Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ


Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, επίδομα ενοικίου, ΚΕΑ, προνοιακά επιδόματα, επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, στεγαστικής συνδρομής και ομογενών λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.
Ειδικότερα ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει στις 25 Οκτωβρίου μια σειρά από επιδόματα και παροχές.
Αναλυτικά:
- καταβάλλονται τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Οκτωβρίου
- καταβάλλεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
- καταβάλλονται οι συντάξεις και τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων μηνός Νοεμβρίου
- τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 θα καταβληθούν για τον μήνα Οκτώβριο.
- καταβάλλεται το Επίδομα ενοικίου στέγασης μηνός Οκτωβρίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 30 Σεπτεμβρίου και αυτή έχει εγκριθεί.

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» πράξεις αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Άρτα, Ιωάννινα, Πρέβεζα


Με τρεις πράξεις που υπερβαίνουν τις 950.000 ευρώ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» στηρίζει το δίκτυο δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια μας. Οι πράξεις εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Δύο έχουν φορέα υλοποίησης το ΚΕΘΕΑ και η τρίτη τον ΟΚΑΝΑ.
Αναλυτικά:
Δράσεις ΚΕΘΕΑ σε Άρτα- Ιωάννινα
Στην Άρτα το ΚΕΘΕΑ θα λειτουργήσει «Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ηπείρου», με προϋπολογισμό 218.460 ευρώ.  Μέσω του Κέντρου θα παρέχονται υπηρεσίες   πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους και η παραπομπή τους σε εξειδικευμένες δομές εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφικτό. Το Πολυδύναμο Κέντρο προσφέρει αξιολόγηση – εκτίμηση αναγκών, συμβουλευτική/ κινητοποίηση, βραχεία παρέμβαση, συνεργασίες και παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Στα Ιωάννινα θα υλοποιηθεί «Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Ηπείρου» με  προϋπολογισμό 223.500 ευρώ.
Στο πλαίσιο της πράξης, προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (νομικός, οικονομολόγος, κ.ά.) που θα παρέχει στους εξυπηρετούμενους από τα θεραπευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο:
1) Νομική υποστήριξη
2) Υποστήριξη σε θέματα που αφορούν στην οικονομική δραστηριότητα.
3) Δράση για την ανάπτυξη προεπαγγελματικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων
Πολυδύναμο Κέντρο του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα
Η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ γίνεται για τη δημιουργία «Δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων» με συνολικό προϋπολογισμό 512.919 ευρώ.   Με την πράξη προβλέπεται η δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου στην Πρέβεζα για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων υπηρεσιών πρόληψης (σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης της Περιφέρειας).
Τα συγκεκριμένα προγράμματα στοχεύουν στην έγκαιρη εφαρμογή ουσιαστικών και στοχοθετημένων μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, στην παροχή προσβάσιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και στην προώθηση υγιών μορφών ψυχαγωγίας και διασκέδασης μακριά από καταχρήσεις και εξαρτήσεις

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ζαππείου Μεγάρου


«Το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή του στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Ζάππειου Μεγάρου και δηλώνει πως βρίσκεται αλληλέγγυο στο πλευρό της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Το Ζάππειο Μέγαρο, όπως όλα τα εθνικά κληροδοτήματα,  κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων και αποτελεί μνημείο αλτρουισμού. Είναι στοιχείο της κληρονομιάς μας και ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Οποιαδήποτε πράξη ιδιωτικοποίησής του αλλάζει τον εθνικό του χαρακτήρα και ενέχει τον κίνδυνο αλλοίωσης του σκοπού του.
Οι απανταχού Ηπειρώτες αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το μεγαλείο ψυχής των Εθνικών μας Ευεργετών που η μοναδική τους προσφορά παρέμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.
Οι Νόμοι και οι διατάξεις των μνημονιακών χρόνων δεν έχουν θέση στον εθνικό μας πλούτο και στους θησαυρούς που άφησαν κληρονομιά και παρακαταθήκη οι Ηπειρώτες Ευεργέτες.
Το Ζάππειο Μέγαρο ανήκει στον ελληνικό λαό που τιμά τους Ευεργέτες του!
Ο Δήμος Πωγωνίου θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία στο Γενικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έντονη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Βλάχων, για την ιδιωτικοποίηση του Ζαππείου


