Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε ολόκληρη την Ήπειρο

 


Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τους ορεινούς όγκους έκαναν τους ποταμούς να υπερχειλίσουν και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στους νομούς Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, καθώς σε πολλά σημεία έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, ενώ τα νερά, οι λάσπες και τα φερτά υλικά έχουν γεμίσει το οδόστρωμα.

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε λίμνες.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των Δήμων  έχουν κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους.

Έντονες είναι οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Περιοχές του Μετσόβου του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί το πρωί της Τετάρτης που αναμένεται αλλαγή του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και παγετό.

ΕΟΔΥ: Είκοσι ένας θάνατοι σήμερα, 842 νέα κρούσματα

 


13 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι ένας νέοι θάνατοι, 842 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153.226, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.874 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.407 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 200 (70.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πειραιάς: Συνελήφθη στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, ημεδαπός, για μεταφορά ναρκωτικών και κατοχή αρχαίων νομισμάτων

 


Κατασχέθηκαν ποσότητες κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης καθώς και -37- νομίσματα Κλασσικών – Ρωμαϊκών χρόνων

Συνελήφθη, χθες (25-01-2021) το μεσημέρι στο Λιμάνι του Πειραιά, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση που οργανώθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς και περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με άτομο που θα μετέφερε ναρκωτικά στην Κάλυμνο μέσω του Πειραιά, με σκοπό την περεταίρω διάθεσή τους, οργανώθηκε από την παραπάνω υπηρεσία αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά καθώς και με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος χθες το μεσημέρι στο Λιμάνι του Πειραιά να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Σε έρευνα στο όχημά του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

δύο συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα), συνολικού βάρους (206) γραμμαρίων,

συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (24) γραμμαρίων και

(37) αρχαία νομίσματα Κλασσικών – Ρωμαϊκών χρόνων.

Επιπλέον κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου καθώς και κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενήργησε την προανάκριση, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ τα κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για περεταίρω εξέταση, εκτίμηση και φύλαξη.

Απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου

 

Την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων αποφάσισε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου.

Έτσι, σύμφωνα με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19, ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κοροναϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων, η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών σε εξοχικές κατοικίες και καφετέρια που έγιναν στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

 

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

 

Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση διαρρήξεων – κλοπών εξοχικών κατοικιών καθώς και καταστήματος που έγιναν στην Πέρδικα Θεσπρωτίας.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενδελεχούς διερεύνησης των υποθέσεων και από την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ευρημάτων, διακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, κατά το χρονικό διάστημα από 09 έως 13-01-2021 στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, διέπραξε τις παρακάτω κλοπές:

·         διέρρηξε εξοχική κατοικία, απ’ όπου αφαίρεσε φορητό υπολογιστή, τηλεόραση, δύο φωτογραφικές μηχανές, ραπτομηχανή, παιχνιδομηχανή, χρυσό κόσμημα και είδη ένδυσης,

·         διέρρηξε εξοχική κατοικία, απ’ όπου αφαίρεσε ηλεκτρική κιθάρα, ηχοσύστημα με ηχεία, χορτοκοπτικό μηχάνημα, φωτογραφική μηχανή και είδη ένδυσης,

·         διέρρηξε εξοχική κατοικία, απ’ όπου αφαίρεσε τρόφιμα,

·         διέρρηξε κατάστημα (καφετέρια), απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό και φιάλη αλκοολούχου ποτού.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε σε ανεγειρόμενη οικοδομή στην παραπάνω περιοχή μέρος των κλοπιμαίων το οποίο αποδόθηκε στους παθόντες.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Εκτίμηση αθλητών μετά από λοίμωξη με COVID-19 για την επιστροφή τους στην άσκηση

 


Υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι οι θετικοί αθλητές στον Κορωνοϊό μπορεί να εμφανίζουν επίμονα και υποτροπιάζοντα συμπτώματα ακόμα και μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, όπως βήχας, ταχυκαρδίας και έντονη κόπωση.

        Για αθλητές που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και σημεία λοίμωξης, δεν χρειάζεται περαιτέρω καρδιακός έλεγχος

        Σε ασυμπτωματικούς ή ελαφρώς συμπτωματικούς αθλητές, oι πρόσφατες διεθνείς συστάσεις δείχνουν ότι καρδιαγγειακός έλεγχος πριν από την επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να μη είναι απαραίτητος.

        Αθλητές με ήπια έως μέτρια συμπτώματα λοίμωξης από COVID-19, συνιστάται ιατρική  εξέταση μετά από την πάροδο 7 ημερών ασυμπτωματικής πορείας. Η εκτίμηση πρέπει να βασιστεί στην παρουσία καρδιακού πόνου, δύσπνοιας, αισθήματος παλμών, ζάλης συγκοπής, ταχυκαρδίας, επιπρόσθετων ήχων, μείωση αναπνευστικού ψιθυρίσματος.  Επίσης ΗΚΓ και υπερηχοκαρδιογράφημα καθώς και η μέτρηση Hs-cTn συνιστώνται (τουλάχιστον 48 ώρες μετά από επίπονη άσκηση )πριν την επιστροφή στην άσκηση. Επί ύποπτων ευρημάτων πρέπει να ακολουθήσει MRI καρδιάς για τον αποκλεισμό μυοκαρδίτιδας. 

