Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

EΟΔΥ: Τριάντα τρεις θάνατοι σήμερα, 5.130 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 211.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα τρεις θάνατοι σήμερα, 5.130 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.130.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.353.886 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 469 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 125.291(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.349 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 211 (63.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 111 (52.61%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (47.39%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.622 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 149 (ημερήσια μεταβολή +13.74%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 149 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου Ιωαννίνων: Γενική συνέλευση και εκλογές για το νέο Δ.Σ., την Κυριακή 8 Μαΐου, ώρα 9.00 στην αίθουσα Δολιανιτών στην Αθήνα, οδός Αγ. Κων/νου 47, 5ος όροφος

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΕ  ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το ΔΣ του ΦΣΚΡΗ στη συνεδρίαση της Τετάρτης  9ης  Μαρτίου του 2022 αποφάσισε, σύμφωνα με το καταστατικό, τη σύγκλιση τακτικής εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης με τα παρακάτω  θέματα και καλεί τα μέλη του να λάβουν μαζικά μέρος στις αποφάσεις για την επόμενη διετία.

ΘΕΜΑΤΑ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

1. Εκλογή προέδρου και γραμματέως της ΓΣ.

2.Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός από το απερχόμενο ΔΣ.

3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4. Έγκριση απολογισμού ΔΣ και έκθεσης

 εξελεγκτικής επιτροπής με απαλλαγή ή μη από κάθε ευθύνη των μελών του απερχόμενου ΔΣ και της ΕΕ έπειτα από σχετική συζήτηση.

5. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής για την εκλογική διαδικασία, για τα νέα μέλη του ΔΣ και της ΕΕ, νέοι εκπρόσωποι Πανηπειρωτικής και Ομοσπονδίας  Καλαμά.

6. Συζήτηση και κατευθυντήριες  οδηγίες προς το ΔΣ που θα εκλεγεί, για την μίσθωση του καφενείου στο χωριό, μετά τη λήξη του τρέχοντος συμβολαίου τον Μάιο του 2022.

7. Σύντομη συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα τεθεί από τους παρόντες, μόνον εφ όσον κριθεί  από τη ΓΣ ως επείγον.

8. Διενέργεια εκλογικής διαδικασίας.

Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την 8 η Μαΐου ημέρα Κυριακή και ώρα 09.00΄πμστην αίθουσα Δολιανιτών στην Αθήνα.

Σε περίπτωση μη απαρτίας  θα πραγματοποιηθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ  την αμέσως επόμενη Κυριακή 15 Μαΐου  ώρα 09.00 π.μ στην ίδια αίθουσα, Αγ. Κωνσταντίνου 47,  5ος  όροφος.

Δεδομένων των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών της περιόδου που διανύουμε λόγω covid, γνωρίζουμε όλοι τί πρέπει να προσέχουμε και το ΔΣ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την προστασία της υγείας όλων των παρευρισκομένων.

Η παρούσα ανακοίνωση θα αναρτηθεί  στην ιστοσελίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας  www.panepirotiki.com, στην σελίδα της στο Facebook όπως και στη σελίδα  Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά  και της Αδελφότητας Κάτω Ραβενίων ΦΣΚΡΗ.

Αγαπητοί συγχωριανοί  προσδοκούμε στην παρουσία και συμμετοχή σας και παρακαλούμε όσους διαβάσουν  αυτή την ανακοίνωση-πρόσκληση να ενημερώσουν έγκαιρα και όσα μέλη με τα οποία τυγχάνει να έχουν επαφή.Επίσης θα θέλαμε από όσους έχουν email  να μας το κοινοποιήσουν μαζί με τη διεύθυνση κατοικίας ,τηλέφωνο, σταθερό και κινητό,στο email του προέδρου Θωμά Κατσίκη που είναι  thomaskatsikis@hotmail.com  για την ενημέρωση αλλά και καλύτερη οργάνωση  του αρχείου μελών της αδελφότητας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΘΩΜΑΣ                ΠΑΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δήμος Πωγωνίου: Ολοκληρώθηκε η αγροτική οδοποιία Βελλάς - Παρακαλάμου

 


Βελτιωμένη και ασφαλής είναι πλέον η προσβασιμότητα στον κάμπο Βελλάς – Παρακαλάμου με την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου αγροτικής οδοποιίας που στηρίζει την αγροτική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα.

