Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν υφίστανται περιορισμοί για τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ - Επιτρέπεται η τέλεση γάμων μέχρι 9 άτομα

 

Ένα βήμα πριν το «βαθύ κόκκινο» ο Νομός Ιωαννίνων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Η άρση της αναστολής των τελετών γάμων προέκυψε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι -και κάποιες άλλες περιοχές- έχουν αυξημένο φορτίο και ζήτησε από όλους τους κατοίκους  να τηρούν πιστά τα μέτρα, προκειμένου να μην ληφθούν νέα μέτρα το επόμενο διάστημα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ανέφερε ότι ο Νομός Ιωαννίνων είναι ένα βήμα πριν το «βαθύ κόκκινο», καθώς οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το επίπεδο του συναγερμού.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Φεβρουάριο 2021 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Φεβρουάριο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -6- τροχαία ατυχήματα (έναντι -4- το 2020).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-2- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι -1- το 2020)

-1- τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2020)

-3- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -3- το 2020)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 9 παθόντες (έναντι -4- το 2020). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-2- νεκροί (έναντι -1- το 2020 )

-2- σοβαρά τραυματίες (έναντι κανενός το 2020 )

-5- ελαφρά τραυματίες (έναντι -3- το 2020)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

υπερβολική ταχύτητα

παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (4.324) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.017 για υπερβολική ταχύτητα

129 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

112 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

53 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

39 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

23 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

20 για αντικανονικό προσπέρασμα

11 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (70) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (36) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (267) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

ΕΟΔΥ: Τριάντα δυο θάνατοι σήμερα, 2.215 νέα κρούσματα

 


15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα δυο, 2.215 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451(68.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402(ημερήσια μεταβολή +10.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.

Άρτα: Συνελήφθη άμεσα αλλοδαπός για υποθέσεις κλοπών

 


Εξιχνιάστηκαν μία περίπτωση κλοπής και μία απόπειρα κλοπής

 

Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας συνέλαβαν χθες (04-03-2021) το βράδυ σε περιοχή της Άρτας αλλοδαπό, που κατηγορείται για κλοπή, απόπειρα κλοπής και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος επιχείρησε χθες το απόγευμα να διαρρήξει αποθήκη στους Κωστακιούς Άρτας, ενώ εγκατέλειψε ένα ποδήλατο σε κοντινό αγρόκτημα.

Ύστερα από εκτεταμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν και προχώρησαν στη σύλληψή του, ενώ κατασχέθηκε σακίδιο που έφερε με διαρρηκτικά εργαλεία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το παραπάνω ποδήλατο είχε αφαιρέσει πρόσφατα από αυλή σπιτιού στην ίδια περιοχή, το οποίο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος βρίσκονταν παράνομα στη χώρα αφού σε βάρος του είχε επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στην ελληνική επικράτεια

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ενδοσχολική βία: Μορφές, ενδείξεις, καταπολέμηση

 


Από την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Ενδοσχολική βία ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει  αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα. Οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχεται η Συμβουλευτική Γραμμή 115 25  της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» για το συγκεκριμένο θέμα είναι δεκάδες. Οι κλήσεις προέρχονται κυρίως από γονείς παιδιών, τα οποία έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού, αλλά και από γονείς παιδιών που ασκούν bullying, ενώ καλούν και κηδεμόνες παιδιών, τα οποία έχουν υπάρξει απλοί παρατηρητές βίαιων περιστατικών.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει η ενδοσχολική βία ποικίλουν:

        Λεκτική: η συστηματική χρήση υβριστικών σχολίων, φράσεων, πειράγματα κατ’ επανάληψη, κοροϊδία, εκβιασμός για απόσπαση υλικών αγαθών κ.ά.

        Σωματική: μέσα από την σκόπιμα σπρωξίματα, χτυπήματα, κλωτσιές κ.ά. που οδηγούν σε τραυματισμούς

        Ηλεκτρονική: με υλικό που διαμοιράζεται στο διαδίκτυο υβριστικού ή ταπεινωτικού περιεχομένου, φωτογραφίες παραποιημένες ή μη, που εκτίθενται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός χρηστών από εφαρμογές, η διάδοση φημών κ.ά.

        Κοινωνική: η απομόνωση και ο αποκλεισμός ατόμου από ομάδες, δράσεις, η διάδοση ενοχλητικών φημών, σχόλια που αφορούν την καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό και κάθε είδους διαφορετικότητα που μπορεί να εκπροσωπεί κάποιος κ.ά.

