Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Κοπή πίτας, την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο WYNDHAM GRAND

 


   Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και ο Τοπικός μας Δήμος Πωγωνίου Ιωαννίνων, σε αίθουσα του ξενοδοχείου, Wyndham Grand Athens επί της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα (πλατεία Μεταξουργείου) θα πραγματοποιήσει την Κοπή της Βασιλόπιτας, την Κυριακή 12-03-2023 και κατά τις ώρες 11.00 έως 16.00.

Στην εκδήλωση αυτή των Αδελφοτήτων, έχουν κληθεί τα μέλη και οι Διοικήσεις των. Επίσης, επειδή η είσοδος είναι ελεύθερη θα θέλαμε να είναι μαζί μας όποιος το επιθυμεί. Έχουν  κληθεί ο Περιφερειάρχης μας, όμοροι Δήμαρχοι και οι Βουλευτές του Νομού μας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όπως κάνουμε κάθε φορά θα τιμήσουμε προσωπικότητες του τόπου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να τιμήσει φέτος δυο κορυφαίους μουσικούς που διαφημίζουν το Πωγώνι μας:

τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά (κλαρίνο)

και τον Βασίλη Κώστα (λαούτο)

Μοιράστηκαν τους βαθμούς Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου και Θύελλα Κατσικάς (2-2)

 


*Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου και Θύελλα Κατσικάς ήρθαν ισόπαλες στο γήπεδο της Περιβλέπτου με 2-2 για την 21η αγωνιστική της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας.

Στο 50΄ ο Νίτας Άγγελος  με καρφωτή κεφάλια έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Καπία Στέφανου άνοιξε το σκορ για την Αναγέννηση.

 Η Θύελλα Χρήστο ισοφάρισε στο 65΄ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σκανδάλη Χρήστου.

Στο 70΄ ο Σκανδάλης  Χρήστος με σουτ έκανε το 1-2.

Στο 85΄ ο Νίτας Άγγελος διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Ο Παπαναστασίου Αλέξανδρος αντίκρισε κόκκινη κάρτα στο 85΄.

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Γιώργος Πότσης):

Γεωλδάσης  Γεώργιος, Λάμπρος Μάριος Σταμάτης, Παπαναστασίου Αλέξανδρος, Τάσιος Αλέξανδρος, Καπίας Στέφανος, Ταχιάς Γεώργιος, Τσάγκας Ιωάννης Ραφαήλ (Κούτρας Απόστολος 94΄), Καμονάς Ιωάννης, Νίτας Άγγελος (Τερζής Μάριος 92΄), Ντόντης Βασίλειος Γότσης Γεώργιος (Αλεξίου Άγγελος 69΄)

Θύελλα Κατσικάς:

Διαμάντης Ανδρέας, Πετρίδης Κωνσταντίνος, Μελιγγιώτης Νικόλαος, Νικολάου Κωνσταντίνος, Μπίζιος Βασίλειος (Πάνος Κωνσταντίνος 52΄), Ψαρράς Ναπολέων, Γούλας Νικόλαος, Σκανδάλης Χρήστος, Τσουμάνης Ανδρόνικος (Δημητρακάκης Κωνσταντίνος 52΄), Πολυχρόνης  Λέανδρος, Κολιούσης Θωμάς (Μαρούλης Γεώργιος 77΄) 

Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 1-0

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 4-0

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 2-2

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 3-2

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 2-0

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 4-2

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ     (16:00)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ  (16:00)

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (16:00)

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για άσκοπους πυροβολισμούς

 


Συνελήφθη χθες (03-03-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος λίγη ώρα πριν την σύλληψή του προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς, με πιστόλι κρότου.

Από την έρευνα που ακολούθησε στο σημείο περισελλέχθηκαν (8) κάλυκες διαμετρήματος 9mm από πυροδοτημένα αβολίδωτα φυσίγγια, ενώ στην οικία του ημεδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πιστόλι κρότου,

(40) αβολίδωτα φυσίγγια των 9 mm,

γεμιστήρας και

ένα μεταλλικό εξάρτημα προσαρμογής για ρίψη φωτοβολίδων.

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Τα 4 δικαιολογητικά για την αίτηση στεγαστικού δανείου για νέους

 


Οι αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» θα γίνονται έως το τέλος Μαρτίου για δάνειο με χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό επιτόκιο, με τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Στα βασικά σημεία είναι η ηλικία των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ηλικίας 25-39 ετών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο.

Το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σειρά δικαιολογητικών για το καθένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα.

