Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ιόνια Οδός: Χαμένη στις μελέτες η διάνοιξη Κλόκοβας

14 μήνες μετά την ενεργοποίηση της νέας σύμβασης και περίπου 10 μήνες πριν την ολοκλήρωση του έργου οι μελέτες για την περιοχή της Κλόκοβας δεν έχει ακόμα υπογραφεί για να μπορέσει να ισχύσει και να ξεκινήσει η διάνοιξη της Κλόκοβας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πρόβλημα ξεκίνησε με τις εκλογές καθώς ενώ είχε υπογραφεί η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για το συγκεκριμένο τμήμα (και κάποια άλλα μικρά τμήματα του έργου) η υπογραφή από το ΥΠΕΚΑ κόλλησε λόγω της εσπευσμένης εκλογικής διαδικασίας.
Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο οι περιβαλλοντικοί όροι, παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναμένουν την υπογραφή από το νέο διευρυμένο Υπουργείο ΠΑΠΕΝ που περιλαμβάνει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές εργασίες πέριξ της περιοχής που θα ξεκινήσει η διάνοιξη της σήραγγας των 2,9χλμ. Φυσικά το γεγονός μεγάλης καθυστέρησης διάνοιξης μίας τόσο μεγάλης σήραγγας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλη παράταση το έργο σε αυτό το τμήμα.

Δόσεις για κάθε τσέπη στη νέα ρύθμιση των οφειλών

Τι θα πληρώσουν οι οφειλέτες των ταμείων

Δόσεις για κάθε τσέπη προβλέπει η νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα οφέλη να είναι μεγαλύτερα για όσους επιλέξουν από 51 έως 100 δόσεις εξόφλησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», όσοι χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορούν να τα πληρώσουν χωρίς τόκο, ενώ εξίσου κερδισμένοι είναι και όσοι χρωστούν μεγαλύτερα ποσά, καθώς παίρνουν μειωμένο επιτόκιο αποπληρωμής (3% αντί 4,56%) και ρυθμίζουν τα χρέη τους σε 100 δόσεις, ενώ με την προηγούμενη ρύθμιση οι δόσεις περιορίζονταν στις 72 για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ.
Οι διαφορές μεταξύ παλιάς και νέας ρύθμισης, καθώς και τα ποσά των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής, παρουσιάζονται στους πίνακες που επεξεργάστηκε η εφημερίδα, σύμφωνα με το μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των δόσεων της ρύθμισης.
Έτσι ο κάθε οφειλέτης θα μπορεί να διαπιστώσει τι κερδίζει και ποια δόση τον συμφέρει να επιλέξει ανάλογα με το πόσο που θέλει να βάλει σε ρύθμιση.
Παραδείγματα:

Public Issue: Το 80% λέει «ναι» στους χειρισμούς της κυβέρνησης

Θετική εντύπωση για την κυβέρνηση φτάνει στο 81%, ενώ για την αντιπολίτευση το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 16% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την εφημερίδα «Αυγή».
Ακόμη, η έγκριση των χειρισμών της κυβέρνησης φτάνει το 80% έναντι 13% που είναι το ποσοστό εκείνων που διαφωνούν. 
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:
•86% των ερωτηθέντων αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι και μόνο το 13% δεν αισθάνεται υπερηφάνεια
•Στο 87%, αυξημένη κατά 42 ποσοστιαίες μονάδες, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα, που θεωρείται κατάλληλος για πρωθυπουργός με 73%
•Στο 24%, μειωμένη κατά 19 μονάδες, η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά, που θεωρείται κατάλληλος για πρωθυπουργός με 12%
•Στο 74% οι αρνητικές γνώμες για τον πρόεδρο της ΝΔ

''Φιλική Εταιρεία και Ηπειρώτες Φιλικοί'': Η ομιλία της Πανεπιστημιακού Ελένης Κουρμαντζή, στο Ζάππειο, στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τους Ηπειρώτες Φιλικούς

