Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 18 Μαΐου, ώρα 9:30 π.μ.


Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 9:30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 10-05-2018 συνεδρίασης.
Έγκριση του από 14-05-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού και κατασκευή πλακοσκεπών οχετών στα όρια των Δ.Δ. Ριζών, Βράχου και Λούτσας», προϋπολογισμού € 170.000,00 € με ΦΠΑ.
Έγκριση του από 15-05-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση οδών προς παραγωγικές μονάδες στις Τ.Κ. Πλατανούσας και Δαφνωτής», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.
Έγκριση του από 15-05-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επείγουσες αποκαταστάσεις οδοποιίας στα όρια των Δήμων Άρτας και Νικολάου Σκουφά για την πρόσβαση σε κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», προϋπολογισμού 200.000,00 € με ΦΠΑ.
Έγκριση του από 16-05-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση κατολίσθησης στο Παλαιοχώρι Αθαμανίου Άρτας», προϋπολογισμού 25.000,00 € με Φ.Π.Α.

Με την ευκαιρία της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης ο κ. Προκόπης Φούσας θα πραγματοποιήσει ομιλίες με θέμα «ΑΝΟΔΟΣ & ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ-ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ»


Με την ευκαιρία της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης θα κάνω ομιλία με θέμα «ΑΝΟΔΟΣ & ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ-ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ» στους χώρους:
1η) 24/5/18 Πέμπτη ώρα 19.00, Νέο Ψυχικό Κιφησίας&Αγίας Σοφίας1 «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
2η) 30/5/18 Τετάρτη ώρα 19.00, Κέντρο ΑΘΗΝΏΝ Αιόλου 104 «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ».
3η) 3/6/18 Κυριακή ώρα11.00, Άνω Βριλήσσια Μεταμόρφωση Σωτήρος 16 Δήμος Βριλησσίων.
ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ, ΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρότυπο- πιλοτικό το έργο κατασκευής της μονάδας Α.Σ.Α. Ηπείρου


Πολύ σημαντικό έργο, στο οποίο ενυπάρχουν τα χαρακτηριστικά του πρότυπου – πιλοτικού έργου για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας τη Μονάδα Επεξεργασίας των Στερεών Αστικών Αποβλήτων Ηπείρου, κατά τη σημερινή επίσκεψη στο εργοτάξιο και την αναλυτική ενημέρωση που του έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τ. Καλογιάννη, τον αν. εκπρόσωπο του Ι.Φ.Σ. κ. Χαρ. Χαραλαμπίδη και στελέχη της αναδόχου εταιρίας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».
Ο Υφυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ταχύτητα με την οποία υλοποιείται το έργο, το οποίο κινείται λίγο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τη σύμβαση. Τόνισε ακόμη ότι η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ εξασφαλίζει ποιότητα στην κατασκευή, στη λειτουργία και στη συντήρηση για τα επόμενα 25 χρόνια και ανοίγει το δρόμο και για άλλα έργα.  Εξήρε τη συνεργασία που υπήρξε και υπάρχει μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, Περιφέρειας – Δήμων και της τεχνικής εταιρίας, ενώ επεσήμανε και τα σημαντικά οφέλη που έχουν προκύψει στην τοπική οικονομία στο στάδιο της κατασκευής, κατά το οποίο κατά μέσο όρο απασχολούνται 220 εργαζόμενοι, προερχόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία από την περιοχή.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη στην ημερίδα για τα έργα διαχείρισης ενέργειας


Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τ.Καλογιάννη  στην ημερίδα με τίτλο:
«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»,
που διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας E.L.EN.A. – EiB.
Κυρίες και Κύριοι.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας απέφυγε να ενστερνισθεί ένα έγκυρο και βάσιμο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασύνθεσης και ανασύνταξης, που θα αποδέσμευε τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα συμπεριλάμβανε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.
Η εκάστοτε αντιπολίτευση απέφευγε να παραδεχθεί ότι σημαντικό τμήμα των, προτεινόμενων από τους δανειστές, μεταρρυθμίσεων ήταν αναγκαίες, ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση οριοθετούσε την πολιτική της παραγωγή στην θέσπιση ποικίλων φοροεισπρακτικών νομοθετημάτων, που κατά το μάλλον ή ήττον, αποδεικνύονται καθημερινά ανώφελα και αδιέξοδα. 
Στα μόνιμα και παρατεταμένα προβλήματα της χώρας -ως κοινωνία εν τέλει- απαντήσαμε πολλές φορές με λαϊκισμό, πολιτικές στενών οριζόντων και χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική, με γνώμονα κυρίως το αποκαλούμενο «πολιτικό κόστος».
Όλα αυτά σαφώς, δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της πολιτικής δραστηριότητας, που θα οδηγούσε σε ανοδική εξέλιξη των οικονομικών δεικτών, τόσο της χώρας όσο και των πολιτών, δηλ. την επιζητούμενη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη μιας χώρας συντελείται, μέσω της επένδυσης κεφαλαίων, της απασχόλησης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και της αξιοποίησης και επέκτασης των υποδομών.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Price waterhouse Coopers (PwC), ο αριθμός των προγραμματισμένων και ανεκτέλεστων έργων υποδομών έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η αξία αυτών ανέρχεται σε €21,4δισ. μέχρι το 2022.
Η αξία αυτή επιμερίζεται στον κλάδο της Ενέργειας σε ποσοστό 42%, στα Σιδηροδρομικά έργα 31%, στις Οδικές Υποδομές 14%, στις Τουριστικές Υποδομές 9% και στον τομέα των Αποβλήτων σε 4%.

Σπύρος Ριζόπουλος στον Πρωινό Λόγο: «Να αφήσουμε πίσω τον ξεπεσμό και την πολιτική μετριότητα!»


Η έγκυρη καθημερινή εφημερίδα Πρωινός Λόγος που εκδίδεται στα Ιωάννινα φιλοξενεί στο φύλλο της Πέμπτης συνέντευξη του Σπύρου Ριζόπουλου, με τίτλο: Να αφήσουμε πίσω τον ξεπεσμό και την πολιτική μετριότητα!..
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
• Σπύρος Ριζόπουλος. Γέννημα και θρέμμα των Ιωαννίνων. Με σπουδές στην Παιδαγωγική στην Ελλάδα, Επικοινωνία και Πολιτική Στρατηγική στις Η.Π.Α, όπου εργάστηκε επί σειρά ετών και από δεκαετίας και πλέον με έδρα την Αθήνα. Εδώ και δεκαπέντε μήνες άρχισε να διεκδικεί την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Ηπείρου. Αμφισβητεί, προκαλεί ίσως με τις απόψεις του, καταγγέλλει, προ­τείνει. Μια συνέντευξή του θα είχε ενδιαφέρον και ο «Π.Λ» είχε την ίδια άποψη.
Ασυνήθιστα σκληρές ερωτήσεις, ασυνήθιστα αιχμηρός στις απαντήσεις του και ο κ. Ριζόπουλος. Ομιλεί για «επανάσταση της κοινής λογικής» και επιμένει ότι οι προτάσεις του διατυπώνουν όραμα, προσφέρουν προοπτική. Σφυροκοπά τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη και το «κατεστημένο», το οποίο λέει πως το αντιμετωπίζει με απαξίωση. «Κλίκα ξεπεσμένων» το χαρακτηρίζει και τον εαυτό του τον τοποθετεί στην κεντροδεξιά, χωρίς όμως να ζητήσει «χρίσμα» από κανέναν, δίνοντας στην προσπάθειά του υπερκομματική χροιά, επιζητώντας τη συναίνεση στην άσκηση της διοίκησης.
Η συνέντευξη
• Κύριε Ριζόπουλε, πριν από ένα χρόνο και κάτι, ενσκήψατε, όπως χαρακτηριστικά λένε πολλοί, στην πολιτική σκηνή της Ηπείρου. Έκτοτε αμφισβητείτε, κρίνετε, καταγγέλλετε. Στόχος σας η Περιφέρεια Ηπείρου και διερωτώνται, ευλόγως, για το αιφνίδιο ενδιαφέρον σας.
- Κύριε Καλτσή ο Ηπειρώτης ποτέ δεν ξεχνάει την πατρίδα του. Ο γνήσιος Ηπειρώτης δεν ψάχνει για βραβεία, δεν ψάχνει για αναγνώριση, δεν ψάχνει για ανταλλάγματα. Κάνει αυτό που του επιβάλλει η καταγωγή του, η ανατροφή του και η ιστορική του συνείδηση. Η δική μου ανάμειξη με τα κοινά της Ηπείρου ξεκίνησε το 1995, που ενώ ζούσα στην Ουάσινγκτον υπηρέτησα ως Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας επί προεδρίας Νίκου Γκατζογιάννη, συμμετέχοντας ενεργά στην απελευθέρωση των πέντε της Ομόνοιας. Ήμουν πάντα εδώ με όποιον τρόπο μου ζητήθηκε.

