Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Έως 13 Μαρτίου οι αιτήσεις Α21 του επιδόματος παιδιού

 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ ανοιχτή θα είναι η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού, έως τις 13 Μαρτίου στις 18:00.

Η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά, μέχρι και τις (30/3), για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2023.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr  ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr   με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Η πρώτη δόση για το επίδομα παιδιού 2023 θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Ως είθισται από την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της πληρωμής, Πέμπτη 30 Μαρτίου και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Τα χρήματα των δικαιούχων με αναλυτικά παραδείγματα:

Περιφέρεια Ηπείρου: Δηλώσεις για εκθέσεις προϊόντων σε Τίρανα και Μόναχο

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να πραγματοποιήσει  υπαίθρια εκδήλωση τοπικών προϊόντων και τουρισμού στα Τίρανα το τριήμερο 26-28 Μαΐου 2023.

Στην εκδήλωση επιτρέπεται και η λιανική πώληση.

Η  Περιφέρεια Ηπείρου, θα καλύψει τα έξοδα της μετακίνησης (με λεωφορείο) των ενδιαφερομένων, δύο  από τις τέσσερις  διανυκτερεύσεις που θα απαιτηθούν για ένα άτομο στο ξενοδοχείο ΤhePlaza,  καθώς επίσης και τη μεταφορά των προϊόντων και του τουριστικού υλικού.

Οι  ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν άμεσα την συμμετοχή τους, και το αργότερο  μέχρι την Δευτέρα 13/03/2023 για τα προϊόντα στο emails.fouki@php.gov.gr  και για τον τουρισμό στο emailch.kazakos@php.gov.gr

Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται επίσης να πραγματοποιήσει υπαίθριο Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων στο  πλατεία Rindermarkt του Μονάχου για το 3ήμερο 12-14 Μαΐου 2023.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με  το Ελληνικό Προξενείο του Μονάχου και στόχο έχει την προβολή των ηπειρωτικών προϊόντων και την απευθείας διάθεσή τους στους Γερμανούς και όχι μόνο επισκέπτες.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων παρακαλούνται, οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν άμεσα την συμμετοχή τους, και το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 13/03/2023  στο emails.fouki@php.gov.gr

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 10 Μαρτίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν  απαραίτητες  τεχνικές  εργασίες  του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Πέμπτη  09-03-2023:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Σκλίβανη, Άγιος Χριστόφορος, οικ. Αγίου Γεωργίου, Αγία Παρασκευή, Προφήτης Ηλίας, Σταυρός – Θεοτόκος, πέριξ τυροκομείου Χρήστου και πτηνοτροφείων Γρ. Κλούρα – Συν. Ράχης.

Την Παρασκευή  10-03-2023:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Καλοχώρι, Εκκλησοχώρι, Βουτσαρά, Κούρεντα, Γιουργάνιστα, Χίνκα, Λάλιζα, Γκρίμποβο, Βρυσούλα, Πολύδωρο, Γρανίτσα,  Ραδοβίζι, Διχούνι, Σενίκο, Κερασέα, Βροσύνα, Ζάλογγο, Δοβλά, Βερενίκη, Φτέρη, Λεπτοκαρυά, Ραβενή, Χαραυγή, Καλλιθέα Φιλιατών.

B) Από ώρα 14:00 μ.μ. έως 16:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ιωάννινα στην Πλατεία Ομήρου και στις οδούς Άρη Βελουχιώτη, Εφύρας και παρόδους.

Το  Σάββατο 11-3-2023:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Χρυσόραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι και όλες οι πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των παραπάνω περιοχών.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. 

