Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Επίσκεψη κλιμακίου του συνδυασμού «Πωγώνι τόπος να ζεις» σε Κτίσματα, Αγία Μαρίνα και Καστανή Πωγωνίου

 

Κλιμάκιο του συνδυασμού «Πωγώνι τόπος να ζεις» με επικεφαλή τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Χρήστο Γκόγκο επισκέφτηκε το απόγευμα της Πέμπτης  28 Σεπτεμβρίου 2023,  τα Κτίσματα, την Αγία Μαρίνα και τη Καστανή Πωγωνίου, συζήτησε με τους κατοίκους και ενημέρωσε για το πρόγραμμα του συνδυασμού.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τις άδειες υπαίθριου εμπορίου

 


Ανακοινώθηκε η απόφαση προσωρινών αποτελεσμάτων ελέγχου δικαιολογητικών και μοριοδότησης των αιτήσεων για τους συμμετέχοντες στην προκήρυξη για την χορήγηση εξήντα τριών (63) νέων αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου με το αντίστοιχο δικαίωμα δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου σε παραγωγούς πωλητές και δέκα (10) δικαιωμάτων δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου σε υφιστάμενους κατόχους άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου άλλων Περιφερειών. Κατά της απόφασης χωρεί ένσταση από όποιον έχει έννομο συμφέρον ενώπιον της αρμόδιας Αρχής (Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) εντός προθεσμίας 15 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.Α.), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://openmarket.mindev.gov.gr της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ανάπτυξης και στην ιστoσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr

Δρίβας Λ. Ανδρέας: Ζητώ την στήριξη σας για να πάει ο τόπος μας μπροστά και τα παιδιά μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον

 


Στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του κ. Κώστα Καψάλη σας ζητώ την στήριξη σας ως χωριανοί για να πάει ο τόπος μας μπροστά και τα παιδιά μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Θα χαρώ πολύ να με τιμήσετε με την ψήφο σας!

Με εκτίμηση

Δρίβας Λ. Ανδρέας

Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος Τ.Κ. Παρακαλάμου

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι περιοδείες του Κων/νου Καψάλη

 


Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι περιοδείες της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πωγωνίου» στα χωριά του Δήμου.

Σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος Πωγωνίου κι εκ νέου υποψήφιος κ. Κων/νος Καψάλης, συνοδευόμενος από υποψηφίους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, επισκέφθηκε τις Κοινότητες Ζαβρόχου, Χρυσόδουλης και Μαυροπούλου.

Η επαφή της Δημοτικής Αρχής με τους πολίτες είναι συνεχής και στενή, γεγονός που επισήμαναν οι δημότες, δηλώνοντας στον κ. Καψάλη ότι θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής:

18:30 Χρυσόρραχη

20:00 Νεγράδες

«Λαϊκή Συσπείρωση Πωγωνίου»: Πρόγραμμα περιοδειών στις Τ.Κ. του δήμου Πωγωνίου

 


Πρόγραμμα περιοδειών της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πωγωνίου» σε Τοπικές Κοινότητες του δήμου Πωγωνίου.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

18:30 Βασιλικό,

19:30 Κεφαλόβρυσο.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

18:30 Δελβινάκι.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου

10:30 π.μ. Καστάνιανη

11:30 π.μ. Αγία Μαρίνα,

12:30 μ.μ. Στρατίνιστα,

1:30 μ.μ. Κεράσοβο.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

18:00 Χρυσόρραχη,

18:30 Βροντισμένη,

19:00 Μαζαράκι,

19:30  Ριάχοβο,

20:00 Κουκλιοί.

Τρίτη 3 Οκτωβρίου

18:30 Κτίσματα,

20:00 Πωγωνιανή.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

18:00 Παρακάλαμος,

19:00 Κάτω Ραβένια

20:00 Γεροπλάτανος.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

19:30 Καταρράκτης.

Σάββατο 7 Οκτωβρίου

19.30 Καλπάκι.

Πανσερραϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-2

 


Τρείς φορές προηγήθηκαν οι γηπεδούχοι και νίκησαν δίκαια τον ΠΑΣ.

