Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Σεισμική δόνηση 2,9 R, 10 χλμ Δυτικά-Βορειοδυτικά της Κόνιτσας

 


Σεισμική δόνηση έντασης 2,9  R σημειώθηκε στις 09:03, το πρωί της Τρίτης 9 Αυγούστου 2022, 10 χλμ Δυτικά-Βορειοδυτικά της Κόνιτσας.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10  χλμ.

Σιταριά Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά στο μεζεδοπωλείο «Η Αγάπη» την Παρασκευή 12 Αυγούστου

 


Δημοτική βραδιά στο μεζεδοπωλείο «Η Αγάπη» την Παρασκευή 12 Αυγούστου στη Σιταριά Πωγωνίου.

Θα σας διασκεδάσει  το συγκρότημα του Χαλιγιάννη Κωνσταντίνου. 

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου: Εκδήλωση "Γνωριμία με το Κουκάλογο της Ηπειρωτικής Φύσης" την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία Κεφαλοβρύσου, ώρα 19:30

 


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία σας προσκαλεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 στην εκδήλωση " Γνωριμία με το Κουκάλογο της Ηπειρωτικής Φύσης" που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Κεφαλοβρύσου.

Ώρα έναρξης: 19.30

Εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης COVID-19 (01 Αυγούστου – 07 Αυγούστου 2022)

 


Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19). Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO 31/2022 (01 Αυγούστου 2022 - 07 Αυγούστου 2022).

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 100.421 κρούσματα COVID-19 (9.626 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -19%

εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.577.675 εκ των οποίων 51.8% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.93 (95% ΔΕ: 0.81 - 1.05).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.343 ασθενείς (7μερος

μ.ό.: 335, -8% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 314, -1%

εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 120 (60.8% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 95.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δήμος Πωγωνίου: Στιγμές απόλαυσης με τα "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ"

 


Χαρά, γέλιο και αδρεναλίνη περιελάμβανε το προηγούμενο 4ήμερο για τα παιδιά του Δήμου Πωγωνίου μέσα από τα “Παιχνίδια της Αλάνας”.

Οι πλατείες Παρακαλάμου, Κεφαλοβρύσου, Δελβινακίου και Καλπακίου μετατράπηκαν σε πίστες ¨Survivor¨ και παιδιά όλων των ηλικιών, καθοδηγούμενα από εξειδικευμένους παιδαγωγούν, μπήκαν στην “αρένα” για ατελείωτο παιχνίδι και διασκέδαση.

Τα “Παιχνίδια της Αλάνας” ήταν μία δράση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τόσο σε επίπεδο συμμετοχής όσο και σε επίπεδο ψυχαγωγίας και απόλαυσης από τους μικρούς φίλους.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αναστάσιος Γιούνης, καλωσορίζοντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους, εξέφρασε την χαρά του για τη μεγάλη συμμετοχή και δεσμεύτηκε για την «επιστροφή» των παιχνιδιών και το επόμενο καλοκαίρι. «Χαιρόμαστε με την χαρά των παιδιών και δεσμευόμαστε για ακόμη περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν τους μικρούς μας φίλους. Τα καλοκαίρια στα χωριά πρέπει να είναι καλοκαίρια απόλαυσης και ψυχαγωγίας που θα δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας των παιδικών «αγώνων» πήραν σειρά και οι μεγάλοι που απήλαυσαν εξίσου τις διαδρομές και το παιχνίδι!

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Θεσπρωτία για παράβαση της νομοθεσίας περί Τελωνιακού Κώδικα

 


Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, συνελήφθη χθες (08-08-2022) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος μετέφερε με ΙΧΕ αυτοκίνητο -105- συσκευασίες καπνού ναργιλέ σε υγρή μορφή συνολικού βάρους -115- κιλών και -152- γραμμαρίων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Τα παραπάνω λαθραία καπνικά προϊόντα και το αυτοκίνητο κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, ενώ για την ανωτέρω ποσότητα προσδιορίστηκε ότι δεν είχαν καταβληθεί οι νόμιμοι δασμοί και φόροι ύψους (38.000) ευρώ περίπου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Παρακάλαμος: Θεατρική παράταση για παιδιά, την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του δημοτικού μας σχολείου, ώρα 8:30 μ.μ.

 


Φίλοι συγχωριανοι - συνδημοτες.

 Συνεχίζουμε τις καλοκαιρινές δράσεις της Κοινότητας μας, με Θεατρική παράσταση για τους μικρούς μας φίλους την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 στον αύλειο χώρο του δημοτικού μας σχολείου.

