Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Φωτίου Αθανάσιος: Ευχαριστώ τον Δήμαρχο κύριο Καψάλη για την εμπιστοσύνη ακόμη μία φορά στο πρόσωπό μου

 


Ημέρα καθορισμού αρμοδιοτήτων και ευθυνών των Αντιδημάρχων του Δήμου Πωγωνίου η σημερινή και με βρίσκει σε όχι άγνωστα μονοπάτια.

Καθαριότητα, Ανακύκλωση, Φωτισμός και Περιβάλλον είναι ευθύνες που τις (τρέχω) αρκετά χρόνια. Βέβαια παραφράζοντας την παροιμία "Δεν έχουν σημασία τα χρόνια και τα χρώματα της γάτας αρκεί να πιάνει ποντίκια" ως θετικό εκτιμώ τη συνέχεια μου στα καθήκοντα αυτά.

Αστειεύομαι, αλλά και συμβολικά αν το δει κανείς τα πράγματα στη ζωή μας πρέπει να είναι καθαρά, με πολύ φως και με αγάπη για το περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαι πάντα και με σύμμαχο την αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας ετών θα συνεχίσω με την ίδια διάθεση και περισσότερο ζήλο να ανταπεξέλθω. 

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο κύριο Καψάλη για την εμπιστοσύνη ακόμη μία φορά στο πρόσωπό μου.

Ευελπιστώ στις καλύτερες δυνατές συνεργασίες για το συμφέρον της περιοχής μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών μας. 

Καλή δύναμη σε όλους μας, στους συναδέλφους όλων των παρατάξεων, δεν περισσεύει κανένας, όλοι μαζί για το Πωγώνι μας!!!

Αγιασμός των υδάτων και κοπή πίτας στη Βροντισμένη Πωγωνίου

 

Πιστοί στα έθιμα τους, οι χωριανοί της Βροντισμένης συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων, για τον καθιερωμένο αγιασμό των Υδάτων στον ποταμό Καλαμά, ιερουργούντος του πατρός Ευαγγέλου Κίτσου. Ακολούθησε η κοπή πίτας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης, στην αγορά της οποίας συνεισέφερε λόγω της γιορτής της και η χωριανή μας Φωτεινή Χαρίση. 

Μετά τον απολογισμό του προηγούμενου έτους και την ανταλλαγή ευχών, η πίτα μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους και τυχερός του φλουριού ήταν… ο σύλλογος μας!

Στην κοπή ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, οι Αντιδημάρχοι Αθανάσιος Φωτίου και Αναστάσιος Γιούνης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σταύρος Βιρβίλης, καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σπυρίδων Υφαντής.

Δήμος Πωγωνίου: Ορισμός Αντιδημάρχων

 


Με την υπ’ αριθμ. 22/2024 απόφαση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι ως εξής:

1.      Κουκουλάρης Στυλιανός:  Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού -  Τεχνικών έργων -  Προμηθειών  - Πολεοδομίας - υπεύθυνος Δ.Ε. Πωγωνιανής.

2.      Σιούτης Μιχαήλ: Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Διοικητικών Υπηρεσιών – υπεύθυνος Δ.Ε. Καλπακίου.

3.      Γαλίτσης Νικόλαος: Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης – Εμπορίου – Διαχείρισης Αδέσποτων - υπεύθυνος Δ.Ε. Δελβινακίου.

4.      Γκέγκας Κωνσταντίνος: Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας – Διαχείρισης μηχανημάτων - υπεύθυνος Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου.

5.      Φωτίου Αθανάσιος: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης - Περιβάλλοντος &  Φωτισμού -  υπεύθυνος Δ.Ε. Άνω Καλαμά.

6.      Βίλλης Αριστοτέλης Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – Κοινωνικής Προστασίας

7.      Γιούνης Αναστάσιος (χωρίς αντιμισθία): Αντιδήμαρχος Παιδείας – Νεολαίας – Αθλητισμού – Πολιτισμού

8.      Κάκος Ευθύμιος (χωρίς αντιμισθία): Αντιδήμαρχος Καταργούμενων Ν.Π.Δ.Δ.

Επίσης ορίστηκαν τέσσερις (4) Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ως εξής:

1.      Μάνης Γεώργιος: Τουρισμού  και συνεπικουρία στον Αντιδήμαρχο Παιδείας – Νεολαίας – Αθλητισμού – Πολιτισμού. Επίσης αρμοδιότητες επιτροπών καταλληλότητας κι επιλογής οικοπέδου για ανέγερση διδακτηρίου, καταλληλότητας ακινήτων προγραμμάτων παιδικής προστασίας, καταλληλότητας κτιρίων και παροχής υπηρεσιών για άστεγους και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (έως 30.06.2024 – μετά καταργούνται).