Ο Πανσερραϊκός νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 3-2, για την 6η αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Ο Πανσερραϊκός  στο 9′ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Χατζηστραβού από τον Καραχάλιο.

Ο Πηλέας εκτέλεσε ευστοχα και έκανε το 1-0 για τον Πανσερραϊκό.

Ο Παντελάκης στο 11′) πήρε την κεφαλιά, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-1.

Στο 32′ ο Στάικος σούταρε μακριά από την περιοχή, ο Κλέιμαν έδειχνε να ελέγχει την πορεία της μπάλας και ενώ γονάτισε για να την υποδεχτεί στην αγκαλιά του, έκανε κάκιστο υπολογισμό και την είδε να καταλήγει στα δίχτυα του.

Στο 62′ ύστερα από μία κακή προβολή, ο Γκάρο ήθελε να κάνει γυριστό σουτ, αλλά άθελα του, η μπάλα έφτασε στον Τσαούση που έκανε το σουτ και ισοφάρισε σε 2-2.

Στο 66΄  ο Πανσεραϊκός κέρδισε και δεύτερο πέναλτι σε ανατροπή του Μούργου από τον Τζίνο.

Ο Κώστας Πηλέας εκτέλεσε και έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ από το οριζόντιο δοκάρι του Κλέιμαν.

Ο Αλεκσιτς στο 90′ με πανέμορφο σουτ σκόραρε στην κλειστή γωνία του Κλέιμαν για το τελικό 3-2.

Στο 98΄ αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα ο Καραχάλιος.

Πανσερραϊκος:

Χόβαν, Δεληγιαννίδης (Ντανκερλούι 86′), Αυλωνίτης, Μπέργκστρομ, Πεταυράκης, Στάικος, Ουεντραόγκο (Θυμιάνης 55′), Μούργος (Σοφιανός 71′), Χατζηστραβός (Moρέιρα), Πηλέας (Μασκανάκης 71′), Άλεκσιτς

ΠΑΣ Γιάννινα:

Κλέιμαν, Σόρια, Παντελάκης, Εραμούσπε, Τσαούδης, Γκίνο 90΄), Καραχάλιος, Γκάρο (Κλόντιου 89′), Παμλίδης, Κόντε (Μπάλαν 89΄), Τζίμας (Ροσέρο 55′).

Έξι συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα στην Ήπειρο

 


Έξι (6) συνολικά άτομα συνελήφθησαν σε ισάριθμες περιπτώσεις από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κατά την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο καθημερινών και στοχευμένων ελέγχων, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι κατείχαν ναρκωτικές ουσίες.

Ειδικότερα, πρόκειται για:

• (2) ημεδαπούς και (2) αλλοδαπούς, που συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, οι οποίοι κατείχαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης,

• ημεδαπό, που συνελήφθη από το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, για κατοχή ναρκωτικών χαπιών και

• ημεδαπό, που συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για κατοχή κάνναβης.

Σημειώνεται ότι στόχος των καθημερινών αυτών δράσεων είναι η αποτροπή της διάδοσης των ναρκωτικών και η συνακόλουθη προστασία του κοινού, ιδιαίτερα δε της νεολαίας, από τις βλαβερές συνέπειες από τη χρήση τους.

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Πολιτική προστασία-Πυροπροστασία-Δάση

 


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΔΑΣΗ

Η πολιτική προστασία, μέσω αποδεδειγμένων ενεργειών, έδωσε λύσεις σε κρίσιμα σημεία, προστατεύοντας τους πολίτες από φυσικές καταστροφές και ανθρώπινες απειλές σε όλη τη διάρκεια της θητείας.

Η ελεγχόμενη υλοτόμηση των δασών, μέσω των διαχειριστικών μελετών μας και των συνεταιρισμών, προστατεύει και αναζωογονεί τα δάση.

Το Δασαρχείο θα προχωρήσει σε διάνοιξη /καθαρισμό της δασικής οδοποιίας στην Νεμέρτσικα, έργο υψηλού προϋπολογισμού. 