Την έντονη διαμαρτυρία της για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και αλλαγής χρήσης του Ζαππείου εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Η Ομοσπονδία ζητά να μην επέλθει καμία αλλαγή ούτε στην χρήση, ούτε στο ιδιοκτησιακό του Ζαππείου που αποτελεί κόσμημα της Αθήνας.
«Οι  Βλάχοι  οι  οποίοι  ταξίδευαν  σε  όλη  την  Ευρώπη  προεπαναστατικά  μπολιάστηκαν  πολύ  γρήγορα  από  τις  ιδέες  του  Ευρωπαϊκού  Διαφωτισμού,  συμμετείχαν  στην  Φιλική  Εταιρεία  και  στον  απελευθερωτικό  αγώνα  και  η  αγάπη  για  την  Πατρίδα  τους,  την   Ελλάδα  μας,  τους  έκανε  να  δώσουν  τις  περιουσίες  τους  για  την  ανάπτυξή  της.
Έτσι  έγιναν  Εθνικοί  Ευεργέτες  με  τομείς  προτεραιότητας  την  Παιδεία,  το  Εμπόριο  και  το  μεγάλωμα  της  Ελλάδας  με την  απελευθέρωση  και  των  υπόδουλων  ακόμη  εδαφών.
Εκείνο  όμως  που  φρόντισαν  περισσότερο  ήταν  ο  εξωραϊσμός  της  καινούργιας  Πρωτεύουσας  που  ήταν  η  Αθήνα,  ένα  χωριό  μέχρι  τότε  που  επιλέχθηκε   για  να  είναι  η  πρωτεύουσα  του  νεοϊδρυόμενου  Κράτους  κι  αυτό  χάριν  της  φήμης  της  Αρχαίας  Αθήνας.
Ο  Αβέρωφ,  ο  Σίνας,  ο  Ζάππας,  ο  Αρσάκης, ο  Σταύρου  κ.ά.  ζούσαν  εκτός  Ελλάδος,  στις  πρωτεύουσες  της  Ευρώπης  και  έδωσαν  τις  περιουσίες  τους  για  τον  εξωραϊσμό  της  Αθήνας  με  μεγαλοπρεπή  κτίρια,  με  ευαγή  Ιδρύματα  και  είναι  γνωστό  ότι  αν  δεν  ήταν  οι  Ζάππας  και  Αβέρωφ-Τοσίτσας  οι  Ολυμπιακοί  Αγώνες  δεν  θα  είχαν  αναβιώσει  στην  κοιτίδα  τους  την  Ελλάδα.
Ότι  όμορφο  νεοκλασικό  κτίριο  υπάρχει  ακόμα  στην  Αθήνα  και  δεν  το  έχουν  καταστρέψει  οι  αγνώμονες  νεοέλληνες,  έχει  την  σφραγίδα  της  Ευεργεσίας  των  Βλάχων  Ηπειρωτών!  Ήθελαν  την  πρωτεύουσά  τους  λαμπρή  όπως  άξιζε  στην  αρχαία  κληρονομιά  μας!
Ζητούμε  λοιπόν  από  όλους  εκείνους  που  προσπαθούν  να  σφετεριστούν  την  Διαθήκη  του  Βλαχόφωνου  Ηπειρώτη  Ευαγγέλη  Ζάππα  κυρίως  και  να   αλλάξουν  την  χρήση  και  την  μορφή   του  Ζαππείου  και  του  Καλλιμάρμαρου  επίσης,  να  σεβαστούν  την  μνήμη  και  την  προσφορά  των  άδολων  πατριωτών  όπως ήταν  ο  Ζάππας,   ο  Αβέρωφ κ.α.
Διαμαρτυρόμαστε  για  τις  προσπάθειες  που  γίνονται  για  ιδιωτικοποίηση   και  αλλαγή  χρήσης   και  ζητούμε   να  μην  επέλθει  καμία  αλλαγή   ούτε  στην  χρήση  ούτε  στο  ιδιοκτησιακό του   Ζαππείου  Μεγάρου, στο   λαμπρό  αυτό   κόσμημα  της  Αθήνας»!