2.      Δόνος Σταύρος: Αρμοδιότητες επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών, εκτίμησης αξίας ακινήτου, διενέργειας δημοπρασιών για μισθώσεις – εκμισθώσεις – εκποιήσεις - αγορές ακινήτων και συνεπικουρία με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των εσόδων και οφειλών προς το Δήμο.

3.      Ντάγκας Θεόδωρος: Αρμοδιότητες Επιτροπής Δημοτικού Συμβουλίου και συνεπικουρία με αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τις κατά τόπους αρμοδιότητες στην Δ.Ε. Καλπακίου.

4.      Βυζούκη Ελπινίκη: Αρμοδιότητες Επιτροπών Ισότητας, εξέτασης γλώσσας Ρομανί, παρακολούθησης προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων και Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Η θητεία είναι έως 31-12-2024

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, ώρα 12:00, στην Περιφέρεια

 


STOP ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΓΕΝΑΡΗ 12 πμ στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει νέα άδικα τείχη στο λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας.

Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας .Όταν ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών μας σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες», είναι πρόκληση κάποιοι να εισέρχονται σε πανεπιστήμια, τελικά, με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους.

Όταν οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια, δεν είναι υποκρισία να «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν;

Υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων

Όταν ήδη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, με 1/3 πτυχιούχους να ετερο-απασχολούνται και ¼ να είναι άνεργοι…

Οι νέες κατηγορίες αποφοίτων στο ίδιο επάγγελμα θα έχουν δεδομένες συνέπειες: πιο πολλοί άνεργοι, πιο πολλοί ετερο-απασχολούμενοι, πιο μεγάλη δυνατότητα για την εργοδοσία να «βρίσκει» τον «κατάλληλο» σε «συμφέρουσα τιμή».

Μας «απελευθερώνουν» από δικαιώματα

Τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» διαφόρων τομέων από το κράτος, τα ζούμε όταν πληρώνουμε διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του, που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Δήμος Κόνιτσας: Ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι

 


Επτά αντιδημάρχους κι έναν εντεταλμένο σύμβουλο όρισε με απόφασή του ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρος.

Αντιδήμαρχοι ορίστηκαν οι:

-Νικόλαος Καλτσούνης με ευθύνη το Γραφείο Τεχνικών Υπηρεσιών, της Πολεοδομίας και του Γραφείου Προγραμματισμού.

-Νικόλαος Στράτος με ευθύνη το Περιβάλλον, την Πολιτική Προστασία, το Γραφείο Καθαριότητας και Πρασίνου και την εποπτεία της ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης την αρμοδιότητα για την Δημοτική Ενότητα Κόνιτσας.

-Δημήτρης Κοτσάφτης με αρμοδιότητα τις Διοικητικές Υπηρεσίες, το Γραφείο Οικονομικών και το Γραφείο Αδειοδοτήσεων.

-Απόστολος Τσιούτσος με αρμοδιότητα την κοινωνική προστασία και την παιδεία, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νέα Γενιά. Επίσης του ανατίθεται η αρμοδιότητα για τη Δημοτική Ενότητα Μαστοροχωρίων.

-Ιωάννης Παφίλης, με αρμοδιότητα την Αγροτική Παραγωγή και την ευθύνη για την Δημοτική Ενότητα Διστράτου.

-Πέτρος Γκίκας με αρμοδιότητα τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό.

-Διονύσιος Καράτζιος, με ευθύνη τις Δημοτικές Ενότητες Αετομηλίτσας και Φούρκας.

Εντεταλμένος σύμβουλος ορίστηκε ο Γιώργος Μήτσος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας.

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ιωαννίνων: Ανακοίνωση για το Υπεραστικό ΚΤΕΛ

 


Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της την καταγγελία των Συνδικάτων Εργαζομένων στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και στις Μεταφορές στην Ήπειρο και Κέρκυρα, για νέες συνδικαλιστικές διώξεις από την Διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, εκφράζει την αλληλεγγύη και την ολόπλευρη στήριξη στους συναδέλφους που διώκονται.

Η Διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ συστηματικά όλα τα τελευταία χρόνια, καταπατά τα στοιχειώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και περιφρονεί με προσβλητικό τρόπο ακόμα και τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συναδέλφους.

Η εργολαβική στοχοποίηση των συνδικαλιστών και ειδικά του συναδέλφου Πρόεδρου του Σωματείου εργαζομένων στο ΚΤΕΛ, επιτάσσει στα συνδικάτα τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου τομέα να δημιουργήσουν με την δράση τους ασπίδα προστασίας.

Καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου, ως εποπτευουσα αρχή του Συγκοινωνιακού έργου, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης και νόμιμης λειτουργιάς, διότι εκτός των εργαζόμενων, την "πληρώνουν" και οι ελάχιστοι κάτοικοι των ακριτικών κοινοτήτων της Κόνιτσας.

Η αλληλεγγύη του κόσμου της εργασίας είναι το μοναδικό μας όπλο.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός φυγόποινος

 

Συνελήφθη χθες (8-1-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός φυγόποινος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με ποινές κάθειρξης (10) και (6) ετών αντίστοιχα, αμφότερες για διακεκριμένες κλοπές.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη επειδή επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

 

Στη σύλληψη ενός 28χρονου προέβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 28χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.

Πληροφορίες όλων των οχημάτων, μέσω του Gov.gr Wallet

 


Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μέσω του Gov.gr Wallet,  έχουν για ενημερωτικούς λόγους πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται σε μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

Τα στοιχεία ομαδοποιούνται σε κατηγορίες βάσει των μητρώων από τα οποία αντλούνται.

Το προσεχές διάστημα τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσω του AuditCar στις ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να απαλειφθεί η ανάγκη προσκόμισης ή επίδειξης τους από τους πολίτες.

Διαθέσιμες στο Gov.gr Wallet είναι οι εξής πληροφορίες:

· Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας από τα Μητρώα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

· Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων – ΚΤΕΟ από τα Μητρώα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

· Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας από τα Μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Λήξη της αποχής τους αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι

 


Έληξε η αποχή των συμβολαιογράφων έπειτα από απόφαση που έλαβαν στην έκτακτη γενική συνέλευση, δίνεται το «πράσινο φως» για χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία από την Δευτέρα (1/1).

Να υπενθυμίσουμε ότι όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν το Φάκελο Μεταβίβασης μέσω του https://akinita.gov.gr  θα λαμβάνουν μεταγραφή (ή δικαιολογημένη απόρριψη) εντός μίας εργάσιμης ημέρας αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων.

Οι προϋποθέσεις για τη «μεταγραφή σε μια ημέρα» είναι, πρώτον, να μην εκκρεμεί προηγούμενη πράξη στο ίδιο ακίνητο και δεύτερον, τα τέλη να πληρώνονται με πιστωτική/χρεωστική κάρτα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου

 


Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Περιττά κιλά: Πως θα βάλουμε τη ζυγαριά… στη θέση της!

 


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ζύγισμα μετά τις γιορτές μετατρέπεται σε εφιάλτη. Φάγαμε παραπάνω, κινηθήκαμε λιγότερο και όταν βρούμε το θάρρος και ανεβούμε στη ζυγαριά μας, αυτή μας προσγειώνει στη μεθεόρτια πραγματικότητα, απότομα. Έτσι, θυμωμένοι με τον εαυτό μας, ίσως και λίγο ένοχοι,  μπαίνουμε στη διαδικασία σκέψης της γρήγορης απώλειας αυτών των «άδικων» κιλών.

«Συχνά, υιοθετούμε δίαιτες που διατείνονται γρήγορη απώλεια βάρους προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτά το συντομότερο δυνατό. Έτσι, χάνουμε τα κιλά μας κι έρχεται το Πάσχα, όπου μια από τα ίδια: ξανά παρατρώμε, παίρνουμε βάρος και ξανά αυστηρές και στερητικές δίαιτες ώστε το καλοκαίρι να είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις παραλίες. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές… μαντέψτε: ξανά αυξήθηκε το βάρος μας και πάλι αυστηρές δίαιτες…. ώσπου να φτάσουμε εδώ, στην αφετηρία μας τις γιορτές των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, διαιωνίζοντας έναν κύκλο αυξομείωσης βάρους που σταδιακά οδηγεί όχι μόνο στην αύξηση του σωματικού μας βάρους, αλλά συχνά και στην αλλαγή σύνθεσης του σώματος μας, με τάση αύξησης του ποσοστού του σωματικού λίπους» επισημαίνει ο  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Πρόσφατα τόσο ο καναδικός Σύλλογος Διαιτολόγων που εξέδωσε τον επίσημο πρακτικό οδηγό αντιμετώπισής παχυσαρκίας ενηλίκων (Canadian Adult Obesity Clinical Practice Guidelines), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), καθώς και o Ευρωπαϊκός Σύλλογος Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO) και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαιτολόγων (EFAD), συγκλίνουν σε ένα πολύ ισχυρό συμπέρασμα: Το βάρος (και ο Δείκτης Μάζας Σώματος) δεν θα πρέπει να αποτελούν τον βασικό δείκτη ορισμού της παχυσαρκίας. Θα πρέπει να γίνει μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος τόσο στις διατροφικές συνήθειες και τη διατροφική συμπεριφορά, όσο και στη βελτίωση των δεικτών υγείας.