Ρύθμιση-πακέτο για αγροτικά χρέη 3 δισ. ευρώ σε εφορία, ΟΓΑ, και πρώην ΑΤΕ


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ρύθμιση-πακέτο για χρέη 3 δισ. ευρώ σε Εφορία, ΟΓΑ και πρώην ΑΤΕ (που αφορά πάνω από 250.000 αγρότες) με διαγραφές προστίμων μέχρι 100% ακόμα και κεφαλαίου μέχρι 60% και αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ειδικότερα η ρύθμιση προβλέπει:
Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων έως και 95% για χρέη έως 50.000 ευρώ στον ΟΓΑ.
Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Ολική διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από επιχείρηση στα Ιωάννινα


Εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση κλοπής από επιχείρηση, που είχε διαπραχθεί την 08-05-2018 στα Ιωάννινα.
Οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο των ερευνών τους για την εξιχνίαση της κλοπής, ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία ενός 35χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι ο 35χρονος εμπλέκεται σε κλοπή ψυγείων αυτοκινήτων, από προαύλιο χώρο επιχείρησης ανακύκλωσης αυτοκινήτων και μετάλλων στα Ιωάννινα.
Η προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου: Εκδήλωση-διαγωνισμός ανάδειξης καλύτερης ηπειρώτικης πίτας, την Τετάρτη 23 Μαΐου, ώρα 6:30 μ.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου διοργανώνει  εκδήλωση – διαγωνισμό «καλύτερης Ηπειρώτικης παραδοσιακής πίτας» που θα γίνει στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας  Ελλάδας , Κλεισθένους  15,  7ος όροφος   στις 23 Μαΐου  ημέρα Τετάρτη  και ώρα  6.30μμ. (όπισθεν παλαιού Δημαρχείου Αθήνας, στάση μετρό – ΗΛΠΑΠ  Ομόνοια)
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν:
• Το Ηπειρώτικο παραδοσιακό  μουσικό σχήμα «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ»
• Το Γυναικείο  Πολυφωνικό Κοσοβίτσας Β. Ηπείρου
• Το χορευτικό του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου
Επικεφαλής της  Κρητικής Επιτροπής για την παραδοσιακή  πίτα θα είναι:
ο Σεφ και Επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας  κ. Τάσος Τόλης.
Είσοδος ελεύθερη

ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟ
Δ.Σ.

Κατανομή οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων στην Α/θμια Εκπαίδευση


Ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου με υπουργική απόφαση έβαλε τέρμα σε ένα μείζον και χρονίζον πρόβλημα που αφορούσε χιλιάδες συναδέλφους.
2394 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που από το 2013 μετατάχθηκαν από την Β/θμια Εκπαίδευση στην Α/θμια αποκτούν οργανικές θέσεις.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου και έβαλε σε ομηρεία τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων μαζί με τις οικογένειές τους.
Η επίλυσή του δεν ήταν μια απλή υπόθεση, καθότι δεν προβλέφθηκε η δημιουργία αντίστοιχων κλάδων στην Α/θμια, με αποτέλεσμα η θέση των ειδικοτήτων αυτών να είναι μετέωρη και οι συνάδελφοι να είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν σχολείο ή και περιοχή κάθε νέα χρονιά.
Με τη δημιουργία των κλάδων αυτών αρχικά, τη σύσταση αντίστοιχου αριθμού οργανικών θέσεων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης κατόπι και τώρα με την κατανομή των οργανικών θέσεων ανά σχολική μονάδα τίθεται αίσιο τέλος σε μια περιπέτεια 5 ετών.
Η κυβέρνηση έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε από τους προκατόχους της, οι οποίοι μέσα στο πλαίσιο ιδιοτέλειας και πελατειακών σχέσεων δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν την επαγγελματική ανασφάλεια ενός ολόκληρου κλάδου προς άγραν ψήφων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούσαν πρόβλημα και στην ομαλή λειτουργία ολόκληρης της εκπαίδευσης. Με την υπουργική απόφαση διευθετήθηκε ακόμη ένα ζήτημα και εξασφαλίστηκαν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς για αυτούς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

ΠΑΣ Γιάννινα: Υπέγραψε για 2 χρόνια ο επιθετικός Γιάννης Λουκίνας


Συνεχίζοντας την ενίσχυση της ομάδας μας, η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον επιθετικό Γιάννη Λουκίνα. Ο Γιάννης έχει παίξει στις ομάδες του Πανιωνίου, της Καλλονής, των Χανίων, του Ηρακλή και της ΑΕ Καραϊσκάκης. Στην ομάδα μας θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 25 και υπέγραψε για 2 χρόνια.
Ο Γιάννης με τον ερχομό του στην ομάδα δήλωσε στο www.pasgiannina.gr:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάω τη συνεργασία με την ομάδα του ΠΑΣ, θέλοντας να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΠΑΕ, τον προπονητή της ομάδας κ.Πετράκη και τον Διευθυντή Ποδοσφαιρικού Τμήματος κ.Νιαρχάκο. Είναι τιμή μου να παίζω για μία ομάδα σαν τον ΠΑΣ Γιάννινα, με την ιστορία που έχει, και περιμένω το ντεμπούτο μου στο Ζωσιμάδες για να δείξω τον καλύτερο μου εαυτό.»

Υποβολή Δηλώσεων Ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο-ΔΗΜΟΙ: Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΔΩΔΩΝΗΣ, ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΖΙΤΣΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΠΩΓΩΝΙΟΥ


ΔΗΜΟΙ: Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΔΩΔΩΝΗΣ, ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΖΙΤΣΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Από 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 έως 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
Υποβολή Δηλώσεων Ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο
·     ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Τίτλους κτήσης (συμβολαιογραφικές πράξεις, δικαστικές αποφάσεις, πιστ. μεταγραφής, έγγραφα χρησικτησίας, πιστοποιητικά κληρονομιάς), αστυνομική ταυτότητα, έγγραφο αποδεικτικό ΑΦΜ,  όλα σε μορφή απλού φωτοαντίγραφου
·     ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΜΕ το ακίνητό μας (τοπογραφικό διάγραμμα ή δωρεάν υπηρεσία θέασης ορθοφωτογραφιων της ΕΛΛ. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ή gps χειρός ή υπόδειξη στο Γραφείο Κτηματογράφησης)
·     ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ τη δήλωση ιδιοκτησίας μας έγκαιρα στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης


«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. – ΨΑΡΡΑΣ Ι.» 210-6505600

Διαχειρίσιμα πλέον τα 2/3 των περιπτώσεων καρκίνου

Μέλη του Διοικητικού και του Επιστημονικού Συμβουλίου του
Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου με εισηγητές της ημερίδας

