Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Η κλήρωση της 2ης φάσης του κυπέλλου Ερασιτεχνών


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της Ενώσεως, η κλήρωση της Β΄ φάσης του Κυπέλλου ερασιτεχνών της Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ.
Τα ζευγάρια της 2ης Φάσης:
Αγροτικός Καστρίτσας-ΠΑΣ περιβλέπτου (26-09-2018/16:00)
Θύελλα Κατσικά-Αναγέννηση Ελληνικού (26-09-2018/16:00)
ΠΑΟ Κρύας-Θρίαμβος Σερβιανών  (26-09-2018/16:00)
Α.Ο. Νεοχωρόπουλου-ΑΕ Κραψητών Καππαδόκων (26-09-2018/16:00)
Α.Ε. Κληματιάς-Α.Ο. Κοσμηρά (26-09-2018/16:00)
ΠΑΣ Μέτσοβο-Ολυμπιακός Βοτανικού (26-09-2018/16:00)
Α.Ε. Ρόνα Ανηλίου-Α.Ο. Ζωοδόχου (26-09-2018/16:00)
θύελλα Ελεούσας-Α.Ε. Δαφνούλας (26-09-2018/16:00)

Α.Ο. Ανατολής-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά
Α.Ο. Κόντσικας-Πασσαρώνα Ροδοτοπίου 

Α.Σ. Αετός Νήσου-Πανζαγορισιακός 
ΠΑΟ Ασβετσοχωρίου-Α.Ε. Μικρασιατών 

Οι αγώνες θα γίνουν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Παρασκευή.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), σε 306.196 δικαιούχους


Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εργασίας, κας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», τα χρήματα θα πιστωθούν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.
Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 68.948.019,75 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της πληρωμής του Αυγούστου 2018 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 306.196.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για την έναρξη της τελικής φάσης του έργου αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας


Με τη διπλή ιδιότητα του Περιφερειάρχη και του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσοι πραγματικά μόχθησαν και εργάστηκαν επί δύο χρόνια για να τεθούν οι βάσεις, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας.
Ειδικότερα:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή που όλα αυτά τα χρόνια ενέκριναν τις σημαντικού ύψους δαπάνες των πρόδρομων εργασιών, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η τελική φάση του έργου.
Τον επιχειρηματία Ν. Λούλη, ο οποίος τελικά ήταν ο μόνος ιδιώτης - από όσους αρχικά είχαν προθυμοποιηθεί- που συνέδραμε οικονομικά για την εκπόνηση βασικών μελετών.
Την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. που με μέσα και προσωπικό ανέλαβε άνευ οικονομικού ανταλλάγματος την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών στερέωσης των βάθρων.
Το ΤΕΕ Ηπείρου και προσωπικά τον πρώην Πρόεδρο Χρ. Παπαβρανούση για την αμέριστη επιστημονική συμβολή του, ως επίσης και τη σημερινή Διοίκησή του για τη συνέχιση του έργου.
Τον κ Γιώργο Σμύρη, επίκουρο καθηγητή και συντονιστή του Έργου που με τη συνεχή παρουσία του στην περιοχή της Πλάκας έδωσε ουσιαστικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα που είχαν προκύψει.
Τον τοπικό εργολήπτη κ. Κ. Πλιακοπάνο, που ανέλαβε και υλοποίησε με ευθύνη, ταχύτητα και σεβασμό στο περιβάλλον όλες τις εργασίες που απαιτήθηκαν.
Το εργατικό και τεχνικό προσωπικό που έδωσε το καλύτερο εαυτό του για την ολοκλήρωση των εργασιών που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας η Περιφέρεια Ηπείρου.
Τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Δημήτρη Καλιαμπάκο για την άριστη συνεργασία και τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων.
Το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για το ενδιαφέρον και τη συνδρομή τους σε όποια εργασία απαιτήθηκε στη διάρκεια των εργασιών.
Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου που έφεραν σε πέρας το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο του, ήτοι:
Αμαλία Ανδρουλιδάκη,
Βασίλη Κασκάνη
Ανδρ. Μιλτιάδου
Ιωάννη Γκόλια
Δημήτρη Κουνάβο
Χρίστο Παπαβρανούση
Γιώργο Σμύρη
Αλέξανδρο Λάμπρου
Ιωάννη Σεντελέ
Χαρ. Στάμου και στη συνέχεια τον αντικαταστάτη του.
Τέλος θα ήταν παράλειψη να μεν αναφερθώ και να μην ευχαριστήσω την τ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε στο διάστημα της θητείας της, κατά το οποίο λήφθηκαν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, απέδειξε για μια φορά, ότι μπορεί και συνεργάζεται άψογα και αποδοτικά με όλους τους φορείς, μπορεί και δίνει πρακτικές λύσεις όπου και όταν απαιτούνται, εκπληρώνει σε απόλυτο βαθμό τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Εύχομαι στον Υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη και στον Γεν. Γραμματέα κ.  Γ. Δέδε   καλή συνέχεια ώστε  η γέφυρα της Πλάκας να αναστηλωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο και να αποτελέσει πλέον διπλό σημείο αναφοράς: Και για το ιστορικό παρελθόν της, αλλά και το σύγχρονο κατασκευαστικό επίτευγμα. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

