Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Κεράσοβο Πωγωνίου: Συνελήφθη 58χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε παράνομα με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, δύο ομοεθνείς του μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθη, χθες (25-05-2018) το μεσημέρι στο Κεράσοβο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 58χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά δύο ομοεθνών του μη νόμιμων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 58χρονου, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 34 και 26 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων των μη νόμιμων αλλοδαπών, προέκυψε ότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

«Οδοιπορικό Υγείας» στις 3 Ιουνίου στο Γρεβενίτι


«Οδοιπορικό Υγείας για την Πρόληψη των παθήσεων» οργανώνεται στο Γρεβενίτι, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, από το Δήμο Ζαγορίου και τον Μορφωτικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Γρεβενιτίου, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου.
Στόχος της εκδήλωσης η ενημέρωση των κατοίκων για την πρόληψη παθήσεων.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
7:00 π.μ.-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου Γρεβενιτίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου.
11:00 π.μ.-«Οδοιπορικό Υγείας για την Πρόληψη των παθήσεων», στο Πετρίδειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Επ. καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας και θα περιλαμβάνει ενημέρωση και συζήτηση του κοινού με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: 15ο ηπειρώτικο σεργιάνι, το Σάββατο 16 Ιουνίου, ώρα 20:30, στο κτήμα του Δήμου Ιλίου, στον πύργο Βασιλίσσης, Λεωφ. Δημοκρατίας και Σπύρου Μουστακλή, πάρκο Αντώνη Τρίτση

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής στη συνεδρίαση την 25/05/2018


Ανάδοχοι για τρεις ακόμη Σ.Μ.Α.
Για τρεις ακόμη Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής τους, καθώς σήμερα  η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση ανέδειξε τους αναδόχους για τους Σ.Μ.Α. Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού € 918.500, Άρτας € 531.500 και Μετσόβου € 525.500. Επίσης αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου για την «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του λειτουργούντος ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων) στη θέση Ελληνικό του Δ.Δ. Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού € 1.596.900.
Προς υλοποίηση και το δεύτερο τμήμα του οδικού άξονα Τύρια – Σιστρούνι, προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ
Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για τη πλήρη οδική σύνδεση της Εγνατίας οδού με την περιοχή της Λάκκας Σουλίου και κατ΄ επέκταση με την Π.Ε. Πρέβεζας, σηματοδοτεί η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση υλοποίησης  της δεύτερης εργολαβίας του οδικού άξονα Τύρια- Σιστρούνι, που αφορά το τμήμα Ζωτικό- Μπεστιά με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για την κατασκευή έξι περίπου χιλιομέτρων σύγχρονου οδικού άξονα, ο οποίος θα βγάλει οριστικά από την απομόνωση την περιοχή της Λάκκας Σουλίου και θα βελτιώσει την συγκοινωνία προς και από περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Ήδη το πρώτο και δυσκολότερο -από πλευράς γεωλογικών χαρακτηριστικών και τεχνικών έργων - τμήμα των εννέα χιλιομέτρων έχει ολοκληρωθεί, μαζί με την διαμόρφωση των κόμβων.

Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρων Γιτάνων


Τον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων στον οποίο εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης του θεάτρου, στο πλαίσιο του πιλοτικού Προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», επισκέφθηκε την Πέμπτη κλιμάκιο της Περιφέρειας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Κατά την επίσκεψή του, το κλιμάκιο  ενημερώθηκε για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, από τον Προϊστάμενο της Εφορείας κ. Ι. Χουλιάρα και την Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων κ. Μαρία Πλιάκου.
 Από τον Περιφερειάρχη  παρασχέθηκε η  διαβεβαίωση στους αρχαιολόγους, ότι η Περιφέρεια  θα  συμβάλλει και με επιπλέον πόρους για την εκτέλεση και πρόσθετων εργασιών που προκύπτουν στο αρχαίο θέατρο, ενώ τους συνεχάρη για τη μεθοδικότητα και την υπευθυνότητα με την οποία εργάζονται, που αποτυπώνεται στο αναστηλωμένο τμήμα του αρχαίου θεάτρου.
 Εξετάστηκαν επίσης  ζητήματα που αφορούν:
την απομάκρυνση κορμών από τον ποταμό Καλαμά, προκειμένου να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος,
τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης και
της μετεγκατάστασης των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν στην περιοχή.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (28-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Τρίτη (29-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
Τετάρτη (30-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Πέμπτη (31-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (01-06-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Σάββατο (02-06-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.