Σας περιμένουμε όλους να περάσουμε μια όμορφη βραδιά.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας ο Ν.Ο.Ι. με το Θανάση Παλαιοπάνο

 


Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Ανδρών – Γυναικών, που θα διεξαχθεί στο Μόναχο από 11-14 Αυγούστου, θα αγωνιστεί με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Θανάσης Παλαιοπάνος, με το συναθλητή του Γιάννη Καλανδαρίδη.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Ομίλου θα αγωνιστεί στο διπλό σκιφ Ανδρών ενώ στην εθνική αποστολή συμμετέχουν συνολικά οκτώ (8) αθλητές που θα στελεχώσουν έξι πληρώματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Ι. εύχεται στο Θανάση Παλαιοπάνο αλλά και σε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής καλή επιτυχία.

Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»: Πράξη έμπρακτης στήριξης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας η ολοκληρωμένη νομική διαδικασία για συντάξεις και επίδομα υπερήλικα


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άγιοι  Σαράντα, 8 Αυγούστου 2022

Θέμα: Πράξη έμπρακτης στήριξης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας η ολοκληρωμένη νομική διαδικασία για συντάξεις και επίδομα υπερήλικα. Η ευγνωμοσύνη πρέπει να εκφραστεί με περισσότερη σύμπνοια και συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και προτείνοντας το ύψιστο εθνικό συμφέρον για στήριξη του συνόλου των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η Ελληνική πολιτεία, προέβη σε νομοθετικές ρυθμίσεις που τακτοποιούν ζητήματα συντάξεων και στήριξης υπερήλικων, που αποτελούσαν αφενός μεν διαχρονικά μας αιτήματα αφετέρου προσέβαλαν τη διάσταση της ισοπολιτείας.

Εκφράζοντας την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την Κυβέρνηση της Ελλάδας και προσωπικά τον Πρωθυπουργό για το άμεσο ενδιαφέρον ώστε σύμφωνα με τα συμπεράσματα από την πρόσφατη συνάντησης με αντιπροσωπεία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ να προχωρήσουνε εσπευσμένα οι απαραίτητες διαδικασίες.

Να επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι οι ενισχύσεις αυτές έρχονται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία, ειδικά δε για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στις πατρογονικές εστίες του. Καθιστούν την προσδοκία για την διαιώνιση υπό συνθήκες αξιοπρεπείας της παρουσίας του Ελληνισμού στη γενέθλια γη ακόμη πιο εφικτή.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 9 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 9 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Πιερία, Ανδρομάχη, Χώρος Εμποροπανήγυρης, 08:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

 


Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία.

Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες κύματος, ειδικά στην περιοχή UVB (280-320 nm).

Εκτός από τα ευεργετικά αποτελέσματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, (όπως η παραγωγή βιταμίνης D, κ.ά.), μπορεί να υπάρξουν και αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Επιπτώσεις ηλιακού φωτός

«Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν διερευνήσει πώς η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR) επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλά σήμερα αυξάνονται τα στοιχεία υπέρ της πολλαπλής ανοσοενεργοποίησης και συστηματικής αντίδρασης του οργανισμού (Nat Rev Immunol. 2019 Nov).

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα, είναι η επαγόμενη από την υπεριώδη ακτινοβολία ανοσοκαταστολή, μια ελαττωματική ανοσοαπόκριση που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία που επηρεάζει πρώτα το δέρμα και μετά ολόκληρο το σώμα.


Η υπεριώδης ακτινοβολία οδηγεί σε μια σύνθετη αλληλουχία γεγονότων στο δέρμα που δημιουργεί ποικίλες φλεγμονώδεις αλλαγές ανάλογα με τον στόχο.

Αυτές οι ανοσολογικές διεργασίες εκδηλώνονται ως: υπεραιμία, υπεραλγησία και φλεγμονή, τα οποία μπορεί να προκύψουν από την έκθεση σε διαφορετικά μήκη κύματος UV», αναφέρει η κ. Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων στο Μetropolitan General.

Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα με πολλούς τρόπους:

·         Αναστέλλει την παρουσίαση αντιγόνου

·         Διεγείρει την απελευθέρωση ανοσοκατασταλτικών κυτοκινών

·         Διεγείρει τη δημιουργία T-λεμφοκυττάρων του ρυθμιστικού υποτύπου (T- reg).