Κυρίες και Κύριοι,
Στη διαδρομή των διακοσίων ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, δυστυχώς, δεν διαθέτουμε αρκετές μελέτες γι’ αυτή.
Το 1859 δημοσιεύεται το έργο του Ιωάννη Φιλήμονα Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Φιλικής Εταιρείας, ένα έργο που μας δίδει σποραδικές ειδήσεις περί της σύστασης της εταιρίας αυτής. Ένα πιο συγκροτημένο έργο είναι αυτό του Τάκη Κανδηλώρου, Η Φιλική Εταιρεία 1814 - 1821, το οποίο δημοσιεύεται το 1926. Καίριο όμως έργο παραμένει αυτό του Βαλέριου Μέξα Οι Φιλικοί, στο οποίο παρουσιάζεται ο «Κατάλογος των Μελών της Φιλικής Εταιρείας εκ του Αρχείου Σέκερη». Έστω κι αν είναι μερικώς ελλιπής ο παραπάνω κατάλογος, ωστόσο εμπεριέχει σημαντικότατα στοιχεία για την κατήχηση των Φιλικών από το έτος 1814 έως και το 1821. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει επώνυμο και όνομα εταίρου στη Φιλική Εταιρεία, συνοδευόμενα από τον τόπο της καταγωγής τους, το επάγγελμα, την εποχή κατήχησης, τον τόπο κατήχησης, το όνομα του κατηχητή, την οικονομική συνεισφορά και τις παρατηρήσεις. Τέλος σημειώνουμε τα Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας υπό Εμμανουήλ Ξάνθου, το 1845 και το λεύκωμα του Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη με τίτλο Η Φιλική Εταιρεία, το 1964. Στα παραπάνω βιβλία, και στον κατάλογο των «Φιλικών…» του Βαλέριου Μέξα, θα βασιστούμε κύρια για τα όσα θα εκθέσουμε στη συνέχεια.
Αλλά, ας δούμε τα προλεγόμενα:
Στη Μόσχα είχε ιδρυθεί μετά το έτος 1787, η συνωμοτική εταιρία «Φοίνιξ». Ως ιδρυτής αυτής φέρεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (ο Φιραρής, φυγάς, κατά τα τουρκικά), ο οποίος κατά τον Δεκέμβριο του 1786, καταδιωκόμενος από την οθωμανική Πύλη, κατέφυγε στη Ρωσία. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος συνέγραψε κείμενα πατριωτικής έμπνευσης, όπως το «Όνειρον» και το «Περί χρησμών της οθωμανική Πύλη, κατέφυγε στη Ρωσία. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος συνέγραψε κείμενα πατριωτικής έμπνευσης, όπως το «Όνειρον» και το «Περί χρησμών της
Αποκαλύψεως», τα οποία δημοσιεύθηκαν στη Μόσχα κατά το έτος 1810, στο έργο του Βόσπορος εν Βορυσθένει.

«Έφυγε» ο μεγάλος Ηπειρώτης βιολιστής Αχιλλέας Χαλκίας, αδερφός του Πετρο-Λούκα Χαλκιά

«Έφυγε» ο μεγάλος Ηπειρώτης βιολιστής Αχιλλέας  Χαλκίας, αδερφός του Πετρο-Λούκα Χαλκιά.
Ήταν ένας εκ των  μύθων της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς.
Έπαιζε  βιολί και το ρεπερτόριό του περιελάμβανε  κυρίως ηπειρώτικους σκοπούς και τραγούδια.
Είχε συμμετάσχει σε συναυλίες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φλόριντα, Νιού Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, Μασσαχουσέτη, Φιλαδέλφεια, Τέξας και Νέο Μεξικό) και σε άλλες χώρες του κόσμου όπως: Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αλβανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστραλία και Νότια Αφρική. σε πολλές συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και σε διάφορες δισκογραφικές δουλειές.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι δίσκοι: Λεβεντογέννα Ήπειρος (1981), Πατήματα (2001), και Ηπειρώτικα (2002).
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο ανιψιός του Μπάμπης.


****

Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών το τελευταίο αντίο στον Αχιλλέα Χαλκιά.