        Σεξουαλική: σεξουαλικά υπονοούμενα, ανήθικες χειρονομίες ή πράξεις κυρίως στα γεννητικά όργανα, πειράγματα και εικόνες με σεξουαλικό περιεχόμενο κά.

Ποιοι είναι όμως οι άξονες της διαμόρφωσης αυτών των βίαιων συμπεριφορών;  Ποιες είναι οι ενδείξεις των παιδιών που είναι θύματα ή θύτες; Πως η οικογένεια μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση  της ενδοσχολικής βίας και ιδιαίτερα στις νέες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται, ιδιαίτερα του διαδικτύου;

Οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κάθε παιδιού διαδραματίζει η οικογένεια και καθώς το παιδί μεγαλώνει και φοιτά στο σχολείο τότε σημαντική επιρροή ασκεί και το σχολικό περιβάλλον, αλλά και άλλα πλαίσια στα οποία συμμετέχει. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι όταν εντοπίζονται παθολογικές συμπεριφορές στο περιβάλλον αυτό έχει αντίκτυπο και στο παιδί.

Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς όρια δεν μαθαίνει να διεκδικεί σεβόμενο την ύπαρξη του άλλου και θεωρεί ότι μπορεί να συμπεριφέρεται με όποιον τρόπο θέλει εφόσον δεν υπάρχουν συνέπειες των πράξεων του. Το παιδί έτσι δεν μαθαίνει να προσαρμόζεται στο σύνολο με άλλους ανθρώπους. Άλλωστε τα παιδιά συχνά λειτουργούν καθρεφτίζοντας συμπεριφορές και συνήθειες των σημαντικών προσώπων στη ζωή τους. Ήδη από την προσχολική ηλικία  υιοθετούν συμπεριφορές, πράξεις, αντιδράσεις.

Αναπαράγουν συμπεριφορές που υπάρχουν στο περιβάλλον. Οι «σημαντικοί άλλοι», ξεκινώντας σε αυτή την ηλικία με τους γονείς, είναι τα πρότυπά τους. Όταν ένα παιδί, γίνεται παρατηρητής ή και αποδέκτης αρνητικών συμπεριφορών των γονιών του, όπως για παράδειγμα κατά την οδική συμπεριφορά ή κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και όταν ο ίδιος ο γονιός δεν είναι «ανοιχτός» στη διαφορετικότητα, δεν επιτρέπει με αυτό τον τρόπο στο παιδί να προσεγγίσει με σεβασμό το διαφορετικό.

Πολλές φορές το μήνυμα που παίρνουν από τους γονείς είναι ότι η διαφορετικότητα τρομάζει με αποτέλεσμα να επιτίθενται σε ότι τους προκαλεί αυτού του είδους τον τρόμο.

Τα πρότυπα

Τα παιδιά ψάχνουν πρότυπα. Όταν δεν έχουν δυνατά πρότυπα από τους γονείς τους, θα τα αναζητήσουν στο πρόσωπο άλλων, κάποιες φορές όμως μπορεί τα πρόσωπα αυτά να μην έχουν θετική επιρροή. Τέτοια πρόσωπα μπορεί να είναι άτομα που λειτουργούν εκφοβίζοντας ή παρουσιάζουν γενικότερα παραβατική συμπεριφορά. Πολύ συχνά ο τρόπος αυτός είναι και μια προσπάθεια αναζήτησης βοήθειας. 

Άλλες φορές τα παιδιά μπορεί να αναζητούν μια προσοχή που δεν τους έχει δοθεί και υιοθετούν συμπεριφορές που προκαλούν, αναζητώντας να βρεθούν στο επίκεντρο. Φυσικά μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και το γεγονός ότι μπορεί να έχει δεχτεί το ίδιο το παιδί εκφοβισμό, κάτι που θα το σπρώξει να αντιγράψει μια αντίστοιχη συμπεριφορά. «Θα σε πονέσω για να καταλάβεις πώς νιώθω κι εγώ» είναι η ροή της σκέψης. Θύτες γίνονται επίσης όσα παιδιά γίνονται μάρτυρες βίαιων συμπεριφορών, είτε στο σπίτι είτε στο ευρύτερο περιβάλλον. Επιπλέον κάποιες φορές θεωρείται «μόδα» του σχολείου να είσαι αυτός που εκφοβίζει.

Ενδείξεις bullying

Τα παιδιά που έχουν βιώσει την ενδοσχολική βία (είτε ως θύματα είτε ως θύτες) έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως έχουν άρνηση για το σχολείο και δικαιολογίες για να μην πάνε, συνοδευόμενες από κλάμα. Παρατηρούνται ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους (απόσυρση - επιθετικότητα).

Κάποια παιδιά παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα (πόνος στη κοιλιακή χώρα - έμετο - πονοκέφαλος).

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα παιδιά εκδηλώνουν  επιθετικότητας προς τους γονείς ή τα αδέρφια τους. Αποσύρονται από δραστηριότητες, οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Ακόμη κάποια παιδιά έχουν αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες. Συνήθως τα θύματα έχουν ενοχοποίηση και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Καταπολέμηση

Ένα πρόβλημα το αντιμετωπίζεις πριν την γέννηση του. Σε αυτό χρειάζεται να συμμαχούν γονείς και εκπαιδευτικοί. Στόχος για όλους πρέπει να είναι η εξάλειψη του, με βασικό όπλο την πρόληψη.

Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία σχολείου και οικογένειας είναι καίριας σημασίας, καθώς  μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου του εκφοβισμού. Το κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι η ενημέρωση και η συζήτηση με τα παιδιά σε σταθερή βάση τόσο σε οικογενειακό όσο στο εκπαιδευτικό επίπεδο.  Η συζήτηση σε όλα τα επίπεδα ανοίγει ορίζοντες.

Δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Συμβουλευτικό Κέντρο του «Μαζί για το Παιδί» για τον σχολικό εκφοβισμό

        Για Γονείς Εφήβων |«Σχολικός Εκφοβισμός», την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 11:00 – 12:30, μέσω Zoom | ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ

Σκοπός του σεμιναρίου  είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η κατανόηση όλων των πτυχών του σχολικού εκφοβισμού και η βοήθεια στη διασαφήνιση του ρόλου του γονέα.

        Για Εφήβους (14-17 ετών) | «Σχολικός Εκφοβισμός», την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 και ώρα 17:30 – 19:00,μέσω Zoom | ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ

Σκοπός αυτής της συζήτησης με τους εφήβους, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους, γύρω από περιστατικά εκφοβισμού, η κατανόηση των επιπτώσεων που έχει στις σχέσεις με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους, όπως επίσης η ενδυνάμωση και η πρόληψη.

________________________________________

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται από το 2009  δίπλα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους. Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη και δέχεται επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.

Το όραμα πίσω από τη λειτουργία της Γραμμής είναι η ψυχολογική στήριξη και η ενδυνάμωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων σχετικά με προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και η ενίσχυση των ευρύτερων οικογενειακών και υποστηρικτικών πλαισίων των παιδιών και των εφήβων.

Η Γραμμή 115 25 είναι στελεχωμένη από έμπειρη επιστημονική ομάδα και εκπαιδευμένους εθελοντές με συνεχή κλινική εποπτεία.

Οι κλήσεις που απαντούν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής 115 25 αποτελούν ένα κοινωνικό αποτύπωμα για τις συνήθειες, αλλά και τους προβληματισμούς των οικογενειών εδώ και 12 χρόνια.

Τηρείται απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η Γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία:

• Ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών

• Ομάδες στήριξης γονέων

• Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς/ εκπαιδευτικούς /εφήβους

Το σύνολο των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου πλαισιώνουν ολοκληρωμένα, σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, την κάθε οικογένεια.

Οι δια ζώσης υπηρεσίες λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Ένωσης και τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα πανελλαδικά.

Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00. Στεγάζεται  στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr  

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Ενίσχυση με 26 εκ. στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς γεωργικού τομέα

 


Η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 26 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή γεωργικό τομέα και πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Η δημόσια στήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, θα είναι ανοιχτή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή (αγρότες) στην Ελλάδα στους τομείς της εκτροφής βουβάλου, της παραγωγής καρπουζιών σε εξωτερικούς χώρους, της παραγωγής καλλιεργειών θερμοκηπίου (με εξαίρεση την Κρήτη), και την παραγωγή πατατών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ρευστότητας και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το Γ.Ν.Ι. «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» στελεχώνεται με ιατρό ειδικότητας Πνευμονολογίας

 


Με ιατρό ειδικότητας Πνευμονολογίας σε συνέχεια προκήρυξης, στελεχώνεται το Γ.Ν.Ι. «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».

Σε μια κρίσιμη περίοδο αναφορικά με την πανδημία covid-19, η παρουσία αυτής της ειδικότητας ιατρού, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στη περιοχή.

Σημειώνεται ότι, σύντομα η μόνιμη ιατρός του Νοσοκομείου, η οποία νόμιμα απέχει από τα καθήκοντά της, θα επανέλθει στην υπηρεσία.

Περιφέρεια Ηπείρου: 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 


Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για τα δικαιώματα των γυναικών, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους και την αφοσίωση στις προσπάθειες ενδυνάμωσής τους.

Η πανδημία διαμόρφωσε ένα δύσκολο περιβάλλον, επανέφερε ανισότητες, και σε ελάχιστο χρόνο ανέτρεψε δεδομένα και επιτεύγματα δεκαετιών στην ισότητα των δύο φύλων. Ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE),ανέρχεται στο 67,9%, ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων. Για την Ελλάδα το ποσοστό είναι χαμηλότερο και οφείλει να κινητοποιήσει όλους μας για την ανατροπή των δυσοίωνων αυτών προβλέψεων.

Στον τομέα της υγείας διαπιστώνεται (ΕΙGΕ), ότι οι γυναίκες αποτελούν το 76% του προσωπικού περίθαλψης στην Ε.Ε.,το οποίο έχει εκτεθεί περισσότερο στον ιό. Οι γυναίκες κλήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά να αναλάβουν τη φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού, εγκαταλείποντας την εργασία τους και καθιστάμενες οικονομικά ευάλωτες και εξαρτώμενες. Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας των γυναικών αποδεικνύουν το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά πληρώνουν δυσανάλογα το τίμημα της πανδημίας.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας

ήταν η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά γυναικών και κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων,όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες δυσκολεύονται ακόμη και να ζητήσουν βοήθεια.

Η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων είναι μεγάλη για την αντιμετώπιση όλων των δυσάρεστων συνεπειών της πανδημίας, οι οποίες δοκιμάζουν εκτός από την παγκόσμια υγεία, τη δομή της κοινωνίας και τα δικαιώματα των γυναικών.

Το θέμα που αναδεικνύουν τα Ηνωμένα Έθνη για το 2021 είναι επίτευξη ενός μέλλοντος Ισότητας στον κόσμο της πανδημίας από τις Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Γυναίκες που αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις γνωρίζουν τις αντιξοότητες, κατόρθωσαν να τις υπερκεράσουν και καλούνται να εμπνεύσουν, να καθοδηγήσουν και να συμβαδίσουν στις προσπάθειες ενδυνάμωσης των γυναικών.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Ηπείρου, ανταποκρινόμενη στα καθήκοντά της οργανώνει για την «Παγκόσμια  Ημέρα της Γυναίκας» Διαδικτυακή εκδήλωση προβληματισμού και ευαισθητοποίησης με θέμα:

«Γυναίκες σε Θέσεις Ευθύνης για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Πανδημίας στα ζητήματα Βίας κατά των Γυναικών, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου 2021 από τις 10.00 π.μ. έως 13.00 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Πενήντα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 4 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (72.713) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.970) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.941) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (6) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.530) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(338) στην Αττική,

(197) στη Δυτική Ελλάδα,

(170) στην Κεντρική Μακεδονία,

(155) στη Θεσσαλονίκη,

(106) στην Κρήτη,

  (99) στην Πελοπόννησο,

  (90) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (82) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (71) στη Στερεά Ελλάδα,

  (57) στην Ήπειρο,

  (56) στα Ιόνια Νησιά,

  (50) στη Θεσσαλία,

  (36) στη Δυτική Μακεδονία και

  (23) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (135.000) ομοειδείς παραβάσεις.

(328) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (325) πρόστιμα των 300 ευρώ και (3) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(42) στην Αττική,

(40) στην Κεντρική Μακεδονία,

(36) στην Κρήτη,

(32) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(28) στην Πελοπόννησο,

(26) στο Βόρειο Αιγαίο,

(23) στη Δυτική Ελλάδα,

(21) στη Θεσσαλονίκη,

(16) στα Ιόνια Νησιά,

(15) στην Ήπειρο,

(14) στη Στερεά Ελλάδα,

(13) στη Δυτική Μακεδονία,

(12) στο Νότιο Αιγαίο και

(10) στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (41.666) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (39.885) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.781) των (150) ευρώ.

(78) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κομμωτηρίου και πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφετέριας, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο ψησταριάς, 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη για εξυπηρέτηση (3) καθήμενων πελατών στους οποίους επιβλήθηκε από (300) ευρώ πρόστιμο, για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη αρτοποιείου για παραμονή υπεράριθμων πελατών εντός του καταστήματος,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού.

