Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Καταρράκτης Πωγωνίου: Ξεκίνησαν τα έργα συντήρησης και ανάπλασης της πλατείας

 

Ξεκίνησαν τα έργα συντήρησης και  ανάπλασης της πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Καταρράκτη Πωγωνίου.

Ο τοίχος αντιστήριξης παρουσίαζε σοβαρές ρωγμές και υπήρξε κίνδυνος κατάρρευσης.

Τα έργα περιλαμβάνουν νέο τοίχο αντιστήριξης και πλακόστρωση της πλατείας.



Η Ένωση «Μαζί για το παιδί» «αγκάλιασε» χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες τους και το 2021

 


Tο 2021 ήταν μια χρονιά κομβικής σημασίας για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» καθώς συμπλήρωσε τα 25 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία.

Παρά τις αντιξοότητες εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας,  οι δράσεις και οι ενέργειες της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση καθώς αυξήθηκαν οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών στην Ελλάδα.

Μέσω της κοινωνικής του υπηρεσίας, το «Μαζί για το Παιδί», προσπάθησε να καλύψει τα ολοένα και αυξανόμενα αιτήματα οικογενειών που ήρθαν αντιμέτωπες με την ανεργία και κατά συνέπεια την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Ταυτόχρονα η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» προσέφερε δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες απατώντας σε κλήσεις αλλά και σε διαδικτυακά σεμινάρια και ομάδες γονέων σε όλη την χώρα.

Οι πυρκαγιές του Αύγουστου εκτός της καμένης γης άφησαν πίσω τους πολλά προβλήματα διαβίωσης στις οικογένειες που επλήγησαν στην Αττική και στην Βόρεια Εύβοια. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των συγκεκριμένων δήμων, βρίσκεται δίπλα σε αυτές τις οικογένειες με προγράμματα που έχουν ως σκοπό να επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές τους. 

EΟΔΥ: Πενήντα θάνατοι σήμερα, 26.536 νέα κρούσματα

 


27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα θάνατοι σήμερα, 26.536 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 26.536, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.684.916 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 201 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.391 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.686 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (65.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 90.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 234 (65.36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (34.64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.365 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 296 (ημερήσια μεταβολή +22.31%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 108 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Ζίτσας: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα κατάρτισης για την ανάπτυξη του κλάδου των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών

 


Με την απονομή των βεβαιώσεων πιστοποίησης στους καταρτιζόμενους ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση της καλλιέργειας αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας 295 ωρών οι 15 καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία μέσα από τη θεωρητική αλλά και την πρακτική κατάρτιση, όσοι ασχολούνται για πρώτη φορά να μυηθούν και εκείνοι που ήδη καλλιεργούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, στην παραγωγή και διάθεση αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Ειδικότερα, μέσα από τις θεματικές ενότητες του προγράμματος έλαβαν θεωρητικές γνώσεις για την καλλιέργεια, συλλογή, επεξεργασία και μεταποίηση,  την τυποποίηση, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, και ταυτόχρονα στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης προχώρησαν σε φύτευση αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών σε κτήμα στον κάμπο της Κοινότητας Ελεούσας και στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου, ενώ εκπαιδεύτηκαν  στην απόσταξη αιθέριων ελαίων με αποστακτήρα.

Με αφορμή την απονομή των βεβαιώσεων πιστοποίησης στους καταρτιζόμενους η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Μπαλάφα η οποία είχε την επίβλεψη του συγκεκριμένου προγράμματος από την πλευρά του Δήμου Ζίτσας, καθώς ξεκίνησε η υλοποίησή του όσο η ίδια ήταν αρμόδια αντιδήμαρχος σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης επεσήμανε:

Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για ληστεία σε περίπτερο στα Ιωάννινα

 


Η άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων οδήγησε στη σύλληψη ημεδαπού σήμερα (15-03-2022) μετά τα μεσάνυχτα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία για ληστεία από άγνωστο άτομο, το οποίο, φορώντας κουκούλα « full - face », αφαίρεσε με την απειλή πιστολιού και μαχαιριού χρηματικό ποσό -550- ευρώ από υπάλληλο περιπτέρου στην πόλη των Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων στην ευρύτερη περιοχή, οι αστυνομικοί κατάφεραν λίγα λεπτά αργότερα να εντοπίσουν τον κατηγορούμενο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό, το οποίο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του περιπτέρου.

Σε οικόπεδο που υπέδειξε ο κατηγορούμενος στους αστυνομικούς και όπου τα είχε απορρίψει μετά τη διάπραξη της ληστείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλαστική απομίμηση πιστολιού, κουκούλα «full-face» και

αναδιπλούμενο μαχαίρι «πεταλούδα».

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: Οι άγνωστοι κίνδυνοι από το μεταβολικό σύνδρομο


Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η κλινική συνύπαρξη σε ένα άτομο ποικίλων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η κοιλιακή παχυσαρκία και η υπεργλυκαιμία (αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος).

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται πως είναι πολυπαραγοντική. Ειδικότερα, πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια, καθώς είναι πιο συχνό σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό του συνδρόμου, στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, σε όσους διάγουν καθιστική ζωή και στα άτομα με αντοχή στην ινσουλίνη. Ο κίνδυνος ανάπτυξής του αυξάνεται επίσης με την ηλικία.

