Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας

 


Συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τελευταίο τετραήμερο, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά – 96.590 – άτομα και -85.024- οχήματα, ενώ

-προσήχθησαν -3.444- άτομα,

-συνελήφθησαν -1.090- άτομα για διάφορα αδικήματα,

-βεβαιώθηκαν -20.265- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., -91- για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και –13– για ηχόμετρα,

-ακινητοποιήθηκαν -504- οχήματα, ενώ

-κατασχέθηκαν -5-.

Αδελφοί Δήμοι πλέον οι Δήμοι Πωγωνίου και Αγίας Πάπας – ολοκληρώθηκε η Αδελφοποίηση

 

Συγκίνηση, δέος, αναγνώριση της βαριάς ευθύνης, χαρά και λύπη ήταν μερικά από τα δεκάδες συναισθήματα που βίωσαν τα μέλη της αποστολής του Δήμου Πωγωνίου που παρευρέθηκαν στην Τελετή ολοκλήρωσης της Αδελφοποίησης με το Δήμο Αγίας Νάπας.

Στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό σκηνικό και μπροστά στα μάτια εκατοντάδων επισκεπτών διαδραματίστηκε η Μάχη της Αγίας Νάπας με τον Δελβινακιώτη Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Νταλιάνη και τα γενναία του παλληκάρια να στρέφουν σε φυγή την τουρκική φρουρά Αμμοχώστου.

Ο «Ίππαρχος του αγώνος της παλιγγενεσίας» είναι και ο συνδετικός κρίκος για την Αδελφοποίηση των δύο Δήμων που ενώθηκαν με μία σχέση αμοιβαίας στήριξης και συνεργασίας τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, καθώς τις δύο πλευρές «δένουν» κοινά χαρακτηριστικά, γεγονός που επεσήμανε στον χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 και λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα, η Μπάντα Δήμου Αγίας Νάπας έδωσε το σύνθημα, τα λάβαρα και οι Σημαίες του Αγώνα παρατάχθηκαν, ο Σύνδεσμος Βατραχανθρώπων μετέφερε το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας  και παραδόθηκε η σημαία του επαναστατικού Αγώνα 1821 στον Υπουργό Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνό.

Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία πραγματοποιούνται για 4η συνεχή χρονιά από το Δήμο Αγίας Νάπας και κρατούν ζωντανή τη Μοναδική Μάχη της 17ης Μαρτίου 1826 μεταξύ Ελλήνων Επαναστατών και Τούρκων φρουρών Αγίας Νάπας – Αμμοχώστου. «Οι λαμπροί εορτασμοί έχουν καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του συνδιοργανωτή Συνδέσμου φίλων Πάρκου Γλυπτικής «Άρωμα» κ. Χριστάκης Πίττας ενώ ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης και Πρώην Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής παρουσίασε μία εμπεριστατωμένη έρευνα για το Χατζημιχάλη Νταλιάνη και το ιστορικό της Μάχης.

Γενέτειρες ηρώων και εθνομαρτύρων χαρακτήρισε τα χωριά της Κύπρου ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου τονίζοντας ότι σήμερα τιμώνται εθνικά και θρησκευτικά ορόσημα ενώ αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της Αδελφοποίησης. «Απόψε υποδεχόμαστε το Δήμο Πωγωνίου για την ολοκλήρωση της Αδελφοποίησης, πραγματοποιώντας έτσι άλλο ένα χρέος να φέρουμε κοντά τους δύο Δήμους που συνδέονται από ένα ιστορικό πρόσωπο» σημείωσε.

«Η τελετή Αδελφοποίησης επισφραγίζει μια στενή σχέση συνεργασίας και φιλίας με τον εθνικό μας Ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη να ενώνει τους δύο Δήμους» τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης. Όπως ανέφερε, διαμορφώνεται μέσα από την τελετή ένα κοινό πλαίσιο δράσεων και ανταλλαγής εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης και πολιτισμού. «Ο παραμεθόριος Δήμος Πωγωνίου και η παραθαλάσσια Αγία Νάπα έχουν δύο ακόμη κοινά χαρακτηριστικά. Τη λεβεντιά των ανθρώπων τους και τη ζεστή φιλοξενία που ξεκινάει ανοίγοντας τις καρδιές μας και τα σπίτια μας» σημείωσε, προσκαλώντας τους παρευρισκομένους να επισκεφθούν τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός τονίζοντας ότι ο στόχος της Επανάστασης ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και μεταφέρθηκε στην Κύπρο αλλά ο Αγώνας θα ολοκληρωθεί με την επανένωση του Κυπριακού Λαού. «Η επανένωση αποτελεί προτεραιότητά μας. Μία επανένωση που θα εξασφαλίσει σταθερότητα και αρμονική συνύπαρξη και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο για τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη και το Δελβινάκι και ακολούθησε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου ολοκλήρωσης της διαδικασίας Αδελφοποίησης των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας καθώς και ανταλλαγή δώρων.

Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία ολοκληρώθηκαν με την Αναπαράσταση της Μοναδικής Μάχης Αγίας Νάπας.

Ο Δήμος Πωγωνίου συγχαίρει όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης και ευχαριστεί ιδιαίτερα το Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου κ. Μαρία Τοφινή Τσαντίλα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου φίλων Πάρκου Γλυκτικής «Άρωμα» κ. Χριστάκη Πίττα για την θερμή φιλοξενία που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κατοίκων της Αγίας Νάπας. Αν πας μία φορά είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψεις

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνάντηση με την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Ηπείρου και Β. Ιονίων Νήσων

 


Συνάντηση με την πρόεδρο, Μαρία Σκανδάλη, τον αντιπρόεδρο, Σπύρο Ζουμπουλίδη και την πρόεδρο της εξελεγκτικής επιτροπής, Λούλα Βέρμπη, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ηπείρου και Β. Ιονίων Νήσων είχε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στη διάρκειά της αναδείχτηκε η κοινή διάθεση για συνεργασία σε θέμα που αφορούν άτομα με αναπηρία με τον κ. Μπέγκα να τονίζει ότι η δημοτική αρχή είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη γύρω από τα προβλήματα συμπολιτών που αντιμετωπίζουν θέματα αναπηρίας.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων στα οποία ο δήμος μπορεί να βοηθήσει και συμφωνήθηκε να σταλεί επίσημη γραπτή επιστολή με τα προβλήματα που έχει εντοπίσει και ανήκουν στις αρμοδιότητες του και στα γεωγραφικά όρια του δήμου Ιωαννιτών.

Δήμος Πωγωνίου: Έγκριση της υπ’ αρ. 9/2021 πυροσβεστικής διάταξης με θέμα: Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους

  


Έγκριση της υπ’ αρ. 9/2021 πυροσβεστικής διάταξης με θέμα: Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους.

Περισσότερα: https://pogoni.gr/%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80-%CE%B1%CF%81-9-2021-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B9/?fbclid=IwAR0QhQH6UASqrs-dDZEZs4j7zjfDmlg5WhkzzYXNG96nlKlZbXWSX33QL-4

Με την παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου στο Δήμο Ζίτσας


 Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Εθνική επέτειος  της 25ης Μαρτίου 1821, στο Δήμο Ζίτσας. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην έδρα του Δήμου, την Ελεούσα,  με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση.

Πλήθος κόσμου για άλλη μια φορά κατέκλυσε την πλατεία Δημαρχείου και την λεωφόρο Δημοκρατίας και παρακολούθησε τη νεολαία του Δήμου που με υπερηφάνεια παρέλασε, τιμώντας τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Οι μαθήτριες και μαθητές παιδικών σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, των Λυκείων καθώς και  μέλη τμημάτων χορευτικών Συλλόγων και Αθλητικών Σωματείων του Δήμου απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα του Δημάρχου Ζίτσας, Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικών Συμβούλων,  εκπροσώπων των τοπικών συμβουλίων, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και χιλιάδων κόσμου που πλημύρισαν το χώρο της παρέλασης.

Στο Δημαρχείο μαθητές από το 20Ο δημοτικό και το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

 


Μαθητές από το 20ο δημοτικό σχολείο και το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων υποδέχθηκαν στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου και στο γραφείο του αντίστοιχα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Στέφανος Σίντος.

