Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Περιβάλλον και Υγεία της Καρδιάς

Κάλεσμα στην Πολιτεία για χάραξη κοινής πολιτικής και στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας αναδείχτηκε ότι εκτός από τους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κομβικό ρόλο παίζουν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο θόρυβος αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες όπως το ψύχος.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Ένωση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καρδιάς (EHN) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Καρδιαγγειακή Πρόληψη και Αποκατάσταση (EACPR), έχει ξεκινήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης των κυβερνήσεων και των πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα.
Συγκεκριμένα:
• Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ασθενειών που οφείλονται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
• Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση είναι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι με ευρύ αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή νόσο, σκοτώνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
• Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
• Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε τουλάχιστον 10.000 πρόωρους θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Στέφανος Φούσας, υποστηρίζουν ότι απαιτείται και για την χώρα μας μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συντονισμένες δράσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την προστασία της υγείας της καρδιάς.
Ήδη η ΕΚΕ προχωρά σε ενημέρωση  των αρμόδιων υπουργείων, με στόχο τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής για να μειωθούν τα επόμενα χρόνια οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τις περιβαλλοντικές απειλές και, εν τέλει, να μειωθούν τα ποσοστά των καρδιαγγειακών νόσων στη χώρα μας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet 350.000 «ραβασάκια», με διπλάσια προκαταβολή φόρου

Τα εκκαθαριστικά αφορούν στην αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες, στο 55%, από 27,5% προηγουμένως, για τα εισοδήματα του 2014 και στην αναδρομική αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στο 13%, από 10% προηγουμένως
 Περισσότερα από 300.000 «ραβασάκια», που καίνε χιλιάδες αγρότες και υπόχρεους του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, αναρτήθηκαν σήμερα στο Taxisnet.
Πρόκειται για τα πρώτα εκκαθαριστικά -εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένονται και νέα- για την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, τα εκκαθαριστικά αφορούν:
- Στην αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες, στο 55%, από 27,5% προηγουμένως, για τα εισοδήματα του 2014.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 45χρονος υπήκοος Αλβανίας για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Συνελήφθη, χθες (04-10-2015) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 45χρονος υπήκοος Αλβανίας, για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι ο 45χρονος αλλοδαπός είχε εισέλθει και παρέμενε παράνομα στην χώρα μας ενώ στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι κατά το παρελθόν είχε δηλώσει επανειλημμένα ψευδή στοιχεία ταυτότητας.
Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας λόγω διοικητικής απέλασης.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δοκιμαστική ήχηση σειρήνων την Τρίτη 6 Οκτωβρίου

Από το Αυτοτελές Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής:
 Την Τρίτη 06 Οκτωβρίου 2015 κατά την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015, θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των Σειρήνων Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας σε όλη την Επικράτεια όπως παρακάτω:
Τοπική ώρα 11:00 σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια 60 δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
Τοπική ώρα 11:05 σήμανση λήξης συναγερμού για χρονική διάρκεια 60 δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
Επίσης γνωστοποιείται στο κοινό ότι η ενεργοποίηση των Σειρήνων Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως, δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις δύο αλλοδαπών για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο

Συνελήφθησαν, χθες (04-10-2015) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, δύο αλλοδαποί, για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
1. Από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 32χρον o ς υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, ποινής φυλάκισης έξι μηνών καθώς και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
2. Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης τριών μηνών καθώς και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σε σταθμευμένο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο στην πόλη της Άρτας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών Ρομά

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση διάρρηξης σε σταθμευμένο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο στην πόλη της Άρτας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών Ρομά, ηλικίας 21 και 17 ετών, για κλοπή.
Αναλυτικότερα, οι δύο δράστες, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, ταυτοποιήθηκαν ως οι δράστες της διάρρηξης σταθμευμένου Ι.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου, το απόγευμα της Παρασκευής (2.10.2015) στην Άρτα, όπου αφαιρέθηκε ένα πορτοφόλι που περιείχε προσωπικά έγγραφα και κλειδιά του ιδιοκτήτη.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο δραστών θα διαβιβαστεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

«Ανοίγει» το επάγγελμα για 500.000 μικρούς παραγωγούς

Προϊόντα με παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, προϊόντα με βάση το μέλι, γαλακτοκομικά αλλά και λουκάνικα θα μπορούν να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.
Δυνατότητα μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων που οι ίδιοι παράγουν μπορούν να έχουν πλέον οι Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας.
Περίπου 500.000 γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα στις αγροτικές τους εκτάσεις να αναπτύξουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως μικρές μονάδες μεταποίησης των προϊόντων που παράγουν και στη συνέχεια να τα πουλάνε απευθείας στους καταναλωτές.
Στην οικοτεχνική τους δραστηριότητα, οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη γεωργικά προϊόντα με ανώτατο όριο το σύνολο της παραγωγής τους ή, κατ’ εξαίρεση και σε μικρές ποσότητες, προϊόντα που παράγονται στα όρια της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή του κτήματος της αγροτικής κατοικίας αλλά δεν είναι δηλωμένα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρησης ενισχύσεων (ΟΣΔΕ). 

Μόνο με τηλεφωνικά ραντεβού στην Εφορία

Στο «κλείσιμο» των εφοριών για τους πολίτες σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθειά του να εξοικονομήσει περίπου 6000 υπαλλήλους, οι οποίοι εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά στους ελεγκτικούς, διωκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς του δημοσίου.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να ενισχύσει τον Τελωνειακό κλάδο, προχωρώντας σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και μετακινήσεις υπαλλήλων, μέσω μοριοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι αφενός να περιοριστεί περαιτέρω ο αριθμός των υφιστάμενων ΔΟΥ αφετέρου να καταργηθεί, στο μέτρο του δυνατού, η άμεση επαφή μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών υπαλλήλων.
Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση, μελετάται η επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που προσφέρει η υπηρεσία TAXIS της ΓΓΔΕ, προκειμένου να καλύψει το σύνολο σχεδόν της γκάμας των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ κράτους και πολίτη.