Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα

 


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και το προειδοποιητικό μήνυμα του 112, βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20-04-24) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Ο μηχανισμός του Δήμου Ιωαννιτών θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ενημέρωση για το φαινόμενο παρέχει η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.emy.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Εθελοντικός καθαρισμός του χωριού, ενόψει εορτασμού του Πάσχα

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» διοργανώνει εθελοντικό καθαρισμό του χωριού, ενόψει εορτασμού του Πάσχα.

30η αγωνιστική το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εκτός η Αναγέννηση (Α.Σ. Νεοκαισάρειας-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 20-04-24/17:30)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ  20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΩΡΑ: 17:30

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:30)     

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ   (17:30)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (17:30)

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:30)

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (17:30) 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (17:30)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (19:00)

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ   (17:30)

Ιωάννινα: Δράσεις ενημέρωσης για την οικιακή κομποστοποίηση

 


Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικιακή κομποστοποίηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν 3 δράσεις με περίπτερο ενημέρωσης (stand) όπου όσοι πολίτες επιθυμούν να προμηθευτούν οικιακό κομποστοποιητή θα υπογράφουν την σχετική υπεύθυνη δήλωση και θα ενημερώνονται για τις ώρες και ημέρες που μπορούν να περάσουν από το εργοτάξιο ώστε να παραλάβουν τον κομποστοποιητή.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και με στόχο την προσέλκυση τους στο περίπτερο, θα διανέμονται σακουλάκια με compost για χρήση σε φυτά κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις θα λάβουν χώρα ως εξής:

1.       Στην πλατεία Κατσικά το Σάββατο 20/04 και ώρα 10.00 -14.00 με στόχο να ενημερώσουμε μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

2.       Στην πλατεία Μαβίλη το Σάββατο 20/04 και ώρα 17.00 – 21.00 με στόχο να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες καθώς είναι ένα ιδιαίτερα πολυσύχναστο σημείο από κατοίκους όλων των περιοχών.

3.       Στην πλατεία Χατζή την Τρίτη 23/04 και ώρα 09.30-13.30 με στόχο να ενημερώσουμε μόνιμους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι θα επισκεφτούν την πλατεία λόγω λαϊκής αγοράς εκείνη την ημέρα.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

28η αγωνιστική το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Σ. Φλόγα Πετσαλίου-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 20-04-24/17:30)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 

ΩΡΑ: 17:30

Α.Σ.ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 

Το πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (17:00)

Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ (17:30)

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (17:30)

Κυριακή 21 Απριλίου 2024 

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (17:15)

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (17:30)

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (17:30)

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ (17:30)

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (17:30)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ (17:30)

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (17:30)

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα

 


Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ακάθιστος Ύμνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου, ώρα 18:30


Κυριακή (Μαρίας της Αιγύπτιας)  20 Απριλίου 2024

Θεία λειτουργία Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου, ώρα 7:30 π.μ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συγχαρητήρια για τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Αθλητισμού Χάρης Λαζάνης και τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, συγχαίρουν τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα για την κατάκτηση της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Γυναικών που υπό προϋποθέσεις θα της δώσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για το μπάσκετ της περιοχής μας, το οποίο τα τελευταία χρόνια σημειώνει συνεχώς βήματα προόδου, τόσο στις Εθνικές κατηγορίες, όσο και στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Θερμά συγχαρητήρια και στη Διοικούσα Επιτροπή του Γυναικείου ΠΑΣ, στο Προπονητικό επιτελείο και σε όλες τις αθλήτριες για την επιτυχία τους.

ΘΕΑΤΡΟ ACTINA: "Η Αγάπη είναι ένας Σκύλος από την Κόλαση" του Ανδρέας Ζαφείρη σε σκηνοθεσία Γιώργη Κοντοπόδη, την Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 21:00


 "Η Αγάπη είναι ένας Σκύλος από την Κόλαση"
του Ανδρέας Ζαφείρη σε σκηνοθεσία Γιώργη Κοντοπόδη

Η ζωή σου είναι η δική σου ζωή. Μην την αφήσεις να τσακιστεί σε μια φτηνή υποταγή. Να παραφυλάς. Υπάρχουν τρόποι να ξεφύγεις. Και κάπου υπάρχει και ένα φως. Μπορεί να μην είναι πολύ δυνατό αλλά διώχνει το σκοτάδι.

Η Θεατρική Ομάδα 2510 παρουσιάζει μία σκοτεινή ιστορία μυθοπλασίας εμπνευσμένη από το ποιητικό έργο του Charles Bukowski. Η επιτυχημένη  παράσταση "Η Αγάπη είναι ένας Σκύλος από την Κόλαση", σε κείμενο Ανδρέα Ζαφείρη και σκηνοθεσία Γιώργη Κοντοπόδη, έρχεται στο ΘΕΑΤΡΟ ACTINA  για 2 μοναδικές παραστάσεις την Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Απριλίου στις 21:00.

Ένα θεατρικό έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις άγνωστες πτυχές της ύπαρξής μας, τις μη οικίες και προβλέψιμες, που μας φέρνει αντιμέτωπους με παθογένειες της κοινωνίας, με κρίσιμα ερωτήματα του "βρώμικου" ρεαλισμού όλου του Μπουκοβσκικού σύμπαντος και, τέλος, της πιο σκληρής διαδρομής από την Καταδίκη της Αλλοτρίωσης, στην πιθανή Λύτρωση της Αγάπης και του Έρωτα.

