Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Αποκτούν τηλεοπτικό σήμα οι λευκές περιοχές του Δήμου Πωγωνίου

 

Καταθέτεις με ένα κλικ τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας σου και φτάνει στο σπίτι σου και εγκαθίσταται ο αποκωδικοποιητής για να αποκτήσεις τηλεοπτικό σήμα.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την τηλεοπτική κάλυψη στις λευκές περιοχές (περιοχές δηλαδή ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας που σήμερα δεν έχουν σήμα). Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα προβλέπεται και επιχορήγηση των δικαιούχων με 150 ευρώ για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού και την οκταετή εγγύησή του.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από πλευράς των κατοίκων των λευκών περιοχών. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για την επιλογή του παρόχου της αρεσκείας τους και τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gov.gr) ή μέσω των ΚΕΠ.

Η διαδικασία αυτή σχεδιάζεται να είναι εξαιρετικά απλή, καθώς οι δικαιούχοι θα καταθέτουν μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας τους και η άντληση όλων των υπόλοιπων στοιχείων θα αντλούνται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες από τους πολίτες. Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι μπορούσαν να απευθυνθούν μόνο στα ΚΕΠ για να υποβάλλουν το αίτημά τους συνοδευόμενο από ως και επτά δικαιολογητικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως το πρόγραμμα για την κάλυψη των λευκών περιοχών με τηλεοπτικό σήμα εκτείνεται σε βάθος οκταετίας, το νομοσχέδιο προβλέπει την αντίστοιχη χρονική επέκταση στα 8 έτη της εγγύησης του αναγκαίου εξοπλισμού. Σημειώνεται πως σήμερα οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στην Digea ή την Cosmote για την παροχή της υπηρεσίας τηλεοπτικής κάλυψης.

Για όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος δεν προβλέπεται κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων με τη μορφή συνδρομής.

Τα χωριά - οικισμοί που προστέθηκαν στις λευκές περιοχές είναι τα εξής:

Παρακάλαμος, Ποντικάτες, Μονή Βελλάς, Βρίστοβο, Δημόκορη, Κάτω Λαβδάνη, Ψηλόκαστρο.      

Πρέβεζα: Συνελήφθη, δυνάμει εντάλματος σύλληψης, ημεδαπός, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

Στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης που οργανώθηκε από την Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας εντοπίστηκε σήμερα σε περιοχή της Πρέβεζας όπου και συνελήφθη

Σημειώνεται ότι, ο δράστης πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε δύο ημεδαπούς, εκ των οποίων ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του

Συνελήφθη, σήμερα (21-09-2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας, ημεδαπός, δυνάμει εντάλματος σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρέβεζας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας και στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας καθώς και τέσσερις αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά το χρονικό της υπόθεσης και σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, προχθές (19-09-2020) το μεσημέρι σε χωριό της Πρέβεζας, ο κατηγορούμενος, πυροβόλησε με κυνηγητικό όπλο και τραυμάτισε δύο ημεδαπούς, ύστερα από μεταξύ τους φραστικό επεισόδιο, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Οι παθόντες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα (21-09-2020) το μεσημέρι, ενώ ο άλλος παραμένει νοσηλευόμενος.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε στο σπίτι του συλληφθέντα και κατασχέθηκε το κυνηγητικό όπλο που χρησιμοποίησε, ενώ από τον τόπο του εγκλήματος περισυλλέγησαν και κατασχέθηκαν δύο κάλυκες και ένα φυσίγγιο κυνηγητικού όπλου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας. 

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι σήμερα, 453 νέα κρούσματα


25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έξι νέοι θάνατοι, 453  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 344 θανάτους συνολικά στη χώρα. 128 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δήμος Πωγωνίου: Επανάληψη δημοπρασίας για εκμίσθωση αγρού στη θέση Γρέβιες Δολιανών

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ανακοινώνει σύμφωνα με την αρ.πρωτ.5672/26-08-2020 (ΑΔΑ:6ΓΔΔΩ1Ω-Σ72) διακήρυξη Δημάρχου, την επανάληψη της  δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρού στη θέση Γρέβιες Δολιανών στις 1/10/2020 και ώρα 11:00 π.μ.,  καθώς η δημοπρασία στις 11/09/2020 και η επαναληπτική αυτής στις 21/09/2020  κατέστησαν άγονες.

Έκκληση Περιφερειάρχη για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και ελέγχους ΕΟΔΥ στις δομές προσφύγων

 

Τους πολίτες της Ηπείρου να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό  κάλεσε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας παράλληλα ολιγωρία και λάθη στο χειρισμό κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.  Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις του για διενέργεια τεστ σε όλες τις κλειστές δομές των Μεταναστών και Προσφύγων.

