Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΕΟΔΥ: Ογδόντα έξι θάνατοι σήμερα, 6.602 νέα κρούσματα

 


14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα έξι θάνατοι σήμερα  6.602  νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.602, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 914.824 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.674 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.779 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.487 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 483 (ημερήσια μεταβολή -5.48%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πάνω από 53 κιλά ακατέργαστης κάνναβης κατασχέθηκαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Συνελήφθη ημεδαπός που τα μετέφερε με αυτοκίνητο

 

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προχώρησαν σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην κατάσχεση περισσότερων από -53- κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας και συνέλαβαν ημεδαπό οδηγό αυτοκινήτου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.

Πιο αναλυτικά, κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μεγάλοι σάκοι, που περιείχαν συνολικά (9) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -53- κιλών και -724- γραμμαρίων.

Το αυτοκίνητο, το οποίο ο κατηγορούμενος είχε μισθώσει από εταιρεία εκμισθώσεως οχημάτων, κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Το Εκθετήριο Οίνου στη Ζίτσα φωτίστηκε πορτοκαλί για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

 


Με πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα της ζωής και της ελπίδας, φωταγωγήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου, το δημοτικό κτίριο- Εκθετήριο Οίνου στην Κοινότητα Ζίτσας,  με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι: «Βάφουμε τον Κόσμο  Πορτοκαλί. Τερματίζουμε τη Βία κατά των Γυναικών ΤΩΡΑ.»

Ο Δήμος Ζίτσας, συμπορευόμενος με την παγκόσμια εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2021 συμμετείχε στη δράση που στόχο έχει την ενίσχυση της επίγνωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, αλλά και την κινητοποίηση των γυναικών θυμάτων βίας και τρίτων προσώπων σχετικά με την άμεση καταγγελία περιστατικών βίας.

Συνελήφθη διωκόμενος αλλοδαπός στην Άρτα

 


Συνελήφθη χθες (25-11-2021) το πρωί σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας αλλοδαπός, διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Ρεθύμνου για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και απείθειας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αθλητικό Τριήμερο στην ΕΡΤ3 – 26, 27, 28 Νοεμβρίου 2021


Αθλητικό Τριήμερο στην ΕΡΤ3 26, 27, 28 Νοεμβρίου 2021


Με Volley League Ανδρών ξεκινά το αθλητικό τριήμερο της ΕΡΤ3, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και συνεχίζει με Handball Premier και Super League Σαββατοκύριακο 27 & 28 Νοεμβρίου.

Παρασκευή 26/11, 19:15 Volley League ανδρών: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός Στην 5η «στροφή» της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός (4/4 νίκες, 12-0 σετ) περνάει από την δύσκολη έδρα του ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, με δύο νίκες και δύο ήττες στις πρώτες αγωνιστικές.

Περιγραφή: Θόδωρος Χατζηπαντελής. Ρεπορτάζ: Γιάννης Βοϊτσίδης.

Σάββατο 27/11, 12:30 Handball Premier: Α.Ε.Σ.Χ. Πυλαίας – Ζαφειράκης Νάουσας Στο «Σπίτι του Χάντμπολ» των εγκαταστάσεων της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, η 4η της βαθμολογίας του Β’ ομίλου Α.Ε.Σ.Χ. Πυλαίας (2 νίκες-1 ισοπαλία-4 ήττες) αντιμετωπίζει τον έκτο Ζαφειράκη Νάουσας (1-2-4) για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Περιγραφή: Άκης Ιωακείμογλου.

Σάββατο 27/11, 14:45 Super League 2: Πανσερραϊκός – Απόλλων Λάρισας

Με στόχο την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα και τη βαθμολογική ανάκαμψη θα τεθούν αντιμέτωποι ο Πανσερραϊκός και ο Απόλλων Λάρισας στο Δημοτικό Γήπεδο των Σερρών, σε παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής του Α’ ομίλου.

Περιγραφή: Γιάννης Δέλκος. Ρεπορτάζ: Βασίλης Αναστασιάδης.