 Ο Χένρυ (Χάνκ) Τσινάσκι, ένας αμφιλεγόμενα διάσημος ποιητής και συγγραφέας του περιθωρίου, και κατά γενική ομολογία το alter ego του Τσαρλς Μπουκόβσκι, δέχεται μία αναπάντεχη επίσκεψη από μία γυναίκα, τη Λίντια. Σκοπός της είναι να τον πείσει να διαβάσει κάποια από τα ποιήματα που έχει γράψει με αφορμή το θάνατο της κόρης της, μία στιγμή που στιγμάτισε τη ζωή της.

Το απόγευμα της Τρίτης 23 Απριλίου στα Γιάννινα η Ολυμπιακή Φλόγα

 


Ο δήμος Ιωαννιτών υποδέχεται την Τρίτη 23 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της από την αρχαία Ολυμπία με προορισμό το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν φέτος το καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η Φλόγα θα φτάσει στα Γιάννινα το απόγευμα της Τρίτης και ο πρώτος λαμπαδηδρόμος θα ξεκινήσει στις 18.50 από την Λ. Δωδώνης 115, ενώ ο τελευταίος θα καταλήξει στην πλατεία Μαβίλη στις 19.13.

Εκεί θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωση την οποία θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Jean-Luc Lavaud ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» και ο πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ποια προϊόντα περιλαμβάνουν το Καλάθι των Νονών και το Καλάθι του Πάσχα

 


Από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών», ενώ από τις 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 το «Καλάθι του Πάσχα». Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου είναι και το «Καλάθι της Σαρακοστής».

Αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης ενώ σημειώνεται ότι το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές. 

Πρωτοβουλίες όπως το “Καλάθι του Πάσχα” αυξάνουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων πώλησης τροφίμων προς όφελος των καταναλωτών.

Με το “Καλάθι των Νονών” βοηθάμε ουσιαστικά τους νονούς και τους γονείς να αγοράσουν ποιοτικά παιχνίδια σε προσιτές τιμές, ώστε να κάνουν χαρούμενα όλα τα παιδιά αυτές τις γιορτινές ημέρες. 

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η βοήθεια και η ανακούφιση όλων των συμπολιτών μας, ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων».

Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

   * Αρνί

   * Κατσίκι

   * Τσουρέκι

   * Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

Χαραυγή Πωγωνίου: Το πρόγραμμα Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου

 

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαραυγής Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ώρα 9:30

 


Σας καλούμε την 22-04-2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 9:30 στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Π.Η., Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, β΄ όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Α’ τρίμηνο έτους 2024 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Έγκριση του από 15-04-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την «Ανάθεση σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας της Περιφέρειας Ηπείρου», ματαίωση της άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας και έγκριση του σχεδίου της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς για την ανάθεση σύμβασης.

Έγκριση του από 16-04-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου – βασικού μελετητή, στο πλαίσιο κατασκευής του υποέργου «Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του» του έργου «SUB.1.40 Βελτίωση και Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας», προϋπολογισμού 1.633.000,00 € με ΦΠΑ, ενταγμένου με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5200301 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 19 Απριλίου

 


Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΠΓΝΙ, Εξωτερικά Ιατρεία, Στ. Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελευθερίου Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Μύθοι και αλήθειες για την επιπεφυκίτιδα

 


Η επιπεφυκίτιδα είναι μία από τις συχνότερες λοιμώξεις των ματιών, καθώς σε ετήσια βάση προσβάλλει σχεδόν ένα στα έξι άτομα του γενικού πληθυσμού. Παρότι όμως είναι τόσο συχνή, είναι πολλοί οι μύθοι που επικρατούν γι' αυτήν.

«Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της διαφανούς μεμβράνης που καλύπτει εξωτερικά τον σκληρό χιτώνα του ματιού (την μεγάλη λευκή επιφάνεια, που βλέπουμε στον βολβό του ματιού) και εσωτερικά το βλέφαρο», αναφέρει ο Xειρουργός Oφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Προκαλεί κοκκίνισμα και κνησμό (φαγούρα) στα μάτια. Ωστόσο δεν υπάρχει ένας τύπος, αλλά μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες, κάθε μία από τις οποίες χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση».

Ο δρ Κανελλόπουλος παραθέτει 8 συνηθισμένους μύθους για την επιπεφυκίτιδα και την αλήθεια γι' αυτούς.

Μύθος 1: Η επιπεφυκίτιδα προσβάλλει σπάνια τους ενήλικες

Η αλήθεια: Η επιπεφυκίτιδα προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών. Μάλιστα υπάρχουν κάποιες ηλικίες στις οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένο η συχνότητά της, όπως στα πολύ μικρά παιδιά (ηλικίες έως 4 ετών), καθώς και στους νεαρούς ενήλικες (η κορύφωση των κρουσμάτων στις νεαρές γυναίκες είναι τα 22 χρόνια και στους άνδρες τα 28 χρόνια).