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Ιωάννινα: Δικογραφία σε βάρος ημεδαπής και δύο αλλοδαπών για υπόθεση απάτης

 


Δικογραφία σε βάρος ημεδαπής και δύο αλλοδαπών σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης.
Ειδικότερα την 17/01/2023 ημεδαπός δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που προσποιήθηκε τον βοηθό λογιστικού γραφείου και με την πρόφαση ότι είναι δικαιούχος επιδόματος από την ΔΕΗ τον έπεισε να μεταβεί σε ΑΤΜ και δίνοντας του τεχνηέντως συγκεκριμένες οδηγίες, κατάφερε να πραγματοποιηθούν δύο μεταφορές χρημάτων συνολικού ποσού -7.090- ευρώ σε λογαριασμούς των άλλων δύο συγκατηγορουμένων του.

Ιωάννινα: 12,5 εκατομμύρια για το κτίριο στη Δομπόλη

 


Στην αποδοχή της διάθεση πίστωσης 12,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο «κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο της Δομπόλη» προχώρησε κατά την σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

Η ένταξη του έργου έγινε από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και για τον Δήμο Ιωαννιτών αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη καθώς ανοίγει πλέον τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη-κατασκευή ενώ η σύμβαση έχει εγκριθεί ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος η ένταξη του έργου προς χρηματοδότηση έρχεται ως συνέχεια της άριστης συνεργασίας του Δήμου και της Περιφέρειας.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη κατεπείγουσα σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 9 Μαρτίου, ώρα έναρξης 08.00 π.μ. & ώρα λήξης 10.00 π.μ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας  υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν σήμερα

Τις διατάξεις του άρθρου  77 του  Ν.4555 / 2018 για έκτακτη*σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής

Την υπ. αριθμ. πρωτ. 380/39456/15-06-2022 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ

Το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/Α ́/09-07-2022)

Την  υπ. αριθμ.πρωτ.374/39135/30-05-2022 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ

Την υπ. αριθμ. πρωτ.  ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β')

Την αρ. 06/22 Α.Δ.Σ. (62ΝΠΩ1Ω-ΗΙΓ) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

Την αρ.26/121/10-01-23 (ΨΥΑΟΩ1Ω-2ΦΜ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.08/21περί ορισμού μελών Ο.Ε.

Την αρ.206/06-03-23 (ΨΝΟ6Ω1Ω-ΣΑΚ) περί αυτοδίκαιης έκπτωσης δημοτικού συμβούλου από τακτικό μέλος της Ο.Ε. μετά από δήλωση ανεξαρτητοποίησής του

Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς έκτακτη κατεπείγουσα σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 09η Μαρτίου 2023, ημέρα    Πέμπτη -ώρα έναρξης  08.00 π.μ.& ώρα λήξης 10.00 π.μ., για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

  1. Λήψη  απόφασης  για  τον  κατεπείγοντα  χαρακτήρα  της  συνεδρίασης  σε  εφαρμογή  των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 77 του Ν.4555/2018 και του Ν.4954/2022.
  2. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων»-(σχετ. αρ. 31/23Α.Δ.Σ.).
  3. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων  Δήμου Πωγωνίου για εκδήλωση Δήμου Πωγωνίου στις 12-03-23 στην Αθήνα (σχετ. αρ.31/23 Α.Δ.Σ.).

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής:

Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίουdimospogoniou@pogoni.gr.

Μέλη που δεν διαθέτουν email ή αδυνατούν την αποστολή του, μπορούν  να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή  να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

*  Η  συνεδρίαση  έχει  κατεπείγοντα  χαρακτήρα  λόγω ασφυκτικών  χρονικών  περιθωρίων (πραγματοποίηση  εκδήλωσης    12-03-23  κατόπι  της από 06-03-23  συνεδρίασης  Δημοτικού Συμβουλίου).

