Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κηφισιά-ΠΑΣ Γιάννινα 2-3

 

ΠΑΣ Γιάννινα και Κηφισιά μαζί στη Superleague 2

Με το τρίποντο έφυγε ο ΠΑΣ Γιάννινα από την Κηφισιά αφού επικράτησε με 3-2 για την έκτη αγωνιστική των playouts της Stoiximan Super League.

Ο Ροσέρο στο 13' με ωραία ατομική ενέργεια έκανε το γύρισμα στο ύψος του πέναλτι. Εκεί βρέθηκε αφύλακτος ο Κύρκος που έκανε το πλασέ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 26' ο Σωτήρης Νίνης με περίτεχνη απευθείας εκτέλεση φάουλ άνοιξε το σκορ  για την Κηφισιά.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα αναπτύχθηκε υπέροχα με τον Κόντε στο 36' να τροφοδότησε με τακουνάκι τον Ροσέρο, αυτός πρόλαβε τον Νικοπολίδη και με ωραίο τσίμπημα της μπάλας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 53' ο Σάντος τροφοδότησε τον Τεττέι, αυτός έκανε το δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή. Ο Αθανασίου βρήκε την μπάλα και το οριζόντιο δοκάρι την απομάκρυνε.

Ο Πρίτσας στο 70΄ εκτέλεσε το κόρνερ και ο Τεττέι με δυνατό σουτ τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του ΠΑΣ. Στην εξέλιξη της φάσης ο Πρίτσας πήρε την μπάλα και με ωραίο φαλτσαριστό πλασέ έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Ο Τζίνο στο 74'  με ωραίο τακουνάκι βρήκε τον Μπεγκάλα, αυτός πλάσαρε και αφού η μπάλα βρήκε στο πόδι του Βαφέα, κατέληξε στα δίχτυα του Νικοπολίδη.

Ο Οζέγκοβιτς στο 81' έκανε μια παλικαρίσια προσπάθεια στην περιοχή του ΠΑΣ και έπεσε μετά από μαρκάρισμα του Μπεγκάλα.

Ο Οζέγκοβιτς νίκησε τον Αθανασίου και ισοφάρισε σε 2-2.


Ο ΠΑΣ Γιάννινα σκόραρε στο 90+3' με τον Ροσέρο κάνοντας το 2-3.

Κηφισιά (Κώστας Μπράτσος):

Νικοπολίδης, Βαφέας, Σπίνος, Σολόα (Γιόβαντσιτς 83΄), Νίνης  (Μενέντεθ 46΄), Πρίτσας, Κλωναρίδης  (Γκόμπελιτς 41΄), Μιλίσεβιτς, Τεττέι, Ματέους Σάντος, Οζέγκοβιτς

ΠΑΣ Γιάννινα (Γιώργος Γεωργουλόπουλος):

Αθανασίου, Πανάγου, Κιάκος  (Σόρια 71΄), Εραμούσπε, Σομποτσίνσκι, Καραχάλιος  (Μπεγκάλα 71΄), Λιάσος, Κύρκος  (Μίνα 67΄), Τζίμας  (Χίνο 67΄), Ροσέρο, Κόντε (Παμλίδης 88΄).

Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου «Η Ένωση»: Ευχές για το Πάσχα

 


Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Αδελφότητας εύχεται σε όλους τους Παρακαλαμιώτες, απόδημους και μη, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Άρτα: Σύλληψη για ηχορύπανση

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής με ζωντανή ορχήστρα παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Οι έλεγχοι της αστυνομίας για θέματα ηχορύπανσης είναι συνεχείς και εντείνονται κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα προβλήματα αλλά και διαμαρτυρίες  πολιτών.

