Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

ΠΡΑΤΤΩ: Η σήμανση Nutriscore της ΕΕ εξελίσσεται σε εφιάλτη για αγροτικά μας προϊόντα

 


Μεγάλη ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στο χώρο των εξαγωγικών επιχειρήσεων ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακών προϊόντων από το σύστημα σήμανσης «Nutriscore» που προωθεί η ΕΕ με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα σύστημα που δείχνει να εξυπηρετεί τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού βορρά.

Με την εν’ λόγω χρωματική σήμανση επί της συσκευασίας επιδιώκεται η ενημέρωση του καταναλωτή για το διατροφικό προφίλ του προϊόντος σε περιεκτικότητα σακχάρων, λιπαρών, αλατιού, θερμίδων κλπ. Δεν λαμβάνονται όμως υπόψιν οι παραγωγικές ιδιαιτερότητες των Μεσογειακών τροφίμων που ουσιαστικά μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου κώδικα. Ιταλία και Ισπανία διαμαρτύρονται έντονα, απαιτώντας τη μη εφαρμογή του. Ελαιόλαδο, ελιά, μέλι, τουρσιά, κονσερβοποιημένα αλιεύματα και πολλά ακόμη τρόφιμα θα «κοκκινίσουν» αρνητικά με τη νέα σήμανση.

Διαχρονικά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις υποτίμησαν το ζήτημα. Δεν ενημέρωσαν τις επιχειρήσεις και δεν προχώρησαν σε έγκαιρες παρεμβάσεις στην ΕΕ σε συνεργασία με άλλες Μεσογειακές χώρες – μέλη. Ήδη εξαγωγικοί φορείς ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από ΥπΑΑΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΥΠΕΞ και Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Το ΠΡΑΤΤΩ παρακολουθεί από κοντά το θέμα, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία για το μέλλον των ελληνικών ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακών μας προϊόντων. Υπενθυμίζει δε ότι τα τελευταία χρόνια κανείς Έλληνας ευρωβουλευτής δεν διεκδίκησε να συμμετέχει στην αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής.

Το ΠΡΑΤΤΩ καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης να παρέμβουν δυναμικά έστω και την ύστατη στιγμή. Δεν πρέπει να αφήσουμε να προστεθεί άλλη μια αρνητική πολιτική στην πορεία παρακμής της αγροτικής παραγωγής της πατρίδας μας.

Νίκος Χαρδαλιάς: Νέος επιδημιολογικός χάρτης σε τρία επίπεδα η Ελλάδα

 


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τον νέο χάρτη του κορονοϊού στην Ελλάδα και ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν στις περιοχές με το ανάλογο χρώμα.

«Είναι γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας παρουσιάζει βελτίωση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και η διασπορά δεν έχει ολοκληρωτικά ελεγχθεί» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως από σήμερα είναι στον διαδικτυακό αέρα και διαθέσιμος ο διαδραστικός επιδημιολογικός χάρτης, covid-19.gov.gr και ο οποίος θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και για τα νησιά σε επίπεδο δήμου λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

• Δείκτης θετικότητας ελέγχων

• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων

• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων

• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων

Βάνα Παπαευαγγέλου: Δεν πετάμε ακόμη τις μάσκες

 


Η κ.  Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την  συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της πανδημίας σε όλη την επικράτεια.

Η κ. Παπαευαγγέλου παρατήρησε όμως πως με έκπληξη η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό, παρακολουθεί να γίνεται συζήτηση για το χρονικό όριο που θα απαλλαγούμε από τις μάσκες.

Όπως εξήγησε, η χρήση μάσκας παραμένει το πιο ισχυρό όπλο ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, τονίζει η λοιμωξιολόγος.

«Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 300 στην Αχαΐα».

Δύο διαδοχικές συσκέψεις στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Δύο διαδοχικές συσκέψεις του Περιφεριάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη την Παρασκευή 4 Ιουνίου, στην Περιφέρεια Ηπείρου με την παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη , του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά, των Γ.Γ. του υπουργείου κ.κ. Κων/νου Αραβώση και Αλεξάνδρας Σδούκου, της Προέδρου του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Μαρίας Παπαδοπούλου και του Δ/ντα Συμβούλου κ. Κων/νου Τριάντη.

Παρόντες ήταν και οι βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα.

Η πρώτη σύσκεψη αφορούσε σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και η δεύτερη με την παρουσία της υφυπουργού κ. Ζαχαράκη και συμμετέχοντες εκπροσώπους φορέων του τουρισμού της Π.Ε. Ιωαννίνων.

