Τρίτη 18 Μαΐου 2021

ΕΟΔΥ: Εξήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 2.812 νέα κρούσματα

 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 2.812 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.812.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 381.266 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.210 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.534 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639 (62.8% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.298 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 334 (ημερήσια μεταβολή +5.03%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 319 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα, την Πέμπτη 20 Μαΐου


Δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) θα πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (20/05/2021) στην Κοινότητα Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας.

Στο πλαίσιο των ανοιχτών δράσεων που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ στην περιοχή μας, κλιμάκια της  ΚΟΜΥ Ιωαννίνων θα βρίσκονται από τις 10:30 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι την πλατεία του Δημαρχείου στην Ελεούσα, όπου κάτοικοι των Κοινοτήτων και οικισμών της ευρύτερης περιοχής μπορούν να προσέλθουν για να υποβληθούν σε τεστ.

Άρτα: Εξαφάνιση 46χρονου

 


Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή ενός 46χρονου άνδρα που αγνοείται.

Είναι ο Λάμπρος Σιόγκας 46 χρόνων, που εξαφανίστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου από το σπίτι του στην Άρτα.

Έχει ύψος 1,75 και πράσινα μάτια.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε, φορούσε τζιν παντελόνι, μαύρο μπουφάν και μπλε παπούτσια.

Για την εξαφάνισή του έχει σημάνει Silver Alert.

Το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» χρηματοδοτεί με 2,1 εκ. ευρώ τη διαχείριση των βιοαποβλήτων στους Δήμους Αρταίων και Ιωαννιτών

 


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» εντάσσονται οι πράξεις για τη Διαχείριση Βιοαποβλήτων για τους Δήμους Ιωαννιτών και Αρταίων, μετά και την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πράξη  αφορά τη:

 -   «Διαχείριση Βιοαποβλήτων στο Δήμο Ιωαννιτών», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.192.917,06 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών

Μεταξύ άλλων μέσω αυτής προβλέπεται η προμήθεια 950 τεμ. κάδων οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 300 lt και 950 τεμ. κάδων βιοαποβλήτων κουζίνας χωρητικότητας 10 lt για την εκτροπή 190 τόνων οικιακών βιοαποβλήτων. Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για την εφαρμογή προγράμματος Διαλογής στην Πηγή βιοαποβλήτων με δίκτυο καφέ κάδων. Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα σημεία στην Δημοτική Κοινότητα Ιωαννιτών.

Επιπλέον για την μεταφορά των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης της Π.Ε. Ιωαννίνων, θα γίνει προμήθεια: Δύο απορριμματοφόρων οχημάτων χωρητικότητας 10m3 με σύστημα συμπίεσης περιστρεφόμενου τυμπάνου (τύπου μύλου) εφοδιασμένα με σύστημα πλύσης κάδων και δύο απορριμματοφόρων οχημάτων χωρητικότητας 6m3 με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσας.

Η δεύτερη πράξη αφορά:

Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου με εκπροσώπους του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ»

 


Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, υποδέχτηκε σήμερα (18-05-2021) το πρωί στο γραφείο του εκπροσώπους του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ».

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν η κα Γιώτα Παναγιωτίδου, υπεύθυνη κοινωνικής επανένταξης και ο κ. Ναπολέων Παπαγεωργίου, προσωπικό της Κινητής Μονάδας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης και ο Υποδιοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, Αστυνόμος Α΄ Λάμπρος Τσουμάνης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν άπτονται του μείζονος θέματος των εξαρτήσεων από ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια, αλκοόλ και διαδίκτυο, ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ενημέρωσαν αναλυτικά για τις δραστηριότητές τους καθώς και για τις νέες μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή μας, οι οποίες είναι η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Ηπείρου, οι δράσεις ένταξης καθώς και το πολυδύναμο κέντρο της Άρτας.

Η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα των εξαρτήσεων, πιστεύει στη συνεργασία και στις συνδυασμένες προσπάθειες και παρεμβάσεις κρατικών φορέων και δομών, ώστε αυτές να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 17 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 55.860 έλεγχοι, από τους οποίους οι 18.554 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 257 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, ως ακολούθως:

·          203 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o     42 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     29 στα Ιόνια Νησιά,

o     22 στη Θεσσαλονίκη,

o     22 στη Στερεά Ελλάδα,

o     20 στη Κρήτη,

o     14 στην Αττική,

o     12 στη Κεντρική Μακεδονία,

o     12 στην Ήπειρο,

o     10 στη Δυτική Ελλάδα,

o       8 στη Πελοπόννησο,

o       7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

o       5 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 54.445 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 52.358 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.087 των 150 ευρώ.

·          40 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o      9 στην Κεντρική Μακεδονία,

o      8 στη Θεσσαλία,

o      7 στο Νότιο Αιγαίο,

o      4 στην Κρήτη,

o      4 στη Πελοπόννησο,

o      2 στην Αττική,

o      2 στην Ήπειρο,

o      1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      1 στη Θεσσαλονίκη,

o      1 στη Στερεά Ελλάδα και

o      1 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 191.965 ομοειδείς παραβάσεις.

·         13 παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική ,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ – μπαρ, για παραμονή και εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για αναπαραγωγή μουσικής.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 3 άτομα, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στην χώρα.

