Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

 


Από 23/11/2021 έως και 23/12/2021 η υποβολή αιτήσεων για άδειες νέας φύτευσης.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις.

Στην απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας, η διαδικασία ενστάσεων, οι κυρώσεις και η διαδικασία χορήγησης αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

Διαθέσιμη έκταση προς χορήγηση αδειών νέας φύτευσης

Για κάθε έτος η διαθέσιμη έκταση για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του προηγούμενου έτους.

Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που υποβάλλονται εντός του έτους αφορούν συνολική έκταση μικρότερη από την διαθέσιμη για το έτος έκταση, εγκρίνονται όλες οι σχετικές άδειες.

Σε περίπτωση που η συνολική έκταση των επιλέξιμων αιτήσεων υπερβαίνει τη διαθέσιμη προς χορήγηση έκταση, τότε η χορήγηση πραγματοποιείται σε επίπεδο οκτώ (8) περιφερειών, όπως αυτές περιγράφονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου και σύμφωνα με τα αντικειμενικά και μη μεροληπτικά κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για την κάθε μία από αυτές.

ΕΟΔΥ: Ενενήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 7.108 νέα κρούσματα

 


12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα τρεις θάνατοι σήμερα  7.108  νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.108, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.295 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.13 (95% ΔΕ: 1.05 - 1.26)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.612 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (60.1% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 (81.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.469 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +19.8%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος (συνεδρίαση Τετάρτη 24 Νοεμβρίου)

 


Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη σημερινή συνεδρίασή της γνωμοδότησε επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

Ø  «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων ίδρυσης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 6.000 ινδορνίθων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Καζίκια», Τ.Κ. Ροδοτοπίου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)

Ø  «Λατομείο αδρανών υλικών στη θέση «Αγκώνι-Ρουσιανή», στην Τ.Κ. Πλαισίου, Δ. Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

Ø   «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 7.776 ινδιάνοι (γαλοπούλες), στη θέση «ΒΡΥΣΕΣ» της Τ.Κ. Φιλιππιάδας του Δ. Ζηρού/ Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση).

Επίσης, η Επιτροπή επανεξέτασε τη Μ.Π.Ε. για το έργο «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο  Κάμπος, ισχύος 0,440 MW, επί του υδατορέματος πλησίον του οικισμού Βουργαρελίου, Δ.Ε. Αθαμανίας, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου», γνωμοδοτώντας θετικά επί του περιεχομένου της (κατά πλειοψηφία).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ευχαριστήριο

 


Αγαπητοί συγχωριανοί -συνδημότες

Η προσπάθεια της ομάδας Ποδοσφαίρου μας, συνεχίζεται!

Για τον επικείμενο Κυριακάτικο αγώνα μεταξύ:

Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά-Π.Α.Σ. Κράψης  

που θα διεξαχθεί στο γήπεδο μας, ο πολύ καλός μας φίλος Χαρίσης Κοσμάς μαζί με την σύζυγο του Χρύσα, προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν την αμοιβή των διαιτητών.

Πραγματικά του αξίζει ένα μεγάλο  Ευχαριστώ, γιατί πάντα σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού μας δηλώνει παρόν.

Μακάρι και όλη η τοπική κοινωνία να στηρίζει όλους τους δικούς μας ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τόπο μας.

Χρύσα και Κοσμά, εγώ ως Πρόεδρος Παρακαλάμου, αλλά και η Διοίκηση-προπονητής-ποδοσφαιριστές του Αγροτικού Αστέρα, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ευγενή αυτή κίνηση.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ν.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Δελτίο τύπου αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση των αποριμμάτων

 


«Η Διαχείρηση των απορριμάτων στην Ήπειρο: Η Περιφερειακή Αρχή αδιαφορεί για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, αγνοεί προκλητικά τους Δημάρχους και υποτιμά τους πολίτες ,που τους φορτώνει το κόστος των μεθοδεύσεών της».

Νέα ωμή και προκλητική παρέμβαση στο έργο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ), από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, είναι η απευθείας ανάθεση του έργου της μεταφοράς στους ΧΥΤΥ του υπολείμματος του εργοστασίου επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων/ ΜΕΑ), στην εταιρεία «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Μ.Ι.Κ.Ε.», συμφερόντων του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Πρόκειται για εισπήδηση, για πειρατική πρακτική, στο έργο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) που είναι ο φυσικός δικαιούχος του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του να προσφύγει σε ένδικα μέσα κατά της συγκεκριμένης απόφασης της Περιφέρειας Ηπείρου να αναθέσει τη μεταφορά του υπολείμματος στην εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων/ Απορριμμάτων επαφίεται στους Δήμους της χώρας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης (ΕΣΔΑ 2020) και μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί, προς τι λοιπόν η προσπάθεια του κ. Περιφερειάρχη να παρέμβει σ’ ένα έργο που ο ίδιος, υποτίθεται, εκχώρησε στους Δημάρχους ένα χρόνο πριν;

