Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου: Νέα σύνθεση του Δ.Σ.

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου Πωγωνίου με νέα σύνθεση.

Πρόεδρος: Στέφανος Γιώτης

Αντιπρόεδρος: Γιάννης Καγιάς

Γραμματέας: Κατερίνα Μπάκου

Ταμίας: Πολυξένη Μπουρατζή

Έφορος: Δημήτρης Τσίτος

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα θάνατοι σήμερα, 588 νέα κρούσματα

 


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα οκτώ νέοι θάνατοι, 588  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 588 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131072, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5211 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38349 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

515 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 165 (32.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 800 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 70 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4172 θανάτους συνολικά στη χώρα.

1682 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Σπύρος Μισθός

 


Έφυγε από τη ζωή ο  ηθοποιός Σπύρος Μισθός έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο και σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο Σπύρος Μισθός, είχε καταγωγή από το Καπέσοβο Ζαγορίου.

Ο Σπύρος Μισθός έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό ως αστυνομικός στη σειρά «Καλημέρα Ζωή» του Νίκου Φώσκολου στον ΑΝΤ1.

Η εξόδιος ακολουθία του ηθοποιού θα ψαλεί στα Γιάννενα.

Κώστας Πάλλας: Η ενημέρωση των μελών του ΑΣΜΕΚ Δολιανών στην πρώτη γραμμή

 



Εξήντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (68.608) έλεγχοι, από τους οποίους οι (15.707) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.658) παραβάσεις και συνελήφθησαν (12) άτομα, ως ακολούθως:

(1.287) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(415) στην Αττική,

(154) στη Θεσσαλονίκη,

(113) στη Δυτική Ελλάδα,

(101) στην Κεντρική Μακεδονία,

(88) στη Στερεά Ελλάδα,

(75) στη Θεσσαλία,

(74) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(64) στην Κρήτη,

(62) στην Ήπειρο,

(45) στην Πελοπόννησο,

(32) στη Δυτική Μακεδονία,

(24) στο Βόρειο Αιγαίο,

(23) στα Ιόνια Νησιά και

(17) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (50.123) ομοειδείς παραβάσεις.

(363) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (345) πρόστιμα των 300 ευρώ και (18) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(86) στην Αττική,

(58) στην Κρήτη,

(36) στο Βόρειο Αιγαίο,

(30) στην Κεντρική Μακεδονία,

(27) στη Θεσσαλονίκη,

(27) στη Στερεά Ελλάδα,

(23) στη Θεσσαλία,

(22) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(14) στην Ήπειρο,

(13) στη Δυτική Ελλάδα,

(11) στα Ιόνια Νησιά,

  (8) στη Δυτική Μακεδονία,

  (6) στην Πελοπόννησο και

  (2) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (20.520) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (19.338) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.182) των (150) ευρώ.

(8) παραβάσεις και (12) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Αττική, 3.000 ευρώ σε καφέ μπαρ, 3.000 ευρώ σε ιδιώτη για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και 2.000 ευρώ σε σφαιριστήριο,

στην Ήπειρο, 10.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε εστιατόριο,

στο Νότιο Αιγαίο, 10.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε εστιατόριο,

στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ σε καφενείο,

στη Θεσσαλία, 3.000 ευρώ σε διοργανωτή εκδήλωσης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (472) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (501) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καψάλης Κωνσταντίνος: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2020 και Νέο Έτος 2021 στο www.tzourlakos.com/

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης Κωνσταντίνος, στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Ζηκόπουλος Σταύρος: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2020 και Νέο Έτος 2021 στο www.tzourlakos.com/

 


Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πωγωνίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ» κ. Ζηκόπουλος Σταύρος, στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Σιούτης Μιχάλης: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2020 και Νέο Έτος 2021 στο www.tzourlakos.com/

 


Ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Σιούτης Μιχάλης,  στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Ακατάσχετες και αφορολόγητες οι ενισχύσεις των αγροτών που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού

 


Σύμφωνα με διάταξη που φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακατάσχετες και αφορολόγητες θα είναι οι ενισχύσεις των παραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Η εν λόγω διάταξη θα συμπεριληφθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο σημειώνει με την εν λόγω ρύθμιση «οι συγκεκριμένες ενισχύσεις καθίστανται αφορολόγητες, ανεκχώρητες, ακατάσχετες και δεν συμψηφίζονται έναντι βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπά τους, ασφαλιστικά ταμεία και πιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Παρατείνεται έως 31 Ιανουαρίου 2021 η τηλεργασία

 


Παρατείνεται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021 η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία) στον ιδιωτικό τομέα.

Παρατείνεται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021 η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ' αποστάσεως εργασίας, σύμφωνα με τη νέα κ.υ.α. 52241/1567/17-12-2020.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Μάτσιας Βασίλειος: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2020 και Νέο Έτος 2021 στο www.tzourlakos.com/

 


Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πωγωνίου κ. Μάτσιας Βασίλειος, στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Φορητή Πολυκαταγραφική Μελέτη Ύπνου (Πολυυπνογραφία) κατ΄ οίκον

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει τώρα η δυνατότητα για μελέτες ύπνου στο σπίτι  με φορητό μηχάνημα που είναι απολύτως ασφαλές και με την έγκριση του ιατρικού  κόσμου  που το θεωρεί καθόλα αξιόπιστο.

Οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου είναι η εξέταση μελέτης ύπνου που πραγματοποιείται υπό προϋποθέσεις στο σπίτι. Στη διάρκεια της νύχτας και ενόσω το άτομο κοιμάται καταγράφονται στοιχεία για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών, του αναπνευστικού συστήματος και της θέσης του σώματος. Όπως μας λέει ο  επιστημονικός υπεύθυνος του Διαγνωστικού κέντρου «Συνδιάγνωση» κ. Επαμεινώνδας Δ. Λιάκος, η μελέτη ύπνου αποτελεί μια σημαντική εξέταση που μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση της υπνικής άπνοιας.

Οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου διευκολύνουν τον ασθενή και σύμφωνα με μελέτες παρέχουν ακριβή στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται οι κατ’ οίκον  καταγραφές ύπνου:

        Για όσους δεν μπορούν να δεχτούν να παραμείνουν στο εργαστήριο.

        Περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης στο εργαστήριο ύπνου.

        Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ναρκοληψία, μόνιμη κούραση, στυτική δυσλειτουργία, αϋπνία (έλεγχος),  υπέρταση.

        Άτομα με υψηλή κλινική πιθανότητα για υπνική άπνοια, χωρίς άλλες σοβαρές παθήσεις όπως η σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά νοσήματα, νοσογόνο παχυσαρκία κλπ.

Υπνική άπνοια και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Η διαλείπουσα υποξία και η μειωμένη διάρκεια ύπνου, που χαρακτηρίζουν την υπνική άπνοια, ασκούν αρνητικές επιδράσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τα παραπάνω οδηγούν σε ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, σε μεταβολές της νευροενδοκρινικής λειτουργίας και σε απελευθέρωση ισχυρών φλεγμονωδών μεσολαβητών, όπως του παράγοντα νέκρωσης των όγκων α (tumor necrosis factor-a,TNF -α) και της ιντερλευκίνης.

Μποντίνης Γρηγόρης: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2020 και Νέο Έτος 2021 στο www.tzourlakos.com/


Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του δήμου Πωγωνίου κ. Μποντίνης Γρηγόρης, στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Ακμή: Σε ποιους μύθους πιστεύουν οι έφηβοι;

 


Θολή είναι συχνά η εικόνα των εφήβων για την πιο συχνή δερματοπάθεια που αντιμετωπίζουν, την ακμή. Οι συζητήσεις μεταξύ τους αλλά και οι σκόρπιες πληροφορίες για την πάθηση, τους παρέχουν πολλές φορές συγκεχυμένες ή αντικρουόμενες πληροφορίες, με την αλήθεια να είναι συχνά δύσκολο να διαχωριστεί από τον μύθο. Έτσι, οι επιλογές μπορεί να καταστήσουν το πρόβλημα δυσεπίλυτο σε μια περίοδο που η υπομονή δεν είναι το χαρακτηριστικό τους, που η αυτοπεποίθησή τους είναι εύθραυστη και η ανοχή στην τυχόν απόρριψή τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο, λόγω της εμφάνισής τους, μηδενική.

«Δυστυχώς, η φύση επέλεξε η πάθηση αυτή να εμφανίζεται συχνότερα στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας, όταν ενεργοποιούνται οι σμηγματογόνοι αδένες. Έχει διαπιστωθεί ότι ο επιπολασμός μεταξύ των εφήβων κυμαίνεται μεταξύ 40% και 70% και ότι επηρεάζει συχνότερα άτομα ηλικίας 11-30 ετών. Δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να αφήσει αντιαισθητικές ουλές στο δέρμα», σημειώνει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου και συνεχίζει: «Παρότι ζούμε σε μια εποχή που η πρόσβαση στην πληροφορία είναι διαθέσιμη σε κάθε σπίτι μέσω του διαδικτύου, οι έφηβοι δεν σημαίνει ότι λαμβάνουν πάντα την ορθή γνώση. Είναι πιθανό να σχηματίσουν λάθος εντύπωση για τις αιτίες εμφάνισης της πάθησής τους και για τους τρόπους αντιμετώπισής της».

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική μας Σερβία σε 1.452 μαθητές με ιστορικό ακμής ανέδειξε το πρόβλημα. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 14 - 18 ετών. Οι 801 (55,2%) ήταν κορίτσια και οι 651 (44,8%) αγόρια. Από τις απαντήσεις τους φάνηκε ότι κατά την άποψή τους οι τέσσερις κύριοι παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή ήταν η υπερβολική εφίδρωση, το σπάνιο πλύσιμο προσώπου, η κατανάλωση γλυκών και το συναισθηματικό στρες. Γενικά, τα αγόρια πίστευαν ότι η εφίδρωση (53,7%), η άσκηση (25,9%) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (8,3% ) επιδεινώνουν την ακμή, ενώ τα κορίτσια κατηγόρησαν το συναισθηματικό στρες (47,6%), τα γλυκά (44,1%), τα λιπαρά τρόφιμα (29,2%), τον ήλιο (15,3%) και την έλλειψη ύπνου (11,6%). Μια ερώτηση που απευθύνθηκε μόνο προς τα κορίτσια αποκάλυψε ότι στο 84,6% των κοριτσιών με ακμή καταγράφεται έξαρση πριν από την έμμηνο ρύση και σε μια ερώτηση για τη χρήση καλλυντικών / μακιγιάζ, το 42,3% πίστευε ότι η τακτική χρήση τους επιδεινώνει την ακμή.