Επιτυχημένη η ενημερωτική εκδήλωση για τους πολίτες των Ιωαννίνων από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία


ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ» στα Ιωάννινα, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου.
Ήταν μια ακόμα πρωτοβουλία της ΕΚΕ για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα και την πρόληψη υγείας.
To πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν:
Προεδρείο: Ιωάννης Κανακάκης, Αντιπρόεδρος ΕΚΕ, Διευθυντής Καρδιολογίας
Στέφανος Φούσας, τέως Πρόεδρος ΕΚΕ, Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας
Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας.
Ομιλητές:
Εμπειρία από ασθενείς - η ιατρική άποψη: Ιωάννης Γουδέβενος-Χριστίνα Χρυσοχόου.
Η αξία της Μεσογειακής διατροφής: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Πώς να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά σας: Γρηγόρης Ρίσβας.
Άσκηση και υγιεινή ζωή: Πώς μπορούμε να τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας: Έφη Άλπου.
Η δύναμη της θέλησης: Αντώνης Γ. Τσαπατάκης.
Πώς μπορούμε να διακόψουμε το κάπνισμα: Πέτρος Σκαπινάκης.
Οι ομιλητές περιέγραψαν με εύληπτο τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν από την πρόληψη υγείας.
Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Ζέτα Δούκα και χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Καθηγητής Παθολογίας κ. Μωυσής Ελισάφ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ.


Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ. συγκαλείται το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου και της Π.Ε. Ιωαννίνων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα:  «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (Πλημμύρες – Κατολισθήσεις – Χιονοπτώσεις) ενόψει της χειμερινής περιόδου, έτους 2019-2020».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν οι μεν δύο μη νομιμοποιητικά ταξιδιωτικά έγγραφα και ο ένας πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Η καταστροφή της Πογδόριανης (Παρακάλαμος) από τους Τούρκους (Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 1912)