Στην τουριστική αγορά του Ισραήλ στοχεύουν Πρέβεζα και Κόνιτσα

 


Στην τουριστική αγορά του Ισραήλ στόχευσαν η Πρέβεζα και η Κόνιτσα μέσα από τη συμμετοχή τους στην 29η Διεθνή έκθεση Τουρισμού ΙΜΤΜ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Τελ Αβίβ. Θεωρούμενη ως μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες διεθνείς εκθέσεις επαγγελματικού τουρισμού, η IMTM φέτος είχε περισσότερους από 25.000 επισκέπτες και 1.760 εκθέτες από 52 χώρες. Μάλιστα στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν Β2Β συναντήσεις μέσω της εταιρείας της τουριστικού μάρκετινγκ CK Strategies, με τους επιχειρηματίες της Ισραηλινής αγοράς, Tour operators, Media και αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το πτητικό τους πρόγραμμα για το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Όπως τόνισε και η κ. Tali Laufer, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων & Συμβούλων του Ισραήλ, η Ήπειρος είναι ανάμεσα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ισραηλινούς τουρίστες και σημειώνει ότι παρατηρήθηκε μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον από την Ισραηλινή αγορά για την Πρέβεζα και Κόνιτσα. Με στόχο την ανάδειξη των θεματικών μορφών τουρισμού που προσφέρονται και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εξηγεί ο κ. Λαζογιάννης, αντιδήμαρχος Τουρισμού της Κόνιτσας.

Άρτα: Εξιχνιάστηκε κλοπή, που είχε γίνει σε διαμέρισμα, με λεία πλήθος κοσμημάτων

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, η οποία είχε γίνει τον Μάιο του 2020 στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού και ημεδαπής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εισήλθαν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, από όπου αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων, συνολικής αξίας περίπου 7.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Αναβάλλεται για την Κυριακή 19 Μαρτίου η κοινή συνεστίαση των Αδελφοτήτων Βησσανιωτών και Αγιοκοσμιτών Πωγωνίου στο ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ»

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο της κήρυξης τριήμερου εθνικού πένθους για την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη, σας ενημερώνουμε ότι η συνεστίαση μας  που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023  και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Αμαλία, από τις Αδελφότητες  Βησσανιωτων και Αγιοκοσμιτών  αναβάλλεται για την 19 Μαρτίου 2023 στον ίδιο χώρο και με τις ίδιες προϋποθέσεις.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση -διά ζώσης- του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 9 Μαρτίου, ώρα 14:00

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

  Σαςκαλούμε στις  εννέα  (9) του μηνός Μαρτίου έτους 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα  14.00, στην   συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  του  άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει  και  του άρθρου 78 του Ν 4954/2022 ( ΦΕΚ 136 τ.Α, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με τα παρακάτω θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»:

«Για τα άμεσα, σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι»

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Επικύρωση αποφάσεων-πρακτικών  των συνεδριάσεων Π.Σ.: 1η/13-1-2023 κατεπείγουσα-διά περιφοράς, 2η/2-2-2023  τακτική, διά ζώσης, 3η/17-2-2023 κατεπείγουσα -διά περιφοράς.

2. Έγκριση 1ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2023. (εισήγηση:  η Οικονομική Επιτροπή)

3.  Κήρυξη Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου ΄΄ Οδική Σύνδεση με μονάδα Κομποστοποίησης Άρτας, ΤΚ Σελλάδων Άρτας΄΄, σύμφωνα με  την υπηρεσιακά ανασυνταγμένη κτηματολογική μελέτη του έργου. (εισήγηση: η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Η.)

4. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής (ΠΣΕΚ) του άρθρου 8 παρ. 3 εδαφ. (α) του Ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83/Α’/11-5-2016) «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις». (εισήγηση: η ΕΥΔ Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου)

5. Έγκριση Ειδικού Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης /βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών στην  Π.Ε. Ιωαννίνων,  με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ». (εισήγηση: η Εκτελεστική Επιτροπή)

6. Έγκριση Ειδικού Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης /βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση  πλημμυρικών φαινομένων στην  Π.Ε. Ιωαννίνων, με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ». (εισήγηση: η Εκτελεστική Επιτροπή)

7. Έγκριση Ειδικού Σχεδίου απόκρισης σε ραδιολογική ή πυρηνική έκτακτη ανάγκη (ΕΣΑΡΠΕΑ) Περιφέρειας Ηπείρου,  εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων.  (εισήγηση: η Εκτελεστική Επιτροπή)

8. Δωρεάν παραχώρηση χρήσης μέρους του ακινήτου της Π.Η., που στεγαζόταν το Δημόσιο ΚΤΕΟ  Π.Ε. Ιωαννίνων, στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων. (εισήγηση: η Εκτελεστική Επιτροπή)