ΕΟΔΥ: Τριάντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 1.112 νέα κρούσματα

 


6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα τέσσερις  θάνατοι σήμερα, 1.112 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.112, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 407.857 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.823 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.218 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 445 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.491 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 151 (ημερήσια μεταβολή +4.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 174 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Νέα, επαναστατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ημικρανίας

 


Ημικρανία ονομάζουμε μια παθολογική κατάσταση που έρχεται και επανέρχεται και, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, αφορά σχεδόν εξίσου γυναίκες και άντρες. Ακόμα και η αναφορά της νοσηρής αυτής κατάστασης είναι ικανή να φέρει πόνο στα άτομα που την έχουν γνωρίσει. Χρόνια αναμετριέται μαζί της η Ιατρική με θετικά αποτελέσματα αλλά όχι με εφάπαξ θεραπεία, αναφέρει η κ. Ζηναΐς Κοντούλη, Διευθύντρια Ιατρείου Πόνου του Metropolitan Hospital. Σήμερα, μια νέα επαναστατική όσο και απλή θεραπευτική μέθοδος υπόσχεται άμεση ανακούφιση από τον πόνο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη κρίση ημικρανίας, Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με πολλά υποσχόμενη επιτυχία στο Ιατρείο Πόνου του Metropolitan Hospital.

Τι είναι η ημικρανία

Η ημικρανία είναι ένα είδος κεφαλαλγίας το οποίο, στην Ελλάδα, ταλαιπωρεί σχεδόν ένα στα 15 άτομα. Τα αίτια της ημικρανίας είναι ποικίλα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης και δεν αποτελεί εκδήλωση κάποιας παθολογικής κατάστασης στον εγκέφαλο. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το στρες, από τη λήψη τροφών όπως η σοκολάτα ή ποτών όπως το κόκκινο κρασί και, πιθανόν, από τον γυναικείο κύκλο  -σχέση που οδήγησε στην αντίληψη που περιγράφηκε πιο πάνω, ότι, δηλαδή, η ημικρανία αφορά περισσότερο τις γυναίκες.

Η κλασική αντιμετώπιση της ημικρανίας

Στην αντιμετώπιση της ημικρανίας τον πρώτο λόγο εξακολουθεί να έχει η φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνδυάσει διαφορετικά είδη φαρμάκων, τα οποία συνήθως αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζεται το επώδυνο ερέθισμα στον εγκέφαλο. Μπορεί να είναι αντιεπιληπτικά φάρμακα, καθώς και άλλα φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος.



Υπάρχουν δύο τρόποι για την αντιμετώπιση της ημικρανίας: αν οι κρίσεις ημικρανίας είναι λίγες μέσα σε ένα μήνα, μέχρι δέκα, τότε, αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή η οποία τις καταστέλλει. Αν, όμως, οι κρίσεις ημικρανίας ξεπερνούν τις δέκα το μήνα, τότε θα πρέπει να χορηγηθεί και προφυλακτική αγωγή, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κρίσεις αυτές.

Η επαναστατική αντιμετώπιση της ημικρανίας

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση, για την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Είναι η δεύτερη συνεδρίαση με πρόεδρο τον κ. Γοργόλη, ο οποίος για δεύτερη φορά καλεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος να συνεδριάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αυτή τη φορά μάλιστα και δια περιφοράς. Και αν στην προηγούμενη συνεδρίαση, παρά την τεκμηρίωσή μας, θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα άλλοθι στο νέο πρόεδρο -που και τότε χαρακτήρισε βολονταριστικά τη συνεδρίαση ως κατεπείγουσα- τη δεύτερη φορά αποδεικνύεται ότι ο πρόεδρος με τη συναίνεση της «αντιπολίτευσης» αλλοιώνει τεχνητά το χαρακτήρα των διαδικασιών για να αποφύγει τη ζωντανή και προετοιμασμένη συζήτηση. Με αυτά «τα νέα ήθη» ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της περιφερειακής αρχής χαρακτηρίζει πλέον και τη λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Κατά την άποψή μας υπήρχε όλος ο χρόνος να γίνει κανονική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σήμερα Παρασκευή με πρόσκληση που μπορούσε να βγει έγκαιρα.

Επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ατόμου, που είχε τοποθετήσει μία αυτοσχέδια σιδερένια παγίδα για τριχωτά θηράματα, στην Τ.Κ Γραικικού του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας

 


Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ατόμου, που είχε τοποθετήσει μία αυτοσχέδια σιδερένια παγίδα για τριχωτά θηράματα, προχώρησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Στο πλαίσιο των συνεχών περιπολιών σε όλη την εδαφική αρμοδιότητα της Ομοσπονδίας και κατόπιν αξιοποίησης σχετικών πληροφοριών που περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση ένα σημείο στην Τ.Κ Γραικικού του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας, από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης, όταν και εντοπίστηκε η αυτοσχέδια παγίδα.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, εμφανίστηκε ένα άτομο προκειμένου να κάνει έλεγχο στην αυτοσχέδια παγίδα και συνελήφθη από τους Θηροφύλακες.

Η αυτοσχέδια κατασκευή κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Δασών Άρτας, ενώ σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία από την κείμενη νομοθεσία