Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Γιάννενα: Συνελήφθησαν νεαροί για κλοπή δίκυκλων


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων,  σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών (ενός 19χρονου και ενός 15χρονου ανηλίκου) καθώς και σε βάρος ενός αλλοδαπού, για το αδίκημα της κλοπής τροχοφόρων.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται -κατά περίπτωση- σε κλοπές δύο δικύκλων μοτοποδηλάτων, που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και τα οποία ήταν σταθμευμένα στην πόλη των Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν στην κατοχή τους τα κλεμμένα μοτοποδήλατα και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.
Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Χαλαζόπτωση έπληξε χωριά του Άνω Καλαμά


Η ισχυρή βροχόπτωση συνοδευόταν σε πολλές περιπτώσεις με έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χωριά του Άνω Καλαμά το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουνίου, προκαλώντας μεγάλες οι ζημιές σε κληματαριές και κήπους.



Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τρίτη 23 Ιουλίου


Για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
Την Τρίτη 23-07-2019 από ώρα 08:30 πμ έως 13:00 μμ στις περιοχές: Ράικο, Μικρό Σουλόπουλο, Δεσποτικό, Φωτεινό, οικισμός Κουρνόραχη, Γρανιτσοπούλα, Ριζό, Αετόπετρα, Άνω Λάβδανη, Βραστοβά, Κάτω Λάβδανη, Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» προς Δήμους για έργα αποδοτικότητας αστικών μεταφορών και κέντρων”


Από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου και έως την 1η Νοεμβρίου 2019, μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για «παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων», οι Δήμοι Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρέβεζας και οι επιχειρήσεις τους.
Η πρόσκληση υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, οι δράσεις χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ήπειρος 2014-2020 και o συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε  12.217.735,00 €.
Η συγκεκριμένη δράση στον τομέα των μεταφορών δύναται να περιλαμβάνει:
Παρεμβάσεις που σχετίζονται με:
       - τη δημιουργία πεζοδρόμων,
       - τη διαμόρφωση δρόμων σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας,
       - το γεωμετρικό ανασχεδιασμό βασικών κόμβων και την κατασκευή κυκλικών κόμβων,
      - τη δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης.
Παρεμβάσεις για τη διασφάλιση συνθηκών κίνησης για τα εμποδιζόμενα άτομα και ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρίες.
Παρεμβάσεις για την κατασκευή / διαμόρφωση / σήμανση ποδηλατοδρόμων.
Αντίστοιχα στον τομέα της ενέργειας δύναται να περιλαμβάνει:
Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο σύστημα του δημοτικού φωτισμού και σηματοδότησης των αστικών κέντρων (ενδεικτικά αναφέρονται αντικατάσταση συμβατικών με χαμηλής  κατανάλωσης λαμπτήρων, υιοθέτηση  αυτοματισμού για την «έξυπνη» διαχείριση του  φωτισμού, χρήση φωτοκυττάρων, αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συλλεκτών στον οδοφωτισμό).

Εορτασμός της Επετείου Μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου το Σάββατο 20 Ιουλίου στην Φούρκα Κόνιτσας


Εορτασμός της Επετείου Μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κων/νου Δαβάκη & Αθανασίου Διάκου το Σάββατο 20 Ιουλίου στην Φούρκα Κόνιτσας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής στη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2019


Νέες εκτεταμένες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου για αποκατάσταση ζημιών και βελτίωση της οδικής ασφάλειας
Εκτεταμένες παρεμβάσεις για αποκαταστάσεις ζημιών στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, διαγραμμίσεις,  προσβάσεις προς πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες κ.α. στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες δρομολογούνται με αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα ενέκρινε τη δημοπράτηση νέων έργων, ανέδειξε προσωρινούς αναδόχους και προέβη στην οριστική κατακύρωση  διαγωνισμών.
Αναλυτικά:
Εγκρίθηκε η κατασκευή/δημοπράτηση των έργων:
«Συντήρηση στραγγιστικών τάφρων πεδιάδας Άρτας», προϋπολογισμού 150.000 €.
«Βελτίωση στραγγιστικών έργων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 150.000 €
«Εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων ιστών οδοφωτισμού στο ΕΟΔ αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2019», προϋπολογισμού 64.176,82 €.
«Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Φούρκα – Σαμαρίνα – όρια νομού», προϋπολογισμού 74.400 €.
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Ανθοχώρι – Μικρό Περιστέρι», προϋπολογισμού 74.400 € .
«Συντήρηση – βελτίωση οδού πρόσβασης από Μικρή Γότιστα προς παραγωγικές μονάδες και βοσκοτόπια όρους Λάκμος», προϋπολογισμού 74.400 €
«Άμεση αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Ζωρίκας Γρεβενιτίου», προϋπολογισμού 74.400,00 €.
«Αποκατάσταση οδού Σίτσαινα - Χρυσοβίτσας», προϋπολογισμού € 74.400..
«Αποκατάσταση οδού Ματσούκι – Μπάρος – όρια νομού (κατασκευή συρματοκιβωτίων)», προϋπολογισμού € 400.
«Συντήρηση δημόσιου δασικού οδικού δικτύου των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης & Ζαγορίου (1οΤμήμα)», προϋπολογισμού 64.176,82 €. 