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Εξιχνιάστηκε κλοπή τροχόσπιτου, από παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας

 


Εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας κλοπή τροχόσπιτου, που έλαβε χώρα σε παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας εντός του τελευταίου τετράμηνου.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για κλοπή και διάθεση προϊόντος εγκλήματος.
Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, δύο από τους κατηγορούμενους αφαίρεσαν τροχόσπιτο και στη συνέχεια το πούλησαν στον τρίτο κατηγορούμενο έναντι χρηματικού ποσού των 1.300 ευρώ, ο οποίος με τη σειρά του προσπάθησε να το διαθέσει προς πώληση μέσω αγγελίας που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο.
Κατά την εξέλιξη της έρευνας, το τροχόσπιτο βρέθηκε και κατασχέθηκε σε μάντρα ιδιοκτησίας του τρίτου κατηγορούμενου και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Παρουσίαση του προορισμού «Ιωάννινα» στην τουριστική αγορά της Σερβίας

 


Ένα ουσιαστικό βήμα προσέγγισης για την προσέλκυση Σέρβων τουριστών στην πόλη των Ιωαννίνων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης I.F.T. που έγινε στο Βελιγράδι.

Η αντιπροσωπεία του δήμου Ιωαννιτών φιλοξενήθηκε στο τουριστικό περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, που συμμετείχε ως συνεκθέτης με τον ΕΟΤ.

Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου, αναδείχτηκαν όλες οι πτυχές του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας, ως προορισμού 365 ημερών, με έμφαση στην πολυπολιτισμική ταυτότητα και τα θρησκευτικά μνημεία της.

Το δήμο εκπροσώπησαν στην έκθεση, ο Αιμίλιος Νέος και η Αθηνά Τσαμπαλά.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων


Συνελήφθη χθες (07-03-2023) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, που κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, κλιμάκιο του Δήμου Ιωαννιτών, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, πραγματοποίησε έλεγχο σε περιφραγμένο οικόπεδο σε περιοχή των Ιωαννίνων σχετικά με τη διερεύνηση καταγγελίας για συνθήκες διαβίωσης σκύλου.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το ζώο ήταν δεμένο σε σταθερό σημείο με αλυσίδα, έφερε τραύμα στην κοιλιακή χώρα και ακολούθως κατέληξε.

Παραγγέλθηκε η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ στον συλληφθέντα επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Προμήθεια σκάφους για το Νησί

 


Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι δημοπράτησης για την προμήθεια σκάφους εκτάκτων αναγκών που θα εξυπηρετεί την Κοινότητα Νήσου.

Για την προμήθεια διατίθεται ποσό 90 χιλιάδων ευρώ καθώς δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί με προϋπολογισμό 70 χιλιάδων ήταν άγονοι.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας στην εισήγησή του τόνισε ότι η προμήθεια του σκάφους αποτελούσε πολιτική δέσμευση προς τους κατοίκους του Νησιού.

Όπως ανέφερε το σκάφος θα διαθέτει όλη την υποδομή για την μεταφορά ασθενών όπως και δυνατότητα για πυρόσβεση. Θα ενταχθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ όπως και της Πολιτικής Προστασίας ενώ ο χειρισμός του θα γίνεται σε συνεννόηση με την Κοινότητα και τους κατοίκους του Νησιού.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 8 Μαρτίου

 


Την Τετάρτη 8 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα στα αυτοάνοσα νοσήματα;

 


Τα αυτοάνοσα νοσήματα αφορούν σε ασθένειες όπου ο ίδιος ο οργανισμός εκδηλώνει ανοσολογική αντίδραση σε δικά του αντιγόνα, προκαλώντας νόσο. Επιτίθεται, με άλλα λόγια, στους δικούς του ιστούς και όργανα προκαλώντας πόνο, φλεγμονές και άλλες παθολογικές εκδηλώσεις επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από κάποιο Αυτοάνοσο Νόσημα (AD: Autoimmune Disease), δηλαδή 1% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη.

«Σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 80 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, από τα οποία τα συχνότερα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η κοιλιοκάκη και άλλα», επισημαίνει η κα Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις σχετικά με τα αίτια πρόκλησης των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως: γενετικοί παράγοντες, ιοί, βακτήρια, τοξίνες, ψυχοσωματικά αίτια, κ.ά,