Ορίζοντες Ηπείρου: Διαμορφώσαμε τις εξελίξεις με καθαρή σκέψη για τα απορρίμματα από τις 26 Οκτωβρίου 2021

 


Οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν εκφραστεί επίσημα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων πολλές φορές. Η τελευταία παρέμβαση του επικεφαλής τους, Σπύρου Ριζόπουλου, έγινε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 26 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας διαμόρφωσε τα πολιτικά δεδομένα πάνω στα οποία ο ΑΣΔΑ φαίνεται ότι κατανόησε ότι η στάση που κρατούσε μέχρι πρόσφατα ήταν νομικά ασταθής.

Η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή!

Ακολουθεί το απόσπασμα και το βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου στις 26/10/21:

«Ξεκινώντας από τη διαμάχη Περιφερειάρχη και δημάρχων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Ριζόπουλος υπενθύμισε ότι η δική του παράταξη ήταν εκείνη που ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή τη θέση της για τη σχέση που πρέπει να έχει η Περιφέρεια με τον ΦΟΔΣΑ.

«Στην Ήπειρο υπήρξε βιασύνη για την κατασκευή του εργοστασίου χωρίς καμία άλλη υποδομή, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε περιφερειακός ΦΟΔΣΑ κι έτσι την ευθύνη ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου για την οποία ήταν βούτυρο στο ψωμί της. Άλλωστε την έχω κατηγορήσει ανοιχτά για διαπλοκή. Έτσι φτάσαμε σήμερα οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης να τσακώνονται γιατί κανείς δεν υποχωρεί», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει:

Έρευνα αγοράς για την ιχνηλασιμότητα των Ηπειρωτικών Προϊόντων

 


Ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε και η νέα (3η κατά σειρά) έρευνα αγοράς της Περιφέρειας Ηπείρου, με την συνεργασία του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχετικά με τις νέες τάσεις των Ελλήνων καταναλωτών στην νέα μετά COVID-19 εποχή ως προς τα Ηπειρωτικά και τα λοιπά ελληνικά, παραδοσιακά τρόφιμα.  Αυτή την φορά μελετήθηκε η επιθυμία των καταναλωτών ως προς τις πληροφορίες ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ* που αυτοί θέλουν να γνωρίζουν πριν επιλέξουν το τρόφιμο..

(* Ιχνηλασιμότητα ορίζονται οι πληροφορίες «από το χωράφι στο ράφι» που ο καταναλωτής θα ήθελε να γνωρίζει για το εκάστοτε τρόφιμο πριν επιλέξει να το αγοράσει).

Η έρευνα συμπεριέλαβε 1707 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα, υλοποιήθηκε μέσω διαδικτύου τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο 2021, και συμπεριελάμβανε συνολικά 20 διακριτές ερωτήσεις «πληροφοριών»  κατανεμημένες στις 5 κατηγορίες που εμφανίζονται στον πίνακα παρακάτω.

Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν να είναι πιο απαιτητικοί για πληροφόρηση ως προς τα Ηπειρωτικά παραδοσιακά τρόφιμα σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά.  Αν και για τις πληροφορίες «στην συσκευασία» των Ηπειρωτικών τροφίμων δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ (μόνο 55%) σε σύγκριση με των υπόλοιπων ελληνικών (68%), και για τις πληροφορίες «διαδικασίας παραγωγής» σχετικά το ίδιο, 74% για τα Ηπειρωτικά, και 77% για τα λοιπά ελληνικά,  στις υπόλοιπες κατηγορίες η επιθυμία τους για πληροφόρηση είναι ιδιαιτέρως αυξημένη ως προς τα Ηπειρωτικά τρόφιμα. Συγκεκριμένα θέλουν πληροφορίες για «τις προσωπικές εμπειρίες με τα Ηπειρωτικά τρόφιμα» σε ποσοστό 78% (σε σύγκριση με το 65% για τα λοιπά ελληνικά), για το ίδιο «το Ηπειρωτικό τρόφιμο» σε ποσοστό 87% (μόνον 64% για τα λοιπά ελληνικά), και το σημαντικότερο για «την ποιότητα του Ηπειρωτικού τρόφιμου» σε ποσοστό 94%! (μόνο 69% για τα λοιπά ελληνικά).