Οι μαθητές μετέφεραν τα δικά τους αιτήματα που αφορούσαν κυρίως την καθαριότητα, τα αδέσποτα και τους δημόσιους χώρους όπως πάρκα και πλατείες, ενώ κατέθεσαν και προτάσεις. 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και να λάβουν απαντήσεις στα αιτήματά τους με το δήμαρχο να τονίζει ότι οι προτάσεις τους μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Δήμος Κόνιτσας: Με λαμπρότητα τελέστηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

 


Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια τελέστηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25 ης Μαρτίου 1821 στην Κόνιτσα, αποτίνοντας φόρο τιμής στη θυσία των αγωνιστών του ’21, στους οποίους οφείλουμε την Εθνική μας υπόσταση.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Κόνιτσας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τους μαθητές.

Το πρωί της 25 ης Μαρτίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων έξω από το Δημαρχείο, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τμήμα των ενόπλων δυνάμεων και τη Φιλαρμονική του Δήμου «Ελευθέριος Χ. Παγγές».

Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο»: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Συλλόγου

 


Φίλοι, συγχωριανοί, την  Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα του ΚΔΑΠ, διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου για τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.

Ο κόσμος μετά από αρκετά χρόνια που προσήλθε (για τα δεδομένα του μεγαλύτερου χωριού του Δήμου μας) ήταν ικανοποιητικός και αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση και έγινε παρουσίαση των πεπραγμένων του απερχόμενου Συμβουλίου ,ώστε να γνωρίζουν άπαντες μέχρι λεπτομέρειας το πώς δούλεψε το Δ.Σ κατά την διάρκεια της θητείας του.

Το απερχόμενο Δ. Σ. μετά από προτροπή -απαίτηση όλων των παρευρισκομένων ξανά στις επάλξεις και με την προσθήκη 5 νέων συγχωριανών  θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να πράττουμε το καλύτερο δυνατό για το αγαπημένο μας χωριό.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. αναλυτικά:

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος  Πρόεδρος

Νίκου Παναγιώτα                Γενικός Γραμματέας

Ιωάννου Αθηνά                   Ταμίας

Κουρής Αναστάσιος            Έφορος Υλικού

Μπραχόπουλος Μιχαήλ       Μέλος

Νάση Εύη                            Μέλος

Πρόκου Μαρίνα                   Μέλος

Νέλι Κράμερ                        Μέλος

Μόσχου Αθηνά                    Μέλος

Χαλδούπη Αλίκη                  Μέλος

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους συγχωριανούς που έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη για τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο και τους παρακαλούμε θερμά να αγκαλιάζουν και να βοηθούν στις διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ώστε να κερδίζει το αγαπημένο μας χωριό.

Με τιμή

Το  Δ.Σ. του  Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου

"Το Σώσινο''

Άνοιξε ηλεκτρονική πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr για την Επιστολική Ψήφο

 


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr για την Επιστολική Ψήφο, άνοιξε.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που επιθυμείτε να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές στις 09/06 μέσω επιστολικής ψήφου, μπορείτε να εγγραφείτε μέχρι 29/04/24.

Η αποστολή των φακέλων θα γίνει τον Μάιο.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Τετάρτη 27-03-2024:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές  Κάτω Μάρμαρα στην συνοικία Πανόραμα, Εργατικές Κατοικίες Νεοχωρόπουλου, πέριξ πρατηρείου καυσίμων Ντούρου, ψυγεία Παπαϊωάννου, ιδιωτικό ΚΤΕO και αντλιοστάσιο ΣΥΔΚΛΙ.

Β) Από ώρα 14:00 μ.μ. έως 15:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές  Πεδινή, Κοσμηρά, τμήμα Ασβεστοχωρίου, χωματερή Δήμου Ιωαννιτών, Δωδώνη, Δραμεσιοί, Μελιγγοί, Μαντείο, Σήραγγα Δωδώνης Εγνατίας Οδού, Κωστάνιανη, Αγ. Αναστασία, Δραγοψά, Χίνκα (οικ. Ζόριανη), Πολύγυρος, Ψήνα, Ελευθεροχώρι, Μπαουσιοί, Κουμαριά, Ανθοχώρι, Ασπροχώρι, Πλατάνια, Λίππα (οικ. Ανάληψη), Αρτοπούλα, Καταμάχη, Βαλανιδιά, Πετούσι, Παρδαλίτσα, Ζωτικό.

