Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφική ενίσχυση με το αμυντικό χάφ Αποστόλη Δημουλά

 


Η Αθλητική Ένωση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Αποστόλη Δημουλά.

Ο Αποστόλης έχει γεννηθεί στις 27/01/2006 και αγωνίζεται ως αμυντικός χάφ.

Προέρχεται από τον Αστέρα Ιωαννίνων, συνεργαζόμενη ακαδημία του Ολυμπιακού Πειραιώς στα Ιωάννινα. 

Το νέο μας μεταγραφικό απόκτημα είναι γιος του Κώστα Δημουλά (ή αλλιώς «Μπέλος»), παλαίμαχου επιθετικού της Αναγέννησης ο οποίος γέμιζε με γκολ τις αντίπαλες άμυνες, την δεκαετία του ‘90 & ‘00.

-Αποστόλη καλώς ήρθες στην οικογένεια της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου!

Σου ευχόμαστε να έχεις υγεία και κάθε επιτυχία με την ομάδα μας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Παρασκευή 29 Ιουλίου, ώρα 09:30

 


Την 29-07-2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.     Έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης έργων στο Πρόγραμμα «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

2.      Έγκριση του από 27-07-2022 Πρακτικού (αποσφράγιση και αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας», με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) – Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

3.      Έγκριση του από 27-07-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την μελέτη τοποθέτησης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην περιοχή της πρώην Δ.Ε.Λ.Ι.» και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποχέτευση εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας ακαθάρτων του Δ.Δ. Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου», αναδόχου «ΕΡΓΟΡΟΗ Α.Τ.Ε.», μέχρι την 30-06-2023.

5.      Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την πληρωμή της δαπάνης σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποχέτευση εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας ακαθάρτων του Δ.Δ. Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου».

6.      Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Μεταφορά λυόμενου θεάτρου Δωδώνης, καθαρισμός και απομάκρυνση των ξύλινων στοιχείων που παρέμειναν στο χώρο (παροχή υπηρεσιών)».

Δήμος Πωγωνίου: Αλλάζουν όψη τα χωριά με τα έργα επισκευής κοινόχρηστων χώρων

 


Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα επισκευής κοινόχρηστων χώρων που εκτελούνται στις Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου.

Τα χωριά αλλάζουν πλέον όψη και γίνονται ακόμη ομορφότερα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών και την καθημερινότητά τους, καθώς γίνονται επισκευές λιθόστρωτων και πλακόστρωτων και κατασκευή πέτρινων πάγκων.

Το έργο «Συντήρηση – Επισκευή Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου» είναι προϋπολογισμού 70.000€ με Φ.Π.Α. θα αφορά τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στις Κοινότητες Βασιλικού, Καλπακίου, Κερασόβου, Παρακαλάμου και Στρατίνιστας.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

4ο Φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού την Παρασκευή 8 Αυγούστου, στη Βήσσανη Πωγωνίου, ώρα 21:00

 

Το 4o Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών με τίτλο «Στο δρόμο της πολυφωνίας» διοργανώνει ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού την Παρασκευή 5 Αυγούστου, στις 9:00 μ.μ., στη Βήσσανη Πωγωνίου.

Συμμετέχουν το Ήνορο, το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, το Πολυφωνικό Σχήμα «Ωδές» του Β. Κώτσου, τα πολυφωνικά συγκροτήματα της πόλης Kavaje και Tepelene, ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, το Χορευτικό Τμήμα της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων και το παραδοσιακό συγκρότημα του Σωτήρη Δέσση.

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Τζόκας.

Είσοδος ελεύθερη.

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια

 


Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Α) Αποτελέσματα υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr ,  πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Camping νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας

 


Ο χρόνος για το 6 ο εναλλακτικό camping της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μετράει αντίστροφα!

Ξεκίνησε το 6 ο εναλλακτικό camping της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Δρέπανο της Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο camping της από τις 27

Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου στο πανέμορφο Δρέπανο Ηγουμενίτσας.

Αθλητισμός, διασκέδαση, μουσική, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές και φυσικά ξεκούραση στη φύση και στον φιλόξενο χώρο του camping.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του camping: https://bit.ly/3BcS9bG

Το Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη κεντρική πολιτική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη της Ηγουμενίτσας με τίτλο «Είμαστε το αύριο –

Αλλάζουμε το σήμερα». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας

ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Βλαχάκης και η Ρ. Σβίγκου, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τους Trio Tenoro.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για το 6 ο εναλλακτικό camping της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο σχετικό

event στο facebook: https://bit.ly/3ctkZKr

Δήμος Πωγωνίου: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 2022

 


 Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 2022 Δήμου Πωγωνίου.


