Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 35 νέα κρούσματα



                  
Τα 4 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 35 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 35 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.227, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
1.184 (28,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.118 (50,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών.
2 (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 77,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 
66 (32,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ορίζοντες Ηπείρου: Η θέση μας για Ιόνια Οδό και φυσικό αέριο σε μια πολιτικά αδιάφορη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Ο επικεφαλής της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" κ. Σπύρος Ριζόπουλος αναφέρθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη, τόσο στις αρνητικές τελευταίες εξελίξεις περί την Ιόνια Οδό που τις κάνει ακόμα χειρότερες η «δουλικότητα» του κ. Καχριμάνη απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και στο θέμα του φυσικού αερίου.
Αναφορικά με το δυσοίωνο μέλλον της Ιόνιας οδού, στο οποίο έχει αναφερθεί -προειδοποιώντας-επανειλημμένα από το Σεπτέμβρη του 2019, ο κ. Ριζόπουλος αυτή τη φορά προέτρεψε την Περιφερειακή Αρχή να «εκμεταλλευτεί», συνεργαζόμενη στενά, με τον πρώην Υπουργό και νυν βουλευτή της ΝΔ κ. Σταύρο Καλογιάννη που χειρίστηκε το θέμα για χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Ριζόπουλος επαναλαμβάνοντας όσα δήλωσε και στην τελευταία συνέντευξη τύπου της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», τόνισε πως η διοίκηση της Περιφέρειας δείχνει να μη γνωρίζει τα ενεργειακά ζητήματα. Είναι σύνθετα θέματα που πρέπει κανείς να γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιοι είναι οι μετέχοντες και τι «ρόλο έχει» κάθε οργανισμός, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.
Ωστόσο, όλα ξεκινούν από τη δημιουργία εμπορικής ζήτησης γιατί για να διαμορφωθούν τα δεδομένα πρέπει οι ίδιοι οι Ηπειρώτες να δείξουμε ότι μας ενδιαφέρει ως προϊόν το φυσικό αέριο.

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για το σχέδιο σύμβασης του έργου: Αισθητική - λειτουργική αναβάθμιση Αστικού Ιστού Πόλης Άρτας


Με έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 προς το Δήμο Αρταίων διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Αισθητική και Λειτουργική Αναβάθμιση Κεντρικών Σημείων Αστικού Ιστού της Πόλης της Άρτας» συνολικού προϋπολογισμού 1.052.632,22 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Οριστικά παρελθόν για το φετινό καλοκαίρι αποτελούν τα πανηγύρια


Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης προανήγγειλε την αναστολή των πανηγυριών μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, που ουσιαστικά σημαίνει και το τέλος του καλοκαιριού.
Παράλληλα, υποστήριξε πως δεύτερο lockdown δεν θα υπάρξει με την έννοια που έλαβε χώρα το πρώτο.
«Είμαστε πιο έξυπνοι, με εργαλεία πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του Covid-19. Ίσως έχουμε τοπικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κοροναϊού» είπε.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, ενώ όπως γνωστοποίησε στις 15 Οκτωβρίου θα γνωστοποιηθούν οι ελληνικές προτάσεις στην Ευρώπη.
Τόνισε ότι την περίοδο της καραντίνας δεν υπήρξε αισχροκέρδεια, καθώς το υπουργείο παρακολουθούσε συνεχώς τις τιμές και την αγορά, ενώ μίλησε και  για ένα νομοθέτημα που θα θεμελιώσει ένα μηχανισμό προστασίας των πολιτών από τα φαινόμενα υπερτιμήσεων.

Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ ως τις 4 Αυγούστου


Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για εργαζόμενους και πελάτες στα σούπερ μάρκετ ως τις 4 Αυγούστου.
Η νέα απόφαση πήρε ήδη ΦΕΚ αλλάζοντας την ημερομηνία σε 26/7 μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την απόφαση για τη μάσκα στα σούπερ μάρκετ, το μέτρο και τα πρόστιμα παίρνουν παράταση μέχρι 4 Αυγούστου.

Εξιχνιάσθηκε περίπτωση κλοπής με τη μέθοδο της απασχόλησης, στο χωριό Ελεύθερο της Κόνιτσας σε βάρος ηλικιωμένου


Εξιχνιάσθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας, περίπτωση κλοπής με τη μέθοδο της απασχόλησης, η οποία έγινε στο χωριό Ελεύθερο της Κόνιτσας Ιωαννίνων, σε βάρος ηλικιωμένου.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το πρωί της 22-07-2020, οι κατηγορούμενοι μετέβησαν στο σπίτι ηλικιωμένου, όπου απασχολώντας τον με το πρόσχημα της πώλησης κλινοσκεπασμάτων, αφαίρεσαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί τις οικονομίες του, περίπου 500 ευρώ που είχε στο σπίτι.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα

Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του προστάτη του  
Παρακαλάμου Αγίου Παντελεήμονα.


ΟΠΕΚΑ: Επιδόματα με... ένα κλικ στον υπολογιστή


Τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχεδιάζουν  χορήγηση επιδομάτων χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και με ένα κλικ στον υπολογιστή.
Εγκαινιάζουν τη νέα, ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με το επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες διατίθεται μέσω του gov.gr, στη διεύθυνση www.oreina.epidomata.gov.gr   
Η σχεδίαση της πλατφόρμας είναι τέτοια, ώστε ο πολίτης να μπορεί εύκολα να ανεβάζει μόνο εκείνα τα έγγραφα που χρειάζεται, καθώς προηγήθηκε μια εκτεταμένη απλοποίηση της διαδικασίας, αφαιρώντας δικαιολογητικά που είτε ήταν περιττά, είτε μπορούσαν να αντληθούν μέσω άλλου μητρώου του Δημοσίου (πχ αντίγραφο ταυτότητας).
Όπως και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr, η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του πολίτη.
Οι πολλαπλές υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτούνταν αντικαθίστανται με ένα απλό checkbox, ένα «κουτάκι», δηλαδή που ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει ώστε να κάνει τη σχετική δήλωση με ένα κλικ.

Πρέβεζα: Σύλληψη οδηγού Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου υπό την επίδραση οινοπνεύματος


Συνελήφθη σήμερα  μετά τα μεσάνυχτα στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, ένας άνδρας, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι
οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Γλαύκωμα: Γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ματιών κάθε χρόνο


Ο τακτικός έλεγχος των ματιών μπορεί να είναι σωτήριος για τους ασθενείς με αρχικού σταδίου γλαύκωμα. Αυτό υποδηλώνει μια νέα μελέτη, που έδειξε ότι μία από τις πρώιμες συνέπειες του γλαυκώματος στην όραση, δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνο όταν εξελιχθεί σε σημαντικό και μη αναστρέψιμο βαθμό.
«Με τον όρο "γλαύκωμα" αναφερόμαστε σε μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου», εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος- Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School).
«Η πιο συχνή αιτία αυτής της βλάβης είναι η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση). 
Το γλαύκωμα συνήθως εξελίσσεται με αργό ρυθμό, προσβάλλοντας πρώτα την περιφερειακή όραση. 
Αν μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε μόνιμη απώλεια της όρασης. 
Όμως ακόμα και με θεραπεία, ένα ποσοστό γύρω στο 15% των ασθενών χάνουν την όραση από τουλάχιστον το ένα μάτι μέσα σε 20 χρόνια».