Ο Σπύρος Ριζόπουλος συγχαίρει τον Κώστα Τασούλα


Ο Σπύρος Ριζόπουλος, εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Συγχαίρω τον Κώστα Τασούλα για την εκλογή του στο θεσμικό αξίωμα του προέδρου της Βουλής, το τρίτο τη τάξει της χώρας.
Το ρεκόρ των 283 ψήφων που έλαβε αποδεικνύει την εκτίμηση στο πρόσωπο του βετεράνου πολιτικού καθώς είναι η απόλυτη καταξίωση για μια κοινοβουλευτική προσωπικότητα.
Συγχρόνως, όμως, δηλώνω την απογοήτευσή μου γιατί στο υπουργικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας δεν μετέχουν στελέχη από την Ήπειρο, εξωκοινοβουλευτικά ή εκλεγμένα.
Η προεδρία της Βουλής είναι μεν εξόχως τιμητική αλλά δυστυχώς δεν συνιστά συμμετοχή σε παραγωγικό υπουργείο που μπορεί άμεσα να επηρεάσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών και τη λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας κάτι το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Αυτό δείχνει ότι -στο πολιτικό μας σύστημα- η απομόνωση της Ηπείρου από την κεντρική λήψη αποφάσεων δυστυχώς συνεχίζεται εσαεί.
Ας ελπίσουμε ότι με τον πρώτο ανασχηματισμό θα αποκατασταθεί η αδικία που συντελείται στην Ήπειρο αυτή τη στιγμή.»

Συνελήφθη δραπέτης Καταστήματος Κράτησης, στην Πρέβεζα


Πρόκειται για έναν 50χρονο αλλοδαπό, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης για ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα

Συνελήφθη, χθες (18-07-2019) το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Διαχείρισης Μετανάστευσης του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, 50χρονος αλλοδαπός, δραπέτης από το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας.
Ο 50χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου και όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας που πραγματοποίησε το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί (δεν επέστρεψε την 14/05/2019 στη φυλακή ως όφειλε).
Συγκεκριμένα, εξέτιε ποινή κάθειρξης δέκα ετών, δυνάμει απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, για ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα ενώ σημειώνεται ότι στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων και αρχικά δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας.
Ο 50χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου ΑμεΑ Ιωαννίνων, την Παρασκευή 19 Ιουλίου


Το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Ιωαννίνων σας καλεί σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία του συλλόγου (ΚΕΠΑΒΙ, γρ.).

Διακοπές χωρίς πόνο στη μέση


Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνει ο άνθρωπος. Υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού τον έχει εκδηλώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ πολλοί υποφέρουν επί μήνες ή και χρόνια από αυτόν.
Η μέση (ή οσφύς) είναι ουσιαστικά η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από πέντε σπονδύλους που χωρίζονται μεταξύ τους από «μαξιλαράκια» (λέγονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι) τα οποία τους προστατεύουν από την τριβή και τους κραδασμούς.
Όπως ισχύει για όλη την σπονδυλική στήλη, έτσι και στην οσφυϊκή μοίρα της ο ένας σπόνδυλος βρίσκεται πάνω από τον άλλο, δημιουργώντας έναν «σωλήνα» (λέγεται νωτιαίος σωλήνας) μέσα στον οποίο βρίσκεται προστατευμένος ο νωτιαίος μυελός. Από τον νωτιαίο μυελό αρχίζουν νεύρα, τα οποία βγαίνουν μέσω οπών που δημιουργούνται στα πλάγια των οσφυϊκών σπονδύλων, για να καταλήξουν στα πόδια.
Η μέση (όπως και η υπόλοιπη σπονδυλική στήλη) σταθεροποιείται από ένα δίκτυο μυών, συνδέσμων και τενόντων της ράχης αλλά και της κοιλιάς.
Όταν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα σε κάποια από τις προαναφερθείσες δομές, η συνέπεια είναι πόνος, ο οποίος όμως δεν περιορίζεται πάντοτε στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να αντανακλάται στους γλουτούς, στο ισχίο, ακόμα και στο πόδι ή στην βουβωνική περιοχή.
Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr), η αντιμετώπιση κάθε επεισοδίου πόνου στη μέση είναι πολύ σημαντική, διότι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ανοίγει ο δρόμος για ένα επόμενο, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο, πιο παρατεταμένο και με συμπτώματα που μπορεί να επεκτείνονται μακριά από τη ρίζα του προβλήματος.