Συμπληρωματικές εξετάσεις είναι η 24-ωρη καταγραφή ΗΚΓ και η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης

        Σε αθλητές με εμμονή συμπτωμάτων COVID-19 που μπορεί να χρειαστούν πάνω από 14 ημέρες για να αναρρώσουν, συνιστάται η διενέργεια φυσικής εξέτασης, ΗΚΓ, MRI καρδίας (cMRI), και επί αρνητικών ευρημάτων στο Cmri καρδιοαναπνευστικής δοκιμασία κόπωσης και 24ωρης καταγραφής ΗΚΓ.

        Αθλητές που είχαν σοβαρά συμπτώματα COVID-19 με νοσηλεία, απαιτείται πλήρης έλεγχος που θα περιλαμβάνει ΗΚΓ, MRI καρδιάς, διενέργεια  καρδιοαναπνευστικής δοκιμασία κόπωσης και 24ωρης καταγραφής ΗΚΓ, καθώς και αναπνευστικές δοκιμασίες, όπως και μέτρηση βιοδεικτών φλεγμονής και CT θώρακος.

        Όσον αφορά τις μετρήσεις τροπονίνης πρέπει να πραγματοποιούνται σε όσους υπάρχει υποψία μυοκαρδίτιδας αλλά τουλάχιστον 48 ώρες μετά από άσκηση. Δεν συνιστάται μέτρηση σε όλους τους αθλητές καθώς δεν υπάρχουν καθορισμένα φυσιολογικά όρια.

Ωστόσο παρά την έλλειψη φυσιολογικών ορίων σε αθλητές , συνιστάται η μέτρηση της Hs-cTn, στην  εκτίμηση  προ της επιστροφής σε αθλητικές δραστηριότητες.

        Όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα αναμένεται ότι αθλητές με ήπια έως μέτρια συμπτώματα λοίμωξης από COVID-19,  αναρρώνουν πλήρως σε διάστημα έως 4 εβδομάδες.

        Επανεμφάνιση συμπτωμάτων παραγωγικού βήχα, θωρακικού πόνου, επιδεινούμενης δύσπνοιας, χρήζει ενδελεχούς επανελέγχου με α/α θώρακος, D-Dimer, μετρήσεις πνευμονικής λειτουργίας για αποκλεισμό πνευμονίας, πνευμονική εμβολής.

        Γενικότερα συνιστάται σε αθλητές που είχαν νοσηλευτεί για συμπτώματα COVID-19 να υποβληθούν σε επαναληπτική απεικόνιση, αναπνευστικές δοκιμασίες και καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης. Να λαμβάνεται πάντα υπόψιν ότι δύσπνοια μπορεί να οφείλεται σε άσθμα προκαλούμενο από την άσκηση αλλά και από πνευμονικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από τον ιό.

        Το υπερηχοκαρδιογράφημα είναι απαραίτητη εξέταση προ της επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες.

        Επιυποψίας μυοκαρδίτιδας καρδιακή MRI πρέπει να πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα, τουλάχιστον 10 μέρες μετά την λοίμωξη από Covid-19.

Επιπροσθέτως επειδή η συμμετοχή της ΔΚ είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19- και η εκτίμηση της μπορεί να είναι δύσκολη με την υπερηχοκαρδιογραφική απεικόνιση της , συνιστάται η χρήση της cMRI  για την εκτίμηση της ΔΚ επί αμφιβόλων αποτελεσμάτων

        Η δοκιμασία κόπωσης πρέπει να περιλαμβάνεται στην εκτίμηση του αθλητή προ της επιστροφής του στις αθλητικέςδραστηριότητες 3-6 μετά την λοίμωξη.

Σαράντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (67.527) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.603) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.640) παραβάσεις και (8) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.353) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

§  (523) στην Αττική,

§  (188) στη Θεσσαλονίκη,

§  (89) στην Κεντρική Μακεδονία,

§  (85) στη Στερεά Ελλάδα,

§  (84) στη Δυτική Ελλάδα,

§  (70) στη Θεσσαλία,

§  (68) στην Κρήτη,

§  (50) στην Πελοπόννησο,

§  (49) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

§  (49) στην Ήπειρο,

§  (32) στο Βόρειο Αιγαίο,

§  (27) στα Ιόνια Νησιά,

§  (26) στη Δυτική Μακεδονία και

§  (13) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (92.782) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (266) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (258) πρόστιμα 300 ευρώ και (8) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

§  (43) στην Αττική,

§  (31) στην Κεντρική Μακεδονία,

§  (29) στη Θεσσαλονίκη,

§  (23) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

§  (23) στα Ιόνια Νησιά,

§  (19) στη Στερεά Ελλάδα,

§  (18) στην Κρήτη,

§  (17) στη Θεσσαλία,

§  (14) στην Ήπειρο,

§  (13) στο Βόρειο Αιγαίο,

§  (12) στη Δυτική Ελλάδα,

§  (11) στην Πελοπόννησο,

§  (9) στο Νότιο Αιγαίο και

§  (4) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (31.142) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (29.649) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.493) των (150) ευρώ.