Συγκεκριμένα επικαλούμενος τα μέτρα που τέθηκαν από σήμερα σε εφαρμογή στην Αττική, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τα εξής:

«Εμείς εδώ στην Ήπειρο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα με σύνεση, θεωρώ   υποχρέωσή μας να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα έχουμε αν δεν συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε από την αρχή. Κάνω έκκληση στους πάντες να παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης. Από τα θετικά δείγματα που βρέθηκαν στην περιοχή μας, φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν υπολογίζουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους διπλανούς τους, ούτε τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους ανθρώπους που χρειάζονται τη δική μας συμπαράσταση. Μη δημιουργούμε άλλα θέματα και μακριά από μας αυτοί που λένε δεν υπάρχει τίποτε. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από όλους».

Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στην «άψογη συνεργασία» που υπάρχει με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όχι όμως με τον ΕΟΔΥ, με τον οποίο όπως είπε «δεν έχουμε κεντρικά καμία συνεργασία παρότι προσπάθησα πολλές φορές να τους πω, χωρίς να κάνω υποδείξεις στη δουλειά τους, ότι πρέπει να συνεργάζονται μαζί μας για το κοινό καλό». Ανέφερε τη «χρέωση» θετικών  κρουσμάτων που εντοπίζονταν εκτός Ηπείρου πότε με βάση τον προορισμό, πότε με τον ΑΜΚΑ και πότε με την Αστυνομική Ταυτότητα, σε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας, για να συμπληρώσει ότι «κάναμε τεράστια φασαρία για να πεισθούν να θωρακίσουμε την Κακαβιά. Δυστυχώς όμως, σε ο, τι μας έχει ζητηθεί κεντρικά το κάνουμε. Οι ίδιοι όμως συνεχίζουν να μην έχουν καμία συνεργασία μαζί μας».

Δήμος Πωγωνίου: Επανάληψη δημοπρασίας για εκμίσθωση αγρών στην θέση Μπίλες & Μολόχες Μαζαρακίου

 

Ανακοινώνει σύμφωνα με την αρ.πρωτ.5664/26-08-2020 (ΑΔΑ:ΩΜ2ΚΩ1Ω-ΟΧ4) διακήρυξη Δημάρχου, την επανάληψη της  δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρών στην θέση Μπίλες & Μολόχες Μαζαρακίου στις 1/10/2020 και ώρα 11:00 π.μ., καθώς η δημοπρασία στις 11/09/2020 και η επαναληπτική αυτής στις 21/09/2020 κατέστησαν άγονες.

Εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (47.497) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (2) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (649) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (56) άτομα.

·         (1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (113) σχετικές παραβάσεις.

·         (10) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (182) σχετικές παραβάσεις.

·         (125) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (39) στην Κεντρική Μακεδονία,

·         (18) στη Θεσσαλονίκη,

·         (14) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         (11) στα Ιόνια Νησιά,

·          (9) στη Στερεά Ελλάδα,

·          (9) στην Ήπειρο,

·          (7) στη Θεσσαλία,

·          (6) στο Βόρειο Αιγαίο,

·          (4) στην Πελοπόννησο,

·          (3) στην Αττική,

·          (3) στην Κρήτη και

·          (2) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (15.561) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (15.547) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (14) των (300) ευρώ.

Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (34) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκε (1) παράβαση για μη χρήση μάσκας σε περιοχές – νησιά του αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου

 

Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

 1)Την Τετάρτη 23-09-2020: 

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Δολιανά στους Φ/Β σταθμούς Σδράλαγκα, Μπάρμπα, Ρεκατσίνα-Μπάκα. 

Β) Από ώρα 08:30 πμ έως 09:00 π.μ. και από ώρα 13:00 έως 13:30 στις παρακάτω περιοχές: Τμήμα Δολιανών, Ελαφότοπος, Μονή Βελλάς, τμήμα Καλπακίου, Νεγράδες, Εργοστάσιο Η.Β.Ε. Α.Ε., Ασπράγγελοι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Μονοδένδρι, Βίτσα, Ελάτη, Δικόρυφο, Καλουτά, Διπόταμο, Ανθρακίτη, Μανασσή, Δίλοφο, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά έως Κουκούλι, Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο και Σκαμνέλι. 

2)Την Πέμπτη 24-09-2020:

 Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Αχλαδέα. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνέντευξη Περιφερειάρχη για περιβαλλοντικά, χρηματοδότηση επιχειρήσεων, παραχώρηση στρ. "Παπακώστα" κ.α.

