Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 4.000 θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ

 


Ο ΟΑΕΔ προχωρά μέσα στις επόμενες ημέρες στην προκήρυξη νέου προγράμματος για την πρόσληψη 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με επιδότηση μισθού έως 75%.

Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ).

Συγκεκριμένα, στις ΠΑΠ συμπεριλαμβάνονται Αττική και Νότιο Αιγαίο. Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά σε περιοχές υψηλής ανεργίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ξεκινούν στις 10 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

 


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος οι χειμερινές εκπτώσεις

θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά, από 10 Ιανουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου.

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 16 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

«Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό. Πληροφορούμε επίσης το καταναλωτικό κοινό ότι οι εταιρίες -μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων», τονίζει ο ΣΕΛΠΕ στην ίδια ανακοίνωση.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 36.246, νέα κρούσματα

 


38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα οκτώ θάνατοι σήμερα 36.246, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741

(ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (58.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (84.88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.780 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9.25%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 413 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πώς να συνέλθετε από την υπερφαγία των εορτών

 


Οι ημέρες των Χριστουγέννων δικαίως θεωρούνται από όλους η πιο…  απολαυστική περίοδος του έτους. Όταν αυτή περάσει ξαφνικά συνειδητοποιούμε την ανάγκη για αναχαίτιση αυτού του “γαστρονομικού ολισθήματος” και την επιστροφή στις υγιεινές συνήθειες, προκειμένου να κατακτήσουμε ξανά το φυσιολογικό μας βάρος.

Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την απώλεια των κιλών, ούτε για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τις ανθυγιεινές επιλογές των εορτών. Το γρήγορο αδυνάτισμα που υπόσχονται χιλιάδες δίαιτες είναι ένας μύθος που σε μεγάλο βαθμό έγκειται στην απώλεια υγρών και όχι σωματικού λίπους. Γι’ αυτό και η προσπάθεια πάει χαμένη μόλις υιοθετηθεί ξανά μια κανονική διατροφή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι fast track δίαιτες είναι βραχύβιες προσεγγίσεις. Αντί αυτών θα πρέπει να επιδιώξετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή που είναι προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες και φυσικά βιώσιμες για εσάς, να υιοθετήσετε μια ολιστική προσέγγιση χωρίς ακρότητες, για να χάσετε το βάρος που πήρατε στις γιορτές και να είστε υγιείς το νέο έτος», επισημαίνει ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης, επικεφαλής μιας ομάδας διατροφολόγων και γυμναστών που αγαπούν την καλή διατροφή και την άσκηση.

Γιατί τις γιορτινές ημέρες η υπερκατανάλωση αλκοόλ, επεξεργασμένων τροφίμων και άλλων ανθυγιεινών εδεσμάτων, δεν οδήγησε μόνο σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά είχε επιπτώσεις και στην υγεία, όπως αύξηση των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης καθώς και αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Για τους λιγότερο εγκρατείς, η έλλειψη φραγμών και ορίων τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως να έχει οδηγήσει στην εμφάνιση λίπους στο συκώτι, μιας κατάστασης που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

ΕΡΤ3: «Ανάσες Φωνών» Συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ στη Ροτόντα, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, στις 19:45

 


«Ανάσες Φωνών» Συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ στη Ροτόντα, Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 στις 19:45 «Όσο θα ανασαίνουν οι άνθρωποι, κι όσο τα μάτια θα βλέπουν» (Ουίλιαμ Σαίξπηρ, απόδοση Γιώργος Κυριαζής)

Η ΕΡΤ3 σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ παρουσιάζουν, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, τη χορωδιακή συναυλία Ανάσες Φωνών, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 στις 19:45. Πρόκειται για μαγνητοσκοπημένη συναυλία χορωδιακής μουσικής, παραγωγής ΕΡΤ3, με τη Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης μαέστρου Αγγελικής Πλόκα, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Μέσα από χορωδιακά έργα, Ελλήνων και ξένων συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, βασισμένα σε ποιήματα των Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Πώλ Μπουρζέ, Ναζίμ Χικμέτ, Γκέοργκ Φρίντριχ Ντάουμερ, Οκτάβιο Πας και Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,  ενώνονται οι ανάσες των φωνών και δημιουργούνται μικρές φωτεινές σκέψεις.