Ήλιος: Ποιοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βλάβες στα μάτια


Ο περισσότερος κόσμος ξέρει πόσο επιβλαβής είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου για το δέρμα, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι είναι εχθρός και των ματιών, ενώ ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ποιοι κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από αυτήν.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, υπάρχουν τρεις τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας, οι UVA, UVB και UVC.
«Η UVC απορροφάται από την στοιβάδα του όζοντος και δεν συνιστά απειλή για την όραση (ή για το δέρμα). Η UVA και η UVB, όμως, έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στα μάτια και την όραση», λέει.
Αν τα μάτια εκτεθούν σε τεράστιες ποσότητες της UV για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να αναπτυχθεί φωτοκερατίτιδα, μία κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ηλιακό έγκαυμα των ματιών. Η φωτοκερατίτιδα προκαλεί κοκκίνισμα και αίσθηση ότι στο εσωτερικό των ματιών έχει μπει ξένο σώμα ή κόκκοι άμμου. Οι πάσχοντες έχουν επίσης μεγάλη ευαισθησία στο φως και δακρύζουν πάρα πολύ, ενώ συχνά νιώθουν και έντονο πόνο στα μάτια. «Η φωτοκερατίτιδα είναι η αιτία που χάνουν την όρασή τους όσοι μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα χιόνια δίχως γυαλιά ηλίου», εξηγεί παραστατικά ο Δρ. Κανελλόπουλος.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως: 
Τρίτη (29-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (30-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (31-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (01-06-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Κυριακή (03-06-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς – Νεοχώρι.

Καρκίνος προστάτη: Δύσκολες ρομποτικές επεμβάσεις τώρα και στην Ελλάδα


Ρομποτικές επεμβάσεις ριζικών προστατεκτομών πολύ υψηλών απαιτήσεων πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο, στο Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών. Αυτές αφορούν είτε σε επαναχειρουργημένους αδένες, είτε σε τοπικά προχωρημένους καρκίνους και ακόμα σημαντικότερο σε προστάτες όπου έχουν ήδη εφαρμοσθεί άλλες θεραπείες με διάφορες μορφές ακτινοθεραπείας. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου, προσφέροντας τις εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσίες της και έχοντας να επιδείξει άριστα αποτελέσματα, δίνει την ευκαιρία στους εν λόγω ασθενείς να χειρουργηθούν στη χώρα τους, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία και την ανασφάλεια που προκαλεί η αναζήτηση θεραπείας στο εξωτερικό.
«Μέχρι τώρα το πλείστον των  επεμβάσεων ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής στον ελληνικό χώρο αφορούν εντοπισμένο καρκίνο προστάτη σε ένα παρθένο αδένα. Όμως, με την απόκτηση εμπειρίας ετών και την επίπονη εκπαίδευση, ανεβάσαμε τoν πήχη στις επεμβάσεις αυτές κατά πολύ, πραγματοποιώντας ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, που παγκοσμίως επιτελούνται σε εξειδικευμένα κέντρα μόνο», διευκρινίζει ο  χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου. «Τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καλά, χωρίς σοβαρές λειτουργικές επιβαρύνσεις που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής, όπως ακράτεια ούρων ή δυσουρία, με καλή διατήρηση της σεξουαλικότητας όπου επιτρέπεται και γενικά χωρίς σοβαρή νοσηρότητα», προσθέτει.
Συγκεκριμένα, στο Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών η ρομποτική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Γ. Κυριάκου πραγματοποιεί πλέον ρομποτικές επεμβάσεις καρκίνου προστάτη σε περιστατικά με ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτές περιλαμβάνουν τις εξής περιπτώσεις: