Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Ηγουμενίτσα: Πέντε συλλήψεις για παράτυπα ταξιδιωτικά έγγραφα

 


Τις απογευματινές ώρες χθες, τα στελέχη της Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη πέντε αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του λιμανιού εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι 29χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος τύπου VAN, μετέφερε τέσσερις αλλοδαπούς, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το VAN όχημα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών-Υποχρεωτική χρήση αλυσίδων για ΙΧ στην Εγνατία οδός

 


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο Νομό Ιωαννίνων (έντονη χιονόπτωση) και σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων:

· Απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, από τον Κόμβο Παμβώτιδας (χιλιομετρική θέση 72,900) έως και τον Κόμβο Παναγιάς (χιλιομετρική θέση 120,800) του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

· Επιβάλλεται υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων ανάλογων αντιολισθητικών μέσων σε όλα τα οχήματα, στο παραπάνω τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Των παραπάνω περιορισμών εξαιρούνται τα οχήματα:

· οδικής βοήθειας,

· εκχιονιστικά και φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και

· εκτάκτου ανάγκης. Οι ρυθμίσεις της σχετικής απόφασης ισχύουν μέχρι την εξασθένιση των καιρικών φαινομένων και παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων

Παράλληλα έχει ενημερωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παραμένουν στο λιμάνι και την είσοδο της Ηγουμενίτσας όσα φορτηγά και νταλίκες εξέρχονται από πλοία προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση στην έξοδο των Ιωαννίνων.

ΠΑΣ Γιάννινα-Πανσερραϊκός 0-2

 

Τα «λιοντάρια», «βούλιαξαν» τον «Άγιαξ»

Οδυνηρή ήττα του ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες από τον Πανσερραϊκό με σκορ 2-0 για την 19η αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Στο 11' ο Στάικος έκανε δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, ο Κλέιμαν έπεσε στη σωστή γωνία και απομάκρυνε,  η  μπάλα βρήκε στο δοκάρι, έφτασε στον  Μπετανκόρ που  με κεφαλιά την έστειλε στα δίκτυα για το 0-1 του  Πανσερραϊκού.

Ο Τομάς στο 16' βρήκε τον Μπετανκόρ, που με πλασέ έγραψε το 0-2.

Στο 49' ο Κόντε σούταρε, με τον Χόβαν να αποκρούει εντυπωσιακά.

Στη συνέχεια της φάσης πάντως ο έμπειρος γκολκίπερ έχασε την μπάλα σε σέντρα του Ροσέρο και ο Τζίμας σούταρε, με τον Δεληγιαννίδη να απομακρύνει σωτήρια στη γραμμή της εστίας της ομάδας του.

Στο 79' μετά από εκτέλεση κόρνερ η μπάλα στρώθηκε στον Μπάλαν που σούταρε, όμως η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

ΠΑΣ Γιάννινα (Μιχάλης Γρηγορίου):

Κλέιμαν, Σόρια, Τσαούσης  (Κιάκος 61΄), Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος (Ριένστρα 61΄), Τζίνο, Ροσέρο (Έφορντ 82΄), Παμλίδης, Κόντε (Μπάλαν 61΄), Λεό (Τζίμας 46΄).

Πανσερραϊκός (Πάμπλο Γκαρσία):

Χόβαν, Δεληγιαννίδης, Διαμαντής, Μπέργκστρομ, Θυμιάνης, Στάικος, Μορέιρα, Ντανκερλούι  (Οικονόμου 81΄), Τόμας (Μούργος 90΄), Ουάρντα  (Πεταυράκης 90΄), Μπετανκόρ (Άλεκσιτς 71΄).

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

 


Κατά την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν 1.208.700.000 ευρώ σε 2.416.330 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

* Από τις 22 έως 26 Ιανουαρίου θα καταβληθούν 22.800.000 ευρώ σε 1030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

* Στις 25 Ιανουαρίου θα καταβληθούν 1.110.000.000 ευρώ σε 2.350.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

* 30 εκατ. ευρώ σε 50.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

* 15 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

* 200.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

* 30 εκατ. ευρώ σε 300 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

* 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Η Κοινότητα Καταρράκτη Πωγωνίου έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα της

 

Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψε σε μία όμορφη εκδήλωση η Κοινότητα Καταρράκτη με όλους τους παρευρισκομένους να εύχονται το 2024 να είναι μία όμορφη χρονιά τους ανθρώπους του Δήμου Πωγωνίου αλλά και για όλο τον κόσμο.

Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου «Ο Άγιος Δημήτριος»: Πωγωνίσιο Χαραυγιώτικο γλέντι και κοπή πίτας την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ώρα 1:30 μ.μ., στην Ταβέρνα «ΑΛΕΠΟΥ»

Η Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου «Ο Άγιος Δημήτριος» διοργανώνει  πωγωνίσιο Χαραυγιώτικο γλέντι και κοπή της πίτας της, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 1:30 μ.μ., στην Ταβέρνα «ΑΛΕΠΟΥ» στην Πετρούπολη.

Πλήρες μενού αναψυκτικά, κρασί άφθονο.

25 Ευρώ το άτομο.

15 Ευρώ για τα παιδιά.

Αλλαγή και μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης

 


Σημαντικές αλλαγές έρχονται άμεσα στον τρόπο φορολόγησης των πολιτών με τεκμαρτό τρόπο.

Όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, η αναμόρφωση από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης και παράλληλα η οριζόντια μείωσή τους κατά 30% από το 2025.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να συμπληρώσει την φορολογική παρέμβαση που έχει προηγηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στο σύστημα και προκαλούν αδικίες οι οποίες και πρέπει απαραίτητα να διορθωθούν, αλλά από την άλλη θα πρέπει να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα αυτού του «εργαλείου» που αποφέρει στα κρατικά ταμεία επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, θα πρέπει να γίνει ένα είδος «παντρέματος» ανάμεσα στα τεκμήρια διαβίωσης και τον νέο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών, έτσι ώστε το σύστημα αφενός να είναι αποδοτικό, αφετέρου όμως να αποδίδει φορολογική δικαιοσύνη. Και όπως σημείωναν δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι επειδή κληρονόμησαν ένα ακίνητο ή αγόρασαν μία δεδομένη στιγμή κάποιο αυτοκίνητο, καλούνται να πληρώσουν υψηλούς φόρους σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες.

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Απάντηση στις αθλιότητες της Περιφερειακής Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»

 


"Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη". Αυτό ταιριάζει στον συντάκτη του δελτίου τύπου της περιφερειακής παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου", σχετικά με τη χθεσινή εκλογική διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για το συνέδριο της ΕΝΠΕ.

"Τσίπα και ντροπή " ταιριάζει  σε  αυτούς που η «λιποταξία» του ιδρυτή της παράταξής τους τούς καταδίκασε να βουλιάζουν ακόμη περισσότερο στην πολιτική τους ανυπαρξία στην Ήπειρο και να αναλίσκονται σε εμπαθή, συκοφαντικά και υβριστικά δελτία τύπου.

Σας καλούμε να απαντήσετε: πώς και με τι "εξαγοράστηκε" η παράταξή μας και με ποια "ανταλλάγματα" ;

Σε διαφορετική περίπτωση θα είστε κατάπτυστοι, άθλιοι και αξιολύπητοι.

Έναρξη δράσης ευαισθητοποίησης του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων για σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

 


1.000 σπουδαστές αναμένεται να παρακολουθήσουν ενημερωτικές διαλέξεις για θέματα οδικής ασφάλειας και τροχαίων ατυχημάτων

Ξεκίνησε τη Δευτέρα (15-01-2024) από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων δράση ευαισθητοποίησης για θέματα οδικής ασφάλειας, η οποία απευθύνεται σε σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειών που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων.

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει σειρά διαλέξεων, κατά τις οποίες δίδεται ιδιαίτερη έμφαση, με την υποβοήθηση κατάλληλου οπτικού υλικού, στις τραγικές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων και τρόπους πρόληψης αυτών.

Ένωση Αποφοίτων Διδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων: Συνεστίαση και κοπή πίτας το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, ώρα 12:00, στο κέντρο «Ζείδωρον»

 

Η Ένωση Αποφοίτων Διδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων διοργανώνει συνεστίαση και την  κοπή της βασιλόπιτας της, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, ώρα 12:00, στο κέντρο «Ζείδωρον».