Το σύνδρομο αποτελεί εντεινόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η ακριβής επίπτωσή του δεν είναι γνωστή, αλλά εκτιμάται ότι προσβάλλει ολοένα αυξανόμενο ποσοστό του ενηλίκου πληθυσμού, δεδομένης της αύξησης της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 34% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική μελέτη, και το 31% στην Ισπανία.

Στη χώρα μας, μελέτη του 2005 είχε υπολογίσει ότι από μεταβολικό σύνδρομο πάσχει το 23,6% ανδρών και γυναικών. Πιο πρόσφατα, το 2020, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέφεραν ότι έπασχε το 73,6% των ασθενών άνω 40 ετών, οι οποίοι  επισκέπτονταν ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου έχουν προταθεί διάφοροι ορισμοί. Ο επικρατέστερος, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και άλλους οργανισμούς, είναι η συνύπαρξη τουλάχιστον τριών από πέντε καρδιομεταβολικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 74.245 έλεγχοι, από τους οποίους οι 39.038 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 141 παραβάσεις και 2 αναστολές λειτουργίας καταστημάτων. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 9 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         44 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 42 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

o    15 στη Θεσσαλονίκη,

o    10 στη Δυτική Ελλάδα,

o      8 στη Θεσσαλία,

o      4 στην Ήπειρο,

o      2 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      2 στη Δυτική Μακεδονία και

o      1 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 104.771 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.197 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.574 των 150 ευρώ.

·         10 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.802 ομοειδείς παραβάσεις.

·         87 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων και 1 παράβαση σε κατάστημα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση των κανόνων λειτουργίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη επιχείρησης, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση των κανόνων λειτουργίας,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από επιβάτη οχήματος.

Στα Ιόνια Νησιά, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, πελάτες καταστημάτων, εργαζόμενο λαϊκής αγοράς καθώς και 3 παραβάσεις σε καταστήματα.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 33.299 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.026 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε 10 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

 


Στη Βουλή κατατίθεται το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος από φέτος θα είναι μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ψήφισή του θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των νέων διατάξεων, ενώ η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» την εκκαθάριση του φόρου.

Ο «λογαριασμός» του νέου φόρου ακινήτων θα φθάσει στους ιδιοκτήτες τον Απρίλιο, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όπως σημειώνουν οι θεσμοί θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων.

Με τις νέες ρυθμίσεις 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ελαφρύτερα εκκαθαριστικά σημειώματα με τη συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ να φθάνει φέτος στα 350 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι μειωμένο ακόμη και πάνω από 30%, σχεδόν 900.000 δεν θα δουν καμία αλλαγή, ενώ περίπου 350.000 θα καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 15 Μαρτίου

 

Την Τρίτη 15 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-12:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Κοινότητα Ζίτσας, Πνευματικό Κέντρο, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-12:00.

Επίσκεψη του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στα Ιωάννινα την Παρασκευή 18 Μάρτη

 


Την Παρασκευή 18 Μάρτη ο ΓΓ της ΚΕ θα επισκεφτεί τα Ιωάννινα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

• 12.30: Θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και θα συναντηθεί με τη διοίκηση.

• 13.00: Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του ΠΓΝΙ.

• 13.30: Θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τα υγειονομικά σωματεία (Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ, Σύλλογος Εργαζομένων «Χατζηκώστα», ΕΙΝΗ) και άλλους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων της πόλης, στην αίθουσα ΚΕΚ 1&2.

• 19.00: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο Λιμνοπούλας, με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».

Κατά την επίσκεψη στο ΠΓΝΙ θα παραχωρήσει δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Εμφύτευμα βελτιώνει την όραση ασθενών με προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

 

Οι ασθενείς που έχουν χάσει την κεντρική όρασή τους λόγω προχωρημένης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μπορεί να την ανακτήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό με τη βοήθεια ενός εμφυτεύματος που τοποθετείται βαθιά μέσα στο μάτι, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Stanford.

Στην προχωρημένη (ατροφική) εκφύλιση της ωχράς, οι ασθενείς χάνουν την κεντρική όρασή τους λόγω ατροφίας των φωτοευαίσθητων κυττάρων στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών τους. Ωστόσο τα κύτταρα στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς παραμένουν ανέπαφα, με αποτέλεσμα να διατηρούν οι ασθενείς την περιφερειακή όραση.

Το εμφύτευμα που ανέπτυξαν οι επιστήμονες τοποθετείται κάτω από τον αμφιβληστροειδή και τροφοδοτείται συνεχώς με εικόνες. Τις εικόνες μπορούν να δουν εν μέρει οι ασθενείς, με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών, αρκεί να μην έχουν καταστραφεί από άλλες παθήσεις (π.χ. γλαύκωμα) τα νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδή, με τα οποία επικοινωνούν τα φωτοευαίσθητα.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη μέθοδό τους σε μικρό αριθμό ασθενών, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να διευρύνει σημαντικά το οπτικό τους πεδίο, με την οπτική οξύτητά τους σχεδόν να δεκαπλασιάζεται σε διάστημα δύο ετών. Με τη μέθοδο αυτή, ένας ασθενής ο οποίος διατηρούσε τα 20/400 της όρασής του, ανέκτησε την αντίληψη του φωτός. Ένας άλλος, που διατηρούσε τα 20/800 έφτασε στα 20/98 μέσα δύο χρόνια. Και ένας άλλος, έφτασε από την όραση 20/500 σε μία όραση 20/63.