 

Κεντρική διαχείριση για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προτείνει η Περιφέρεια Ηπείρου

Τη θέση του, την οποία έχει διατυπώσει σε διαδοχική αλληλογραφία του με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών για τον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του covid- 19, επανέλαβε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως  εξήγησε από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν κατατέθηκε στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών το σχέδιο πρόσκλησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρξαν διαδοχικές επαφές  με το Υπουργείο και στις 9 Σεπτεμβρίου, υπήρξε απάντηση στην έγγραφη πρόταση του Υπουργείου, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στη συνδρομή της Περιφέρειας με το ποσό των 41,5 εκ ευρώ στο ΕΠΑΝΕΚ, αλλά  και στις δράσεις που είχε αναλάβει και βρίσκονται σε εξέλιξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το σχετικό έγγραφο καλείται το Υπουργείο να  εκδώσει αντίστοιχη πρόσκληση με αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  μέσω του ΕΠΑΝΕΚ για το σύνολο της χώρας με περιφερειακή κατανομή και με επιπλέον διάθεση πόρων στο Ε.Π. της Περιφέρειας

«Όταν μας δόθηκε- συνέχισε- η πρόταση της Κεντρικής Μακεδονίας, κινηθήκαμε αμέσως προς όλες τις κατευθύνσεις μαζί με άλλους Περιφερειάρχες (Κ. Αγοραστό – Στ. Αρναουτάκη) που έχουμε προχωρημένα προγράμματα και υπερδέσμευση που φτάνει και στο 200% για να δούμε πως θα γίνει κεντρικά το πρόγραμμα, αλλά και που θα βρεθούν τα χρήματα. Τα 150 εκ. ευρώ της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι χρήματα που πιθανόν περισσεύουν. Δεν είναι όμως σωστό επειδή μια Περιφέρεια κάνει αυτή την κίνηση, που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, οι άλλες να μείνουν στη γωνία. Είναι απαράδεκτο να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία οι Περιφέρειες και θεωρώ ότι αυτό το ταμείο  πρέπει να γίνει κεντρικά από το Υπουργείο, από το ΕΤΕΑΝ και να το αναλάβει ο ΕΦΑΠΑΕ, ώστε να αποφευχθούν και οι προσωπικές τριβές».

Όσον αφορά τη διάθεση των 41,5 εκ. ευρώ που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα από το Ε.Π. της Περιφέρειας Ηπείρου στο ΕΤΕΑΝ, ο Περιφερειάρχης είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποιες επιχειρήσεις στηρίχθηκαν, εκτίμησε όμως πως από το ποσό αυτό προέρχονται τα χρήματα που καταβάλλονται (500. 1000 ευρώ κλπ) σε επιχειρήσεις και εργαζομένους καθώς επίσης και για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στις δομές Δημόσιας Υγείας.

Ύπατη Αρμοστεία- ΜΚΟ  να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ να  ασχοληθούν σοβαρά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, τόσο με τα τέσσερα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στην Ηγουμενίτσα, όσο και στην Παιδόπολη «Αγία Ελένη», κάλεσε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης. «Τους καλώ  να σέβονται αυτή τη δουλειά που κάνουν, αλλά και  να σέβονται  και όλους εμάς που νοιαζόμαστε για όλους και όχι μόνο για τους μετανάστες. ‘Άμεσα να κάνουν τα πρέποντα, διαφορετικά  είμαι υποχρεωμένος να τους καταγγείλω», κατέληξε.

Νεανικός κόλπος σε κάθε ηλικία


Η απελευθέρωση από τα ταμπού των προηγούμενων δεκαετιών έχει καταστήσει τις επεμβάσεις «σμίλευσης» του κόλπου και του αιδοίου ιδιαίτερα δημοφιλείς, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γυναίκες όλων τον ηλικιών απευθύνονται πλέον στον πλαστικό χειρουργό ή το γυναικολόγο τους χωρίς ενοχές, προκειμένου να απαλλαγούν από ενοχλητικά συμπτώματα, να βελτιώσουν την ψυχολογία τους, να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να εξασφαλίσουν μία καλύτερη σεξουαλική ζωή. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε τέτοιου είδους τεχνικές παρατηρήθηκε μετέπειτα αύξηση των οργασμών.
Χαλάρωση και ατροφία κόλπου
Η εμμηνόπαυση, οι ορμονικές διαταραχές αλλά και ο φυσιολογικός τοκετός προκαλούν αλλαγές στον κόλπο, ο οποίος χάνει το μυϊκό του τόνο, οδηγώντας σε χαλάρωση, λέπτυνση, μείωση της ελαστικότητας, ξηρότητα και -κατά συνέπεια- μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.
Η χαλάρωση κόλπου αφορά κυρίως τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%- 80%, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
«Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση προκαλεί ατροφία στην περιοχή, καθιστώντας λιγότερο απολαυστική τη σεξουαλική ζωή, δυσκολότερη την επίτευξη οργασμού καθώς και άλλες διαταραχές.
Ωστόσο, παρατηρείται και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μετά από κολπικό τοκετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τοιχώματα του κόλπου και η περιοχή του αιδοίου διατείνονται σε τέτοιο βαθμό κατά τον τοκετό που δεν είναι δυνατή η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια μικρή χαλάρωση στην περιοχή», αναφέρει η  δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS), τονίζοντας ότι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η σεξουαλική υπερδραστηριότητα μπορούν επίσης να συμβάλουν στο ίδιο αποτέλεσμα.