«Η ΄Ηπειρος ταξιδεύει». Ταξίδι στην Ήπειρο. Στην «Άπειρο - Ήπειρο».Τετάρτη 3 Oκτωβρίου 2018, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ώρα έναρξης 20:30

Αδελφότητα Σιταριάς: Απολογισμός των καλοκαιρινών εκδηλώσεων


Αγαπητοί Συγχωριανοί – Αγαπητοί Φίλοι – Αγαπητοί Σιταριώτες σε όλο τον κόσμο.
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας και εγώ προσωπικά σας ευχόμαστε μέσα από την
καρδιά μας Καλό Φθινόπωρο – Καλή Σχολική Χρονιά σε όλα τα παιδιά μας, Υγεία, Δύναμη και Κουράγιο σε όλους μας.
Με την επιστροφή όλων μας από τις καλοκαιρινές διακοπές θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για την Αδελφότητα. Με αφορμή τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο υπέροχο χωριό μας και τις οποίες θεωρώ ότι η Αδελφότητα με περίσσιο ζήλο και θέληση έπραξε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, o σκοπός επετεύχθη.
Ήρθαμε πιο κοντά ζεστάναμε τις σχέσεις μας, γελάσαμε , διασκεδάσαμε, χορέψαμε, διδάξαμε στα παιδιά μας Ήθος – Αξίες και τα φέρουμε πιο κοντά, στην γενέτειρα των παππούδων τους να γνωριστούν μεταξύ τους και να μάθουν να περνάνε όλα μαζί καλά πιασμένα χέρι – χέρι να τραγουδούν για την Α Γ Α Π Η.
Το καλοκαίρι ξεκίνησε νωρίτερα για εμάς με μια Εκδήλωση – Γιορτή –
Παιχνίδι για τα παιδιά και όχι μόνο. Βρεθήκαμε στο REEF ATHENS RIVIERA χάρη στον συγχωριανό μας Γιώργο Μπούσιο ο οποίος μας διάθεσε το χώρο του στην παραλία της Αγ. Μαρίνας.
Μας «φίλεψε» χαμόγελο και όχι μόνο, τα παιδιά μας πέρασαν ένα όμορφο
καλοκαιρινό Κυριακάτικο πρωινό παίζοντας και γελώντας, δίπλα στην θάλασσα, κάνοντας και εμάς τους γονείς παιδιά παίζοντας μαζί τους.
Η συνέχεια στο Χωριό μας. Στον τόπο που όλοι όπου και αν βρισκόμαστε, σε όλο τον κόσμο η σκέψη μας γυρίζει πάντα εκεί. Πάντα με αγάπη, καλή διάθεση και θέληση για να περνάμε όλοι μαζί καλά το Δ.Σ. της Αδελφότητας με τις μικρές δυνατότητες που έχει κατάφερε να διοργανώσει ένα ακόμη ΣΙTARVIVOR στο προαύλιο του σχολείου μας. Πάνω από εξήντα (60) παιδιά έλαβαν συμμετοχή. Πολλοί παππούδες σίγουρα θα θυμηθήκαν τα Παιδικά τους Χρόνια αντικρίζοντας αυτή την εικόνα.
Ευχαριστούμε απεριόριστα και νιώθουμε υποχρεωμένοι για τα μοναδικά
αναμνηστικά που χαρίσαμε στα παιδιά μας. Χάρη στην οικογένεια Πέτρου Ιωάννου και της επιχείρησης του, που μας δώρισε τα μπλουζάκια των οποίων την μακέτα φιλοτέχνησε η αδερφή της Ελευθερίας , Μαίρη Ντουκάκη.
Τον συγχωριανό μας που για ακόμη μια φορά είναι κοντά μας χαρίζοντας τα βραχιόλακια και που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρα για την ενεργή σας θέση διπλα στην Αδελφοτητα.
Ευχαριστούμε όλους όσους πήραν μέρος σε ένα πρωτότυπο τουρνουά Δηλωτής στο καφενείο του χωριού μας. Η «Αφρόκρεμα» των καθηγητών της Δηλωτής ήταν εκεί.
Παίξαμε – Γελάσαμε – Φάγαμε προβατίνα στα κάρβουνα και σταθήκαμε τυχεροί που είχαμε κλαρίνα και διασκεδάσαμε. Την Παναγιώτα Γεωργιάννη η οποία μας φιλοξένησε στο μαγαζί και πρόσφερε απλόχερα το υπόλοιπο τραπέζι εκείνο το μεσημέρι. Η προβατίνα ήταν μια προσωπική προσφορά στους συγχωριανούς μου.
Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά τον μικρό φίλο Δημήτρη Κώτση ο οποίος παρόλο το νεαρό της ηλικίας του διδάσκει με το δικό τρόπο Παράδοση και Τέχνη χαρίζοντας μοναδικές παραστάσεις θεάτρου Σκιών «Καραγκιόζη» σε μικρούς και μεγάλους.
Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όσους συνέβαλαν οικονομικά στην Αδελφότητα γνωρίζοντας ότι η διαχείριση των χρημάτων γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και απόλυτη οικονομία. Ξέρετε όλοι ότι δεν έχουμε ιδιαιτέρα έσοδα και τα χρήματα είναι των Σιταριωτών και σε εσάς πάλι γυρίζουν πίσω με τις δράσεις που αναλαμβάνει η Αδελφότητα. (Όποιος θέλει τα οικονομικά στου Συλλόγου είναι στην διάθεση του για οποιοδήποτε έλεγχο). Επίσης καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε προσφορά σας.
Θέλω να ευχαριστήσω το Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού μας για την πολύ καλή συνεργασία και ελπίζω στο μέλλον σε καλύτερη για το καλό του τόπου μας.
Ευχαριστούμε τα παιδιά μας που μας χάρισαν όμορφες στιγμές το βράδυ του 15Αύγουστου, που με το τραγούδι τους και το χορό τους μίλησαν για την Αγάπη. Χάρη στην προσπάθεια της Δήμητρας Μπάγια θα συνεχίσουμε το χορευτικό μας και φέτος το χειμώνα και κάθε χρόνο θα αφιερώνουμε τη βραδιά αυτή σε άλλη θεματική ενότητα. Τέλος θα ευχαριστήσω τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη διότι συνέβαλε στα μέγιστα έτσι ώστε το χωριό μας να αποκτήσει μια ολοκαίνουργια παιδική χαρά- στολίδι για τα παιδιά μας, η οποία θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική του χώρου. Ξύλο και πέτρα ταίριαξαν απόλυτα και τα παιδιά μας το ευχαριστήθηκαν.
Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Παπά Μιχάλη, τον Ιερέα του χωριού μας ο οποίος συμβάλει τα μέγιστα έτσι ώστε οι εκκλησίες μας να λάμπουν τα εξωκλήσια μας να ανοίγουν συχνά. Δίνει και αυτός με τον δικό τρόπο και τα μέσα που διαθέτει την μάχη να κρατιέται ζωντανό το χωριό μας.
Θα είμαστε κοντά του όσο μπορούμε σε ότι χρειάζεται, και ευχόμαστε να έχει το κουράγιο να πράττει ανάλογα και στο μέλλον.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. γιατί ο καθένας από το δικό του μετερίζι, συμβάλλει τα μέγιστα έτσι ώστε αυτήν την «τρέλα» που έχουμε για το χωριό μας να την μεταδίδουμε σε περισσοτέρους.
Να είσαστε σίγουροι ότι δεν σταματάμε εδώ. Η Αδελφότητα με ιστορία τόσων χρονών θα συνεχίσει να εργάζεται για να αναβιώνουν ήθη, έθιμα, να διδάσκει αξίες, να ενώνει του Σιταριώτες με χαμόγελο , καλή διάθεση να περνάμε όλοι μας καλά οπότε συναντιόμαστε.
Για τους Σιταριώτες Ζωή και Θάνατος, Χαρά και Λύπη, Πόνος και Χαμόγελο
είναι διπλά - δίπλα, συνυπάρχουν. Αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων ακόμα και πάνω στο χορό, μας κάνει μοναδικούς.
Σας περιμένουμε κοντά μας…
Συνεχίζουμε ….
Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου.

Ευάγγελος Παλιοκώστας
Πρόεδρος Δ.Σ. Αδελφότητας Σιταριάς

Ιωάννινα: Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 37χρονου ημεδαπού για κλοπή τροχοφόρου


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 37χρονου ημεδαπού για κλοπή τροχοφόρου.
Ειδικότερα, ο 37χρονος, κατελήφθη, χθες (18-09-2018) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, να οδηγεί δίκυκλο μοτοποδήλατο, το οποίο όπως προέκυψε είχε κλαπεί βραδινές ώρες της 11/12-08-2018 από την περιοχή των Ιωαννίνων.
Το κλεμμένο μοτοποδήλατο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 37χρονου θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου η φορολοταρία για ηλεκτρονικές συναλλαγές του Αυγούστου


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου τη φορολοταρία για ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν από τους φορολογούμενους τον Αύγουστο.
Οι λαχνοί που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι θα αναρτηθούν στο TAXISnet την ίδια ημέρα.
Η πληρωμή του χρηματικού επάθλου στους 1.000 τυχερούς θα διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αν για κάποιο λόγο ο νικητής δεν έχει ήδη δηλώσει κάποιο λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του Taxisnet.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση http://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi , για να δουν αν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποβολή αιτήσεων για τα Κοινωνικά Φροντιστήρια Ν. Ιωαννίνων


Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν. Ιωαννίνων, ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2018 – 2019 θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα των Κοινωνικών Φροντιστηρίων, για τους κατοίκους των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου για μαθήματα που διδάσκονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία του Νομού και δεν παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα. 
Κριτήριο ένταξης θα είναι το οικογενειακό εισόδημα ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικοί παράγοντες.  Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν  οι δικαιούχοι είναι τα παρακάτω:
1.Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας γονέα ή κηδεμόνα. 
2.Βεβαίωση φοίτησης από το σχολείο που φοιτά ο μαθητής.
3.Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
4.Φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος 2018 (οικονομικού έτους 2017) ή φωτοτυπία φορολογικής δήλωσης 2017  που παρελήφθη από την  Δ.Ο.Υ  ή εκτύπωση μέσω TAXIS.

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών διοργανώνει διάλεξη με πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα για τους Ηπειρώτες, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου


Στις 10 Οκτωβρίου 2018 διοργανώνουμε ΔΙΑΛΕΞΗ με πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα για τους Ηπειρώτες στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ (Αιόλου 104 Αθήνα) που θα μιλήσει ο Δρ. Κονοφάγος Ηλίας, Χημικός Μηχανικός.
Θέμα ομιλίας: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της Χώρας μας. 
Είσοδος ελεύθερη.