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννινων: Επίσκεψη κλιμακίου στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Παρασκευή 29 Ιουλίου

 


Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 29/7/2022 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ θα επισκεφτεί στις 9:15 π.μ. την πολιτική προστασία της περιφέρειας Ηπείρου  και στις 11:00 π.μ. την πυροσβεστική υπηρεσία.

Δηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12:30 μ.μ. στην πυροσβεστική υπηρεσία.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας (2) αλλοδαποί για διαρρήξεις οχημάτων σε τουριστικές περιοχές

 


Εξιχνιάστηκαν δύο διαρρήξεις και μία απόπειρα

Σε βάρος τους εκκρεμούσαν επιπλέον καταδιωκτικά έγγραφα

Η μεθοδική έρευνα και οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία και με το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, οδήγησαν στη σύλληψη χθες (27-07-2022) δύο ατόμων που κατηγορούνται για κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα λουόμενων σε παραλίες της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας.

Ειδικότερα, πρόκειται για αλλοδαπούς, οι οποίοι όπως προέκυψε, είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Όσον αφορά το χρονικό της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν ύστερα από επισταμένες αναζητήσεις, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, εμπλέκονταν σε δύο υποθέσεις διαρρήξεων σταθμευμένων οχημάτων και μίας απόπειρας, κατά το χρονικό διάστημα από 25 έως 27-07-2022.

Σε μισθωμένο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία για την θραύση τζαμιών, χρηματικό ποσό -440- ευρώ και μέρος των κλοπιμαίων, που αποδόθηκαν στους παθόντες.

Επιπλέον, σε βάρος του ενός εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και σε βάρους του συνεργού του Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ναυπλίου προκειμένου να συλληφθεί για να συνεχίσει την έκτιση ποινής φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κλοπή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες υποθέσεις συνεχίζεται.

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου Δελβινακίου: Ημερήσια εκδήλωση την Κυριακή 7 Αυγούστου, τη λίμνη Ζαραβίνα

 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου Δελβινακίου διοργανώνει ημερήσια εκδήλωση την Κυριακή 7 Αυγούστου, τη λίμνη Ζαραβίνα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 28 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 28 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX,07:30-14:30

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00 – 13:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Επιπλοκές μετά το χειρουργείο

 


Οι επεμβάσεις που διενεργούνται για να αντιμετωπιστεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, δεν είναι άμοιρες επιπλοκών. Αντιθέτως, μπορεί να έχουν σοβαρές ή ακόμα και μακροχρόνιες επιπλοκές, για τις οποίες πρέπει εκ των προτέρων να ενημερώνονται οι ασθενείς.

Αυτό τονίζουν επιστήμονες από το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Tulane, στη Νέα Ορλεάνη, οι οποίοι δημοσίευσαν προσφάτως ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας στο ιατρικό περιοδικό Current Urology Reports. Τα ευρήματά τους συνοψίζει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Δ. Πούλιας, τ. διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ, τ. πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η ανάλυσή τους βασίζεται στα ευρήματα 79 εργασιών οι οποίες δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2005-2021, και αφορούν την διάγνωση και διαχείριση των επιπλοκών μετά από εγχειρήσεις για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες νόσους στους άνδρες. Η συχνότητά της αυξάνεται προοδευτικά μετά την ηλικία των 40 ετών και υπολογίζεται ότι φθάνει στο 80% των ανδρών στις ηλικίες άνω των 80 ετών. Η υπερπλασία εκδηλώνεται με συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα.



Παραδοσιακά, η εγχείρηση εκτελείται σε ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις συντηρητικές θεραπείες ή σε όσους έχουν επιπλοκές στην υπερπλασία που αντιμετωπίζονται με χειρουργική παρέμβαση. Ωστόσο η παγκόσμια τάση είναι να χειρουργούνται ασθενείς και σε πρωιμότερα στάδια της πάθησής τους.

Σε αυτό συνέβαλλαν οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές (MIST), οι οποίες έχουν παρόμοια ποσοστά αποτελεσματικότητας, αλλά χαμηλότερη σχετιζομένη με την επέμβαση νοσηρότητα απ' ό,τι οι παλαιότερες μέθοδοι.

Οι ενδοσκοπικές τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα συμπεριλαμβάνουν εκτομή του διογκωμένου τμήματος του προστάτη, εξάχνωση, εκπυρήνιση, μηχανική μετατόπιση ή θερμική καταστροφή. Η μέθοδος εκλογής είναι η διουρηθρική εκτομή του αδενώματος (αδένωμα λέγεται το διογκωμένο τμήμα του προστάτη, που προκαλεί τα συμπτώματα). Συνοπτικά, οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ είναι:

·         Η διουρηθρική εκτομή αδενώματος προστάτη (είναι μονοπολική ή διπολική -  μέθοδοι TURP και TURIS, αντίστοιχα)

·         Η διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη με λέιζερ holmium ή thulium (μέθοδος TULVP)