Τα 2/3 των περιπτώσεων καρκίνου είναι σήμερα διαχειρίσιμα, καθώς το 1/3 μπορεί να προληφθεί και το 1/3 να θεραπευτεί.
 Βασικά «εργαλεία» για την επίτευξη του στόχου αυτού αποτελούν ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο προσυμπτωματικός έλεγχος και, στη συνέχεια, η έναρξη της κατάλληλης για τον εκάστοτε ασθενή θεραπείας.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας με τίτλο «Πρόληψη του καρκίνου, με έμφαση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Γ.Ν Παπανικολάου, σε συνεργασία με την Π. Ε. Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Χαλκιδέων, τον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας- Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Ευβοίας και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, στην Χαλκίδα.
Λίνος Τριανταφυλλίδης, μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου, αντιπρόεδρος Δ.Ε. Κύμης, αρχιτέκτων - πολεοδόμος, Ευστράτιος Πατσούρης, καθηγητής Παθολογικής – Ανατομικής, ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, Ινστιτούτου Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Βράκας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ευβοίας
Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο, από τους οποίους τα 4 εκατομμύρια αφορούν τις ηλικίες 30 έως 69 ετών. Εάν δεν πάρουμε μέτρα, εκτιμάται ότι ο αριθμός  θα αυξηθεί σε πάνω από 14 εκατομμύρια στα επόμενα δέκα χρόνια. Το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε είναι η πρόληψη και ο ισχυρότερος σύμμαχός μας είναι η επιστήμη.
Σύμφωνα με τον κο Ευστράτιο Πατσούρη, καθηγητή Παθολογικής – Ανατομικής, ΕΚΠΑ, πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γ.Ν Παπανικολάου, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί εκπληκτικές πρόοδοι διεθνώς , τις οποίες αν μας έλεγαν μερικά χρόνια πριν, θα τις θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία. «Από τη στιγμή που η μοριακή πληροφορία, η πληροφορία δηλαδή λειτουργίας και διαταραχών σε κάθε κύτταρο, έχει μπει στην καθημερινή κλινική πράξη, έχει ανατείλει πια διεθνώς μία νέα εποχή στην Ιατρική και σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο διάγνωσης, πρόγνωσης και θεραπείας. Είναι η λεγόμενη εποχή της εξατομικευμένης Ιατρικής και της  στοχευμένης θεραπείας», επεσήμανε ο κος Πατσούρης.
Αθανάσιος Μπουραντάς, δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου, πρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου  Γ.Ν. Παπανικολάου
«Η εισαγωγή και η εφαρμογή της Μοριακής Βιολογίας στη διερεύνηση των νεοπλασμάτων έχει τρεις σκοπούς: να υποβοηθήσει τη διάγνωση, να προβλέψει την ανταπόκριση στη στοχευμένη θεραπεία και να αναδείξει τις ομάδες αυτές που έχουν ανάγκη πρόληψης, ιδίως στους καρκίνους εκείνους που εξαρτώνται από τους ογκογόνους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και κυρίως στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», σημείωσε ο κος Ιωάννης Παναγιωτίδης, καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, δ/ντης Β΄Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με έδρα το ΠΓΝ Αττικό.
Τζαφέρος Παναγιώτης, διοικητής Γ.Ν. Χαλκίδας, Εμμανουήλ Σκουλάκης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου
 και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτριος Αργύρης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας.
Πρωτογενής πρόληψη
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορούμε να προλάβουμε το 50% των πιο συχνών καρκίνων με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
«Ο καρκίνος είναι δυνατόν να σταματήσει πριν ακόμα ξεκινήσει, ακόμη να μην εμφανισθεί ποτέ. Και αυτό το επιτυγχάνουμε ακολουθώντας τον σωστό τρόπο ζωής, κυρίως τη σωστή διατροφή, την κίνηση και άθληση, την αποφυγή παχυσαρκίας και την αποφυγή βλαβερών συνηθειών», ανέφερε ο κος Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ιατρός και πρώην δήμαρχος Σκύρου, τονίζοντας τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης.
Οι πιο σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες του καρκίνου είναι η διατροφή και το κάπνισμα και ακολουθούν οι υπόλοιποι.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κα Νατάσσα Μπαρμπούνη, 1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει φρούτα και λαχανικά καθημερινά, 1 στους 2 από 20 ετών και άνω είναι ανενεργός, 1-2 στους 5 καπνίζει και 1 στους 20, από 15 ετών και άνω, καταναλώνει καθημερινά αλκοόλ.
«Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, είμαστε, όμως, πρωταθλητές στην απουσία φυσικής δραστηριότητας», τόνισε η κα Μπαρμπούνη.