Παρατείνεται έως τις 13 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή


Παρατείνεται έως και τις 13 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε εκείνους από τους υπόλοιπους που επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη, ενώ μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές). Παράλληλα, δε, συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Εξάλλου, στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Είκοσι ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 68.406 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.875 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 309 παραβάσεις, ως ακολούθως:

·         165 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 163 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    44 στη Θεσσαλονίκη,

o    29 στη Θεσσαλία,

o    21 στην Ήπειρο,

o    17 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    14 στη Δυτική Ελλάδα,

o    13 στην Κεντρική Μακεδονία,

o      7 στην Πελοπόννησο,

o      6 στη Στερεά Ελλάδα,

o      4 στη Δυτική Μακεδονία,

o      4 στην Κρήτη,

o      4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

o      2 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 76.010 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 72.705 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.305 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.286 ομοειδείς παραβάσεις.

·         139 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κρήτη,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 2 παραβάσεις στους πελάτες,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων και 3 από άτομα σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό,

- 1 παράβαση σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 2 παραβάσεις στους πελάτες,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 5 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 20 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 5 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Αττική, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 24.074 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.696 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

10η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Π.Α.Σ. Κράψης 28-11-21/15:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ    

ΩΡΑ: 15:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009(15:00)

Α.Ο.ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (17:30) 

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:00)

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)

10η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Α.Ο. Αμπελόκηποι-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 28-11-21/15:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΓΗΠΕΔΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ               

ΩΡΑ: 15:00


Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ


Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, maison Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (15:00)

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (15:00)

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:00 

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:00)

Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (17:15)

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη

 


Τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, υποδέχθηκε την 25 Νοεμβρίου 2021, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Αντικείμενο της συνάντησης  ήταν οι αθλητικές υποδομές στην ευρύτερη  περιοχή και ειδικότερα η Προγραμματική Σύμβαση, που υπογράφτηκε στις 17 Νοεμβρίου, και οι προοπτικές άμεσης υλοποίησής του έργου: «Αποσυναρμολόγηση της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης υπό την ονομασία «αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – πρώην αίθουσα ξιφασκίας», από το χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, προς περαιτέρω μεταφορά και εγκατάστασή της στα Ιωάννινα προς λειτουργική χρήση».

Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον ευχαρίστησε θερμά για την ανταπόκριση του, τη στενή συνεργασία που έχουν τα δύο τελευταία χρόνια και εν γένει για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της Περιφέρειας για τη μεταφορά της αθλητικής εγκατάστασης στην Ήπειρο.

 Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους τα διαδικαστικά θέματα και άρχισε και τυπικά η αντίστροφή μέτρηση για τη μεταφορά της εγκατάστασης στα Ιωάννινα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου


Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας (ISO BOX), 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Συβότων, 10:00-14:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00.

Εμβοές: Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους

 


Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με εμβοές, ένα σύμπτωμα που επιβαρύνει τη συναισθηματική υγεία και την κοινωνική ευημερία τους. Στην Ευρώπη 3 στους 20 ανθρώπους ζουν ακούγοντας έναν θόρυβο που δεν προκαλείται από καμία πηγή του περιβάλλοντος.

Από τα ευρήματα μιας από τις πιο πρόσφατες μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 11.427 άτομα άνω των 18 ετών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, βρέθηκε ότι ο επιπολασμός οποιασδήποτε εμβοής ήταν 14,7% (14,0% στους άνδρες και 15,2% στις γυναίκες), κυμαινόμενος από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία. Σοβαρές εμβοές εντοπίστηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων (1,0% στους άνδρες και 1,4% στις γυναίκες), που κυμαίνονταν από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουμανία.



Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Regional Health-Europe, αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα το 16,1% έχει περιστασιακά εμβοές, με το 6% αυτών να τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές. Σχεδόν το 2% υποφέρει από σοβαρές εμβοές και σε μεγάλο ποσοστό δεν αναζητούν τρόπους βελτίωσης της κατάστασής τους.

Οι εμβοές ενίοτε είναι περιστασιακές και αποτέλεσμα μιας προσωρινής “θαμπάδας” της ακοής, εξαιτίας της έκθεσης σε ένα δυνατό θόρυβο (είτε λόγω έντασης είτε και λόγω διάρκειας).