9.   Έγκριση όρων μίσθωσης του Κάστρου Αγ. Γεωργίου, πρώην Στρατόπεδο «ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ» Πρέβεζας, στην Περιφέρεια Ηπείρου. (εισήγηση: η Οικονομική Επιτροπή )

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 4 Μαρτίου

 


Το Σάββατο 4 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (06/03 – 12/03/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (06 Μαρτίου έως 12 Μαρτίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/03/2023         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 07/03/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

 ΤΕΤΑΡΤΗ 08/03/2023

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 –  01:00

ΠΕΜΠΤΗ    09/03/2023

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/03/2023

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 08:00 – 15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   12/03/2023

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      18:00 – 23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/03/2023

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 07/03/2023      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

 ΤΕΤΑΡΤΗ 08/03/2023          

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    09/03/2023         

Νεοχώρι-Κτίσματα-Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη-Διμόκορη-Ψηλόκαστρο-Στρατινίστα-Περιστέρι-Κεράσοβο. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/03/2023     

Κέδρος    Πετροβούνι    Ποτιστικά    Παλαιοχώρι Συρράκου    Μιχαλίτσι    Βαπτιστή    Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  11/03/2023          :

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι. 08:00 – 13:00        

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/03/2023         

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 07/03/2023      

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  08/03/2023         

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό  – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα-Γιαννιώτι-Σκουληκαριά. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ    09/03/2023         

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή –  Ανέζα  – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/03/2023         

Ριζά – Χειμαδιό- Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.      16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 07/03/2023      

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.     08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  08/03/2023         

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    09/03/2023         

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 10/03/2023

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Δρυόφυτο – Παντάνασσα – Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  11/03/2023         

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/03/2023         

Φοινίκι – Δάφνη  – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι – Νεροχώρι-Κεραμίτσα –  Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι – Αχουρία Μαλουνίου. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 07/03/2023      

Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς –  Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  08/03/2023         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ    09/03/2023         

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι-Δονάτος-Γολά-Ροδοστίβα. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/03/2023     

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά. 18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   12/03/2023         

Σαμονίδα-Τσαγγάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκουλιοί-Γλυκή. 08:00-15:00.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Αίτια και τα βασικά βήματα για τη ρύθμισή του

 


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αυτό που ονομάζουμε «ζάχαρο». Όταν λέμε ότι κάποιος «έχει ζάχαρο» σημαίνει ότι η γλυκόζη στο αίμα, δηλαδή ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι υψηλή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένα μικρό όργανο στην κοιλιά που λέγεται πάγκρεας παράγει ινσουλίνη. Αυτή είναι ορμόνη απαραίτητη για να χρησιμοποιηθεί η γλυκόζη από τα κύτταρα του οργανισμού. «Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη. Ευτυχώς ο διαβήτης αυτός είναι σπάνιος. Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 -που είναι πάρα πολύ συχνός, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει στο κυτταρικό επίπεδο λόγω «ινσουλινοαντίστασης» των κυττάρων, που συνήθως σχετίζεται με αυξημένο κοιλιακό σπλαχνικό λίπος. Στα αρχικά στάδια της εξέλιξης μάλιστα παράγεται περισσότερη ινσουλίνη για να «ξεπεραστεί» το εμπόδιο, αλλά από ένα σημείο και ύστερα το πάγκρεας χάνει τις δυνατότητές του, μειώνεται η παραγωγή ινσουλίνης και αυξάνεται η γλυκόζη στην κυκλοφορία», εξηγεί ο δρ. Χαρίλαος Κανδηλώρος Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος, Διατροφολόγος Επιστημονικός συνεργάτης Metropolitan General – διαγνωστικών κέντρων HealthSpot.

Γιατί είναι κακό να είναι υψηλή η γλυκόζη;

«Διότι μπορεί να προκληθούν επιπλοκές. Οξεία επιπλοκή είναι το διαβητικό κώμα.
Χρόνιες επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν αν η γλυκόζη παραμένει υψηλή για χρόνια. Αυτό καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και ανάλογα με την περιοχή μπορεί να εμφανιστεί ισχαιμία των άκρων, έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, οφθαλμική βλάβη ή νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτός είναι ο λόγος που ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται «ύπουλη» νόσος, μια που στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί πόνο ή άλλες ενοχλήσεις και πρέπει να πειστεί ο διαβητικός να κάνει ότι πρέπει προληπτικά, για να μην ασθενήσει σοβαρά αργότερα», επισημαίνει.