Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Παρακάλαμος: Καθαρισμός του χώρου στην περιοχή Ντερέδες

 

Για άλλη μια φορά αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες, καθαρίσαμε τον χώρο στην περιοχή Ντερέδες.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω εκ νέου να προσπαθήσουμε όλοι μας, να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό.

Είμαστε στην διάθεση σας εάν έχετε κάποιο αντικείμενο, όπου επιθυμείτε να το απομακρύνετε.

Ευχαριστούμε  πολύ την Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρογιώργο που στην αποστολή του αιτήματος μας, ανταποκρίθηκε αμέσως και μας απέστειλε ερπυστριοφόρο μηχάνημα καθώς και τον χειριστή του.

Η προσπάθεια θα συνεχίζεται...

Με τιμή

Ο πρόεδρος

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος


EΟΔΥ: Εκατόν οκτώ θάνατοι σήμερα, 22.889 νέα κρούσματα

 


64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν οκτώ θάνατοι σήμερα 22.889, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.889, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.090.383 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 399 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.392 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 108, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.322 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 524 (61.1% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 407 (77.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (22.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.106 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή +16.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, ώρα 6:30 μ.μ.

 


Παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση στο κανάλι του Δήμου Πωγωνίου στο Youtube.

Συνεδριάζει την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:30 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ημερήσια διάταξη

  1. Έγκριση Υποχρεωτικής Αναμόρφωσης Προυπολογισμού έτους 2022, Δήμου Πωγωνίου.
  2. Έκκριση Υποχρεωτικής  Αναμόρφωσης  Ολοκληρωμένου  Πλαισίου  Δράσης  [Ο.Π.Δ.]  2022  του Δήμου Πωγωνίου.
  3. Έγκριση χρηματοδότησης του Ν.Π.Δ.Δ.  Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Μέρομνας  &  Παιδείας Δήμου Πωγωνίου.

Δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ στην Ζίτσα, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου

 


Την Τετάρτη (09/02/2022), κλιμάκια της  ΚΟΜΥ Ιωαννίνων θα βρίσκονται από τις 10:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι στην αίθουσα Πνευματικού Κέντρου στην Κοινότητα Ζίτσας, για να διενεργήσουν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid tests).

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας καραβίδας 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου 2022

 


Από το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,  η αλιεία καραβίδας απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια, τους παραποτάμους και τα λοιπά εσωτερικά ύδατα από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου 2022.

Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της αλιευτικής νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών εντοπίστηκε σε δύσβατη και παραθαλάσσια περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα στη Θεσπρωτία

 


Κατασχέθηκαν -300- κιλά ακατέργαστης κάνναβης, που βρέθηκαν σε σάκους κρυμμένους σε θάμνους

 

Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών προχώρησαν χτες (07-02-2022) το απόγευμα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο δράσεων για την αποτροπή της εισαγωγής στη χώρα και διακίνησης ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τα ναρκωτικά κρυμμένα σε δύσβατη, θαμνώδη και παραθαλάσσια περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα στη Θεσπρωτία.



Συγκεκριμένα, βρέθηκαν οκτώ σάκοι, που περιείχαν συνολικά (35) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (299) κιλών και (612) γραμμαρίων.

Η έρευνα της παραπάνω υπηρεσίας για την ανακάλυψη της ταυτότητας των εμπλεκόμενων στην υπόθεση ατόμων είναι σε εξέλιξη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου οι εξετάσεις για ειδική άδεια ταξί

 


Από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για ειδική άδεια ταξί θα πραγματοποιηθούν στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 8 π.μ. στην αίθουσα Εξετάσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών, Δομπόλη 30.

Κατά την ημέρα των εξετάσεων οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους προστατευτική μάσκα, γάντια και πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι και την 21 Φεβρουαρίου ώρα 12 μ.  να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτιστεί στη Διεύθυνση Μεταφορών, & Επικοινωνιών (Υπεύθυνος κ. Βασίλειος Δόσης).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Μαρία Κεφάλα: Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης «ψηφιακή πλατφόρμα Πέλοπας»

 


Την πρόοδο των διαδικασιών καταγραφής των Δήμων στην ψηφιακή βάση «Πέλοπας», τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόσο για τους 332 Δήμους της χώρας συνολικά όσο και σε τοπικό επίπεδο για την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, έθεσε ως ερωτήματα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής της η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Η Βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε τη σημαντικότητα  της πρωτοβουλίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την χαρτογράφηση και την ψηφιοποίηση του αθλητικού συστήματος μέσα από το πρόγραμμα «Πέλοπας».