ΑΑΔΕ: Νέες δυνατότητες στις ψηφιακές λειτουργίες «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

 


Με νέες λειτουργικές δυνατότητες εμπλουτίστηκαν οι ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου» της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα:

Α. Στην ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου» οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να:

- προσθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία και να επισυνάψουν αρχεία σε υποβληθέν αίτημά τους, με νέα επικοινωνία επί του ίδιου αιτήματος, όσο αυτό δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Η δυνατότητα παρέχεται για μέχρι 5 ενδιάμεσες επικοινωνίες σε κάθε αίτημα

- ανακαλέσουν/ακυρώσουν αίτημα που έχουν υποβάλει, εφόσον κρίνουν ότι δεν χρήζει απάντησης

- συσχετίσουν το νέο αίτημά τους με παλαιότερο αίτημα

- κάνουν προεπισκόπηση αιτήματος, ελέγχοντας την ορθότητα του αιτήματος και των συνημμένων αρχείων, πριν την οριστική υποβολή του

Σιταριά Πωγωνίου: Λαϊκοδημοτική βραδιά στην «Θέα», τη Δευτέρα 6 Μαΐου

 


Λαϊκοδημοτική βραδιά στην «Θέα», τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024.

(δεύτερη μέρα του Πάσχα), ώρα 21:00,  στην «Θέα», Σιταριά Πωγωνίου.

Δήμος Κόνιτσας: Εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του εβδομαδιαίου σεμιναρίου «Πολυφωνία της Ηπείρου και του Ευρύτερου ελλαδικού χώρου», την Κυριακή 28 Απριλίου στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου

 


Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του εβδομαδιαίου σεμιναρίου «Πολυφωνία της Ηπείρου και του Ευρύτερου ελλαδικού χώρου».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος Vassilis Nitsiakos θα παρουσιάσει στοιχεία του πολιτισμού της περιοχής της Κόνιτσας.

Οι Γάλλοι μουσικοί του συλλόγου ORFEES θα τραγουδήσουν ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια και τραγούδια από τη χώρα τους.

Θα συμμετέχει επίσης ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, παρουσιάζοντας πολυφωνικά τραγούδια του Πωγωνίου με τη διεύθυνση του εθνομουσικολόγου Κώστα Λώλη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή συναυλία των μουσικών Ξανθούλας Ντακοβάνου και Ταξιάρχη Βασιλάκου οι οποίοι μαζί με τον Κώστα Λώλη δίδαξαν στο σεμινάριο «Πολυφωνία της Ηπείρου και του Ευρύτερου ελλαδικού χώρου».

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Προγράμματα Ιερών Ακολουθιών Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου

 


Σάββατο του Λαζάρου Όρθρος με θεία λειτουργία (Ι.Ν Αγ. Κων/νου & Ελένης)

Κυριακή των Βαΐων Όρθρος με θεία λειτουργία (Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κεφαλοβρύσου)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:00 Η Ακολουθία του Νυμφίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:00  Η Ακολουθία του Νυμφίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:00 Η Ακολουθία του Νυμφίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:00. Ιερό Ευχέλαιο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΪ

Ώρα 07:45 Ο Εσπερινός και η θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19.45 Η Ακολουθία των Αγίων Παθών.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΠΡΩΪ

Ώρα 09.00  Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:45  Ο Επιτάφιος Θρήνος.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΪ

Ώρα 07:45  Εσπερινός και  θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

ΒΡΑΔΥ

Παννυχίς- Τελετή Αναστάσεως-Ορθρος & Θεία Λειτουργία  23:15

Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κεφαλοβρύσου

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για τις άδειες πλανόδιου εμπορίου

 


Ανακοινώθηκε η απόφαση οριστικών αποτελεσμάτων των αιτήσεων για τους συμμετέχοντες στην επαναπροκήρυξη 170/17-01-2024 για την χορήγηση πενήντα οχτώ (58) νέων αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου με το αντίστοιχο δικαίωμα δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου σε παραγωγούς πωλητές και εννέα (9) δικαιωμάτων δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου σε υφιστάμενους κατόχους άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου άλλων Περιφερειών.