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (22 – 28/01/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (22 έως 28 Ιανουαρίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  22/01/2024

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 23/01/2024

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  24/01/2024         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 –  01:00

ΠΕΜΠΤΗ    25/01/2024

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       26/01/2024         

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  27/01/2024         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  22/01/2024

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 23/01/2024      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.    08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  24/01/2024         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    25/01/2024         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  26/01/2024         

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες.      18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  27/01/2024  

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.      08:00 – 13:00

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Στο Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ τα εξαπτέρυγα του Καχριμάνη, Στέφος και Ζούμπας

 


Χωρίς τσίπα και ντροπή η παράταξη Καχριμάνη  «εξαγόρασε» τους εκπρόσωπους στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Στέφο   “Κοινό των Ηπειρωτών” και κ. Ζούμπα “Ήπειρος Όλον”.

Στην διαδικασία των εκλογών τέσσερις (4) περιφερειακοί σύμβουλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο της  παράταξης  Καχριμάνη  ΝΔ, ψήφισαν τους περιφερειακούς συμβούλους Ζούμπα  του ΠΑΣΟΚ και Στέφο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε  να εκλεγούν  αντιπρόσωποι στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, φυσικά αυτά δεν γίνονται από την πλευρά του περιφερειάρχη χωρίς ανταλλάγματα.

Η  σημερινή στήριξη από τον Καχριμάνη στις παρατάξεις των Στέφου και Ζούμπα αντίστοιχα, δεν μας ξαφνιάζει.

ΔΥΠΑ: Στο 1.039.752 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο 2023

 


Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο 2023, ανήλθε σε 1.039.752 άτομα. Από αυτά 501.089 (ποσοστό 48,2%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών (μακροχρόνια άνεργοι) και 538.663 (ποσοστό 51,8%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 375.891 άτομα (ποσοστό 36,2%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 663.861 άτομα (ποσοστό 63,8%).

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών ο οποίος ανέρχεται σε 337.516 άτομα (ποσοστό 32,5%).

Το εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας (1) εκπαίδευσης συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων ο οποίος ανέρχεται σε 497.631 άτομα (ποσοστό 47,9%).

Κολπική Μαρμαρυγή: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

 


Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία των ενηλίκων και υπό προϋποθέσεις συνδυάζεται με επηρεασμένη ποιότητα ζωής, αυξημένη εμφάνιση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας, θνητότητας. Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή με αυξητική τάση και 1 στους 4 ανθρώπους μετά το 40ο έτος ηλικίας έχει σημαντική πιθανότητα να την εμφανίσει. Στην Ελλάδα το ποσοστό ασθενών με κολπική μαρμαρυγή εκτιμάται στις 200.000 στον γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 25% του συνολικού ποσοστού των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία έχουν κατά κανόνα βαρύτερη κλινική εικόνα.

Τύποι κολπικής μαρμαρυγής:

  • Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Η αρρυθμία έρχεται και φεύγει διαρκώντας από λεπτά μέχρι ώρες χωρίς να υπάρχει κάποια θεραπευτική παρέμβαση και δεν ξεπερνά τις 7 ημέρες.
  • Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή: Η αρρυθμία διαρκεί συνεχόμενα πάνω από 7 ημέρες και χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση για να σταματήσει.
  • Χρονίως εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή: Η αρρυθμία διαρκεί χωρίς διακοπή για πάνω από ένα έτος.
  • Μόνιμη κολπική μαρμαρυγή: Η αρρυθμία είναι μόνιμη και καμία περαιτέρω προσπάθεια δεν επιχειρείται για να διορθωθεί.

Πώς προκαλείται;

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες η καρδιά μας που αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες, δύο κόλπους (δεξιό και αριστερό) στο άνω τμήμα και δύο κοιλίες (δεξιά και αριστερά) στο κάτω τμήμα της, λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από εξειδικευμένο κέντρο στον δεξιό κόλπο και μεταφέρεται μέσω ειδικού αγωγού (δεμάτιο του His) σε όλα τα σημεία της.