Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στον Δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου

 


Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στον Δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας και του Γ΄ Νηπιαγωγείου, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου 2024.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, συνομίλησε μαζί τους και τους ευχήθηκε εν όψει των άγιων ημερών του Πάσχα.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Π.Α.Σ. Κάστρου 2-0

 


*Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος επικράτησε  στο γήπεδο Δελβινακίου, του Π.Α.Σ. Κάστρου με 2-0 για την 30η αγωνιστική της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής.  

Τα αποτελέσματα της 30ης αγωνιστικής της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 5-0

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ - Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ 5-3

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ  4-2

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 2-3

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ  2-0

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 1-7

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ 5-2

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ   5-4

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ 1-1

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ   2-0

Βαθμολογία  της ΙΕΚ Δέλτα της Β΄ ερασιτεχνικής

1.  Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 88

2.  Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 81

3.  Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 60

4.  Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 58

5.  Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 54 

6. Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑ 51   

7.  Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ  51

8.  Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ 52

9. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 40

10. Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 42

11. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 40

12. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 38

13. Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 38

14. ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ  36

15.  Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ  33

16.  Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ 31 

17.  ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ 28

18. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 26

19. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  10

20.  ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 4

Μέχρι πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

 


Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, το Δώρο θα είναι αυξημένο, καθώς η αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών από τα 780 ευρώ στα 830 ανεβάζει έως και 1/4 το Δώρο Πάσχα.

Προθεσμία έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου έχουν οι εργοδότες-επιχειρήσεις προκειμένου να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Ποινικές διώξεις για τον εργοδότη

Φυσικά ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από εκείνη την ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου

 


Συνολικά 1.208.661.888 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.799.517 δικαιούχους, από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

Από τον e-ΕΦΚΑ, από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, θα καταβληθούν 20.800.000 ευρώ σε 830 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 29 Απριλίου, θα καταβληθούν 1.133.660.888 ευρώ σε 1.738.201 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Μαΐου 2024.

Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 30 Απριλίου, θα καταβληθούν 5.800.000 ευρώ σε 15.500 δικαιούχους για την πληρωμή προκαταβολών συνταξιούχων (Ν. 4778/21) μηνός Μαΐου 2024.

Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 29 Απριλίου, θα καταβληθούν 346.000 ευρώ σε 445 δικαιούχους για την πληρωμή παροχών του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 30 Απριλίου, θα καταβληθούν 3.309.000 ευρώ σε 582 δικαιούχους για την πληρωμή αναδρομικών, λόγω αυξημένου επασφάλιστρου, σε συνταξιούχους ΝΠΔΔ, μέσω ΙΚΑ-ΗΔΙΚΑ.

Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 30 Απριλίου, θα καταβληθούν 7.900.000 ευρώ σε 5.000 δικαιούχους για την πληρωμή αναδρομικών ποσών συντάξεων από 1/1/2019.

Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 30 Απριλίου, θα καταβληθούν 596.000 ευρώ σε 542 δικαιούχους για την πληρωμή σε δικαιούχους κληρονόμους επιστροφών ποσών μειώσεων (ετών 2015 και 2016), μέσω πλατφόρμας.

Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 30 Απριλίου, θα καταβληθούν 1.550.000 ευρώ σε 1.157 δικαιούχους για την πληρωμή επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε δικαιούχους μη μισθωτούς, μέσω εκκαθαριστικής διαδικασίας της ΗΔΙΚΑ.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

10 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.

17 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

2 εκατ. ευρώ σε 200 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

5 εκατ. ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Γιάννινα: Σύλληψη δύο αλλοδαπών φυγόποινων

 


Στο πλαίσιο ελέγχων για τον εντοπισμό και σύλληψη διωκόμενων προσώπων, συνελήφθησαν στα Ιωάννινα κατά το τελευταίο 24ωρο δύο φυγόποινοι.

Ειδικότερα, συνελήφθη χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας, με ποινή φυλάκισης 4 μηνών και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Σε άλλη περίπτωση, σήμερα το πρωί, αστυνομικοί του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πωγωνίου εντόπισαν αλλοδαπό, που όπως προέκυψε, είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ζακύνθου σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών για υπόθεση απάτης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς-συνταξιούχους, ταχύτερες επιστροφές

 


Ξεκίνησε την Πέμπτη 25 Απριλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το έτος 2023, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους την Παρασκευή 26/7/2024.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, στις φετινές δηλώσεις έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω νέες λειτουργικότητες:

1. Αυτόματη υποβολή δήλωσης για 1,3 εκατ. φορολογουμένους

Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Πρέβεζα: Σύλληψη για ηχορύπανση

 


 Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας αλλοδαπός, προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος διασκέδασης στην Πρέβεζα, διότι διαπιστώθηκε να κάνει χρήσει μουσικής σε αυτό κατά τις ώρες της νυχτερινής ησυχίας.

Ρεπετίστα Πωγωνίου: Προγράμματα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου

 

Προγράμματα των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, του  Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας Πωγωνίου.

Αδελφότητα Βησσανιωτών Πωγωνίου «Η Αρετή»: Ευχές για το Πάσχα

 

Η Αδελφότητα Βησσανιωτών Πωγωνίου «Η Αρετή» 

εύχεται σε όλους τους συγχωριανούς και φίλους, 

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά.

Μαζαράκι Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι την Κυριακή του Πάσχα στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου διοργανώνει την Κυριακή του Πάσχα παραδοσιακό γλέντι στο Πνευματικό-Πολιτιστικό κέντρο Μαζαρακίου με την ορχήστρα του  Χρήστου Ζέκιου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου

 


Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, με εναλλαγή ανάμεσα σε διαστήματα ύφεσης που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση για τον ασθενή αλλά και υποτροπής που τον οδηγούν σε απογοήτευση, θεωρείται χρόνιος. 

Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται;

Στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η αίσθηση οξύτητας και καψίματος στο σώμα, ο διαξιφιστικός πόνος με μία σειρά σύντομων, οξέων «χτυπημάτων», το αίσθημα «πάγου», ο πόνος με αίσθημα «ηλεκτροσόκ» σαν να διαπερνά τον ασθενή ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το μυρμήγκιασμα.

 «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών σε όλη την Ελλάδα που υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν αποκλεισμό από καθημερινές δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, χωρίς να διατηρούν την ελπίδα για μία θεραπεία που θα τους δώσει τη λύση» αναφέρει ο κ. Νίκος Χαλιάσος

Νευροχειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Επιληψίας & Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο Metropolitan Hospital. και προσθέτει: «Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα αίτια του χρόνιου πόνου δεν είναι γνωστά, η πρόκληση για τον πάσχοντα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη».

Ποια είναι τα συνήθη αίτια;

Ο χρόνιος πόνος στη μέση συνήθως σχετίζεται με την ηλικία, αλλά μπορεί ακόμη να οφείλεται σε προηγούμενο τραυματισμό. Στα πιο συχνά αίτια περιλαμβάνονται επίσης η δισκίτιδα, η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, η σπονδυλική στένωση, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, όγκοι που έχουν σχηματιστεί στην περιοχή, πίεση που προέρχεται από το περιφερικό νεύρο, η διαβητική νευροπάθεια, η μεθερπητική νευραλγία, αλλά ακόμη και νευρολογικά νοσήματα. Ενώ στον αυχένα, οι συχνότερες αιτίες είναι η αυχενική σπονδυλοπάθεια αλλά και η εκφύλιση και η πρόπτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων που προέρχονται από την κακή στάση του σώματος κατά την εργασία, την ανάπαυση ή τον ύπνο.