Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο

 


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 Euro/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Δήμος Κόνιτσας: «Παρουσίαση εφαρμογών για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητα (HopeCluste)r», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Κόνιτσας, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ.

 

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος για την προσφορά υπηρεσιών τηλεϊατρικής σε οικογένειες και του προγράμματος “Νταντά της Γειτονιάς”- μια πρωτοβουλία του Hope Genesis για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

To HopeCluster είναι ένα πρόγραμμα που αφορά στην προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών τηλεϊατρικής στις οικογένειες που θέλουν να τεκνοποιήσουν και για διαφόρους παράγοντες, όπως για παράδειγμα είναι η αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας με την παρούσα μορφή τους, δεν μπορούσαν να το πετύχουν.

Επίσης, το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση μίας εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας που θα απευθύνεται σε γυναίκες και οικογένειες αστικών και ημιαστικών περιοχών που δυσκολεύονται να συνδυάσουν την ανατροφή των παιδιών τους και την εργασία, παρέχοντάς τους την επιλογή φύλαξης των παιδιών τους από «την μητέρα της γειτονιάς».

Το πρόγραμμα είναι ερευνητικό και υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Φορέας αρωγός του έργου είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία HOPEGenesis.

Στα πλαίσια, λοιπόν, δημοσιότητας του παραπάνω προγράμματος θα γίνει παρουσίαση των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν στον χώρο «Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Κόνιτσας», την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7:00 το απόγευμα.

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

 


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 3% (από 3,8% τον Οκτώβριο) ενώ και στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% από 2,9%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και την ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα, στο 3,6% ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,8% (εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη) , σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής. Αντίστοιχα, στο 2,9% είχε υποχωρήσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, από 4,3% τον Σεπτέμβριο.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τη πληρωμή της βασικής εισοδηματικής στήριξης

 


Με αφορμή τα δημοσιεύματα για το ύψος της προκαταβολής του 2023 και την λανθάνουσα εντύπωση ότι ποσό δικαιωμάτων 88 εκ ευρώ δεν έχει περιληφθεί στις πληρωμές της προκαταβολής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει:

Με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Χώρας 2023-2027, ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε για τη Βασική Εισοδηματική Στήριξη στα πλαίσια του πρώτου έτους 2023 είναι 829.567.104,00 €.

Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα και στις τρείς αγρονομικές ζώνες ΠΕ1- Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3- Δενδρώδεις και με βάση τις αποφάσεις σύγκλισης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για τη βιωσιμότητα το 2023 κατανεμήθηκαν 4.194.084,19 δικαιώματα αξίας 829.240.160,92 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 (ΟΣΔΕ) υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 653.359 αιτήσεις από παραγωγούς, από τους οποίους μόνο οι 585.853 αιτήθηκαν ενεργοποίηση κατεχόμενων δικαιωμάτων 4.023.211 εκταρίων βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα. Η αιτηθείσα από αυτούς αξία ενεργοποίησης δικαιωμάτων είναι συνολικής αξίας 796.232.442,24 ευρώ και για τις τρεις αγρονομικές ζώνες.

Δύο συλλήψεις φυγόποινων σε Ηγουμενίτσα και Κακαβιά

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Κακαβιά από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με ποινή φυλάκισης (8) μηνών, για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Συνελήφθη χθες (29-11-2023) το μεσημέρι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, με ποινή φυλάκισης (2) ετών και (1) μηνός, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.: Δράση του 1ου ΚΔΑΠμεΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποιας μορφής αναπηρία.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, τα άτομα με Αναπηρία υπολογίζονται γύρω στο 1 εκατομμύριο.

Ο «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής» Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ιωαννιτών με το προσωπικό του 1ου ΚΔΑΠ μεΑ, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές του 2019 την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου, παραπλεύρως του κτηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου και ώρα 10:00 π.μ -13:00 μμ., πραγματοποιώντας δράσεις και μια μικρή έκθεση έργων των παιδιών του.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: Ο κύκλος της εσωστρέφειας κλείνει

 


Η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων συνεδρίασε στις  29 Νοεμβρίου με θέματα την αναπλήρωση των κενών θέσεων στη Ν.Ε., την επανεκκίνηση του κόμματος, τον νέο ορισμό υπευθύνων και τομεαρχών, την πολιτική δράση του επόμενου διαστήματος καθώς και την κατάσταση που δημιουργείται μετά την αποχώρηση της βουλευτού Μερόπης Τζούφη, που είχε εκλεγεί με τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για να εκπροσωπεί την Π.Ε.  Ιωαννίνων στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

H Νομαρχιακή Επιτροπή επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Κοινωνίας με την ακρίβεια να «μαστίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά, με την καρτελοποίηση σημαντικών κλάδων της οικονομίας, την ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας, την αύξηση της φορολογίας και την καταπάτηση των δημοκρατικών λειτουργιών. Μια κατάσταση που αποτελεί την νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στην οποία οφείλουμε να αντιδράσουμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με κύρια ευθύνη των αποχωρησάντων στελεχών και βουλευτών, ανδρών και γυναικών

Είναι μια λανθασμένη κίνηση για πολλούς λόγους αλλά και γιατί όσοι αποχωρούν δεν περίμεναν το προγραμματισμένο Συνέδριο για να εκφράσουν τις όποιες πολιτικές τους διαφωνίες τις οποίες δεν έθεσαν στα όργανα του κόμματος  και κανείς από τους αποχωρήσαντες δεν έκανε απολογισμό και αυτοκριτική ειδικά για την περίοδο 2019-2023.