Επισήμανε την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας ενιαίας ψηφιακής βάσης καταγραφής όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χώρας τόσο για την πρόσβαση σε μια συγκροτημένη, ολοκληρωμένη και ασφαλή πηγή πληροφόρησης όσο και για τον εκτενή έλεγχο σε όλα τα στάδια στην ανάληψη αθλητικών έργων.

«Είναι μια πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο καθώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για την προσβασιμότητα σε κάθε αθλητική εγκατάσταση και κάθε αθλητικό χώρο», αναφέρει η Βουλευτής Ιωαννίνων. 

Από το Βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, πήρε το λόγο και απάντησε στην Βουλευτή Μαρία Κεφάλα αναλύοντας τη σημαντική πρόοδο των διαδικασιών καταγραφής.

Είκοσι τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 59.772 έλεγχοι, από τους οποίους οι 27.018 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 410 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 18 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         344 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 343 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 πρόστιμο των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o     114 στην Αττική,

o       55 στη Θεσσαλονίκη,

o       31 στα Ιόνια Νησιά,

o       24 στην Ήπειρο,

o       23 στην Κεντρική Μακεδονία,

o       19 στην Πελοπόννησο,

o       17 στο Βόρειο Αιγαίο,

o       17 στη Στερεά Ελλάδα,

o       12 στον Κρήτη,

o       12 στη Δυτική Ελλάδα,

o         6 στη Θεσσαλία,

o         6 στη Δυτική Μακεδονία ,

o         4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

o         4 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 97.569 ομοειδείς παραβάςεις και επιβλήθηκαν 94.061 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.508 των 150 ευρώ.

·         1 παράβαση για παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.638 ομοειδείς παραβάσεις

·         62 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- σύλληψη εκπαιδευτικού για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ.,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 7 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στο Νότιο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Ήπειρο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 31.132 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.983 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 583 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου οι εξετάσεις για άδεια φαρμακοποιού

 


Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων των υποψηφίων Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ορίστηκε η Δευτέρα 14-02-2022.

1.  Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις οικείες τους Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαβιβάσουν στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να πρωτοκολληθούν εκεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 14-02-2022.

2.  Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες  επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

α) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26510-87138 & 26510-87131

β) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63511 & 26813-63512

γ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 26653-60184

δ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113 & 26823-62112

ε) Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης (κ. Ζαχαράκης) στα τηλέφωνα,2108208787,  2108208791 ή 2108208708

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (μόνο για πρωτοεξεταζόμενους) ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40, ΑΘΗΝΑ)

3.  Όλοι οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να φέρνουν μαζί τους υποχρεωτικά μάσκα προσώπου και κατά την είσοδό τους στις εξετάσεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης  ή δήλωση αρνητικού ελέγχου (rapid test) όπως προβλέπεται από την τρέχουσα Κ.Υ.Α.. Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον εξεταζόμενο.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Hellenic Healthcare Group: Ασημένια Διάκριση από την EcoVadis για το 2021 στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

 


Μια ακόμη σημαντική διάκριση για τον Όμιλο Hellenic Healthcare (HHG), αποτελεί η επιβράβευση με την Αργυρή διάκριση από το EcoVadis, μία από τις μεγαλύτερες και πλέον αξιόπιστες εταιρείες αξιολόγησης εταιρικής Βιωσιμότητας στον κόσμο, για τις κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές που εφαρμόζει, σχετικά με θέματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Στον Όμιλο Hellenic Healthcare, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί απλώς ζητούμενο αλλά είναι το βασικό στοιχείο του εταιρικού μας DNA. Αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη μέσα από την επιδίωξη της διαρκούς εξέλιξης που συνοδεύεται πάντα από την ευθύνη απέναντι σε όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται ό,τι πολυτιμότερο έχουν, την υγεία τους. Συνειδητά, ακολουθούμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δεν περιορίζεται στην ενίσχυση των οικονομικών μας μεγεθών, αλλά με βάση την ενσυναίσθηση και την ιατρική αριστεία, αποσκοπεί στη διάχυση οφελών και αξίας στην ίδια τη χώρα. Ένα μοντέλο που στον πυρήνα του διατηρεί την έννοια της ευθύνης απέναντι στον ασθενή, στους εργαζομένους μας, στο περιβάλλον και κυρίως στην κοινωνία», επισημαίνει η διοίκηση του Hellenic Healthcare:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου

 


Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISOBOX), 08:30-15:30

Άρτα, Σκουληκαρία Άρτας, 09:30-11:30

Άρτα, Διάσελλο Άρτας, 12:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

«Η γενιά των 17»: Στόχος 8- Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στις 12:00 στην ΕΡΤ3


 «Η γενιά των 17»

Στόχος 8- Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:00

Τον Στόχο 8: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη – της μεγαλύτερης οικουμενικής συμφωνίας της ανθρωπότητας – διερευνά το νέο επεισόδιο της σειράς ωριαίων εκπομπών της ΕΡΤ3 «Η Γενιά των 17» που θα προβληθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, στις 12 το μεσημέρι.

Σε αυτό το επεισόδιο γνωρίζουμε τον Γρηγόρη Χρυσικό, απόφοιτο της ΑΣΟΕΕ, αθλητή επιδαπέδιας αντισφαίρισης στον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων και εργαζόμενο, σήμερα, στην οργάνωση «Σύμπλευση» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Γρηγόρης μας μιλά για τη βουτιά που του άλλαξε τη ζωή και την ενεργή συμμετοχή του σε μια κοινωνία αμόρφωτη και αδιαμόρφωτη απέναντι στην αναπηρία. Μοιράζεται τις σκέψεις του πάνω στα θέματα της εργασιακής αξιοπρέπειας, τις ιδέες για μία αειφόρα οικονομία και τους προβληματισμούς του για το κατά πόσον είναι εφικτή η εκπλήρωση της Ατζέντας 2030. 

Κοντά του, συναντάμε ειδικούς οικονομίας, τεχνολογίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και έχουμε την ευκαιρία να δούμε θέματα, όπως η σύγχρονη δουλεία, η καταχρηστική εργασία και η ψηφιακή μετάβαση στην εποχή της πανδημίας.

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν αλλάζει χρώμα το άσπρο του ματιού

 


Τα μάτια παρέχουν πολλές πληροφορίες για την υγεία και τη συναισθηματική μας κατάσταση, καθώς τα πάντα πάνω τους, από τις κινήσεις μέχρι το χρώμα τους, μεταβάλλονται αναλόγως με τις συνθήκες. Τι μπορεί να συμβαίνει, όμως, όταν το άσπρο του ματιού αποκτά άλλο χρώμα;

Το τμήμα αυτό είναι ο σκληρός χιτώνας, μία προστατευτική στοιβάδα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν το 80%) του οφθαλμικού βολβού. Ο σκληρός χιτώνας είναι αδιαφανής, αλλά πάνω του μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα το λεπτό και διάφανο στρώμα στο οποίο διακλαδώνονται, τον επιπεφυκότα.

«Το φυσιολογικό χρώμα του σκληρού χιτώνα είναι το λευκό, αλλά αρκετά νοσήματα και διαταραχές μπορούν να το επηρεάσουν. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα φάρμακα», εξηγεί ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School).

Όταν, λ.χ., ολόκληρο το άσπρο τμήμα του ματιού αποκτά κίτρινη χροιά, συχνή αιτία είναι ο ίκτερος. Ο ίκτερος προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης, της φυσικής χρωστικής που δημιουργείται από την αποδόμηση των γηρασμένων κυττάρων του αίματος, των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα αυτά φυσιολογικά διηθούνται από το ήπαρ και μετατρέπονται σε χολή, η οποία αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του πεπτικού συστήματος. Όταν όμως το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη ή το πάγκρεας δεν λειτουργούν φυσιολογικά, η συνέπεια μπορεί να είναι ο ίκτερος.