Στις 5 Οκτωβρίου 1912 άρχισαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι που κράτησαν δέκα μήνες, με σκοπό την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό. Τα αντάρτικα σώματα που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και ήταν σε συνεννόηση με την Ηπειρωτική Εταιρεία δυνάμωσαν τη δράση τους και συγκροτήθηκαν και άλλα. Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα σώματα: του Μέμου στο βόρειο τμήμα του Κασιδιάρη από την ανατολική του πλευρά, των Λεοντόπουλου και Έξαρχου στη δυτική πλευρά του Κασιδιάρη, του Φουρτούνα στην περιοχή της Βάλτιστας (Χαραυγή) και Καστάνιανης, των Λιόλιου, Κολοβού και Πάντου στην ανατολική πλευρά της Μουργκάνας. Σκοπός των αντάρτικων ομάδων ήταν να απασχολούν τον τουρκικό στρατό στα μετόπισθεν για να διευκολύνουν τον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου για την απελευθέρωση της Ηπείρου. 
Στις 7 Οκτωβρίου 1912 ο καπετάν Κρομμύδας (συνωμοτικό ψευδώνυμο του δασκάλου Σπύρου Μήτση από την Ιερομνήμη) με την ομάδα του, που αποτελείτο από 40 ένοπλους άνδρες, έκαψε το κοτσέκι (αποθήκη αγροτικών προϊόντων που συνέλεγαν ως φόρους οι Οθωμανοί) και το καρακόλι (αστυνομικό σταθμό) της Πογδόριανης και άλλα 15 κοτσέκια της περιοχής. Η Πογδόριανη εκείνη την εποχή ήταν τσιφλίκι του Αχμέτ Εγιούπ Πασά και περιελάμβανε τις σημερινές κοινότητες Παρακαλάμου, Ρεπετίστας, Μαυρονόρους και Αρετής, που όλες μαζί είχαν έκταση 37 χιλιάδων στρεμμάτων. Γι’ αυτό και το κοτσέκι της Πογδόριανης ως το πιο μεγάλο της περιοχής είχε δίπλα του και καρακόλι, ήταν ο κυριότερος στόχος του Κρομμύδα. Μαζί με τα κτίρια του κοτσεκιού κάηκαν και όλα τα αγροτικά προϊόντα που ήταν μέσα σ’ αυτό: σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια, όσπρια, καρύδια κ.α. Ότι απέμεινε άκαγο ή μισοκαμένο το πήραν οι κάτοικοι του χωριού. 
Ο Σούμπασης (αντιπρόσωπος του οθωμανικού Δημοσίου ή των τσιφλικάδων) Ιμπραήμ εφέντης και οι άλλοι Τούρκοι, φύλακες, φρουροί και υπάλληλοι του κοτσεκιού, είχαν πάει στα Γιάννινα μαζί με τους αστυνομικούς του καρακολιού. 
Η πιθανότερη αιτία της απουσίας τους ήταν να είχαν πάρει διαταγή από τον Εσάτ Πασά των Ιωαννίνων να συγκεντρωθούν στην πόλη λόγω των πολεμικών γεγονότων. Είχε μείνει μόνο ένας Αλβανός φύλακας, ο Ιμπραήμ Γκέγκα, τον οποίο έπιασαν οι αντάρτες και τον σκότωσαν απέναντι από τη «Βρύση του Καπετάνιου» κοντά στον «Σκυλοθάφτη». Πριν τον σκοτώσουν του έδωσαν την ευκαιρία να σωθεί. Του είπαν να φύγει αλλά αυτός δεν έφευγε, ήθελε να μείνει στη θέση του σαν πιστό σκυλί. Όταν τα παλληκάρια του Κρομμύδα κατέβηκαν στα «Καλύβια» Πογδόριανης (το σημερινό Κάτω Παρακάλαμο), για να κάψουν το κοτσέκι και το καρακόλι που ήταν εκεί, ο ίδιος ο Κρομμύδας παρέμεινε στο «Χωριό» (το σημερινό Άνω Παρακάλαμο), στο πλουσιόσπιτο του Καστάνη, όπου είχαν βάλει στο φούρνο να ψηθεί μια παχιά στείρα γίδα, για να φάνε αυτός και οι άνδρες του. Μετά το κάψιμο του κοτσεκιού και του καρακολιού της Πογδόριανης και των άλλων χωριών, έφτασε στον Κασιδιάρη από την Αθήνα ο Κωνσταντίνος Αθ. Μέμος, Μοσιορίτης (Σιταριώτης) μαζί με τους Πογδοριανίτες Μιχαήλ Γ. Ντότη, Αριστείδη Π. Τζιούμα, Αναστάσιο Γρ. Ιωάννου και ίσως και 2-3 άλλους. Ήρθαν αρματωμένοι με όπλα μάλιγχερ που δεν τα ήξεραν οι ντόπιοι, οι οποίοι γνώριζαν μέχρι τότε τους γκράδες με τα φυσεκλίκια. Όπως είπαν ήταν σταλμένοι από την Ηπειρωτική Εταιρεία και ήρθαν μέσω των βουνών της Πίνδου και έκαναν αρκετές μέρες να φτάσουν στον Κασιδιάρη. 
Στη μικρή ομάδα του Μέμου που ήρθε από την Αθήνα προσχώρησαν κι άλλοι και η ομάδα αποτελέσθηκε συνολικά από 25 – 30 άνδρες. Από αυτούς είναι γνωστοί οι εξής Πογδοριανίτες όπως θυμούνται οι παλιότεροι: Κοσμάς Πρ. Γκιολέκας, Αναστάσιος Γρ. Ιωάννου, Παναγιώτης Μητρούσης, Βασίλειος Κ. Μήτσης (γνωστός με το ψευδώνυμο Μπάμπας, Βασιλ-Μπάμπας), Αθανάσιος Β. Μπαλάσκας, Χρήστος Γ. Μπίλας, Χρήστος Δ. Νάσης (γνωστός και με το επίθετο Φετάνης), Μιχαήλ Γ. Ντότης, Γεώργιος Παλούκας, Αριστείδης Π. Τζιούμας, Γεώργιος Χρ. Τζιούμας, Βασίλειος Π. Τσιάνος και Βασίλειος Ψώμης. Στην ομάδα του Μέμου είχαν προσκολληθεί αντάρτες και από άλλα γειτονικά χωριά. 