Συμμετοχή υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου σε δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25η Νοεμβρίου), αστυνομικοί που υπηρετούν σε Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Πιο αναλυτικά, στην Άρτα, στελέχη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας συμμετείχαν την 22-11-2023 σε ενημερωτική ομιλία που συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Άρτας και την 27-11-2023 σε δράση που πραγματοποιήθηκε από το Γυμνάσιο και Λύκειο Νεοχωρίου Άρτας.

Ακόμη, την 24-11-2023 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και το Οικοτροφείο Ψυχικής Υγείας Φιλιατών διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό σε πολίτες.

Τέλος, την 27-11-2023 στα Ιωάννινα, Αξιωματικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την γυναικεία εθελοντική οργάνωση «Χ.Ε.Ν.» Ιωαννίνων.

Επισημαίνεται ότι σε όλη την Ήπειρο λειτουργούν συνολικά 5 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, επιτελικού χαρακτήρα, ενώ στα Ιωάννινα έχει ιδρυθεί και λειτουργεί ένα από τα συνολικά 18 σε όλη την Ελλάδα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά και προανακριτικά καθήκοντα.

Χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και για τις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ιδρυθεί για τον σκοπό αυτό, είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά ΑΦΜ και Κλειδάριθμος, από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου

 


Αλλάζουν όλα όσον αφορά στην έκδοση ΑΦΜ και ακολούθως κλειδάριθμου, που είναι αναγκαίος για να πάρει κάποιος φορολογούμενος κωδικούς Taxis, με την ΑΑΔΕ να ενεργοποιεί δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

Από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες:

Εφαρμογή ΑΦΜ και Κλειδάριθμος, για ταυτόχρονη απόδοση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα.

Εφαρμογή Κλειδάριθμος, για έκδοση Κλειδαρίθμου σε φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και θέλουν να εγγραφούν/επανεγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα επικαιροποιημένα μητρώα παρόχων κατάρτισης

 


Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) dypa.gov.gr και στο voucher.gov.gr τα επικαιροποιημένα μητρώα παρόχων κατάρτισης (ΚΕΔΙΒΙΜ και ΚΔΒΜ) της ΔΥΠΑ.

Οι πάροχοι κατάρτισης των μητρώων πληρούν τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις, που ορίζουν οι σχετικές δημόσιες προσκλήσεις για τη διασφάλιση ποιότητας.

Παράλληλα, έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ και πίνακες απορριφθέντων. Οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι κατάρτισης που έχουν απορριφθεί, έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους λόγους της απόρριψής τους, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης voucher.gov.gr.

Αιτιολογημένες ενστάσεις, με τα τυχόν δικαιολογητικά συνημμένα, μπορούν να υποβληθούν από σήμερα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση voucher.gov.gr.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

 


Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9 Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Πεσμένα βλέφαρα: Πώς αποκαθίστανται;

 


Καθώς μεγαλώνουμε τα βλέφαρα και γενικά η περιοχή γύρω από τα μάτια παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος και αύξηση του λίπους, προκαλώντας βλεφαρόπτωση, το φαινόμενο της «σακούλας» ή τους γνωστούς μαύρους κύκλους.
Είναι γεγονός πως η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει την περιοχή των ματιών πριν από κάθε άλλο σημείο, λόγω του ότι το δέρμα είναι πολύ λεπτό και ευάλωτο στις ρυτίδες έκφρασης. Η όψη αυτή των ματιών έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση ολόκληρου του προσώπου, με αποτέλεσμα να φαίνεται κουρασμένο, γερασμένο και λυπημένο.
«Η βλεφαροπλαστική έχει στόχο τη βελτίωση της όψης του άνω και κάτω βλεφάρου, που με την πάροδο του χρόνου χάνει την ελαστικότητά του. Η αποκατάσταση συνεπάγεται αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος ή του λίπους, ή και των δυο, τόσο όσο χρειάζεται, χωρίς να επηρεάζεται η ανατομία των βλεφάρων, το σχήμα και η φορά της βλεφαρικής σχισμής», επισημαίνει
η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

«Η ζήτηση για βλεφαροπλαστική αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα, εξελίσσεται και η διαδικασία. Λόγω του ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτή επέμβαση, οι χειρουργοί εξετάζουν συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης και εκτέλεσής της, προκειμένου να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς» τονίζει η ειδικός.