·         Η φωτοεκλεκτική εξάχνωση του προστάτη με λέιζερ (PVP)

·         Η εκπυρήνιση του προστάτη με λέιζερ holmium ή thulium (μέθοδοι HoLEP και ThuLEP)

·         Η θεραπεία με καυτό ατμό (μέθοδος Rezūm)

·         Η ενδοσκοπική υδροδυναμική εκτομή του αδενώματος με εφαρμογή υψηλής πίεσης φυσιολογικού ορού (Aquablation)

·         Η διεύρυνση της προστατικής ουρήθρας δια ταινιών ανάρτησης του προστάτη   (UroLift)

·         Η ανοιχτή απλή προστατεκτομή (αφαιρείται μόνο το αδένωμα, όχι ολόκληρος ο προστάτης)

·         Η ρομποτική απλή προστατεκτομή (αφαιρείται μόνο το αδένωμα).

Κάποιες άλλες τεχνικές, όπως η θεραπεία με μικροκύματα (μέθοδος TUMT) και η διουρηθρική καταστροφή του αδενώματος δια βελόνης (μέθοδος TUNA) δεν προτιμώνται πλέον, λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Μία άλλη τεχνική, που λέγεται εμβολισμός της προστατικής αρτηρίας (μέθοδος ΡΑΕ), έχει κάποια επιτυχία, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για την μακροχρόνια αποτελεσματικότητά της. Γι' αυτό και δεν συνιστάται από την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται ευρέως έχουν διάφορες επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

·         Αιμορραγία. Παρατηρείται στο 4% των ασθενών κατά μέσον όρο. Αναλόγως με την μέθοδο κυμαίνεται από σχεδόν μηδέν (μέθοδος Urolift) έως 16% (με την ανοιχτή απλή προστατεκτομή). Μπορεί να εκδηλωθεί στη διάρκεια της επέμβασης ή κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο.

·         Τραυματισμός στον αυχένα της ουροδόχου κύστης. Παρατηρείται σε ποσοστό από σχεδόν μηδέν (μέθοδοι Urolift, TULVP) έως 12,3% (μέθοδοι TURP και TURIS).

·         Στένωση της ουρήθρας. Παρατηρείται σε ποσοστό από 0,6% (ανοιχτή και ρομποτική απλή προστατεκτομή) έως 10% (με τη διουρηθρική εκτομή αδενώματος προστάτη).

·         Κάκωση στο στόμιο του ουρητήρα. Παρατηρείται σε ποσοστό κάτω από 2% των ασθενών με τις περισσότερες τεχνικές, με εξαίρεση τις μεθόδους TURP και TURIS (με αυτές κυμαίνεται από 0,8% έως 10%).

·         Διαταραχή της εκσπερμάτισης (παλίνδρομη εκσπερμάτιση). Είναι μία από τις συχνότερες επιπλοκές των επεμβάσεων για τον προστάτη. Παρατηρείται σε σχεδόν όλες τις επεμβάσεις για την καλοήθη υπερπλασία του, με εξαίρεση τις μεθόδους Urolift και Rezūm. Το ποσοστό της διαταραχής κυμαίνεται από περίπου 8% (με την ανοιχτή απλή προστατεκτομή) έως 90% (με την διουρηθρική εκτομή αδενώματος προστάτη με τις μεθόδους TURP και TURIS).

·         Σύνδρομο απορρόφησης υγρών (TUR). Το σύνδρομο αυτό είναι μία δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή που σχετίζεται με την διουρηθρική εκτομή του αδενώματος προστάτη, ιδίως τη μονοπολική (μέθοδος TURP). Παρατηρείται σε ποσοστό έως 1,4% των ασθενών.

Άλλες επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν είναι στενώματα στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, υποτροπιάζοντα συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης και, σε σπάνιες περιπτώσεις, κάκωση του ορθού εντέρου και δημιουργία συμφύσεων.

Οι επεμβάσεις για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ενέχουν επίσης κίνδυνο υποτροπής και ανάγκης για νέα θεραπεία. Το ποσοστό νέας θεραπείας κυμαίνεται από 1,4% (με τις μεθόδους TULVP και HoLEP) έως 14% (μέθοδος Urolift).

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κλινικός ουρολόγος έχει στη διάθεσή του πολλές χειρουργικές τεχνικές για τους ασθενείς με συμπτωματική καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για κάθε ασθενή πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να βασίζεται στους στόχους κάθε παρέμβασης, στο μέγεθος και την ανατομία του προστάτη, στις προηγούμενες θεραπείες που έχει κάνει ο ασθενής και στις δυνητικές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η βούληση του ασθενούς είναι καθοριστική και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να ενημερώνεται αναλυτικά για τα δυνητικά οφέλη αλλά και τους κινδύνους τους.