Υπάρχουν στιγμές, σαν αυτές που ζούμε, που αναρωτιόμαστε ξανά για τα αληθινά πράγματα. Γι’ αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή. Κι αναζητούμε καταφύγιο στην ομορφιά για να αναθαρρήσουμε. Στην ομορφιά δύο ματιών, ενός χαμόγελου, μιας μελωδίας, ενός λουλουδιού που ανοίγει στον πρωινό ήλιο, στο τιτίβισμα των πουλιών, σ΄ ένα όμορφο απόγευμα, σε μια γαλήνια νύχτα, σε μια βόλτα στην πόλη. Συνάμα επανεκτιμούμε αξίες, όπως η ελευθερία, ο έρωτας, η αγάπη για την ίδια την ζωή. Μέσα από  τα τραγούδια ανοίγουμε την πόρτα στην ομορφιά και στα μικρά πράγματα που μας καλούν, αφήνοντας τα να μιλήσουν τα ίδια… «Όσο θα ανασαίνουν οι άνθρωποι, κι όσο τα μάτια θα βλέπουν».

Περιφέρεια Ηπείρου: Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ώρα 11:00

 


Πρόσκληση

Σας καλούμε στις εννέα (9) Ιανουαρίου  έτους 2022, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, σύμφωνα με τις  σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 (και ειδικότερα των άρθρων 165 και 175, όπως ισχύουν)  και της  αριθμ. 934/2021 (ΑΔΑ: 6ΔΨ046ΜΤΛ6-ΩΡΥ)  εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1)  Εκλογή Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου  Ηπείρου

2)  Εκλογή μελών Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ-ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, για τον θάνατο του 33χρονου και τον βαρύ τραυματισμό του 16χρονου στην Άρτα

 


Σύσσωμο το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ καθώς και το σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας εκφράζουν την ανείπωτη θλίψη τους για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου και τον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη, κατά τη διάρκεια της άσκησης θήρας αγριόχοιρου στην Άρτα, το απόγευμα της Κυριακής.

Σε αυτή την κρίσιμη ώρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ευχηθούμε συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος και καλή ανάρρωση στον 16χρονο που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στο νοσοκομείο της Άρτας.

Κατανοούμε, ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία.

Είναι δεδομένο, ότι στην περίπτωση του δυστυχήματος αυτού υπήρξαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις.

Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε και είμαστε εμείς εκείνοι, που θα το πράξουμε.

Είμαστε βέβαιοι, ότι αυτό θα γίνει από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που θα διερευνήσουν επακριβώς τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος και θα αποδώσουν τις ευθύνες σε όσους τις έχουν.

Είναι ώρα όμως για σκέψη και περισυλλογή από όλους όσοι ασκούν την κυνηγετική δραστηριότητα, να επανακαθορίσουν ενδεχομένως τις προτεραιότητές τους, καθώς κυρίαρχη ήταν και πρέπει να παραμείνει, η ασφάλεια των κυνηγών.

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση της θήρας είναι σαφές και δεν επιτρέπει περιθώρια παρερμηνείας από κανέναν.

Πρέβεζα: Αυτοκτονία 58χρονου μέσα στο κατάστημά του

 


Σήμερα το πρωί με ένα αυτοσχέδιο βρόγχο, έβαλε τέλος στην ζωή του ένας 58χρονος επιχειρηματίας στην Πρέβεζα που βρέθηκε νεκρός από πελάτη, μέσα στο κατάστημά του στη Λ. Ειρήνης.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή της αυτοκτονίας.