Μέσω του έργου «Αγροτική οδοποιία Δημοτικών Ενοτήτων Καλπακίου και Άνω Καλαμά» του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε έναν από τους μεγαλύτερους κάμπους του Νομού Ιωαννίνων.

Έτσι,  μειώνεται το κόστος μεταφοράς των προϊόντων ενώ είναι ασφαλέστερη η μεταφορά των ευπαθών προϊόντων κι ευκολότερη και ταχύτερη η πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων.

«Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στο μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου Πωγωνίου στηρίζοντας τον κόπο και τον μόχθο των αγροτών. Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός οικονομικός πυλώνας και η στήριξή μας είναι συνεχής και αμείωτη» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στις 756.700€ ενώ αναμένεται η έγκριση της 2ης πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος Πωγωνίου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  (ΠΑΑ 2014-2020)  για την «Αγροτική οδοποιία Κοινοτήτων Καλπακίου – Βροντισμένης»,  συνολικού προϋπολογισμού 500.000€. 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Απρίλιο 2022 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -13- τροχαία ατυχήματα (έναντι -8- το 2021 ). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -1- το 2021

κανένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα (όπως και το 2021)

-13- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -7- το 2021)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -20- παθόντες (έναντι -9- το 2021). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

κανένας νεκρός (έναντι -1- το 2021)

κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2021)

-20- ελαφρά τραυματίες (έναντι -8- το 2021)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας STOP

υπερβολική ταχύτητα

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (4.903) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.537  για υπερβολική ταχύτητα

248  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

198  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

184  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

60  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

49  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

17  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

16  για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (132) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (77) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (506) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας η μεταφορά του υπολείμματος

 


Δημοσιεύτηκε η απόφαση  706/2022 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του ΦΟΔΣΑ και επιβεβαιώνεται η αποκλειστική  αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος από  τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στους ΧΥΤΥ.

Στην πολυσέλιδη (50 σελίδων) απόφαση, δίνονται απαντήσεις,  με πλήρη αιτιολογία και επί ζητημάτων που είχαν τεθεί στο δημόσιο διάλογο, δικαιώνοντας πλήρως την Περιφέρεια Ηπείρου  σε ο, τι  αφορά την υποχρέωσή της να τηρήσει απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τη Σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων από το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίθηκε και αποφασίστηκε ότι:

1) Η Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία οι πρώην Αναγκαστικοί Σύνδεσμοι -στη θέση των οποίων έχει υπεισέλθει ο ΦΟΔΣΑ- μεταβίβασαν στην Περιφέρεια τις αρμοδιότητές τους για την υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου  έχει διάρκεια 27 χρόνια, αρχής γενομένης από 21.7.2017, όση και η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ, και είναι δεσμευτική για τον ΦΟΔΣΑ.

Ετοιμάζουν νέα θεσμική εκτροπή στην Αυτοδιοίκηση;

 


Πρωτοφανείς κυβερνητικοί αντιδημοκρατικοί- αντισυνταγματικοί σχεδιασμοί και μεθοδεύσεις καταγγέλθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οι αποκαλύψεις-καταγγελίες αυτές , δεν έγιναν από την αντιπολίτευση.

Αλλά από το Νο2 της ίδιας της «γαλάζιας» ηγεσίας της ΚΕΔΕ και από τα δυο –τρία πανελλαδικά κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη-δημάρχους της ΝΔ:

Τον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχος πολλές τετραετίες του δήμου Αμπελοκήπων –Μενεμένης , Λάζαρο Κυρίζογλου.

Το γεγονός ότι προέρχονται από ένα τέτοιο στέλεχος, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύνουσα σημασία και σπουδαιότητα, ιδιαίτερα προς την αξιοπιστία, αυτές οι αποκαλύψεις.

Ο κ. Κυρίζογλου δεν δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή» αν τεθούν σ΄ εφαρμογή από την κυβέρνηση.

Μήνυμα ΔΙ.ΠΥ.Ν. Ιωαννίνων για πυρκαγιές

 


Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Ιωαννίνων, υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου.


Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

1.   Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά

2.   Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης
εργασιών υπαίθρου.

3.   Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

4.   Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

 


Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και
βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.


Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

·         Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

          - την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

          - το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
          - την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

          - το είδος της βλάστησης που καίγεται

·         Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

·         Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.


Τονίζουμε ότι, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!!!