Η μουσικοθεατρική παράσταση το «Μουζικουέντο» το Σάββατο 19 Οκτώβρη στις 21:15 και Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 12:00 στο Θέατρο Actina


Το Μουζικουέντο φαίνεται πια πως έχει κατακτήσει τις καρδιές των θεατών, μικρών καθώς και μεγάλων
και ανανεώνει το ραντεβού μαζί τους και αυτό το Σαββατοκύριακο στο Θέατρο Actina!!!
Σάββατο 19 Οκτώβρη στις 21:15’ και Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 12:00’ το μεσημέρι.
Πρόκειται για το “Μουζικουέντο” της Χάρις Μέγα, μια μουσικοθεατρική παράσταση για μεγάλους και
μικρούς.
Το κοινό θα απολαύσει μία ευρηματική παράσταση με φαντασία, απίστευτο ρυθμό, αρκετές δόσεις
χιούμορ, καθαρές ερμηνείες που βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας, με δυνατά νοήματα που
κατορθώνει να επιτελεί ένα δύσκολο ρόλο, εξίσου καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό. Το έργο μας μεταφέρει
αρκετά μηνύματα όπως την σημασία της συγχώρεσης, την δύναμη της τόλμης, την δικαιοσύνη, την
υπεράσπιση του αδυνάτου, την οικολογική συνείδηση. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ζωντανή
μουσική επί σκηνής και η διαδραστικότητα με το κοινό. Τρεις μουσικοί- ηθοποιοί με υπέροχα κοστούμια
που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν 1 ώρα ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους και μας παίρνουν μαζί
τους στην ιστορία τους. Μία μοναδική παράσταση που υπόσχεται να ξετρελάνει τα παιδιά και να
μαγέψει τους μεγάλους.
Συντελεστές της 1ης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής του Θεάτρου Actina
Έργο: Μουζικουέντο
Συγγραφέας: Χάρις Μέγα
Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά
Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Μουσική πρωτότυπη: Χάρις Μέγα
Κοστούμια: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Σκηνικά: Αθηνά Τσικνιά
Ειδική κατασκευή παπουτσιών νάνου: Φόνη Βραζέλη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Φλωράκη
Αφίσα: Γιάννης Ταγματάρχης
Παίζουν οι μουσικοί-ηθοποιοί: Ειρήνη Δόβα
Μαριαλένα Ευαγγελάκη
Χάρις Μέγα
Λίγα λόγια για το έργο:
Ζούσε κάπου, κάποτε ένας γεωργός φτωχός, μα τυχερός και τολμηρός που είδε τη ζωή του ν’ αλλάζει
διαπαντός όταν πήρε την μεγάλη απόφαση να επισκεφτεί τα ξακουστά τσακίδια. Το ταξίδι του ήταν
μακρύ κι ο δρόμος σκοτεινός μα να’ σου μπροστά του ένας περίεργος βοσκός και ένας σκύλος φοβερός
και τρομερός. Η ανάγκη του όμως τον οδήγησε μέχρι την καλύβα του τρομερού Μάγου Τσακίδα όπου οι
εκπλήξεις ερχόταν η μια μετά την άλλη. Η μεγάλη του και αθώα καρδιά τον έσωσαν μετά από έναν
σκληρό γύρο από γρίφους, αλλά η μοίρα της άσπλαχνης αδερφής κρεμόταν από τα χέρια του.
Στο χωριό του γεωργού τις αποφάσεις έπαιρναν ο πρόεδρος κι ο παπάς. Ανακοίνωσαν λοιπόν ότι ο
μεγαλύτερος πλάτανος του στο κέντρο του χωριού έπρεπε να κοπεί. Έτσι είπαν κι έτσι έγινε. Κόψανε
τον γεροπλάτανο και πάνω στις ρίζες του χτίσανε ένα υπερπολυτελές πανδοχείο. Ένα βράδυ όμως από
τα θεμέλια του πανδοχείου περίεργες φωνές άρχισαν να ακούγονται και τα μυστικά όλων απλώνονταν
σε όλο το χωριό. Όταν έπειτα βάλανε και κάψανε τα ξύλα από τον γεροπλάτανο οι φωνές θέριεψαν και η
ανησυχία φώλιασε σε όλων τις σκέψεις.
Τιμωρήθηκε άραγε η άσπλαχνη αδερφή του γεωργού; Παίξανε ξανά τα παιδιά του χωριού γύρω από
τον γεροπλάτανο κρυφτό;
Πληροφορίες:
Σάββατο 19/10 στις 21:15 & Κυριακή 20/10 στις 12:00 το μεσημέρι.
Διάρκεια:60'
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€, παιδιά 5€, φοιτητές, άνεργοι 7€.
Τηλ. Ταμείου: 6974865401
Facebook: Θέατρο Actina
Instagram: theatroactina

