Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Ευχαριστήριο της εκκλησιαστικής επιτροπής Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου προς την οικογένεια του κ. Γκέλη Χρ. Ηλία

 


Η εκκλησιαστική επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την οικογένεια του κ. Γκέλη Χρ. Ηλία για την γενναιόδωρη προφορά της οικογένειά του στην πραγματοποίηση του τραπεζιού.

Αναλυτικά πρόσφερε:

 τα ποτά, τα αναψυκτικά, τα νερά, μέρος της μαναβικής και δύο φιάλες υγραερίου.

Τέλος εύχεται στην οικογένειά του, με την ευκαιρία του γάμου του, κάθε ευτυχία και χαρά και να χαίρονται το νεοφώτιστο νέο μέλος της οικογένειας.

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Υπό δίωξη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

 


Υπό δίωξη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Πίσω απ’ τις δικονομικές μεθοδεύσεις για την καθεστωτική  απόρριψη  της ετυμηγορίας του λαού της Χιμάρας είναι ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της παράνομης σύλληψης, παρατεταμένης προσχηματικής προφυλάκισης και στέρησης ατομικών πολιτικών δικαιωμάτων του εκλεγμένου Δημάρχου της Χιμάρας, αποτελούν προφανή κατάχρηση νομότυπων διαδικασιών. Που εν τούτοις στο βάθος αποτελούν απολύτως παρανομίες.

Με στόχο επίσης ξεκάθαρο. Την απόρριψη χάριν συμφερόντων, νοοτροπίας και αυταρχικής αντίληψης του καθεστώτος περί τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, της λαϊκής ετυμηγορίας της κοινωνίας της Χιμάρας. Και παράλληλα παραβιάζοντας προφανώς αρχές και της τοπικής αυτονομίας όπως κατοχυρώνεται απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σπύρος Ριζόπουλος: Ανάπτυξη της Άρτας με μοχλό το υγρό στοιχείο

 


Το υγρό στοιχείο ως μοχλό ανάπτυξης  «βλέπει» ο Σπύρος Ριζόπουλος για την περιοχή της Άρτας. Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου βρέθηκε στην πόλη και μαζί με τους δύο υποψήφιους της παράταξης Νίκο Χρήστου και Στέφανο Μασούρα κατέγραψαν τα προβλήματα της Άρτας όσον αφορά τον ποταμό Άραχθο και πρότειναν λύσεις στα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί  ούτως ώστε να αναδειχθεί ο γεωμορφολογικός πλούτος του τόπου.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει οικονομικά οποιαδήποτε παραποτάμια εργασία  η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνδεθεί και με την παραλίμνια περιοχή.  Στον  προγραμματισμό του βρίσκεται  παράλληλη και ισομερής ανάπτυξη των δύο σημείων.

Ευχαριστήριο της εκκλησιαστικής επιτροπής Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου

 


Η εκκλησιαστική επιτροπή ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν για την οργάνωση  του παραδοσιακού τραπεζιού την Πέμπτη 27 Ιουλίου, ημέρα εορτής του Αγίου Παντελεήμονα.

Ευχαριστεί θερμά τους παρακάτω δωρητές για τις ευγενικές προσφορές τους.

Αναλυτικά:

1)      Τον κ. Χάσκο Μιχάλη για την προσφορά του  κρέατος.

2)      Τον κ. Χάσκο θωμά για την προσφορά του  κρέατος.

3)      Τον κ. Τσιότζιο Ιωάννη για την προσφορά του  κρέατος.

4)      Τον κ. Τσιάνο Γρηγόριο για την προσφορά του  κρέατος.

5)      Τον κ. Μπόνια Νικόλαο για την προσφορά 50 ευρώ.

6)      Τον κ. Πέτσιο Πέτρο για την προσφορά 30 ευρώ.

7)      Τον κ. Μπούλια Νικόλαο για την προσφορά 50 ευρώ.

8)      Τον κ. Νάνο Δημήτρη για την προσφορά 4 φιαλών υγραερίου.

9)      Τον κ. Δρίβα Ανδρέα για την προσφορά 25 ψωμιών.

10)  Τον κ. Δρίβα Ηλία για την προσφορά 25 ψωμιών.

11)  Τον κ. Ιωάννου Βασίλειο για την προσφορά 20 κιλών κοφτού.

12)  Τον κ. Ντότη Δημήτρη για την προσφορά των καρπουζιών.

13)  Τον κ. Κοτρότσιο Μιχάλη για την προσφορά 10 λίτρων ρακιού.

Τέλος ευχαριστεί τους μαγείρους, τις γυναίκες του χωριού, την νεολαία και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Παρακάλαμος: Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κόσμου ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα

 


Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κόσμου ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα,  οργανώθηκε ξανά το παραδοσιακό τραπέζι στην αίθουσα που βρίσκεται δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Παρακάλαμο, την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023.










Το χορευτικό τμήμα του Παρακαλάμου στο Νέο Σούλι Σερρών

 

Το χορευτικό τμήμα του Παρακαλάμου συμμετείχε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Νέο Σούλι Σερρών.






Βροντισμένη Πωγωνίου: Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής

 

Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Βροντισμένη Πωγωνίου. (26-07-2023)



Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Παρασκευή 28 Ιουλίου, ώρα 9:30 π.μ.