Οι δρόμοι θα χρησιμοποιηθούν για αναψυχή και για την πρόσβαση των κτηνοτρόφων στους βοσκοτόπους.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ζίτσας ημερίδα απασχόλησης και κατάρτισης

 


Το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ανέργων, εργαζόμενων και εκπροσώπων εταιρειών προσέλκυσε η ημερίδα που πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας με στόχο την άμεση και αποτελεσματική διασύνδεση της προσφοράς και της ζήτησης στην τοπική αγορά εργασίας.

«Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις καθώς και των επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης μέσω των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό» επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απασχόλησης Γιώργος Λαδάς και ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν.

Υπογραφή της Διακήρυξης Ενεργειακής Κοινωνικής Πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την περιφερειακή παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»

 


Το «Κοινό των Ηπειρωτών» υπέγραψε τη Διακήρυξη Ενεργειακής Κοινωνικής Πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Διακήρυξη αποτελεί πρωτοβουλία της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Κοινοτήτων RESCOOP.eu και της οργάνωσης ΗΛΕΚΤΡΑ energy.

H Ευρώπη διανύει μία παρατεταμένη ενεργειακή κρίση. Το ίδιο και ο τόπος μας, η Ήπειρος, όπου οι πολίτες δυσκολεύονται  ή και αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν στην καύση ξύλου, με αποτέλεσμα το  χειμώνα το επίπεδο ατμοσφαιρική ρύπανσης να είναι ιδιαίτερα υψηλό και πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελούν συνεταιρισμούς, μέσω των οποίων πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ΟΤΑ και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να συν-επενδύσουν σε έργα καθαρής ενέργειας, παράγοντας έτσι συλλογικά και τοπικά τη δική τους ενέργεια.

Συνοπτικά οι προτάσεις της διακήρυξης επικεντρώνουν σε τρείς βασικούς άξονες όπου ένας ΟΤΑ μπορεί να:

1) ιδρύσει και να συντονίσει μία δική του ενεργειακή κοινότητα. Η συνεργασία τους με υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες, που κατέχουν ήδη την απαραίτητη τεχνογνωσία, μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αυτών.

Δήμος Πωγωνίου: Γυρίσματα της σειράς για τον Άγιο Παΐσιο πραγματοποιήθηκαν στους "Αγιούς"


 Γυρίσματα για το δεύτερο κύκλο της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στον Ουρανό» πραγματοποιήθηκαν χθες στο Δήμο Πωγωνίου και συγκεκριμένα στους «Αγιούς».

Ο Δήμος συνεργάστηκε με την εταιρία παραγωγής διευκολύνοντας την ομαλή διεξαγωγή των γυρισμάτων σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του Πωγωνίου, στην περιοχή «Αγιοί» κοντά στην Γέφυρα του Γορμού. Στο συγκεκριμένο σημείο, στις βραχώδεις πλαγιές του ποταμού, βρίσκονται τα παλιά ασκηταριά.

Η σειρά προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και ακολουθεί την πορεία του Αγίου Παϊσίου, από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μονάσει.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ομιλία νίκης από τον Σπύρο Ριζόπουλο στα Ιωάννινα

Σε παράσταση νίκης μετατράπηκε η κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος ξεκίνησε λέγοντας με τέτοια ενέργεια από το κοινό και τον κόσμο έξω, επιβάλλεται να φωνάξουμε πρώτοι από την πρώτη, που πλέον δεν είναι ένα απλό σύνθημα αλλά η νέα πραγματικότητα για την Ήπειρο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα διακυβέρνησης των Οριζόντων Ηπείρου, με έργα εμβληματικής σημασίας για τα Γιάννενα. Έργα όπως η πεζογέφυρα στη λίμνη, το τελεφερίκ που θα ενώνει το Συρράκο με τους Καλαρρύτες.

Μάλιστα όπως τόνισε πολλοί βιάστηκαν να τα χλευάσουν ωστόσο βλέποντας αντίστοιχα έργα σε χώρες του εξωτερικού, συνειδητοποίησαν πως είναι απόλυτα εφικτά και μάλιστα έφτασαν σε σημείο να τον πάρουν τηλέφωνο και να ζητήσουν συγνώμη για την αρχική τους στάση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου “Ηπειρώτες μην βιάζεστε να πυροβολήσετε τις νέες ιδέες”.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Μέλλον της, στην περιοχή μας!