Συζήτηση και αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου για διάφορα τρέχοντα θέματα


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη χθεσινή του συνεδρίαση συζήτησε εκτός Ημερήσιας Διάταξης και έλαβε αποφάσεις για διάφορα  ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και την τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για τις τιμές στο γάλα, τις ρυθμίσεις για τα ακτινίδια, το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος, το ΚΕΝ Άρτας, έγινε ενημέρωση για τις διαδικασίες εξεύρεσης νέου διοικητηρίου για την Π.Ε. Άρτας, τη στέγαση φοιτητών κλπ.
Αναλυτικά:
Το Διοικητήριο Π.Ε. Άρτας
Η Περιφερειακή Αρχή, έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό πρωτοβουλίες για την κατασκευή σύγχρονων διοικητηρίων σε Πρέβεζα και Άρτα, ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης. Στην μεν Πρέβεζα, πρόσθεσε εξασφαλίστηκε το πρώην στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα,  στη δε Άρτα αναζητείται κατάλληλο οικόπεδο, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, μετά το οριστικό «ναυάγιο» της προσπάθειας που είχε γίνει, αλλά δεν ευοδώθηκε εξαιτίας των απαιτήσεων του Υπ. Εθν. Άμυνας για παραχώρηση τμήματος του πρώην στρατοπέδου «Παπακώστα».
Σημειώνεται ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν αρκετές περιπτώσεις διαθέσιμων εκτάσεων και οικημάτων, ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού της πόλης της Άρτας, με δημόσια πρόσκληση.
Απαντώντας σε ερώτηση Περιφερειακού Συμβούλου, τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, μεταξύ άλλων, υπενθύμισαν ότι σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και εκ μέρους συμβούλων της Μειοψηφίας είχε προταθεί να εξεταστούν όλα τα διαθέσιμα οικόπεδα του Δημοσίου. Εξήγησαν ότι εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη πλέον η Περιφέρεια να εξετάσει πρώτα διαθέσιμα οικόπεδα που ανήκουν σε Δημόσιους φορείς και στη συνέχεια αν δεν βρεθούν κατάλληλα, να προσφύγει σε αναζήτηση οικοπέδων ή κατάλληλων κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες ή σε ιδιωτικούς φορείς. 

Μάτια: Τι να προσέχουν οι έφηβοι και οι φοιτητές


Οι μαθητές του Λυκείου και οι φοιτητές έχουν πολλά στο μυαλό τους, αλλά η πολυάσχολη ζωή τους δεν πρέπει να τους κάνει να παραμελήσουν την υγεία των ματιών τους. Ειδάλλως, σε μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής τους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστα απρόοπτα.
Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν.
* Προσοχή στις οθόνες των ψηφιακών συσκευών. Η διαρκής ενασχόληση με ψηφιακά μέσα μπορεί να κουράσει τα μάτια και να οδηγήσει στην ξηροφθαλμία. Αυτό οφείλεται στο ότι όταν «καρφώνουμε» σε ένα σημείο τα μάτια μας, συνήθως ξεχνάμε να βλεφαρίσουμε. Το επακόλουθο μπορεί να είναι θόλωμα της όρασης. Επομένως είναι απαραίτητο να κάνουν τα νεαρά άτομα συχνά διαλείμματα από τις οθόνες.
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology) συνιστά να τηρούν τον κανόνα 20-20-20: ανά 20 λεπτά που θα κοιτάζουν σε μια ψηφιακή οθόνη, θα κάνουν διάλειμμα επί 20 δευτερόλεπτα για να κοιτάξουν ένα αντικείμενο που θα βρίσκεται σε απόσταση 20 ποδιών (ή 6 μέτρων) από αυτούς.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην χρησιμοποιείτε το τάμπλετ, το κινητό ή το λάπτοπ σε εσωτερικούς ή υπαίθριους χώρους με έντονο φωτισμό (η λάμψη στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών), καθώς και να προσαρμόσετε κατάλληλα την αντίθεση (κοντράστ) και την φωτεινότητα της οθόνης σας, ώστε να είναι πιο ξεκούραστη για τα μάτια σας.
* Μην μοιράζεστε τα σύνεργα του μακιγιάζ σας. Αν και μοιάζει αθώο το να δώσετε σε μία φίλη σας το βουρτσάκι της σκιάς των ματιών, στην πραγματικότητα διακινδυνεύετε να μοιραστείτε μαζί της διάφορες ιογενείς λοιμώξεις των ματιών, όπως η επιπεφυκίτιδα.
Απαραίτητο είναι ακόμα να πλένετε συχνά (μία φορά την εβδομάδα) τα βουρτσάκια και τα πινέλα του μακιγιάζ, καθώς και να τα αλλάζετε κάθε 3 μήνες.