πρόσφατη έρευνα. Το στρες, το άγχος, η ανασφάλεια, είναι γνωστό πως σκοτώνουν την καλή διάθεση, άρα και την ερωτική. Μετά τα συνεχή «εμφράγματα» της κοινωνικής και ερωτικής ζωής λόγω πανδημίας, προέκυψε η εισβολή στην Ουκρανία και στη συνέχεια οι απειλές πολέμου και στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά.

Τα παραπάνω ήρθαν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη ταλαιπωρημένη ψυχολογία των Ελλήνων και φυσικά και στην ερωτική τους ζωή, με τη σεξουαλική συχνότητα να βυθίζεται στις 1,3 επαφές την εβδομάδα και ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (36,7%) να δηλώνει ότι απείχε πλήρως από τη σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα (δείγμα 2.000 ατόμων, ηλικίας 18 – 64 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα με ισόποση εκπροσώπηση των φύλων, Μάιος 2022).

«Είναι γεγονός ότι οι βιασμοί, η οικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα όπως επίσης και τα διαζύγια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο έρωτας δεν ανθίζει» εξηγεί ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια των φάσεων της πανδημίας, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το αποτύπωμα της πανδημίας στην σεξουαλικότητα των κατοίκων της χώρας μας.

«Με την άρση του lockdown, οι νέοι κυρίως αύξησαν τις ερωτικές τους επαφές με «παρενέργεια» τη μετάδοση του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων, των θανάτων και την ασφυξία των εντατικών. Οι διακυμάνσεις της νοσηρότητας έχουν σαν αποτέλεσμα την αστάθεια της ερωτικής ζωής. Ο Proust έλεγε πως ό,τι συμβαίνει στον έρωτα αντικατοπτρίζεται στην πραγματική ζωή, γιατί ο έρωτας είναι η ίδια η ζωή, η επικοινωνία και η επιβίωση του ανθρώπου» όπως αναφέρει ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Χαρακτηριστικά αποτυπώνεται αυτό στα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με την οποία ήρθαν τα πάνω κάτω στο σεξ, ανάλογα με την ένταση της πανδημίας: Το καλοκαίρι του 2020 η σεξουαλική συχνότητα άγγιξε τις 3 φορές την εβδομάδα, κυρίως στους νέους, που, ασφυκτιώντας στους αυστηρούς περιορισμούς, εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση των μέτρων για να αποδώσουν στον έρωτα την φυσική του θέση.