Στο Βόρειο Αιγαίο, σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ψητοπωλείου και 15ημερη αναστολή λειτουργίας και από 300 ευρώ σε (10) πελάτες.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- σε (2) καφέ επιβλήθηκαν από 3.000 ευρώ πρόστιμο στους ιδιοκτήτες για εξυπηρέτηση (2) όρθιων πελατών στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο, για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- 5.000 ευρώ σε 2 άτομα για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού.

Στην Πελοπόννησο, 5.000 ευρώ σε σνακ-μπαρ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στην Κρήτη, 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ - μπαρ και από 300 ευρώ σε (6) καθήμενους πελάτες.

Στην Δυτική Ελλάδα, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή (4) πελατών στο κατάστημα στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) συμμετέχοντες.

Στη Δυτική Μακεδονία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (7) συμμετέχοντες.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες.

Στην Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (12) συμμετέχοντες

- 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.249) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.426) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν (5) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (73) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Απριλίου

 


Το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Στις 24 Μαρτίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 26 Μαρτίου 2021, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 29 Μαρτίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 30 Μαρτίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, οι αιτήσεις για την πρόσληψη 5.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ

 


Ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, ώρα 11.00 οι αιτήσεις μέχρι και 16/3/2021 και ώρα 23:59 στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr  για το νέο πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 5.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών για 6 μήνες.

Ειδικότερα καλούνται οι άνεργοι, νέοι, ηλικίας έως 29 ετών απόφοιτων τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν ολοκληρώσει δράση θεωρητικής κατάρτισης τουλάχιστον 50 ωρών στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing), που διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με την τοποθέτησής τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα 6 μηνών, να υποβάλουν με ηλεκτρονικό μόνο τρόπο αίτηση συμμετοχής. Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 25 ευρώ (και όχι πάνω από 22 ημέρες το μήνα) που αφορά σε 6ωρη εργασιακή εμπειρία για 6 μήνες.

Η δράση αυτή αποσκοπεί στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από 5.000 ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας. Επίσης απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Αγοραπωλησία ακινήτου ψηφιακά σε 9 βήματα

 


Σε λειτουργία τίθεται η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myProperty, (myproperty.aade.gov.gr ), μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους στις ΔΟΥ.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, "η πλατφόρμα myProperty αποτελεί ακόμα ένα βήμα της ΑΑΔΕ στην κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, με γνώμονα πάντα τη διευκόλυνση και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ξεκινάμε με την πλειονότητα των περιπτώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και, μέσα στο 2021, σχεδιάζουμε να εντάξουμε στην πλατφόρμα και τις δηλώσεις δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών και άλλες ειδικές περιπτώσεις". 

Η διαδικασία υποβολής της δήλωσης και πληρωμής του φόρου μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί ψηφιακά ακόμα και μέσα σε μία μέρα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες και συμβολαιογράφους).

Σημειώνεται ότι, μόνο το 2019, για να ολοκληρωθούν 142.000 μεταβιβάσεις ακινήτων, απαιτήθηκαν πάνω από 300.000 επισκέψεις στις ΔΟΥ.

Άθληση: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος

 


Η άθληση και η σωματική άσκηση γενικότερα ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους αφού δυναμώνει την καρδιά, μειώνει την χοληστερίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει το σωματικό βάρος, δυναμώνει τους μυς, τα οστά και τις αρθρώσεις, βελτιώνει την αντοχή, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Γενικά προτείνεται ήπια αερόβια γυμναστική διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα όπως για παράδειγμα το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, κτλ. Η ένταση της άθλησης συμβατικά συνήθως χωρίζει τους ασκούμενους σε 3 κατηγορίες. Τους επαγγελματίες ¨ελίτ¨ αθλητές που προπονούνται εντατικά πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, τους συνήθεις αθλητές που προπονούνται τουλάχιστον 6 ώρες την εβδομάδα και τους κοινώς ασκούμενους που κάνουν άθληση 4 ώρες την εβδομάδα.

Είναι γνωστό πως υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και καλής φυσικής κατάστασης σχετίζονται με χαμηλή συνολική θνητότητα, χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και χαμηλότερα επίπεδα κακοήθειας. Ωστόσο παρά τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει η τακτική άσκηση, η υπερβολική εντατική άθληση μπορεί παραδόξως να προκαλέσει επικίνδυνες αρρυθμίες επί παρουσίας υποκείμενης καρδιοπάθειας, αναφέρει ο δρ Ιωάννης Παληός, M.D.,Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Metropolitan Hospital.