 


Δεν μπορεί κανείς να μιλάει για Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Πωγώνι, εάν δεν καθίσει Χειμώνα — Καλοκαίρι εδώ, εάν δε δει τα Προβλήματα του τόπου, εάν δεν κουραστεί μαζί με τους κατοίκους για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Για να επιτύχει η Τοπική ανάπτυξη χρειάζεται σωστό σχεδιασμό, ο οποίος γίνεται μόνο αν χρησιμοποιηθούν και ακουστούν οι γνώμες των κατοίκων της περιοχής και όχι "γνώμες" ανθρώπων που έχουν τοπικά και μη συμφέροντα!

Είναι φανερό ότι η αντίθεση Κέντρου και Επαρχίας είναι και έντονη και χαρακτηριστική, και αυτό πηγάζει από μια Ιστορική αναδρομή αλλά και από μια Ιστορική εξέλιξη που στηρίχθηκε σε κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές, που κατόρθωσαν να παγιωθούν κάτω από καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, από, οικονομική εξάρτηση της Επαρχίας από το Κέντρο, που είναι εν δράση δυστυχώς ακόμη, και είναι αυτός ο λόγος κατά την κρίση μας για την καθυστέρηση της ανάπτυξης της υπαίθρου.

Χρειάζεται επομένως μια σωστή (επιστημονικά τεκμηριωμένη) προσπάθεια προγραμματισμού, ώστε να φανούν όλες εκείνες οι απαραίτητες μελέτες που πρέπει να γίνουν, να εφαρμοστούν για να μπει η Επαρχία μας σε τροχιά ανάπτυξης.

Η καταγραφή των προβλημάτων, των αναγκών αλλά και τι πρέπει να γίνει από μια επιστημονική ομάδα, χρειάζεται παράλληλα με την ομάδα αυτή να ακούγεται η γνώμη των φορέων του τόπου μας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας*. 

*Με το πρόγραμμα Κλεισθένης Ι (άρθρο 86 ν. 3852), περί συνέλευσης κατοίκων κοινότητας μια φορά τον χρόνο (για τα τοπικά προβλήματα).

Σε ποια χωριά (κοινότητες) γίνονται ετήσιες συνελεύσεις;

Ποιος η ποιοι αφουγκράζονται τον παλμό των τοπικών κατοίκων;

Οι εκάστοτε Δήμαρχοι τι κάνουν ; οι οποίοι έχουν και το θεσμικό δικαίωμα (εκ του νόμου) να παρεμβαίνουν, για τον ορισμό ετήσιας ημερομηνίας τοπικής συνέλευσης και μάλιστα παρουσία του Δημάρχου η έστω του τοπικού Αντιδημάρχου.

Συνάντηση του επικεφαλής του «Κοινού των Ηπειρωτών» Γιάννη Στέφου και κλιμακίου της παράταξης με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 


Την Τετάρτη 27/9/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννη Στέφου και της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθ. Άννας Μπατιστάτου στο γραφείο της τελευταίας. Στη συνάντηση μετείχαν εκ μέρους της παράταξής μας οι υποψήφιοι Φωτεινή Καραμήτσου, Νίκος Μάνθος, Χρήστος Μαντάς και Λάμπρος Φλιτούρης. Παραβρέθηκαν ο αντιπρύτανης καθ. Ιωάννης Λεωνάρδος  και ο  πρώην πρύτανης καθ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Μέσα σ’ ένα εγκάρδιο κλίμα που απηχούσε από όλες τις πλευρές το ενδιαφέρον και την αγωνία για το μέλλον του Πανεπιστημίου, αναπτύχθηκαν οι βασικές θέσεις του «Κοινού των Ηπειρωτών» για τον ρόλο του Ιδρύματος στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της περιφέρειας Ηπείρου.  Τα βασικά ζητήματα που έθεσαν ο επικεφαλής και οι υποψήφιοι αφορούσαν την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τα συνεπακόλουθα προβλήματα στην λειτουργία του Ιδρύματος, τις δραματικές συνέπειες που έχει η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το μέλλον τμημάτων του Πανεπιστημίου, για την αποδυνάμωση κυρίως των άλλων τριών ΠΕ της Ηπείρου από ένα νεανικό και δυναμικό πληθυσμό  και για την αδυναμία πρόσβασης στα ΑΕΙ νέων ανθρώπων που ζουν σε μια από τις ασθενέστερες οικονομικά περιφέρειες της Ευρώπης.