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, ώρα 15.00


Tη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019,  και ώρα 15.00  συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:  
1. Επικύρωση πρακτικών–αποφάσεων  12ης/25-9-2019 (έκτακτης) και 13ης/ 3-10-2019 τακτικής συνεδρίασης Π.Σ.
2. Εκλογή Εκπροσώπων  Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε.
3. Έγκριση  6ης τροποποίησης προϋπολογισμού  Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2019
(εισήγηση η Δ/νση Οικονομικού)
4. Έγκριση μεταφοράς των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων σε τραπεζικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και την μεταφορά από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης σε μερίδες στο κοινό κεφάλαιο της παρ. του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 και - Εξουσιοδότηση Περιφερειάρχη για τον ορισμό αρμοδίων υπαλλήλων για την κίνηση - διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών της Περιφέρειας Ηπείρου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
(εισήγηση η Δ/νση Οικονομικού)
5. Πρόσληψη τριών (3) εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ για την τριετή υποστήριξη λειτουργίας Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής που εντάχθηκε στην Πράξη «Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής Ηπείρου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS): 5033060 και Κωδικός Πρόσκλησης: 69/2018 Α/Α ΟΠΣ: 3278 του Ε.Π. Ηπείρου
(εισήγηση η Δ/νση Διοίκησης)
 6.  Ορισμός επιτροπής άρθρ. 13 του Π.Δ. 242/7-8-1996 «Καθορισμός προϋποθέσεων, τρόπου και διαδικασίας για την εκμίσθωση, τη δωρεά, την παραχώρηση της χρήσης, την εκποίηση, τη μίσθωση και την αγορά ακινήτων και κινητών πραγμάτων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων».
 (εισήγηση η Δ/νση Οικονομικού)
7. Έγκριση 1ης τροποποίησης του προγράμματος Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕ Άρτας 2019
(ο Αντιπεριφερειάχης Π.Ε. Άρτας)
8. Σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Ηπείρου
(εισήγηση: ο Πρόεδρος του Π.Σ.)
9. Σχετικά με το αίτημα του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου,  περί έκδοσης ψηφίσματος για το αυτοδιοίκητο, μετά την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 145/30-9-2019

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα που δεν πρέπει να πιστεύουμε


Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου και στο προσκήνιο έρχεται η οστεοαρθρίτιδα, η πιο συχνή μορφή της νόσου και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στη μέση και τρίτη ηλικία.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2016 έπασχε από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο το 3,8% του πληθυσμού (ή 265 εκατομμύρια άνθρωποι), ενώ σχεδόν το 1% είχαν οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο (πάνω από 68 εκατομμύρια άνθρωποι). Από τους ασθενείς αυτούς, περισσότεροι από ένας στους έξι έχουν μέτρια έως σοβαρή αναπηρία εξαιτίας της νόσου.
Παρότι όμως η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν διάφορες δοξασίες γι' αυτήν. Ο Δρ. Φώτης Τσούκας, ορθοπεδικός χειρουργός εξειδικευμένος στην ρομποτική και αρθροσκοπική χειρουργική, ξεδιαλύνει μερικούς από τους κυριότερους μύθους.
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί φυσιολογική συνέπεια του γήρατος.
Η αλήθεια: Οι πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η νόσος είναι αναπόφευκτη, ούτε ότι την εκδηλώνουν μόνο οι ηλικιωμένοι. Στην πραγματικότητα, οι τραυματισμοί, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό και οι αδύναμοι μύες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της, ακόμα και σε νεότερες ηλικίες απ' ό,τι θα περίμενε κανείς (και σε 20άρηδες ή 30άρηδες νέους). Αντιθέτως, η συστηματική άσκηση και το υγιές σωματικό βάρος μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσής της.
Η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι σοβαρό πρόβλημα.