Επίσης στον λαιμό του βρέθηκαν και δεματικά καλώδια.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 58χρονο στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Είκοσι δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 2 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 74.735 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.697 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 499 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 4 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

423 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 421 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

122 στην Αττική,

  67 στη Θεσσαλονίκη,

  46 στο Βόρειο Αιγαίο,

  26 στην Κρήτη,

  25 στη Δυτική Ελλάδα,

  24 στα Ιόνια Νησιά,

  22 στην Ήπειρο,

  18 στην Κεντρική Μακεδονία,

  18 στην Πελοπόννησο,

  18 στη Στερεά Ελλάδα,

  17 στη Θεσσαλία,

    8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

    7 στο Νότιο Αιγαίο και

    5 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 83.654 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 80.222 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.432 των 150 ευρώ.

1 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.479 ομοειδείς παραβάσεις.

72 παραβάσεις και 6 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας εξυπηρετώντας 5 πελάτες και από 5 παραβάσεις στους πελάτες,

- σύλληψη και 30.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 προσωρινά υπεύθυνους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση 3 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 3 παραβάσεις στους πελάτες,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 2 παραβάσεις στους πελάτες,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας εξυπηρετώντας 4 πελάτες και από 4 παραβάσεις στους πελάτες,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο ιδιοκτήτη καταστήματος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, σε πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτη καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 28.555 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.853 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 550 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ κατά την εβδομάδα 3-7 Ιανουαρίου

 


Περί τα 56,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 95.500 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ κατά την εβδομάδα 3-7 Ιανουαρίου 2022.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ, την περίοδο 3-7 Ιανουαρίου, θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

- 16,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- 406.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 530 δικαιούχους ως παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

- 23.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 40 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 35 εκατ. ευρώ σε 88.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 4 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 700 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 600.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 700 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου

 


Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας( ISO BOX),09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, 09:00-14:00.

Υποθυρεοειδισμός: Ποιο σύνδρομο ενοχοποιείται;

 


Το 50% των ασθενών με σύνδρομο Cushing έχει παράλληλα υποθυρεοειδισμό, πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί μετά από θεραπευτική χειρουργική επέμβαση για τους περισσότερους ασθενείς, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, επισήμαναν ότι η ανασκόπηση μελετών στην οποία προέβησαν έδειξε ότι τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών αυξήθηκαν όταν μειώθηκαν οι τιμές της κορτιζόλης μετά την επέμβαση.

«Η έκκριση κορτιζόλης ελέγχεται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο. Η μεγάλη αύξηση των επιπέδων της ορμόνης αυτής στον οργανισμό οφείλεται είτε στην ύπαρξη αδενώματος στην υπόφυση, είτε στην υπερλειτουργία των επινεφριδίων / ύπαρξη όγκου στα επινεφρίδια είτε στη χρόνια θεραπεία με στεροειδή φάρμακα. Η παρατεταμένη έκθεση στην κορτιζόλη -η οποία βοηθά, μεταξύ άλλων, στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, υποστηρίζει τον οργανισμό για να ανταπεξέρχεται στις μακροχρόνιες καταστάσεις στρες και να αποκρίνεται στη φλεγμονή- οδηγεί στο σύνδρομο Cushing.  Η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα», τονίζει ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

Τα άτομα με σύνδρομο Cushing έχουν πρόσωπο σαν φεγγάρι, χαρακτηρίζονται από  κεντρική κατανομή λίπους, έχουν ισχνά άκρα, καμπούρα, ραγάδες στην κοιλιά, τα μπράτσα και τους μηρούς, υπερτρίχωση (και οι γυναίκες) κ.ά.  Το σύνδρομο προκαλεί αδυναμία, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, προβλήματα γονιμότητας, οστεοπόρωση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, σοβαρές λοιμώξεις, νεφρολιθίαση. Προκαλεί προβλήματα στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του ιππόκαμπου και της εξασθένησης της μνήμης. Επιπλέον, η υπερκορτιζολαιμία επηρεάζει τη λειτουργία άλλων ενδοκρινικών αξόνων. Συγκεκριμένα μπορεί να μειώσει τη δράση της θυρεοειδικής ορμόνης μέσω αλληλεπιδράσεων στον υποθάλαμο, την υπόφυση, το ήπαρ ή άλλους περιφερικούς ιστούς.