·         (21) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη αποθήκης, την οποία είχε μετατρέψει σε γυμναστήριο και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) αθλούμενους.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για άρνηση υποβολής σε προληπτικό έλεγχο rapid test κατά την είσοδό του στη χώρα.

Στην Ήπειρο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ μπαρ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) καταστήματα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Πελοπόννησο, 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κουρείο για μη τήρηση βιβλίου ραντεβού.

Στην Κρήτη, από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) καταστήματα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Θεσσαλονίκη, 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.053) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (928) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Δυτική Ελλάδα,

·         3.000 ευρώ σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης και

·         (6) συλλήψεις ατόμων για συμμετοχή σε ιδιωτική συνάθροιση σε οικία, με επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στον διοργανωτή και από 300 ευρώ στους (5) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

 


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία προβλέπει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο θα κυμαίνεται  από 80 έως 650 ευρώ.

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα καταβληθεί σε δύο φάσεις.

Έως τις 31 Ιανουαρίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές που έγιναν έως τις 21 Δεκεμβρίου του 2020.

Έως τις 31 Μαρτίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές έως 28 Φεβρουαρίου.

Το επίδομα θέρμανσης για φέτος δεν αφορά μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, φυσικό αέριο και πέλλετ και θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό, που κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος του επιδόματος για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών “O Γεννάδιος”: Τέλεση μνημόσυνου προς τιμή του μεγάλου διδασκάλου του Γένους Γεννάδιου, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου


Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δολιανών “O Γεννάδιος” θα  τελέσει μνημόσυνο προς τιμή του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους Γεννάδιου, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου το κυνήγι του αγριόχοιρου

 


Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.  Γ. Αμυρά, παρατείνεται η χρονική περίοδο θήρας του αγριόχοιρου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Με την εν λόγω απόφαση, τροποποιείται η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020 – 2021» (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/ 68735/1777/14-7-2020 Β’ 3053) και η σχετική εγγραφή του είδους στον πίνακα θηρευσίμων διαμορφώνεται ως εξής:

Το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι τεσσάρων (4) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο.

Κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/68735/1777/14-7-2020 (Β’ 3053) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προ των πυλών η αποχώρηση της Ισπανικής Repsol από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

 

 Που οφείλεται η αλλαγή σχεδίων


Η πλήρης απόσυρση της ισπανικής Repsol από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, δηλαδή και από τα τρία μπλοκ στα οποία συμμετέχει στις παραχωρησιούχες κοινοπραξίες, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες προ των πυλών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο αποχώρησης από τη χώρα μας εντάσσεται στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της στρατηγικής της εταιρείας στα δεδομένα που δημιούργησε η πετρελαϊκή κρίση και ο κορωνοϊός στις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά και των στόχων που έχει θέσει για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ενίσχυσης των επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά τις χώρες ανά την υφήλιο όπου έχει παρουσία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, περιοριζόμενη στα κοιτάσματα υψηλότερης αξίας. 

Έτσι, με δεδομένο ότι και οι τρεις παραχωρήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στα πρώτα στάδια μελέτης, με σημαντική επομένως αβεβαιότητα ως προς τις ποσότητες υδρογονανθράκων που περιέχουν, είναι από τις πρώτες στη λίστα των «οικοπέδων» για τα οποία εξετάζει η Repsol να αποχωρήσει.

Ετήσιο δερματολογικό check-up: Πότε είναι αναγκαίο;

 


Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ποτέ δεν έχουν σκεφτεί να εντάξουν το δερματολογικό έλεγχο στο ετήσιο check-up τους, ίσως πρέπει αυτή τη χρονιά να είναι ο νέος στόχος σας.

 Κι αυτό διότι ο προληπτικός έλεγχος αυτού του οργάνου που προστατεύει όλα τα υπόλοιπα μπορεί να σας γλιτώσει από μελλοντική ταλαιπωρία, άγχος και οικονομική αιμορραγία. 

Κυρίως, όμως, γιατί μπορεί να εντοπίσει βλάβες πολύ πριν γίνουν ορατές με γυμνό μάτι ή αντιληπτές μέσω της αυτοεξέτασης, και να επιτρέψει τη θεραπεία τους προτού η εξέλιξή τους μειώσει τις πιθανότητες ίασης.

«Ο πρωταρχικός σκοπός του ετήσιου δερματολογικού ελέγχου είναι η έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών και βλαβών που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε κακοήθειες. Σύμφωνα με στοιχεία, ο καρκίνος του δέρματος είναι από τους πιο συχνούς παγκοσμίως. Ωστόσο, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των ασθενών π.χ. με μελάνωμα είναι 99%, εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σε αρχικά στάδια. Γι’ αυτό οι συστηματικοί έλεγχοι του δέρματος μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές», τονίζει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Πότε, όμως, γίνεται η εξέταση; Πώς γίνεται; Ποιοι δεν πρέπει να την παραλείπουν ποτέ;