1) Την Τετάρτη 27-03-2024:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 09:30 π.μ. και από ώρα 12:30 μ.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας στο ύψος των επιχειρήσεων Νικολαϊδη, ΚΕΜΠΕΡ ΕΛΛΑΣ, Τασίουλα, SPIDER, Μπουρδούκη, Καρδαμίτσια, περιοχή Πρ. Ηλία, Δροσιά, Άσυλο Ανιάτων, Σταυράκι, εργ. κατ. Κ. Μαρμάρων, πρατ. υγρών καυσίμων Ντούρου, Δορυμπετόν, ψυγεία Παπαϊωάννου, εργ. κατ. Νεοχωροπούλου, φυλακές Σταυρακίου, Τσιφλικόπουλο, περιοχή Περιβλέπτου, φοιτ. εστία στον λόφο Περιβλέπτου, οδοί Παπαθωμά Μέκαλη και Άρη Βελουχιώτη και πάροδοι αυτών έως και την πλατεία Ομήρου.

Γ) Από ώρα 14:00 μ.μ. έως 16:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές  Πεδινή στην οδό Πανεπιστημίου πίσω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Την Πέμπτη 28-03-2024:

Α) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές  Χρυσόρραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι, πτηνοτροφεία και αντλιοστάσια των παραπάνω περιοχών.

Β) Από ώρα 14:30 μ.μ. έως 15:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές  Νεοχωρόπουλο στις οδούς Γαλάνη, Αιβατίδη, Νίζνα και Βενέζη.

Γ) Από ώρα 14:30 μ.μ. έως 15:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές  Ιωάννινα στην περιοχή του Λασπότοπου στις οδούς Γ. Μυλωνά και Καββαδία.

Δ) Από ώρα 15:30 μ.μ. έως 16:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές  Κατσικά στις οδούς Άρη Βελουχιώτη και Μαντώ Μαυρογένους.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

ΕΜΥ: Αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές την Τρίτη 26 Μαρτίου

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) την Τρίτη 26 Μαρτίου σε όλη τη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και από τις απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ από τη νύχτα οι βροχές θα επεκταθούν και ανατολικότερα.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Στα ανατολικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί έως 5 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 ενισχυόμενοι από το απόγευμα σε 5 με 6 μποφόρ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Η  θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 23 βαθμούς και στην Κρήτη κατά τόπους τους 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Από τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 26 Μαρτίου

 


Την Τρίτη  26  Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.   

Χρόνια προστατίτιδα: Πώς επηρεάζει τη ζωή των ανδρών;

 


Υψηλό είναι το ποσοστό των ανδρών με χρόνια προστατίτιδα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας της πάθησής τους. Τα συχνότερα είναι το άγχος και η κατάθλιψη. 

Δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι άλλο πέρα από τον πόνο και νιώθουν ανήμποροι, εξαιτίας της παρατεταμένης διάρκειάς του. 

Συχνά απελπίζονται, λόγω της αδυναμίας τους να τον ελέγξουν, όπως άλλωστε και τα άλλα συμπτώματα που προκαλεί.

Η πάθηση έχει συχνά αντίκτυπο και στη σεξουαλικότητα. 

Έχει διαπιστωθεί ότι ο πόνος μειώνει τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στο 85% των ασθενών, αφού οι άνδρες με χρόνια προστατίτιδα έχουν μικρότερη επιθυμία, περισσότερα προβλήματα στύσης και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, όπως αναφέρεται σε μια αυστραλέζικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Pain.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να εφαρμόζονται θεραπείες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που προκαλεί, αλλά και πρακτικές μείωσης του στρες και της αρνητικής διάθεσης, προκειμένου οι ασθενείς να μπορούν να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Η προστατίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών και η τρίτη συχνότερη του ουροποιητικού συστήματος για τους μεγαλύτερους. Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση που περιλαμβάνει φλεγμονή του προστάτη και μερικές φορές των περιοχών γύρω από αυτόν.

Υπάρχουν τρεις μορφές της που προκαλούν συμπτώματα και χρήζουν θεραπείας. Οι δύο είναι η οξεία και η χρόνια προστατίτιδα που προκαλούνται από μόλυνση του προστάτη από βακτήρια (βακτηριακή προστατίτιδα). Και οι δύο θεραπεύονται με αντιβιοτικά.