Θανασιά Μαρία: Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Πωγωνίου, με τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη

Γεννήθηκε το 1997 στα Ιωάννινα, και τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα στα Άνω Ραβένια.

Μετά την αποφοίτηση της από το σχολείο, ακολούθησε η φοίτηση της σε ΙΕΚ από όπου και πήρε πτυχίο Αισθητικής.

Είναι παντρεμένη με τον Σπύρο Μίχα κι έχουν απόκτηση δυο παιδιά.

Σήμερα ασχολείται με την Κτηνοτροφία.

Θανασιά Μαρία

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

(Δημοτική Ενότητα Καλπακίου)

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν στις 29 Σεπτεμβρίου

 


Περισσότερα από 181 εκατομμύρια ευρώ διανέμει σε περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Τα επιδόματα θα καταβληθούν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Όπως κάνει γνωστό το Υπουργείο, το σύνολο των δικαιούχων είναι 1.331.668 άτομα και το σύνολο καταβολών 181.431.668 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος 123.502,813 ευρώ θα καταβληθεί για το επίδομα παιδιού.

   Αναλυτικά τα ποσά που θα διατεθούν είναι τα εξής:

   - Επίδομα παιδιού, δικαιούχοι 635.103 - 123.502.813 ευρώ

   - Επίδομα Στέγασης, δικαιούχοι 257.481 - 31.064.075 ευρώ

   - Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δικαιούχοι 204.959 - 43.843.032 ευρώ

   - Αναπηρικά, δικαιούχοι 180.622 - 83.539.126 ευρώ

   - Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής, δικαιούχοι 718 - 218.861 ευρώ

   - Επίδομα Ομογενών, δικαιούχοι 5.743 - 202.524 ευρώ

   - Επίδομα Ανασφ. Υπερηλίκων (ν. 1296/1982), δικαιούχοι 15.708 - 5.728.840 ευρώ

   - Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, δικαιούχοι 17.776 - 6.333.261 ευρώ

   - Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας, δικαιούχοι 7.703 - 2.086.136 ευρώ

   - Έξοδα Κηδείας, δικαιούχοι 63 - 50.096 ευρώ

   - Επίδομα Γέννησης, δικαιούχοι 10.202 - 10.244.000 ευρώ

   - Κόκκινα Δάνεια, δικαιούχοι 2.634 - 212.030 ευρώ,

   - Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές, δικαιούχοι 8 - 8.000 ευρώ

   - Πρόγραμμα Γέφυρα, δικαιούχοι 133 - 19.045 ευρώ

   - Επίδομα Αναδοχής, δικαιούχοι 526 - 66.785 ευρώ

   - Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, δικαιούχοι 111 - 12.035 ευρώ

   - Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού, δικαιούχοι 247 - 185.950 ευρώ

   Σημειώνεται ότι ξεκίνησαν και οι καταβολές για τους δικαιούχους του Προγράμματος Προσωπικού Βοηθού.

   Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα και τους δικαιούχους.

Δημοτικές εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν πάμε στην κάλπη

 


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ οι επαναληπτικές κάλπες θα γίνουν (όπου απαιτηθεί), την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι νέες αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές, θα αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2024.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 ψηφίζουμε για την εκλογή Δημάρχων, Περιφερειαρχών καθώς και για τα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με εκείνες του 2019, με βάση το νόμο του 2021.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους όπως διαμορφώθηκαν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών.

Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουν ΜΟΝΟ στον Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και ΟΧΙ στον τόπο κατοικίας τους.

Πού ψηφίζω

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζετε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου: μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023» https://mpp.ypes.gov.gr/#/

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

 


Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωάννινων, 09:00-12:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Αθλητισμός

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

1. Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων 662.192,55€. Στάδιο υπογραφής σύμβασης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν:

• Την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα ποδοσφαίρου τελευταίας γενιάς, σε γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 στο Καλπάκι, την Πωγωνιανή και τα Δολιανά.