 Επίσης ανακοινώθηκε η απόφαση οριστικών αποτελεσμάτων των αιτήσεων για τους συμμετέχοντες της επαναπροκήρυξης 225/22-01-2024 για την χορήγηση νέων αδειών επαγγελματιών πωλητών (50 θέσεις) με δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και για χορήγηση επιπλέον δικαιωμάτων δραστηριοποίησης σε υφιστάμενους κατόχους άδειας επαγγελματία πωλητή άλλων Περιφερειών, σύμφωνα με τον Ν.4849/2021 (1 θέση).

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.Α.), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://openmarket.mindev.gov.gr  της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr

Ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες του «Τουρισμός για όλους»

 


Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της κλήρωσης για τους δικαιούχους του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024.

Στόχος του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 είναι η άμεση ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού της χώρας και η ισορροπημένη επισκεψιμότητα στις περιφέρειες.

Δείτε εδώ τον οριστικό πίνακα των δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις) του προγράμματος Τουρισμός για Όλους

Περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που συμπεριλαμβάνονται στον Οριστικό Πίνακα Δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις), αλλά στην παρούσα φάση τούς χορηγείται μειωμένο ποσό ενίσχυσης, λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους σε επίσημα ηλεκτρονικά Μητρώα, έχουν τη δυνατότητα υποβολής σχετικού Πιστοποιητικού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού στην κατεύθυνση της ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλες τις περιφέρειες και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσοι δικαιούχοι κληρώθηκαν, θα εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για την διαμονή τους σε όποιο τουριστικό κατάλυμα της χώρας επιλέξουν χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία.

Η ενημέρωση τους θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την υποβολή της αίτησης ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας κατατέθηκαν 972.893 αιτήσεις γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.

Oι επιδοτήσεις αναλύονται ως εξής:

Κληρωθέντες με βασικό ποσό ενίσχυσης 200 ευρώ: ποσοστό 78,12%

Κληρωθέντες με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ: ποσοστό 18,77%

Κληρωθέντες άτομα με αναπηρία από 67% και άνω με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ: ποσοστό 3,11%

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ευχές για το Πάσχα

 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Π.Σ.Ε.),

  σας εύχεται καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (29/4 – 5/5/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (29 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ       29/04/2024

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

Μ. ΤΡΙΤΗ   30/04/2024

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.       08:00 – 15:00

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ       01/05/2024

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 – 01:00

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 02/05/2024      

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο.    08:00 – 15:00

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ       04/05/2024

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ        29/04/2024          Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

Μ. ΤΡΙΤΗ   30/04/2024         

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00-15:00

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ       01/05/2024         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη   18:00 – 01:00

Μ. ΠΕΜΠΤΗ        02/05/2024

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο        08:00 – 15:00

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 04/05/2024     

Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00 – 13:00

Γονίδια και αυτοανοσία

 


Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η βλάβη σε ιστούς και όργανα που προκύπτουν από λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του ίδιου του οργανισμού αναγνωρίζοντας -σαν ξένα- δικά του στοιχεία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, με διαφορετική συχνότητα προσβολής μεταξύ των φύλων.

Συνολικά, ο επιπολασμός των αυτοάνοσων νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό είναι τουλάχιστον 5%-10%, και αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας κυρίως σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες.

«Οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι πολυπαραγοντικές ως προς την αιτία τους, με ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων να παίζει συχνά ρόλο. Καθώς οι πολυπαραγοντικές καταστάσεις προκαλούνται εν μέρει από γενετικούς παράγοντες, οι αυτοάνοσες παθήσεις τείνουν να εμφανίζονται σε μέλη οικογενειών.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι ιοί ή η ηλιακή ακτινοβολία είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση σε γενετικά ευαίσθητα άτομα» αναφέρει η κ. Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General και συνεχίζει:

«Υπάρχουν τρεις κύριες ομάδες γονιδίων που πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων:

  • Το HLA DR2 σχετίζεται θετικά με τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ), τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ σχετίζεται αντιστρόφως με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι
  • Το HLA DR3 συνδέεται έντονα με τη μυασθένεια Gravis, το ΣΕΛ, το διαβήτη τύπου Ι και το σύνδρομο Sjögren