 


Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 και ώρα 9:30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση της έκθεσης απολογισμού οικονομικού έτους 2022, της Περιφέρειας Ηπείρου και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Β’ τρίμηνο έτους 2023 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από31-03-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Αγ. Παρασκευής Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 1.010.483,87 χωρίς Φ.Π.Α.

Έγκριση του από 19-07-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 07-07-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του Υποέργου1: «Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του», προϋπολογισμού 1.110.000,00 € με ΦΠΑ, του έργου «SUB.1.40 Βελτίωση και Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας», ενταγμένου με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5200182 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε., του 2ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. και της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επέκταση Ε.Ε.Λ. Νεοχωρίου (3η Γραμμή) με προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας του Δήμου Νικ. Σκουφά», αναδόχου «ΤΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.».

Εκδήλωση Διάχυσης Αποτελεσμάτων Erasmus+ στο Ζωγράφειο Σχολείο

 


Εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA220 με τίτλο: “SmARTourism” και κωδικό αριθμό: 2021-1-FR01-KA220-SCH-000023773, που υλοποιήθηκε από το Λύκειο του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής κατά τα σχολικά έτη 2021-22 και 2022-23, με επιχορήγηση του Ι.Κ.Υ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουλίου 2023 στο Αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων Γυμνασίου-Λυκείου στη Δουρούτη Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση, πέρα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και την τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Μεταναστών στο δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Ιωάννης Συρμακέσης, Συνεργάτης του Δημάρχου Ιωαννίνων, ο κ. Βασίλειος Κιτσάκης, Διευθυντής στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων "Νικόλαος Δούμπας", ο κ. Γκόλας Δημήτριος, Διευθυντής στο τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης "Europe Direct", καθώς και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από σχολεία των Ιωαννίνων.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα under 23

 


Σε έναν άκρως ανταγωνιστικό μικρό τελικό, στον οποίο τέσσερα (4) σκάφη διεκδικούσαν την 1η θέση, το πλήρωμα της 4- με τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Παλαιοπάνο Λεωνίδα και Φαϊτά Παύλο και τους συναθλητές τους Τζουνέζη Λεωνίδα (ΕΝΟΑ) και Ζωγράφο Δημήτρη ( ΟΕΑΝΑΒ) κατετάγη στην 4η θέση, με ελάχιστη διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ στη γενική κατάταξη έλαβε τη  10η θέση.



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Ι εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια για την διάκριση των αθλητών του, καθώς και για όλους τους αθλητές-τριες που αγωνίστηκαν και διακρίθηκαν στα αγωνίσματα τους.

Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια στο Διπλό Σκιφ Ελ. Βαρών Γυναικών -23 και στο Σκιφ Γυναικών  -23 που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο με Παγκόσμιο ρεκόρ ( Αναστασιάδου-Κοντού) και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα (Φράγκου Ευαγγελία).

Ενημερωτικό Κοινωνικών Προγραμμάτων ιδρύματος Γεωργίου & Αικατερίνης Χατζηκώνστα

 


Το Ίδρυμα Γεωργίου & Αικατερίνης Χατζηκώνστα, ιδρύθηκε το 1853 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), με σκοπό «την περίθαλψη, ανατροφή και εκπαίδευση άπορων παιδιών».  Οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και του Οικοτροφείου, στεγάζονται στο Χαλάνδρι, στη  Λ. Κηφισίας 374, απέναντι από το Ολυμπιακό Στάδιο, σε κτιριακό συγκρότημα 7.800 τ.μ., κτισμένο σε οικόπεδο 28 στρεμμάτων.  Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πέραν των δωματίων των οικοτρόφων, διαθέτουν αίθουσες μελέτης, ψυχαγωγίας και θέατρο, στον δε περίβολο χώρο, υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στο Ίδρυμα γίνονται δεκτά αγόρια και κορίτσια, των οποίων οι κηδεμόνες αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή/και οικονομικά προβλήματα,  που είναι γεννημένα στην Ελλάδα και εγγεγραμμένα στα μητρώα Δήμου ή Κοινότητας της Χώρας, αλλά και παιδιά ελληνικής καταγωγής, γεννημένα σε χώρα του εξωτερικού, ιδιότητα που θα βεβαιώνεται με δημόσιο έγγραφο.   Με την 8172/2004, Απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στο Ίδρυμα, προσφέρονται τα παρακάτω Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 27 Ιουλίου

 


Την Πέμπτη 27 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Ποιες παθήσεις των ματιών επιδεινώνει ο ήλιος

 


Τα μάτια μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Δίχως καθημερινή προστασία με γυαλιά ηλίου μπορεί με την πάροδο του χρόνου να τους προκαλέσει αλλοιώσεις, που οδηγούν στην ανάπτυξη σοβαρών οφθαλμοπαθειών, ενώ μετά την ανάπτυξή τους μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξή τους.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι, επειδή έχει πολύ βραχύ μήκος κύματος» αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Η UV εισδύει πιο εύκολα στους ιστούς των ματιών απ' ό,τι το ορατό φάσμα του φωτός, γι' αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Η UV έχει τρεις τύπους, την UVA, την UVB και την UVC. Από τους τύπους αυτούς η UVA εκπέμπει τη λιγότερη ενέργεια, αλλά μπορεί να προκαλέσει γήρανση στο δέρμα, οδηγώντας σε ρυτίδες και «κηλίδες του ήλιου». Σχετίζεται επίσης με καρκίνους του δέρματος.