Στα Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη ατόμου για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. και 300 ευρώ πρόστιμο για μη χρήση μάσκας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 6 άτομα για παραβίαση καραντίνας.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.242 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.971 άτομα.

·          Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 146 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μαρία Κεφάλα: Μήνυμα για την "Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού"


Η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί   και γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι ημέρα ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, των χιλιάδων αθώων θυμάτων, οι ψυχές των οποίων περιμένουν ακόμη μία συγνώμη από τους απογόνους των δραστών. 

Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, κανείς μας δεν ξεχνά την φρίκη και τον πόνο.  Η Ελληνική Βουλή θα φωταγωγηθεί σε πένθιμα χρώματα, ως ελάχιστος φόρος τιμής.  Οι Έλληνες ενωμένοι διεκδικούμε μία συγνώμη και μία  διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αποτελεί ιστορικό χρέος όλων.

 Αιωνία η μνήμη των χιλιάδων θυμάτων.

Άρτα: Συλλήψεις για κατοχή ηρωίνης και κάνναβης

 


Συνελήφθησαν χθες (17-05-2021) το βράδυ σε περιοχές της Άρτας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο άτομα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση συνελήφθη ημεδαπός διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης σε μορφή βράχου, βάρους -0,45- γραμμαρίων.
Στη δεύτερη περίπτωση συνελήφθη αλλοδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Τρίτη 18 Μαΐου

 


Την Τρίτη 18 Μαΐου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

-Δημαρχείο ‘Αρτας, 08:00-14:00

-Σκουληκαριά, Δ. Γ. Καραϊσκάκη, ‘Αρτας, 09:00-11:00

-Διάσελο ‘Αρτας, Δ. Γ. Καραϊσκάκη, ‘Αρτας, 12:00-13:30

-Πλατεία Δημαρχείου. Ηγουμενίτσα

-Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα

-Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα

-Παραλία Πρέβεζας

-Κεντρική Αγορά Θεσπρωτικού, Πρέβεζα

-Δημαρχείο Λούρου, Πρέβεζα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Πρέβεζας της Ιόνιας Οδού

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Πρέβεζας, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ιστών οδοφωτισμού του εν λόγω κόμβου.  

Ειδικότερα, την Τρίτη 18 Μαΐου  από τις 07:30 έως τις 19:30, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εισόδου του Α/Κ Πρέβεζας στον αυτοκινητόδρομο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εισέλθουν στην Ιόνια Οδό μέσω του Α/Κ Πρέβεζας, θα ενημερώνονται έγκαιρα με τη χρήση κατάλληλων προειδοποιητικών σημάνσεων, προκειμένου να κατευθυνθούν μέσω παράπλευρου οδικού δικτύου στον Α/Κ Αγρινίου (Βόρειος) ή στον Α/Κ Αμφιλοχίας από όπου θα εισάγονται εκ νέου στον αυτοκινητόδρομο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

Πως μπορεί η υπέρταση να επηρεάσει τα μάτια

 

Η  17η Μαΐου κάθε έτους έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, η οποία καθιερώθηκε το 2005 για να αυξήσει την ενημέρωση για μία νόσο που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσβάλλει περισσότερο από το 30% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο (πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα).

Παρότι όμως η υπέρταση είναι γνωστή κυρίως ως αιτία καρδιαγγειακών και νεφρικών προβλημάτων, μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια, ανοίγοντας το δρόμο στην ανάπτυξη προβλημάτων όπως η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και χοριοειδοπάθεια, αλλά και η οπτική νευροπάθεια.

«Όταν στο ιατρείο εξετάζουμε με το οφθαλμοσκόπιο τα μάτια των ασθενών μας, δεν ελέγχουμε μόνο για τυχόν οφθαλμολογικά προβλήματα. Αναζητάμε και ενδείξεις βλάβης στο πολύπλοκο αγγειακό σύστημά τους που είναι χαρακτηριστικές της υπέρτασης», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Μπορεί να δούμε, π.χ., ότι τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή έχουν γίνει λίγο πιο δύσκαμπτα από το φυσιολογικό. 

Ή ότι πιέζουν το ένα το άλλο και διασταυρώνονται, σαν να έχει περιοριστεί ο χώρος όπου βρίσκονται. Στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις βλέπουμε ότι αρχίζουν να έχουν κάποια διαφυγή αίματος, δηλαδή αιμορραγούν. Ή ακόμα μπορούμε να δούμε μικροσκοπικά ανευρύσματα, κηλίδες στον αμφιβληστροειδή ή οίδημα της ωχράς. Όλ' αυτά είναι ενδείξεις υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μίας πάθησης που προκαλείται από βλάβες στο αγγειακό σύστημα των ματιών εξαιτίας της αυξημένης αρτηριακής πίεσης».

Οι βλάβες αυτές στα αρχικά στάδιά τους δεν προκαλούν συμπτώματα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως συσσωρεύονται και τελικά επιφέρουν αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας των ματιών. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής συνήθως έχει πια σοβαρή αμφιβληστροειδοπάθεια και μπορεί να παρουσιάζει θόλωμα ή μείωση της όρασης -συμπτώματα που είναι ακόμα εντονότερα σε όσους, εκτός από υπέρταση, έχουν και σακχαρώδη διαβήτη. Ο πάσχων μπορεί επίσης να παραπονιέται για διπλωπία (βλέπει διπλά είδωλα) με πονοκεφάλους.