• Την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα γηπέδων Μπάσκετ στα γήπεδα των Κοινοτήτων: Καλπακίου,

Παρακαλάμου, Δελβινακίου, Πωγωνιανής, Κεφαλοβρύσου, Στρατίνιστας, Κουκλιών, Κτισμάτων, Μαζαρακίου, Καστάνιανης, Ιερομνήμης, Άνω Ραβενίων, Σιταριάς, Κάτω Ραβενίων και Δολιανών.

• Την εγκατάσταση αποδυτηρίων στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Παρακάλαμο.

• Την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού με νέους τεχνολογίας LED στα γήπεδα 5x5 σε Κτίσματα, Καλπάκι, Παρακάλαμο και Δολιανά.

• Την εγκατάσταση ελαστικού τάπητα τένις με σετ ορθοστάτες – δίχτυ στην Πωγωνιανή.

• Την εγκατάσταση σετ με ορθοστάτες – δίχτυ βόλεϊ.

• Την Τοποθέτηση μπασκετών.

2. Σκοπευτήριο Κοινότητας Δελβινακίου

Το σκοπευτήριο μετά την ολοκλήρωσή του λειτουργεί σε συνεργασία με τον Σκοπευτικό Όμιλο Ιωαννίνων.

3. Διοργάνωση αγώνα «Δρόμος της Νίκης». Ο αγώνας δύο διαδρομών που αποτελεί βασική επιλογή για τους λάτρεις του running. Φέτος, για πρώτη φορά, θα διεξαχθεί αγώνας Vertical 4,2 χλμ, με την ονομασία «Μαχητής».

4. Τοποθέτηση κερκίδων στα γήπεδα Κεφαλοβρύσου και Δελβινακίου

5. Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε διάφορες Κοινότητες του Δήμου σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους.

6. Συνδιοργάνωση – φιλοξενία αθλητικών τουρνουά και camps. Ο Δήμος Πωγωνίου βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των σωματείων προσφέροντας άρτιες υποδομές για τις ανάγκες των διοργανώσεων και άριστη φιλοξενία.

7. Συνδιοργάνωση ποδηλατοδρομιών σε συνεργασία με τους φορείς Παρακαλάμου και Δελβινακίου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι εξωτερικές ωτίτιδες στα παιδιά;

 


Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί και τα μαθήματα κολύμβησης. Μετά το κολύμπι πρέπει να στεγνώνουμε προσεκτικά τα αυτιά των παιδιών, γιατί αν ο ακουστικός πόρος παραμείνει βρεγμένος για πολλή ώρα μπορεί να προκληθεί εξωτερική ωτίτιδα, μία επώδυνη μόλυνση που εμφανίζεται όταν ερεθίζεται το δέρμα στο ακουστικό κανάλι.

Τι είναι η εξωτερική ωτίτιδα;

«Τα προβλήματα στα αυτιά των παιδιών, αν και είναι πολύ πιο συχνά το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, της υγρασίας, του πολύωρου παιχνιδιού στη θάλασσα -συνθήκες που ενθαρρύνουν την εμφάνισή τους και ιδιαίτερα της εξωτερικής ωτίτιδας- μας απασχολούν όλο το χρόνο. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι μια φλεγμονή του δέρματος και του υποδορίου του έξω ακουστικού πόρου, που πολλές φορές περιγράφεται ως «το αυτί του κολυμβητή» (swimmers ear). Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω, τα οποία κάνουν πολλές βουτιές και κολυμπούν με τη μάσκα και το κεφάλι συνεχώς μέσα στο νερό», επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Οικονομίδης Διευθυντής Παιδό - Ωτορινολαρυγγολόγος στο Metropolitan Hospital.

Πού οφείλεται η εξωτερική ωτίτιδα;

Η εξωτερική ωτίτιδα προκαλείται από πολλούς τύπους μικροβίων, γιατί το ερεθισμένο αυτί από την υγρασία είναι επιρρεπές σε βακτήρια ή μύκητες. Κυρίως όταν είμαστε με το κεφάλι συνεχώς μέσα στο νερό, ο έξω ακουστικός πόρος των αυτιών υφίσταται σημαντικές μεταβολές, με την επιδερμίδα που αποτελείται από μια κεράτινη στοιβάδα να υγραίνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.