 

* %: το σύνολο των απαντήσεων «αρκετά σημαντικά» + «πολύ σημαντικά» που έδωσαν οι ερωτηθέντες ανά κατηγορία για τα παραδοσιακά τρόφιμα

Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3

 


Το αμερικανικό ντοκιμαντέρ «Πίσω από την κλειστή πόρτα/Private Violence», που καταγράφει την ενδοοικογενειακή βία στην αμερικανική κοινωνία, προβάλει η ΕΡΤ3 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Κάθε μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τέσσερις γυναίκες δολοφονούνται από τους βίαιους συντρόφους τους. 

Και το ερώτημα όλων είναι «γιατί δεν φεύγουν;».

Απαντήσεις δίνονται μέσα από τις ιστορίες βίας δύο γυναικών που επιβίωσαν, παρά την αδυναμία του συστήματος να τις προστατέψει.

Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της εμπειρίας τους, τίθενται και νέα ερωτήματα, με την ελπίδα να καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε την κοινωνία μας χτίζοντας ένα μέλλον χωρίς ενδοοικογενειακή βία.

Το ζήτημα της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της ασφάλειας της γυναίκας, που όλο και συχνότερα απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα, θα απασχολήσει εκτάκτως και τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ3 και του ενημερωτικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ3, 102FM.

Δεκαπέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 60.350 έλεγχοι, από τους οποίους οι 26.474 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 261 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         113 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 112 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    31 στη Θεσσαλονίκη,

o    15 στην Ήπειρο,

o    12 στην Κεντρική Μακεδονία,

o    11 στη Θεσσαλία,

o    11 στην Πελοπόννησο,

o    8 στη Δυτική Ελλάδα,

o    6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    6 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    4 στην Κρήτη,

o    3 στη Δυτική Μακεδονία,

o    2 στη Στερεά Ελλάδα,

o    2 στην Αττική και

o    2 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 75.728 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 72.429 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.299 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, εκ των οποίων, 3 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.272 ομοειδείς παραβάσεις.

·         142 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 5.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 19 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 8 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη ιδιοκτήτη επιχείρησης και 2.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, σε μέρος με συνωστισμό.

Στη Θεσσαλία,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Πελοπόννησο,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά, 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πωλητές λαϊκής αγοράς.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, πελάτη και εργαζόμενο καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 23.788 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.690 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 457 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου

 


Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας (ISO BOX), 09:00-15:00

 Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Φιλιατών, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Παραλία Πάργας, 09.00-12.00.

Κρουστικά κύματα αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία των διαβητικών

 


Η στυτική δυσλειτουργία, είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν περίπου 300.000 Έλληνες. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον ιατρό τους για να εξεταστούν. Αποτελεί θέμα ταμπού για έναν άνδρα, ενώ όλοι συμφωνούν πως αποτελεί βασικότατο παράγοντα για μια καλή ποιότητα ζωής.

«O σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως αγγειοπάθεια που ευθύνεται για την ελλιπή αιμάτωση του πέους (η επαρκής αιμάτωση του πέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η στύση) και νευροπάθεια, δηλαδή διαταραχή των νευρικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη στύση» εξηγεί ο δρ Στυλιανός Κοντός (http://urologyclinic.gr/), Χειρουργός Ουρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, μέλος Βασιλικού Κολλεγίου χειρ. Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου.
Επιπλέον, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνει ένας διαβητικός ασθενής στο πλαίσιο της θεραπείας του, είναι πιθανό να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και άλλες παθήσεις που συχνά συνυπάρχουν με το διαβήτη, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος κλπ.
Η ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του πέους, που μπορεί να αντανακλά μια γενικευμένη αγγειακή διαταραχή, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του αρτηριακού του δικτύου.
Για παράδειγμα, η αθηροσκλήρωση, η οποία φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων.
Ένας άνδρας που υποψιάζεται ότι «κάτι δεν πάει καλά», θα πρέπει να παρατηρήσει βασικά στοιχεία όπως η απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυχτερινών στύσεων, η ξαφνική έναρξη του προβλήματος και η συσχέτισή του με κάποιο στρεσογόνο γεγονός της προσωπικής του ζωής καθώς και η απουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό.

«Πλέον, υπάρχει μια νέα σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών.
Έχουμε τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να θεραπεύσουμε τη στυτική διαταραχή με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, τα οποία προκαλούν αγγειογένεση (δημιουργία νέων αγγείων στο πέος), με αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής και την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε πιο μόνιμη βάση», αναφέρει ο δρ Κοντός.