Παρακάλαμος: Δωρεάν rapid tests τη Δευτέρα 9 Μαΐου από τις 10:00 π.μ. - 13:00 μ.μ. στον χώρο του αγροτικού ιατρείου

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την ΚΟμΥ Ιωαννίνων, την 6η ΥΠΕ και το Δήμο Πωγωνίου θα πραγματοποιήσει rapid tests στους κατοίκους της Κοινότητας Παρακαλάμου, τη Δευτέρα 09/05/22, από τις 10:00 π.μ.-13:00 μ.μ. στον χώρο του αγροτικού ιατρείου.

***

Αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες.

Για άλλη μια φορά η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Νακου Αγνή, στην παράκλησή  μας για επανέλεγχο Rapid tests απάντησε θετικά κι έτσι τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, στο Ιατρείο Παρακαλάμου θα υπάρχει συνεργείο για διενέργεια των τεστ και την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση της.

Ο Πρόεδρος

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Παραβάσεις την Πέμπτη 5 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 83.860 έλεγχοι, από τους οποίους οι 54.397 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 16 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 20 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ ως ακολούθως:

o    2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    2 στη Δυτική Ελλάδα και

o    1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.295 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.552 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.743 των 150 ευρώ.

·         11 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα.

Στη Στερεά Ελλάδα, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενο καταστήματος. Επιπλέον, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από άτομο σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.476 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 6 Μαΐου

 


Την Παρασκευή 6 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX,08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κοινοτικό Κατάστημα Μπάφρας, Μπάφρα, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-14:00.

Ο Δήμος Ζίτσας τίμησε τη διακεκριμένη Ζιτσαία γιατρό Νίκη Γύρα - Αγνάντη

 


Με μια λιτή εκδήλωση, συγκινησιακά φορτισμένη ο Δήμος Ζίτσας τίμησε στη γενέτειρά της, τη διακεκριμένη γιατρό Νίκη Γύρα - Αγνάντη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής, τέως Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και τέως Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζίτσας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος επεσήμανε, «Η κα Γύρα - Αγνάντη στη διάρκεια της διαπρεπούς της καριέρας έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό της έργο, την ακαδημαϊκή της δράση καθώς και την κοινωνική της προσφορά, θεωρούμε όμως ότι η τιμή στον γενέθλιο τόπο έχει άλλο ειδικό βάρος». 

Καλωσορίζοντας δε, την τιμώμενη υπογράμμισε «την υποδεχόμαστε με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης. Χαράς γιατί είναι μαζί μας και ευγνωμοσύνης γιατί μας δίνει τη δυνατότητα τη σημερινή εποχή που τείνουν να ισοπεδωθούν οι ηθικές αξίες εμείς μέσα από εκείνη να προβάλουμε μια προσωπικότητα που μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους».

Υπερέκκριση κορτιζόλης και νόσος Cushing

 


Ο Απρίλιος είναι μήνας ενημέρωσης για τη νόσο Cushing, μία σοβαρή ενδοκρινολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική έκκριση κορτιζόλης, η οποία προκαλεί ποικίλα συμπτώματα στους ασθενείς.

Η νόσος Cushing θεωρείται σχετικά σπάνια, καθώς προσβάλλει 10-15 ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού τον χρόνο. Ωστόσο οι πάσχοντες συνήθως είναι αναπαραγωγικής ηλικίας (20-50 ετών), με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% από αυτούς.

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ), η νόσος Cushing προκαλείται από όγκο (αδένωμα) στην υπόφυση του εγκεφάλου, που συνήθως είναι καλοήθης. Το αδένωμα της υπόφυσης υπερπαράγει μία ορμόνη (φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη - ACTH), η οποία διεγείρει τη λειτουργία των επινεφριδίων. Το επακόλουθο είναι υπερέκκριση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια και ανάπτυξη σημαντικών σωματικών και ορμονικών προβλημάτων.

Η κορτιζόλη φυσιολογικά είναι μία ορμόνη ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της καρδιαγγειακής λειτουργίας και ελέγχει τη χρήση υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Ρυθμίζει επίσης την αντίδραση του ανοσοποιητικού στη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και την ισορροπία υγρών.

Σε καταστάσεις στρες η παραγωγή της αυξάνεται για να κινητοποιηθεί ο οργανισμός και να αντιμετωπίσει τη δυνητική απειλή. Έτσι, αυξάνεται ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση και η μυϊκή τάση, ενώ αδρανοποιούνται μηχανισμοί όπως η πέψη και η αναπαραγωγή που δεν διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση του στρεσογόνου γεγονότος.